أحمد الحفني

Add friend
Sign in to Goodreads to learn more about أحمد .

https://m.facebook.com/ahmedalhefny.0?ref=bookmarks

أوروبا: تاريخ وجيز
Rate this book
Clear rating

 
Loading...
Nâzım Hikmet
“Living is no laughing matter:
You must take it seriously.
So much so and to such a degree
that, for example, your hands tied
behind your back,
your back to the wall
or else in a laboratory
in your white coat and safety glasses,
you can die for people –
even for people whose faces you’ve
never seen,
even though you know living
is the most real, most beautiful
thing.
I mean, you must take living so
seriously
that even at seventy, for example, you’ll
plant olive trees –
and not for your children, either,
but because, although you fear death you
don’t believe it,
because living, I mean, weighs heavier.

- "On Living”
Nazim Hikmet

عباس محمود العقاد
“ليس هناك كتابا أقرأه و لا أستفيد منه شيئا جديدا ، فحتى الكتاب التافه أستفيد من قراءته ، أني تعلمت شيئا جديدا هو ما هي التفاهة ؟ و كيف يكتب الكتاب التافهون ؟ و فيم يفكرون ؟”
عباس محمود العقاد

علي الوردي
“قد يعتقد المسلمون اليوم أنّهم لو كانوا يعيشون في زمان الدعوة لدخلوا فيها حالما يسمعون بها. ولست أرى مغالطة أسخف من هذه المغالطة.
يجب على المسلمين اليوم أن يحمدوا ربهم ألف مرة لأنّه لم يخلقهم في تلك الفترة العصيبة. ولو أنّ الله خلقهم حينذاك لكانوا من طراز أبي جهل أو أبي سفيان أو أبي لهب أو لكانوا من أتباعهم على أقل تقدير، ولرموا صاحب الدعوة بالحجارة وضحكوا عليه واستهزأوا بقرآنه ومعراجه.
تصور يا سيّدي القارئ نفسك في مكة أبان الدعوة الإسلامية، وأنت ترى رجلاً مستضعفاً يؤذيه الناس بالحجارة ويسخرون منه، ويقولون عنه إنّه مجنون. وتصور نفسك أيضاً قد نشأت في مكة مؤمناً بما آمن به آباؤك من قدسية الأوثان، تتمسح بها تبركاً وتطلب منها العون والخير. ربّتك أمك الحنونة على هذا وأنت قد اعتدت عليه منذ صغرك، فلا ترى شيئاً غيره. ثم تجد ذلك الرجل المستضعف يأتي فيسب هذه الأوثان التي تتبرك بها فيكرهه أقرباؤك وأصحابك وأهل بلدتك وينسبون إليه كل منقصة ورذيلة. فماذا تفعل؟ أرجو أن تتروى طويلاً قبل أن تجيب عن هذا السؤال.”
علي الوردي, مهزلة العقل البشري

Oscar Wilde
“I am not young enough to know everything.”
Oscar Wilde
tags: age

Tristan Tzara
“You'll never know why you exist, but you'll always allow yourselves to be easily persuaded to take life seriously.”
Tristan Tzara

year in books
عبد الر...
793 books | 1,546 friends

Nahed.E
2,923 books | 1,941 friends

Mahmoud...
2,473 books | 515 friends

Ali
Ali
210 books | 79 friends

Aya Hatem
2,457 books | 2,566 friends

Ahmad  ...
431 books | 1,142 friends

Bushra
893 books | 1,398 friends

Shaima ...
1,308 books | 493 friends

More friends…

Favorite Genres



Polls voted on by أحمد

Lists liked by أحمد