Bulgaria reads discussion

1046 views
Книги > Какво ползвате за разделител/отбелязка?

Comments Showing 1-50 of 118 (118 new)    post a comment »
« previous 1 3

message 1: by Томи (new)

Томи Цолов (tvts) | 43 comments Какво използвате за да си отбелязвате до къде сте стигнали? Прегъвате ли страници с тази цел или помните страницата? Или просто оставяте книгата отворена?


message 2: by Tsveta (new)

Tsveta | 2 comments Аз никога не прегъвам страниците. Ползвам отбелязки."Колибри" винаги слагат в книгите си. След това ги използвам като чета други.


message 3: by canoppus (new)

canoppus | 2 comments Никога, НИКОГА не прегъвам страница... Или помня, или ползвам отбелязка :-) известна още като bookmark :-)


message 4: by Nousha (new)

Nousha (noushawitch) | 141 comments Никога не прегъвам страница. От друга страна не чета книгите като музеен експонат, сакън да не се появят черти на гръбчето или нещо такова, така че понякога ги оставям отворени. Рядко ползвам разделител, най-вече защото бързо се захабяват и губят, обикновено използвам импровизиран разделител от билетче, листче, което ми е попаднало наоколо и т.н. Но винаги помня докъде съм стигнала.


message 5: by Лиляна (new)

Лиляна  (lilqna) Имам специален, много стилен метален разделител, скъп(в смисъл на мил, заради жеста, не цената) подарък от колеги. Ползвам и хартиени, в книжарниците ми подаряват. А най-обичам, когато е-четецът сам помни.

Страници не прегъвам. Често отстранявам подгънати връхчета на книги от библиотеката. Отворена книга също избягвам да оставям, но признавам, че се случва, ако се налага да реагирам бързо и нямам време да търся разделителя, който все е някъде пропаднал.


message 6: by Gloria (new)

Gloria (gloriastz) | 22 comments Аз имам мания към книгите да ми останат като току-що купени, та НИКОГА не ги мачкам, прегъвам, чета ги с подвързия, за да не им се прегънат ръбчетата, защото ме дразни безумно много... и най-вече като дам на някой и той ми я върне на баничка, че и това ми се е случвало :D
Разделители... имам си цяла колекция, сигурно наброяват вече 30-40, не съм ги броила. Много книги напоследък почнаха да ги продават с такива вътре, та си ги събирам и след като прочета въпросната книга си го ползвам и след това. От Буктрейдинг винаги също ми слагат, та техни рекламни също имам много - при мен винаги е шарено :D


message 7: by Hristina (new)

Hristina Ivanova | 3 comments Хаха,моята мания пък е разделителят да си отива с корицата на книгата,която чета в момента. Затова си имам колекция от около 20 и си избирам.Ненормално звучи,но така ми изглежда по подредено и приятно за четене. Разделителите си ги събирам като Glo~ от книжарници и от новите книги,а също от на Панаирите на книгата в НДК,там винаги е затрупано :):)


message 8: by Zornitsa (new)

Zornitsa | 11 comments Всеки луд с номера си : аз пък за всяка книга си имам нов разделител и след като я прочета, си го оставям в книгата, за да има за следващия, който посегне към нея. :)


message 9: by Diana (new)

Diana (moonfckinlight) | 36 comments Аз ползвам календарчета, визитки или разделители от книжарниците. По едно време и аз се бях зарибила книгоразделителят ми да отива на корицата на книгата, но осъзнах, че не мога да нося в портфейла си цяла цветова гама от календарчета, защото доста често ми се случва да започвам книга извън къщи, та сега се научих да се примирявам с цветовите несъответствия. :Д


message 10: by Angel (new)

Angel Bogdanov (koposaurus) | 21 comments Стара карта за транспорта (една ламинирана от студентските години още я ползвам), карта от някое разкомплектовано тесте, старо календарче с хлапето.
Никога не подгъвам страници и гледам с лошо око на тази с-ма, особено ако е на МОИ хартиени книги.


message 11: by Dayana (last edited Sep 23, 2012 01:45AM) (new)

Dayana (dayanavidolova) | 1 comments Аз винаги съм ползвала разделители, без значение какви. През 2009 обаче, бях в Лондон и оттам си купих един много красив разделител с Биг Бен на него, само за 1 паунд и оттогава ползвам само него, освен ако книгата, която чета, няма такъв, който да върви към нея.


message 12: by Anna (new)

Anna Atanasova (annaatanasova) | 30 comments Никога не подгъвам страници.Обичам книгата ми да е нова,дори и след моя прочит.
Иначе ползвам главно един книгоразделител от Хеликон(рекламен материал).Когато книгата си има собствен,съответно ползвам него.Случвало ми се е да си отбелязвам и с календарчета или кредитни карти :D


message 13: by Katrin (new)

Katrin Аз най-често използвам касовата бележка от самата книга, но иначе имам един любим книгоразделител - правих си го в училище в часа по трудово, ако не се лъжа :) Ако никое от тези неща не ми е подръка си отбелязвам с каквото намеря наоколо, подходящо за целта. И аз съм против подгъването на страници - обичам книгите ми да са изрядни и даже си ги подбирам в магазина - коя е най-запазена :D


Благовеста | 5 comments Аз си имам колекция от правени книгоразделители - от различни цветни опаковки (от бонбони например):) За рождения ден получих страхотна ръчно изработена подвързия за книги със зашит за нея книгоразделител (конец с тематично кученце, подходящо за подвързията). Много е удобно така, откакто я имам не съм ползвала друг разделител.


message 15: by Kiril (new)

Kiril | 5 comments Помня глава/страница или ползвам случаен предмет с вид на закладка, който се въргаля около мен. И аз имам манията да пазя книгите, все едно не са пипани. Това ми създаваше проблеми в училище, като се замисля :>


message 16: by Irena (new)

Irena Milanova (irzhi) На мен за книгоразделители ми служат всякакъв вид календарчета, рекламни брошурки, моливи (защото колкото държа външният вид на книгата да е непокътнат, толкова драскам, подчертавам и поправям печатни грешки вътре :D ) и... етикети от дрехи (защото повечето имат ширитче в горната си част, което улеснява нещата). Страници НЕ подгъвам никога, а и гледам да не оставям книгата отворена. Рядко се сдобивам с фирмен разделител или такъв от самата книжка, защото си купувам предимно книги втора ръка. Те, естествено, се "обгрижват" и привеждат в изряден вид, бидейки подлепяни, преподвързвани и т.н. :D И аз като Katherine добре си спомням разделителите, които правехме в часовете по трудово, но моите всичките са отдавна раздадени и изгубени. :(


message 17: by Galina (new)

Galina (galina_) | 8 comments Не подгъвам страници. Най-често ползвам моя стара визитка, малки листчета или разделителя от издателството.
Никога не оставям книга отворена, нито отбелязвам с молив или химикал, имам леееека мания всичките ми книги да изглеждат така, все едно никога не са четени (както и да душа страниците). Което само по себе си е глупаво, но не мога да превъзмогна точно този си навик.

P.S. Ако имате възможност, възползвайте се от утрешния жест на "Сиела" - всички заглавия на български автори от издателството, утре ще се продават с 50% отстъпка. Важи за физическите книжарници и за онлайн поръчки :)


message 18: by Alexandra (new)

Alexandra (alexandra_b) И аз не подгъвам страници, но пък ги оставям отворени. Не мога и да се накарам да пиша на книга (освен ако не е учебник - учебниците ми са толкова надраскани...), а разделители ползвам най-разнообразни - хартийки, салфетки, рекламни от книжарниците, календарчета - за каквото се сетите. Но ми се иска някой път да си взема от онези хубавите от големите книжарници. Има метални, има с плюшени животни и т.н. и т.н.


message 19: by Trayana (new)

Trayana (lastkissgoodbye) | 1 comments Вече съм събрала около 10-15 книгоразделители (повечето са ми изпратени от bookdepository) и използвам тях най-често. Понякога отбелязвам мястото, до което съм стигнала и с календарчета или просто някакви листчета, но никога не прегъвам страниците.


message 20: by Vasil (new)

Vasil Kolev (krokodilerian) | 32 comments Тези на bookdepository са наистина много приятни, иначе последното, което ползвам беше някаква картичка от тия, дето раздават по улиците - вървях си с книгата в ръка и някаква девойка ми даде една :)
(иначе билетите за метрото също са доста удобни).


message 21: by Vesito (new)

Vesito | 5 comments Аз също с книгоразделители. Имам много, но като си набележа любим и го ползвам докато не стане на нищо. Предпочитам цветните и от по- дебел картон, както и такива с висулки например.
Не понасям подвити листа и подчертани редове, дори с молив. Това ми е изкривявене от библиотекарската ми работа :)


message 22: by Maria (new)

Maria (neraida) | 8 comments Аз използвам магнитните разделители, много са ми удобни, че не могат да се изплъзнат.


message 23: by Ohayo (new)

Ohayo | 11 comments Помня си страницата или просто намирам отново до къде съм била стигнала - без отворени книги или разделители. Изключение е когато чета в трамвая - тогава за разделител ми служи току-що продупченото билетче....И, да, знам, странно, но наистина всеки път си продупчвам билет и никога не съм пътувала гратис :Р


message 24: by Zhu (new)

Zhu | 7 comments Аз използвам ВИНАГИ книгоразделител, може да е картичка, истински книгоразделител или листче, всичко което може да ми покаже страницата. И много ама много мразя някой като прегъва страниците...


message 25: by Krasimira (new)

Krasimira Stoykova | 60 comments И аз никога не прегъвам страниците - струва ми се неуважително към книгата. От доста време ползвам едно рекламно картонче от парфюм на Avon, което на пръв поглед си изглежда точно като книгоразделител, но не е - беше ароматизирано и имаше прекъсната линия, за да се откъсне. Иначе имам доста книгоарзделители - колекционирам ги от скоро. През която и книжарница да мина винаги си взимам по нещо безплатно от нея - я календарче, я книгоразделител, я някоя брошурка :) Но не ги използвам, може би защото съм си свикнала с това на Avon, а и рядко чета по повече от една книга едноврменнео и затова не могат да ми влязат в употреба :)


message 26: by Alex (last edited Dec 21, 2012 02:51AM) (new)

Alex | 31 comments Аз вече трета година ползвам това:

description

В началото ме позаболя портфейла като го купувах, но се оказа незаменим. ДОстатъчно тънък е да не пречи и да не скапва книгата, а това че е метален ме кара да не се притеснявам къде и как го оставям докато чета.

П.п. За мен подгъването на страницата си е чисто кощунство, както и всичко, което по някакъв начин изменя книгата от вида в който е купена. Приятелите ми знаят, че аз книги не давам вече


message 27: by Penka (new)

Penka | 5 comments Ползвам разделител от Буктрейдинг или ако самата книга си има собствен. Случвало ми се е да ползвам календарчета, рекламни брошури, а напоследък много често билетчето от градския транспорт :-)


message 28: by Ngoc (last edited Aug 10, 2013 02:47PM) (new)

Ngoc Nam | 3 comments В момента ползвам това
description
Просто понеже тези неща имам много :-)


message 29: by Томи (new)

Томи Цолов (tvts) | 43 comments Alex wrote: "Аз вече трета година ползвам това:В началото ме позаболя портфейла като го купувах, но се оказа незаменим. ДОстатъчно тънък е да не пречи и да не скапва книгата, а това че е метален ме кара да ..."


Подариха ми същия но е прекалено тежък и от по-малите книги се пързулва много лесно, за това ползвам каквото ми падне напоследък


message 30: by Божана (new)

Божана | 2 comments Нищо не ползвам - помня си страницата, от години ми е навик. Малко тренировка за паметта, пък и ми спестява ровенето, което следва изпаднал/изгубен разделител :)


message 31: by Alex (new)

Alex | 31 comments Подариха ми същия но е прекалено тежък и от по-малите книги се пързулва много лесно, за това ползвам каквото ми падне напоследък

Аз пък си загубих моя и вече няколко месеца не мога да си намеря същия. за сега се радвам на това, което идва с книгата или разделителя от подвързията ми.


message 32: by Bambi (new)

Bambi (agustad) | 10 comments Специални книгоразделители - не. Пакетчета от чайовете, в които всяка торбичка е пакетирана отделно, късметчета от кафе, малки хартиени жеравчета, рекламни листовки, стари карти за автобуса, календарчета, етикети, понякога даже от ония листчета по стълбовете, за реклама на строителни услуги и т.н., касови бележки, забравени бележки, разменени през часа - да.
Ако чета нещо електронно обикновено си помня страницата. (Или проверявам какво съм си записала тук, в сайта.)
(Продължавам да се учудвам, че съществуват хора, които подгъват страници. Даже и да не съм от хората, които са крайно внимателни с книгите си, ми се вижда някак жестоко.)


message 33: by Sevda (new)

Sevda | 12 comments Какво ли не - касови бележки, автобусни билети, малки брошури, хвърчащи листчета, календарчета, етикети.


message 34: by Meg (new)

Meg (abadonhope) | 23 comments Съгласихме се,че никой не е фен на прегъването на страници, няма да се повтарям :) Аз също ползвам разделителите, които слагат в по-новите книги, а при липса на такъв си намирам някой флаер или картонче, но винаги е нещо "стабилно" - много мразя да си отбелязвам с билетчета или някакви рандом тънки листчета :)) смахната работа :)) Страници не мога да помня, понеже чета по-няколко книги на веднъж (зависи от настроението), пък и аз телефонния си номер бъркам понякога... :D


message 35: by Petko (new)

Petko Bossakov | 3 comments Каквото падне =) обикновено е билетче, защото съм свикнал да чета в транспорта.


message 36: by Dimitar (new)

Dimitar Mitkov Аз пък си прегъвам леко страницата в ъгъла.


message 37: by Nikoleta (new)

Nikoleta | 3 comments Имам един разделител стар колкото света :D Принципно използвам него, а когато чета повече от една книга наведнъж, взимам него и твърд етикет от дреха. Много искам да си накупувам разделители, на касите в Книгомания са много симпатични, ама това по- нататъка.


message 38: by Krasimira (new)

Krasimira Stoykova | 60 comments Nikoleta wrote: "Имам един разделител стар колкото света :D Принципно използвам него, а когато чета повече от една книга наведнъж, взимам него и твърд етикет от дреха. Много искам да си накупувам разделители, на ка..."

Да си ги купуваш?? Аз като бях в София си ги взимах ей така и никой нищо не ми е казал. Взимах колкото успея да хвана и си излизах :D Насъбрала съм един куп, ама не ги ползвах досега. Но днес тъй като котката ми изяде това, което ползвах за отбелязка, ще прибягна до някой от колекцията. Жалко, че в бургаските книжарници не се предлагат книгоразделители :(


message 39: by Джорджия (new)

Джорджия (gerganas) | 11 comments Краси, и аз като теб. Където видя си взимам. На колекция съм го обърнала. Ама си ги ползвам де. Който хвана, него, ако нещо се е случило с предния или виси в някоя друга книга.


message 40: by Krasimira (last edited Sep 09, 2013 12:13AM) (new)

Krasimira Stoykova | 60 comments Нали, готино е да колекционираш - аз откак се помня все нещо събирам, хаха! Имам някои повтарящи се, може да направим размяна :P Упс, оспамих темата. Извинете!


message 41: by Yasen (new)

Yasen | 12 comments Аз си помня страниците. Преди си отбелязвах, но няколко пъти задрямвах докато чета и не си спомнях да съм стигал до отбелязаното.


message 42: by Krasimira (new)

Krasimira Stoykova | 60 comments Yasen wrote: "Аз си помня страниците. Преди си отбелязвах, но няколко пъти задрямвах докато чета и не си спомнях да съм стигал до отбелязаното."

Ти предварително си отбелязваш докъде трябва да стигнеш ли? Аз чета колкото ми се чете и слагам отбелязката да си знам. Избягвам да си затормозявам съзнанието с излишни за помнене неща. Всякакъв вид информация, която може да се запише или отбележи по какъвто и да е начин, я записвам и отбелязвам и моментално изхвърча от съзнанието ми. Човек понякога много греши като се доверява на паметта си. И аз съм била сигурна в много не]а, че няма начин да ги забравя и познай после дали не ги забравям! :D Една моя учителка по история обичаше да казва: " Глупакът помни, умният си записва". Това ми се наби в съзнанието и си го спазвам почти на 100 %. Това пак не е по темата, ама не се сдържах да напиша. :D (Това, разбира се, не бива да го приемаш като обида, просто крилата фраза и всеки си решава за себе си, нали така)


message 43: by Yasen (new)

Yasen | 12 comments Krasimira wrote: Ти предварително си отбелязваш докъде трябва да сти..."

Определно не си отбелязвам предварително. :D Един път четох до рано сутринта, много ми се спеше, обаче исках да видя какво ще се случи. Стигнах до по-спокоен момент в книгата, отбелязах до къде съм стигнал и заспах. По-късно се оказа, че последните 20-30 страници са ми много мътни и не мога да свържа действието. От тогава ми стана навик да продължавам да чета от последното, което си спомням. Странното е, че на работа/в университета си записвам всичко, за да не забравя, но винаги оглупявам като стане дума за книги :D


message 44: by Krasimira (new)

Krasimira Stoykova | 60 comments Ясно :) Аз досега май не съм заспивала над книга, но съм била близко до там. В такива случаи просто зарязвам четивото и гушвам възглавницата. А относно същината на темата: сега се сетих, че когато бях ученичка си отбелязвах със станиоли от шоколад или от шоколадови яйца :D Отварях книгата и ме лъхваше мирис на какао, хехе :)


message 45: by Джорджия (new)

Джорджия (gerganas) | 11 comments Пробвала съм това със запомнянето на страницата, ама явно хич ме няма - все се оказва, че съм някъде другаде. Често обаче ми се случва книгата да ми падне на главата преди да си сложа актуалния разделител - визирам това, че много ми се ще да не заспивам, както ставаше едно време и да държа много, ама умората преборва и книгата ми напомня за себе си, тъй като по някоето време просто си стои в ръцете ми. :)


message 46: by Lilly (new)

Lilly (empressyana) | 9 comments Ами преди ползвах някакви листчета или календарчета, обаче вече си помня страниците. Дори и да не помня точния номер, като попрочета малко, се досещам докъде съм стигнала.
Иначе в Orange, например, продават страхотни книгоразделители. Дори имаше някакво приспособление, което държи книгата отворена, но това вече е прекалено мързеливо.


message 47: by Lilly (new)

Lilly (empressyana) | 9 comments Krasimira wrote: "Ясно :) Аз досега май не съм заспивала над книга, но съм била близко до там. В такива случаи просто зарязвам четивото и гушвам възглавницата. А относно същината на темата: сега се сетих, че когато..."
ООО, това със станиола е жескота идея!!!


message 48: by Ellie (new)

Ellie (musiclovereli) | 3 comments Никога не ми се е случвало да заспя над книга .Имам много книгоразделители и винаги си отбелязвам . Не съм опитвала да запомням страници.Също така обичам да си пазя книгите като нови без подгънато ъгълче.


message 49: by Yasen (new)

Yasen | 12 comments Ellie wrote: "Никога не ми се е случвало да заспя над книга .Имам много книгоразделители и винаги си отбелязвам . Не съм опитвала да запомням страници.Също така обичам да си пазя книгите като нови без подгънато ..."

Много се дразня, когато някоя страница ми се подгъне :D


message 50: by Ellie (new)

Ellie (musiclovereli) | 3 comments Напълно Ви разбирам. :D


« previous 1 3
back to top