Bulgaria reads discussion

193 views
Книги > Родно или чуждо?

Comments Showing 1-10 of 10 (10 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Dimana (new)

Dimana Kostadinova | 4 comments Здравейте четящи хора,

Чудя се какво повече ви допада - български автори или чужди?

Аз лично нямам много наблюдения върху модерните родни творби и бих приела препоръки.
Български автор, който ми допада е Георги Господинов и смея да кажа, че съм изчела всичко, което е написал. Мартин Колев ми беше колега и поради тази причина съм прочела и неговите книги, но те са, сякаш, за тинейджъри.

Та, вие какво четете от родните ни автори?


message 2: by Sunny (new)

Sunny Petkova | 27 comments Аз лично се радвам на хубави книги, написани от наши си родни автори, но за съжаление нямам мнение за модерните такива. Чета онези, които са писали до преди 20-30 години и се радвам, когато открия нов за мен автор с хубави книги.
Бих се радвала на мнения относно новите, модерни добри български автори.


message 4: by Bistra (new)

Bistra | 1 comments Ето някои идеи и тук :) https://www.goodreads.com/list/show/9...


message 5: by Яна (new)

Яна Хараланова (ladyfrost) | 13 comments Не избирам по критерий българско или не, а според какво ми харесва.

Последното ми бг откритие беше "Остайница" на Рене Карабаш. Много харесвам и Блага Димитрова (също наскоро четох нейния роман "Отклонение").

В любимите ми жанрове фентъзи/фантастика сякаш освен Теллалов няма други, които да съм чела и да са ми се откроили, та и да ги препоръчам (говорим си пак за по-съвремени, иначе Вежинов, Дилов и сие са ясни).

Това, което не харесвам генерално в съвремените бг автори е една прекалено залитане в соц-битието. Вече ми се повръща от такива истории (което не ги прави лоши сами по себе си).


message 6: by Lidia (last edited Aug 11, 2020 07:02AM) (new)

Lidia (lideto_g) | 40 comments Харесвам всички автори, български или не. Чета според вкуса си. Иначе от българските автори харесвам книгите на Камелия Кучер, Радко Пенев и Стаси Кара. Много ми допадат и документалните книги на Светослав Иванов и Николай Овчаров. Има много добри и силни попадения в българската литература.


message 7: by Kalin (new)

Kalin (kalein) | 284 comments Трите български книги, които са ми оставили най-траен отпечатък, са „Слънце недосегаемо“ на Николай Теллалов, „Аз, грешният Иван“ на Николай Светлев (която скоро ще се появи в ново издание) и „Време разделно“. И трите ми дават осезаемото чувство, че раста, докато ги чета.


Валентин Попов | 26 comments Всякакви - български, колумбийски, американски, английски, руски. Четящият човек не е расист, а е отворен за света и за светоусещанията на различните автори.


message 9: by Radoslav (new)

Radoslav Demirov | 13 comments Всякакви :) . В по-голяма степен чужди автори обаче. От новите български автори в много случаи не ми допада тона на книгата, общото нещастие и фиксирането в нещата свързани с комунизма/прехода - мисля,че показва трайна липса на идеи . Освен това харесвам фентъзи/sci fi или трилъри свързани с неща от историята ( стил Дан Браун, Дж. Ролинс, Том Егеланд). Не съм намирал читави БГ автори в жанра. Последните български книги, които четох и наистина ми харесаха са тези от серията старобългарски загадки на Николай Пенчев


message 10: by Ивайло (new)

Ивайло [IF Tomeff] (ivaylo_tomev) | 1 comments По-трудно се доверявам на родните автори, по-трудно подбирам български произведения и по-лесно се разочаровам. Но за сметка на това един единствен автор, и то български, бих могъл да похваля, че от него не съм прочел и една единствена думичка, която да не си е на мястото, която да не харесам и да не ми хрумне друга думичка, която аз бих употребил на нейно място - Явор Цанев.


back to top