Goodreads Malaysia discussion

184 views
Makan Buku, Minum Buku... > Books that you dumped with no regret.

Comments Showing 1-50 of 58 (58 new)    post a comment »
« previous 1

Faizah Roslaini | 825 comments Mod
Adakah anda percaya bahawa every books has its own reader? Adakah anda mempunyai buku-buku yang dibaca tidak habis kerana ianya membosankan?
Kongsikan buku yang anda dumped di sini. Siapa tahu, anda mungkin tidak keseorangan.

I am currently dumping:

1 - Anna Karenina by Leo Tolstoy
This is my second attempt to read this book and I am failing miserably. The description of each characters and every situation just irritates me. If I need to sleep but drank too much coffee, this one could replace my sleeping pills. Maybe it will appeal to me during some other time in my life, perhaps after I went to live in Russia or whatnot.

2 - Rich Dad Poor Dad
Oh boy. The principles of making money in black and white. Perhaps I am not that much into nonfiction. I tried to read it from time to time picking up wherever I left but it never even get near halfway. or maybe I just like being inside my comfort zone.

3 - One Hundred Years of Solitude
I would love to love this. After I finished reading it, I felt like I had to read it again. Too many Aurelianos and Buendias were giving me headache. Spanish magical realism didn't work this time for me, I suppose.

There is more to come. I'm going to have to unpiled those dumped books first.



message 2: by Najmuddin, Tok Mudin (new)

Najmuddin (mudin001) | 998 comments Mod
Haha!

Aku komen buku-buku diatas dulu:
1. Anne Karenina - dah lama beli masa jualan murah PayLessBooks tapi belum berniat untuk membacanya.

2. Rich Dad Poor Dad - bagi aku buku ini senang dibaca. Pernah jadi fenomena juga di Malaysia ini aku kira, terutamanya dikalangan pengamal MLM. Kandungannya mungkin menarik untuk dibaca, tapi sama ada boleh digunapakai secara praktikal aku tak tahu. Tapi buku ini pernah diletakkan dalam ranking terburuk dikalangn buku-buku Personal Finance oleh blog The Simple Dollar. Boleh rujuk di sini:
http://mudin001.wordpress.com/2007/05...

Buku yang aku tak dapat nak habiskan pula, aku bagi satu dulu:
1. The World is Flat, Thomas L. Friedman



message 3: by Juliana Es (new)

Juliana Es (julianaes) | 857 comments Mod
Memang ada! Rupanya saya tidak keseorangan dalam hal ini.

Tentang novel Anna Karenina - Leo Tolstoy, saya baru berkira-kira hendak membacanya semasa cuti panjang nanti.

Buku yang tak habis dibaca:
1. The Secret of the Gumm Street Girls (don't know why I bought it at the first place)
2. As I was passing - Adibah Amin
3. Northanger Abbey - Jane Austen
4. Ketika Cinta Bertasbih - Habiburrahman
5. Jane Eyre (the original classic)

Buku yang habis dibaca tapi amat mencabar kesabaran dan hampir dibakulsampahkan:

1. Vanished (Danielle Steel) - the novel really tested my patience. I felt mentally drained and almost retarded!

2. Digital Fortress (Dan Brown)
3. The Witch of Portobello (Paulo Coelho)
4. Catch of the Day (by 4 American writers)





message 4: by Dayat (new)

Dayat | 109 comments Salam.

As I was passing - Adibah Amin.... best best.. tapi tak abis baca gak.

Ketika cinta bertasbih tu pun best....

Buku yang memang 'cannot go' nak abiskan walaupun dah beberapa kali cuba:

Impian Palestin (Randa Ghazy).

Buku ni memang nak pi sedekah kat PSS sekolah je.



message 5: by Faizah Roslaini (last edited Sep 21, 2008 07:50PM) (new)

Faizah Roslaini | 825 comments Mod
Salam.

Kepada Tok Mudin dan Bunnybaby, saya harap ketidaksukaan saya pada Anna Karenina tidak akan discourage anda untuk membacanya.

Emm.. Northanger Abbey mungkin sedikit membosankan pada permulaannya, tetapi selepas itu the story just took off for me. I could however relate if you are dumping this. Hehehe..

Saya terfikir utk membeli Witch of Portobello tetapi terdengar bahawa translisasi Inggerisnya tidak begitu baik. Wallahualam.

Saya hampir membeli Ketika Cinta Bertasbih selepas Ayat-ayat Cinta. Tetapi saya seakan mempunyai suatu tanggapan bahawa idea yang diutarakan mungkin berulang. Justeru saya mebatalkan niat untuk membeli. Saya lebih suka menyimpan memori manis Habiburrahman dari menyimpan memori yang mungkin meloyakan.

Adding up to the list:

4 - Shit by Shahnon Ahmad

To many references tu tahi and kepala tahi just didnt work for me. I understand the political satire but then give me one good reason why I should read some story about some tahi being stucked 'down there' and in exchange perhaps rasa puas kerana membayangkan Dr M and co. as tahi-tahi? What am I suppose to feel after reading this? Do I laugh? Do I cry at my helplessness of doing anything to shitty political situation?

Perhaps my blood is not thick enough with satire despite enjoying Colbert Report, very much.

5 - Tunggul-tunggul Gerigis, Shahnon Ahmad
Saya mendapat informasi bahawa buku ini menyentuh peristiwa Memali. Malangnya saya tidak mampu membacanya walau hingga ke bab 2. Entahla, saya jadi letih membacanya walaupun setelah mencuba beberapa kali.

6 - Mort by Terry Pratchet
Despite the averagely good reviews and being claim one of the humorous book available, I'm just not keen with Mort. Maybe later. I don't know.





message 6: by Kataklicik (new)

Kataklicik | 714 comments Saya ni jenis yang liat sungguh nak dump any book I'm reading - sebabnya someone put their blood, sweat and tears into their work 'kan, kasi can la kat deme prove themselves...

Contohnya saya baru habiskan "Catch-22" oleh Richard Heller bulan lepas - mak aihhh, bercinta nak habiskan. Boring gila. Not a book I'd recommend to anyone, walaupun ramai yang kata ianya classic read. Eeeee. Memang rasa nak baling, tapi kalau saya tak habiskan, macamana saya nak buat review negatif? Sampai sudah review oleh mereka yang enjoyed it akan berleluasa!

TETAPI a couple of years back saya berhenti baca "Paradise" oleh Toni Morisson. Mungkin satu hari I'll pick it up again, tapi masa tu, isy...

Anna Karenina tu saya pun dah beli tapi tak baca lagi - sebab tebal sangat, hati belum ready nak attempt hahaha. Tapi according to Oprah, samada ianya dapat menambat hati pembaca terpulang kepada penterjemahnya. Apparently ada a few translations out there, jadi kena pandai pilih. Kata Oprah lah... ;)


Faizah Roslaini | 825 comments Mod
Dear Kataklicik,

I really wish that I was granted with your patience and endurance.

When it comes to reading books, I would tried to read them at least twice before deciding to dump any. Of course 'dump' here doesn't mean that I throw them into a trash can or baling them to a monyet trying to steal my rambutans. No no. I do appreciate the tears, blood and sweat and all but if I cannot go on,then they just need to be put aside before any brain damage. Hehehehe

I'm putting them aside with hope that one day I'd be able to read them again.

And that was an interesting point made on Anna Karenina. I have the one by Richard Pevear and Larissa Volokhonsky, they said that it's the best translation around but I suppose it is up to a reader to decide. Oh btw, do you know that it's one of Tash Aw's top ten books? Your review last time left me craving for his book. Hehehe




message 8: by Juliana Es (new)

Juliana Es (julianaes) | 857 comments Mod
Saya tergerak nak baca Anna Karenina itu pun dek recommendation kengkawan di Shelfari - Rory Gilmore's Book Club. Kakak saya pun dah baca, dan dia kata cerita dan bahasanya bagus juga. Tapi masa tu di memang baca apa-apa buku yang ada tanpa mengira seronok ke tak seronok.

Northanger Abbey? Hmm, berkali-kali kucuba tapi gagal juga melepasi 6 halaman pertama.

Saya pun tak minat baca Shit. Ayat yang sama asyik digunakan berulang-kali sehingga naik muak dan super bosan membacanya. Tak kiralah jika penulisnya seorang sasterawan ke atau penulis bestseller. Sekarang ini dari segi pemilihan buku, saya buta warna - tak mengira lagi siapa penulisnya.

Mort - dah baca lama dahulu. Taklah 'best' sangat macam orang lain kata. Biasa saja. Tapi, mana tahu, anda mungkin mempunyai citarasa berbeza.

The Witch of Portobello - I don't know how best should I describe it, but anyway why bother? It's not worth my time and effort...


Faizah Roslaini | 825 comments Mod
Ya Tuhan. Saya fikir saya akan 'ditendang' keluar dari Goodreads kerana 'menyelar' karya Sasterawan Negara. Hehehe. Saya suka pandangan anda Bunnybaby, buta warna - tak mengira siapa lagi penulisnya. Saya rasa saya pun macam tu kot, with an exception for FT. hehehe

Good luck with Anna Karenina. Saya harap anda akan seronok membacanya.

Salam.


message 10: by Adyda (new)

Adyda (dida) | 15 comments Salam.

Ini pertama kali saya pos komen. Tengah bosan dengan studi :P

Saya beli buku catch 22 sebab nak cuba.. ye lah, a classic read. Kebetulan harga murah masa tu di Popular. Masa tu tahun 2005. Sampai sekarang saya tak dapat lagi abiskan. Hehe.. Tak lepas 20 mukasurat. Banyak kali dah cuba. Mulanya saya rasa 'something wrong with me?' ke sebab review buku ni bagus belaka. Now I am resigned to the fact that I just simply can't appreciate this book. It is just not my cup of my tea lah.. :)



message 11: by Jiwa (new)

Jiwa Rasa (jiwarasa) | 51 comments Salam,

Saya ada banyak buku yang tak habis baca sebulan dua ini. Tak habis kerana banyak sebab.

Buku Shit memang ditulis begitu> Ia tidak perlu dibaca habispun. Membaca helai-helai yang awalpun sudah tercapai maksud buku itu - menyebabkan rasa mual, loya, marah dan meluat kepada watak dalam buku itu.

SN Shahnon mengaku yang buku itu ditulis dalam keadaan marah dan meluat yang teramat. Kata beliau, jika diminta menulis pada waktu ini, mungkin tidak dapat menulis seperti Shit..


message 12: by Faizah Roslaini (last edited Sep 23, 2008 05:36PM) (new)

Faizah Roslaini | 825 comments Mod
Salam,

Dear Adyda and Kataklicik,

You need to forgive my ignorance. I have never come accross Catch 22. Now that you've mentioned it I'm gonna have to check what it is all about.

Kepada Jiwa,

Kalau macam tu saya rasa saya dah mencapai 'point' buku tersebut. Membacanya memang meloyakan. Saya masih ingat sampai sekarang. Mungkin ini juga 'point' buku tersebut, supaya Malaysia tidak lupa bahawa politik Malaysia could sink to a level so shockingly disgusting.


message 13: by Juliana Es (new)

Juliana Es (julianaes) | 857 comments Mod
Salam.

Dah lama saudara Jiwa Rasa tak bersuara di dunia siber ni. Macam bermimpi pula melihat komennya terselit di sini.

Saya pun sependapat dengan Faizah.

Walaupun demikian, ada juga penulis yang pandai melahirkan kemarahannya dalam penulisan dengan cara yang 'cool' tetapi amat tajam menusuk kalbu. Maka saya berpandangan, walaupun penulisan itu merupakan wadah yang sesuai untuk melahirkan perasaan dan menjadi terapi kepada penulisnya, masyarakat haruslah dididik dengan cara yang berhemah.


message 14: by Nor Haniza (new)

Nor Haniza (kakchik) | 8 comments Dalam banyak-banyak buku yang dibaca tu memang ada yang rasa menyesal membelinya dan ingin saja dibuang tapi masih ada kat rak tu...

Buku Anna Karenina tu saya tengok dlm Oprah's Book Club, ingat nak beli tapi tak jadi sebab masa pergi Popular tu ada buku lain yg lebih sedap.

Rich Dad Poor Dad - baca habis, macam kata Najmuddin, senang baca. Mungkin orang yang minat bisnes lagi mudah 'tangkap' intipatinya.

Yang no.3 belum baca lagi.

Tak ingat dah buku apa yg menyesal beli, kena cek di rak buku.


message 15: by Faizah Roslaini (new)

Faizah Roslaini | 825 comments Mod
Bunnybaby. Wah. Pendapat anda tentang penulis yang 'cool' itu amat menarik. (FT? hehehehe). Mungkin di kala itu Shahnon Ahmad sedang terlalu marah dan meluat. 'Cool'nya terpaksa ditolak ke tepi.

Nur, adalagi komen tentang Anna Karenina, ya dan Rich Dad. Mungkin suatu hari nanti saya akan terbuka untuk membaca kedua-duanya kembali, kerja Tuhan siapa tahu? (FT lagi, hehehe)

Wassalam.


message 16: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Books that I dumped with no regret? Too many to count but thankfully less than the number of books that I love.


message 17: by Dmatriarch (new)

Dmatriarch | 23 comments buku y x abeh bace???hurm...stakat ni blom lg...best x best sume sebat...sbb jenis saya, kalo boring, bace je..ilang sket boring...cume skarang i'm stuck with 2 books i'm currently reading..bot that id ont want 2 read...but exam is coming...kalo free time ec ngan baca buku..bile nk melayari dunia siber...i have 2 choose 1 of 2 and i choose my pc instead of my book...iyelah..sehari suntuk da berpulas ngan bahan bacaan kuliah...bile masa rehat..lagi mau baca ka???

rich dad poor dad??sorry to hear dat it become one of d book yang you all regret 2 read...i am currently sedang cube nak mengumpulkan semua koleksi rich dad's..mungkin minat pada financing buat saya tertarik dgn buku ini..lagipun olahan bahasanya lebih mudah berbanding buku2 finance yang lain..


message 18: by Hannah (new)

Hannah | 92 comments Salam

1st time posting here, huhu~

sedang was-was juga untuk baca buku The Alchemist by Paulo Coelho. tapi since ada orang yang apparently found another book of his (The Witch of Portobello) uninteresting, so maybe I'll skip. buku2 yang telah saya 'dump'kan:

Five People You Meet In Heaven
-I know this book has a lot of good reviews.. but I guess inspirational stories are not my cup of tea

The Historian by Elizabeth Kostova
-I was so excited to read it. The whole story sounds interesting and yet I still gave up halfway. I just don't like the way she narrates it. Like, I was totally absorbed in this one scene, and then she stopped the scene, leaving it hanging, and went on writing about another less interesting scene.

Salem's Lot by Stephen King
-saya beli atas recommendation ayah saya. he said it was good, terrific, etc. I have to admit, the plot is good but the way he narrates it... well, it's not to my liking, walaupun he is considered one of the best authors nowadays.


message 19: by Faizah Roslaini (new)

Faizah Roslaini | 825 comments Mod
Well. This exercise just confirmed that every book has its own reader. Much like the music you like to listen or a cup of tea you like to enjoy. Not everyone could listen to Muse or Siti Nurhaliza. It's all about your personal taste and preferences.


message 20: by Adyda (new)

Adyda (dida) | 15 comments Kadang-kadang buku yang kita rasa tak menarik dan memang susah nak habiskan baca masa ni, boleh kita habiskan baca dan rasa quite alright gak in the future. Saya cuba baca buku An Equal Music by Vikram Seth. Mula-mula tu memang rasa bosan, jadi saya simpan dalam kotak. Setahun lepas tu, saya cuba baca lagi, boleh pula saya habiskan dan saya rasa ok. So, mungkin mood atau situasi etc mainkan peranan?


message 21: by sani (new)

sani | 53 comments Salam semua.
My opinion:

1. Rich Dad Poor Dad - lebih menarik dlm bentuk audiobook.

2. The Alchemist - somebody gave it to me as a present (so I had to finish it) but it didn't really clicked with me.

3. Shit - hmm saya sependapat dgn Jiwa, tak perlu baca sampai habis pun...

Sekarang ini buku yg saya tak dapat habiskan:

1. The Opposite of Fate - interesting but too long IMO ...especially after having watched The Joy Luck Club

2. The Area of My Expertise




message 22: by Dmatriarch (new)

Dmatriarch | 23 comments five people you meet in heaven??i read it from the internet..somebody posted it hear...man...i could read it over and over again...and i cry each time when it comes to the story of how his captain save his life and a few more frenz...but seriuosly...mitch albom's is one of the greates when it comes to inspirational stories..

kalo x nk baca, juz watch the story laa..since i've read it so many times, i can tell you d dialogue is exactly the same...perlakuan character, is totally like what mitch presented in the book....tp kan....watching it wont be as sad as reading it..heheh...i didnt shed any tears when i watch it..same goes to tuesdays with morrie and for one more day..but i still dont read d book version of for one more day...still looking 4 d book...


message 23: by sani (new)

sani | 53 comments Dmatriarch, is it as good as For One More Day ?


message 24: by Hannah (new)

Hannah | 92 comments haha.. that's the thing, I find reading inspirational stories boring! I don't think I even got through half of the novel.
but yes, watching a movie won't be the same as reading. lain feel dia kan.. and I generally dislike novel-based movies.
but since you mentioned it, maybe I'll try finding the movie. I wonder if ada ke tak kat youtube.. hehe..


message 25: by Dmatriarch (new)

Dmatriarch | 23 comments sani, what is as good as for one more day?

Hannah..you tube x de..torrent ade...i got it from there..ehehe..tp kan Hannah..for certain novel, it is better when converted to movie (maybe because the the writing is so difficult to be understood - i am not taht good in engish)..


message 26: by Faizah Roslaini (new)

Faizah Roslaini | 825 comments Mod
Dear Dmatriach

I am sure that is not true. About you not good in English I mean.

Of course you are good. Keep telling yourself that.

(baru balik kursus motivasi teori air Jepun)


message 27: by sani (new)

sani | 53 comments Is "Five people you meet in heaven" as good as "For one more day" ? Of course if you haven't read 4-1-moreDay you wouldn't know.

Btw, I've finished reading (in fact:listening) to The Time Traveler's Wife. Anyone who likes Mitch Albom might like this one as well.



message 28: by Kataklicik (new)

Kataklicik | 714 comments Sani, you cari mana audiobook tu? Apart from kiddie books, I have never come across any locally.

Not that I teringin pun - takut tidoq dibuai suara narrator hahaha. Or, horrors, termiss important sections because my mind lari sat attend to some other thing.

Memang not much of a multi-tasker :0)


message 29: by sani (new)

sani | 53 comments Hehe...memang boleh tido pon...some nights when I cannot sleep, I would load some deep voiced narrator on my Cowon and zzzzZZZZZZZZ.

Actually, it depends a lot on the narrator. Some real good ones can hold your attention for a very long time e.g: Dick Hill, Jeremy Irons...

Yg paling best dengar audiobook ni masa dlm kenderaan, nak balik kampung ker...when you have more than 30min to kill.

Ok. To answer your question. Kat mana nak cari audiobooks ni... try www.audible.com (cheapest kot, so far), kalau nak yg free try www.audiobooksforfree.com atau librivox.org




message 30: by Kataklicik (new)

Kataklicik | 714 comments Balik kampung pasang lagu yang boleh nyanyi at the top your lungs la weiiiii....! Hahaha

Thnx, nanti I check out those audiobooks.


message 31: by Dmatriarch (new)

Dmatriarch | 23 comments haha..betul2..balik kampung kene nyanyi laa...ade dengar org bebel smbil drive..mawu tertido nanti...

Faizah Roslaini --> yes..i am good in english (at least that's what i'm being told to tell myself aite??) hehehe

man..it is so difficult laa to find for one more day..ari tu time xde dwit, buku tu asek depan mate je..now when i got some money to spend on books, x jmpe laa pule...i even look for it at borders...xjmpe..tnye pekedai plak tah pape..he juz show me the english book section je... =(


message 32: by Ulya A.K (new)

Ulya A.K | 263 comments i just got myself Mitch Albom's "for one more day" from MPH booksale the other day.. but dont know why this one is taking me longer to read as compared to "tuesday with Morrie" or "five people you meet in Heaven". But my fave is still tuesday with Morrie la.

i usually, like kataklicik, will try to finish the book, walau liat macam mana pun.. but then i dont have as many books that i dumped compared to the ones i like.. one book that i'm trying to read right now, and failing miserably is To Kill a Mockingbird.. started twice and i'm still at the first chapter.. tak tau la kenapa..


message 33: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
If a book doesn't excite you, drop it. Life's too short to waste time on a book you're not enjoying.


message 34: by Faizah Roslaini (new)

Faizah Roslaini | 825 comments Mod
Khairul H. wrote: "If a book doesn't excite you, drop it. Life's too short to waste time on a book you're not enjoying."

Tapi kalau dah beli macam mana? Rugi pulak tak baca, dok? (I ade Lolita, nak baca macam nak mampus tak habis2 hahaha)

Takkan nak derma Lolita kat orphanage pulak? heheh


message 35: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Tu la. Di Msia ni kalau nak baca buku terpaksa beli dulu sebab perpustakaan tak banyak dan kalau ada pun koleksi buku-buku mereka menyedihkan.

Erm, kalau nak jual di kedai buku 2nd hand, mereka terima ke? 15 sen satu pun jadilah. Macam-macam cerita ada.


message 36: by W (new)

W Nor Haslina (wnorhaslina) | 203 comments Buatlah sencond hand bookshop yang online milik Khairul sendiri. Manatau buku yang kita tak minat tugh org lain cari dan nak beli pun susah. Haha cemana ok dak?


message 37: by Xara_fatima (new)

Xara_fatima | 255 comments Buku-buku yang saya rasa sussah nak habiskan, saya bawa masa menunggu servis kereta sebab biasanya servis kereta, saya tunggu sampai sudah (walaupun berjam-jam lamanya). :)


message 38: by W (new)

W Nor Haslina (wnorhaslina) | 203 comments Haha. Sempat habis jugak ka baca satu buku tu Xara ?



message 39: by Xara_fatima (new)

Xara_fatima | 255 comments masa servis kereta tempohari, menyesal bawa sebuah buku sahaja. Patut bawa lebih lagi masa tu.


message 40: by W (new)

W Nor Haslina (wnorhaslina) | 203 comments Memang kadang kita tak tau kita punya ability membaca buku yang kita rasa tak best bila kita dalam situasi tersangkut dalam satu2 tempat untuk jangka waktu yang lama ya Xara.


message 41: by Isma (new)

Isma | 682 comments Saya ada beberapa buku tidak dapat dihabiskan, rasa menyampah adalah. Malas nak senarai takut tak laku pula buku itu.


message 42: by Hannah (new)

Hannah | 92 comments Isma wrote: "Saya ada beberapa buku tidak dapat dihabiskan, rasa menyampah adalah. Malas nak senarai takut tak laku pula buku itu."

Takpe, bagitau je sebagai warning :)

Kadang tu, saya akan baca semula some books yang tak habis dibaca after a few years or so sebab sometimes, the second time baca opinion pun berubah.



message 43: by Jack (new)

Jack (echoicglory) | 295 comments I can't think of one. I dunno why, maybe because I was taught that each book have its value and in different stage of life, I would see the book differently. Like I did with several books I'm trying to read now - for example, 13 Little Blue Envelopes. I thought it was the most ridiculous book one can read - that was two years ago. Now, I begin to see why an aunt would send her beloved niece around the world. She wanted her to learn, to understand, to experience, to grow up. I as a child, could have no understand this. Two years ago, I would have seen loads of book I find simple pleasure to be able to just read to be full of crap.

Still, I will not buy any self-help book. I don't need anyone telling me I have a screw lose in my brain. I already know that thank you very much. That doesn't mean I don't think they're crap, I think I have too little sanity to argue with it and would ended up being ruled over instead of thinking for myself.


message 44: by Masni Qisrine (new)

Masni Qisrine | 4 comments i also hv book tht i dumped. tp mostly books yg org2 hadiahkan-books about loves "cinta leleh" not works for me i guess..heheheh


message 45: by W (new)

W Nor Haslina (wnorhaslina) | 203 comments Same here buku novel cinta melayu yang leleh sekali baca dah boleh bajet apa ceritanya. Tak payah la saya senarai tajuk novelnya ya.


message 46: by Masni Qisrine (new)

Masni Qisrine | 4 comments sama la kita. mcm xbleh nk absorb kan. jln cerita kompem2 sama saja kan..


message 47: by Nurul (new)

Nurul (nurulhidayahyahya) | 242 comments I can't read all Stephen King's. I've tried many times, but I just couldn't!


message 48: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Nurul wrote: "I can't read all Stephen King's. I've tried many times, but I just couldn't!"

King is especially good with short stories. His short story collections are way better than some of his novels.



message 49: by Hannah (new)

Hannah | 92 comments Masni Qisrine wrote: "sama la kita. mcm xbleh nk absorb kan. jln cerita kompem2 sama saja kan.."

Bila jln cerita dah sama, waktu tu lah the writing and dialog main peranan. I sometimes read romance when I long for predictability or bila saya ada mood for only something light. Huhu, pelik ke tu?


I've read only one Stephen King's novel (Salem's Lot), and only one short story (something about a paralyzed guy mistakenly thought as dead and he was going to be operated alive).

The short story is better, without a doubt.


message 50: by Kataklicik (new)

Kataklicik | 714 comments I've tried many many Stephen King offerings.

Cannot masuk lah. The man very the longwinded one, goes on and on and on and on waxing lyrical in descriptive prose. Isy. Just cannot take it in lah.

BUT - I lurrrve the movies they make out of the novels. Somehow however ridiculous the plot is, translates well onto the silver screen. My favourite (and there are many to choose from!) is the clown in It. Huiyo... very the scary one...


« previous 1
back to top