Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Време разделно” as Want to Read:
Време разделно
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Време разделно

4.56  ·  Rating details ·  1,706 ratings  ·  62 reviews
„Време разделно“ е вторият публикуван роман на Антон Дончев. Проследява събитията около насилственото помохамеданчване на долината Елинденя през XVII век. Начело на трите страни в конфликта са Караибрахим, дете на българи от долината и водач на еничарите, дошли да наложат новата религия; Сюлейман ага, местния първенец, потомък на деспот Слав; и Манол, най-уважавания българ ...more
Paperback, 522 pages
Published 2005 by Захарий Стоянов (first published 1964)
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 4.56  · 
Rating details
 ·  1,706 ratings  ·  62 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Време разделно
Kalin
Jul 18, 2011 rated it it was amazing
Отзив за „Време разделно“... нямам. Говорил съм за книгата, беснял съм (дето разделяла хората... хахаха!), убеждавал съм, по форуми и литературни събития, и на живо с приятели – но каквото и да съм казвал, все ми е оставяло нагарчане. Недостатъчност.

Затова вместо отзив ви предлагам откъсите, които правят „Време разделно“ един от трите най-впечатали ми се български романа – редом със „Слънце недосегаемо“ и „Аз, грешният Иван“:

http://www.choveshkata.net/forum/view...

Най-силно ви ги препоръчвам, ак
...more
Петър Стойков
Jun 15, 2010 rated it did not like it
Това без съмнение е най-гнусната книга, която някога съм чел.

Поръчковото писателство може да доведе до много гротескни резултати, а комунистическото поръчково писателство, съчетано с агресивен националистически патос – да изведе тези резултати до неподозирани висоти на малоумието…

Антон Дончев е комунистически писател, който специализира в създаването на политически удобни исторически легенди. Такава е и тази книга, написана по дадена от Партията поръчка, за да оправдае насилствената смяна на им
...more
Martin
Nov 01, 2011 rated it it was amazing
Невероятен роман. Великолепен. Огромен.
Словото на Антон Дончев наистина е като поезия. Като народна песен, която потъва в сърцето ти, на моменти галеща и топлеща, на моменти покъртителна и тежка.
Майсторски изваяни персонажи, сложни характери, многопластови личности. Безумно силни идеи. Множество гледни точки, противоречиви възгледи, сложни конфликти.
И Родопа. Тази вечна Родопа. За доста автори съм чувал да се казва, че „при тях природата е едва ли не отделен персонаж” и винаги ми се е струвал
...more
Emiliya Bozhilova
Поръчкова или не, великолепна е. Проза в мерен ритъм. Човешка. Вселенска. Вечните избори - малки и големи. Вечната стара история извън официозните хроники на победителите, която хвърля хората под колелата си и ги прегазва, и даже спомен не остава, освен смътна семейна легенда за кръв. И за злато с чудовище за пазител. Герои като загладените канари на Родопа, приютявала и траки, и гърци, и колко още народ преди и след тях, но не е принадлежала на никого, освен на себе си.

Романът принадлежи на себ
...more
Adi
Oct 14, 2018 rated it it was amazing
От доста време не е имало книга, която да ми въздейства толкова силно. Бях буквално въвлечена в историята, станах част от нея. Разбрах що за хора са родопчаните и турците, бродих из тайнствената планина и изпитвах мъка от това, което се случваше около мен.

"Няма човек, който да обгърне Родопа с един поглед. Няма връх, на който да се изкачиш, та да я познаеш с един поглед. Трябва да я извървиш и да я изстрадаш, та после да я събереш в сърцето си и да я погледнеш - ала трябва да имаш сърце на орел.
...more
Rick Slane
Christianity and Islam come into conflict in 17th century Bulgaria as leaders of a small rural mountain village are given the choice either convert to Islam or die. Told from two different perspectives the English translation is simple and poetic. My guess is that this is considered a patriotic work in Bulgaria.
Гергана Васева
Apr 13, 2017 rated it it was amazing
Ако можех щях да дам на това велико произведение 100 X 5
_______________________________________________
Дошло е време разделно и всеки ще застане отляво или отдясно...

ДЕЙСТВИЕТО

Действието се развива през XVII век, на българска територия или иначе казано- България по време на Османското робство. Територията ни вече от векове е под Осмнаско иго, българите- роби. И в тази атмосфера пред читателя се развива духа на Родопа планина, духа на чедата на Родопа, българите-роби. Но дори и роб, българинът им
...more
Sne
Dec 12, 2015 rated it it was amazing
Не знам от къде да започна.
В главата си слагам Антон Дончев до Габриел Гарсия Маркес и неговата магическа реалност. Въпреки че, точка за наште, А.Д. описва истинска реалността, макар много поетична и с магически вкус, а Г.Г.Маркес трябва да прибяга до нереалности, за да постигне магичното.
И според мен за да видиш само поръчков роман зад тази проза е безумно тесногръдно.
Най-вероятно А.Д. е толкова шарена личност, колкото не са черно-бели и героите му.
Не мога да пресметна откога не ми се беше случ
...more
Atanas
May 21, 2012 rated it did not like it
Гнусен поръчков националистически материал, целящ единствено да раздели хората в България.
Julia #BlackLivesMatter
"Дошло е време разделно и всеки ще застане отляво или отдясно.
Къде ще застанеш?"


Невероятна книга.
Няма как да не докосне сърцето ти и да събуди и раздвижи в теб гордостта и съпричастността, да те накара да си кажеш: "Това са били предците ми, това е историята ми, това е споменът за тях." Всички тези окаяни, измъчвани, гонени, унижавани души...
Все си мисля че величието на българите отдавна е отминало.
Връзката човек-природа присъства във всичко което се случва в книгата.Раждане, смърт, щастие, убий
...more
Vladislav Stoilov
"Време разделно" се оказа за мен една от най-емоционалните ми книги, най-докосваща ме, а това същевременно я прави и една от най-добрите книги, които съм прочел! А аз имах и щастието да преживея разказа още по-истински, тъй като имам живот с доста общи неща. Обичам родопската музика и свиря на каба гайда. Чувал съм наживо силата на мощния родопски глас, който кара гората да се тресе. Посрещал съм нова година на отдалечен родопски връх, откъдето съм наблюдавал как селата и градовете почти навсякъ ...more
Laura
Not my favorite - I found the style to be a bit confusing - jumping from excerpt to excerpt sometimes made it difficult to figure out who was narrating / where you were in the story. I also found the writing to be rather jilted - not sure if that was because of the translation, or if it is similar in the original Bulgarian.
И~N
Oct 20, 2013 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Омайващ.
Дъхав като планинските поляни, с които е изпълнен. Омагьосващ като пътеките из Родопа, по които бяга повествованието. Приказен, от всяка страница шептят забравени легенди, поверия, а историята ври като изворите, идващи от недрата на планината.
Остър като меч с историите - кървави, поставящи на везни най-дълбоките убеждения и устои на човешкото.
Монументален като Родопа.
Славея
Nov 06, 2016 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Доста по - добра е книгата от филма, различна в детайлите и случките, но същата по крайни изводи и послания.
Относно вечния спор за пропагандата, това е художествена литература. В нея пропаганда може да има, колкото автора си реши. По - страшното е, когато пропагандата влезе в историческата НАУКА. Там е страшното.
Alexandra
Jul 12, 2010 rated it it was amazing
Много въздействаща книга, носеща много тъга, но и много прозрения за живота... Това е книга, която задължително трябва да бъде прочетена.
Victoria Toncheva
Mar 06, 2017 rated it it was amazing
Дали заради особената ми връзка с Родопа, дали заради болезнената тематика, това ми е трети прочит на романа (винаги на нейна територия), а вероятно няма да бъде бъде и последен. Цялото ми детство е минало из тези гори, които всеки път откривам отново между редовете. Както казва авторът - Родопа се вижда само със сърцето, но трябва да имаш сърце на орел. И наред с "магичните" картини, сякаш изживявам и трагичните такива.
Антон Дончев е един от ненадминатите ни словесни художници, извайващи до съ
...more
Iv Cholakova
Sep 02, 2011 rated it it was amazing
Една омагьосваща творба на един автор - магьосник, която те кара да съпреживееш заедно с героите техните страдания,да усетиш трагизма на битието им, да достигнеш до идеята за себеотрицанието в името на общото благо.
Роман, възвисяващ човешкия дух, саможертвата и човеколюбието.
Адриана К.
Aug 14, 2018 rated it it was amazing
Голяма книга!

"Човек не е цвете, та по листата му да разбереш дали има отровен корен или е целебна билка. Човек се познава по делата си."

...more
Yoana B.
Dec 02, 2020 rated it really liked it
Тази книга е силно описателна и то в хубав смисъл особено откъм пейзажи и природни настроения, с което успя бързо да ме спечели. Почувствах се, че все едно аз самата стоя насред планината и усещам слънчевите лъчи по кожата си. Рисуването на случките с подобни думи остави в мен чувство на страхопочитание и просто затаих дъх и зачетох...
Стилът на писане е изключително богат и цветен на турцизми и стари български думи, които можеш все още да чуеш само по малките, забравени български села от устата
...more
Petar Nedyalkov
Nov 05, 2019 rated it it was amazing
Авторът е казал достатъчно... всички коментари са излишни! Поклон пред гения на Антон Дончев и най-силната българската творба!
Simona Georgieva
Mar 29, 2021 rated it it was amazing
Брутално груба и истински нежна едновременно, това е една от най-силните книги, които съм чела. Тежка, мъчна, пълна с болки и нечестни избори. Прелестно обрисувана Родопа и всички мъки на един народ събрани под полите й.
Bjorn Roose
Mar 22, 2020 rated it it was amazing  ·  review of another edition
In tegenstelling tot een aantal van de andere boeken die ik recent besprak géén klein werkje, dit Tijden van verandering van Anton Dontsjev, noch fysiek (de Nederlandse vertaling uitgegeven bij Prometheus in 2008) noch qua betekenis. Raymond Detrez noemt het in zijn De Balkan – een geschiedenis (bespreking volgt een dezer) “nationalistische kitsch”, maar ik ben er ten eerste niet echt zeker van dat die veroordeling gebaseerd is op lezing van het boek en ten tweede wél dat Detrez bijzonder veel s ...more
kagami
Dec 07, 2015 rated it it was amazing
Shelves: fiction, bulgaria
"Време разделно". Бях още в гимназията, когато я прочетох. Спомням си как си легнах чак в 4 сутринта, защото не можах да я оставя. Преди това дядо ми дойде да ми каже лека нощ и че е време да си лягам, но като разбра какво чета, каза "Е, за тази книга си струва да си загубиш от съня." И досега ми е оставила следа в съзнанието. Не знам доколко е исторически достоверна (тя май и не претендира за достоверност), но е толкова силна, че няма как човек да не се почувства разтърсен от нея. Това е не "ед ...more
Al
Sep 21, 2008 rated it it was amazing
The Bulgarian novel that merits its author the Nobel prize most out of all of the Bulgarian literature.

Of course this book is much more personal to me, maybe I'll add a full review sometime in the future.
...more
Emilia Gocheva
Dec 26, 2014 rated it it was amazing
Shelves: favorites, bg
Една от най-българските книги! Любима ми е, препрочитам я вече толкова пъти и винаги се вълнувам и изстрадвам много! Толкова силна и въздействаща художествена творба! Препоръчвам я на всеки българин.
Anastas Ivanov
Jan 26, 2015 rated it it was amazing
Книгата която всеки Българин трябва да прочете!
Yonka Yozova
Jan 04, 2016 rated it it was amazing
Когато думите не могат да опишат емоцията, която бликва четейки романа:сълзи, гордост, болка, гняв, душевна чистота, пагубност,неунищожимост. Незабравим роман, разтърсващ стоицизъм!
Momchil Slavov
Jun 12, 2018 rated it it was amazing
Със сигурност това е най-въздействащата книга, която съм чел...и препрочитал. И вероятно ще прочета отново.
Ivan
Mar 15, 2018 rated it it was ok
Kniha je skvelou ukazkou 70-tych rokov na Vychod od Zeleznej opony: lud, co si zvykol na diktaturu, so vsetkou tou apatiou a marazmom, otupenymi dusami, ktorym sa do odporu nechce, co by kdejakych Palachov a Havlov zavrel skor do blazinca nez do basy. Takto zhruba posobi na nasinca aj Doncevov opis bulharskej dediny niekde v Rodopach v 17.storoci, ktora si prave zaziva svoju verziu invazie 1968, na rozdiel od nej vsak s potokmi krvi a semena, ako sa to na Osmansku risu patri.

V majstrovsky zaprac
...more
Alexandre Milouchev
Sep 18, 2020 rated it it was amazing
One of the most famous books in Bulgarian literature. I found it hard to read, but also deep, insightful, and compelling. It offers a tangible feel of the violent period of oppression the locals experienced under Ottoman yoke 350 years ago. Dontchev takes on multiple difficult themes, such as what it means to have a blood bond, what is culture and how to preserve it, the role of faith, the different faces of God, and more somber ones such as killing one's brother or choosing death to protect som ...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Осъдени души
 • Тютюн
 • Железният светилник
 • Под игото
 • Преспанските камбани
 • Балада за Георг Хених
 • Диви разкази
 • Крадецът на праскови
 • Хайка за вълци
 • Аз още броя дните
 • Глина
 • Лавина
 • Живот в скалите
 • Антихрист
 • Илинден
 • 18% Gray
 • До Чикаго и назад
 • Гласовете ви чувам
See similar books…
46 followers
Anton Donchev graduated from the University of Sofia in 1953, but soon declined a position as a judge in a regional court and started writing. His first book was published in 1961 and was followed by the world-famous Time of Parting (1964) said to be written in only 41 days. Donchev went on to write a dozen novels and about half a dozen screenplays.

His latest book was published in 2016.

Bulgarian b
...more

News & Interviews

  Some people love books. Some people fall in love. And some people love books about falling in love. Every month our team sorts through...
42 likes · 2 comments
“Няма човек, който да обгърне Родопа с един поглед. Няма връх, на който да се изкачиш, та да я познаеш с един поглед. Трябва да я извървиш и да я изстрадаш, та после да я събереш в сърцето си и да я погледнеш – ала трябва да имаш сърце на орел.

Не можеш да видиш Родопа с очите си, трябва да я видиш със сърцето си. Със ... затворени очи, в себе си.”
15 likes
“Манол тихо му отговори:

– Сине, ти си виждал крепост. Светът е разделен от огромна крепостна стена. От край до край. Вътре в крепостта седят хора, а отвън налита злото. Всеки човек стои между два зъбера и пази една крачка стена. Не зная, може да има големи хора, пълководци, които пазят сто зъбера. Може да има един голям пълководец, който знае какво става по цялата стена. Аз виждам моята крачка. И зная, че трябва нея да защитавам. Ако аз не я защитя, кой ще я защити? И ти трябва да се биеш. Всеки пред себе си. Не знаеш какво става наоколо, в съседната крачка. Не виждаш. Гледаш само пред себе си и удряш ръцете и лицата на злите хора, които искат да се изкачат на стената. Може би тъкмо при твоята врата злото се надява да пробие. Ти трябва да се биеш и нито за миг да не отстъпваш от зъбера си, да не се утешаваш, че след миг ще се върнеш на него. Мръднеш ли, злото ще влезе. И когато умреш, твоето тяло да запречи вратите между двата зъбера.

Тъмницата мълчеше.

Тогава оттатък детският глас запита:

– Татко, какво е зло?

Мълчание. И после – Маноловият глас:

– Зло е това, което разделя хората.

И след малко:

– Добрите хора.

Станах и си отидох. Манол ми отговори.

Отдясно камък, отляво камък и по средата – ти. Да, на вратата е застанал всеки от нас, всеки пази врата, през която може да влезе злото. Аз бях опразнил своята и сега се връщах на нея.”
7 likes
More quotes…