Knjigom u glavu discussion

140 views
Knjiški lonac > #1 - Blind Date

Comments Showing 1-25 of 25 (25 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Jelena, Moderator (new)

Jelena | 816 comments Mod
OK, hajde da vidimo šta ćemo uraditi s ovom novom temom :)

Mislim da smo u proteklih par godina svi videli akciju "Blind Date with a Book". Knjiga je zapakovana u neprovidni papir i navedeno je svega par osnovnih odrednica o radnji ili žanru, recimo da je priča o odrastanju u velegradu ili da je ljubavni roman sa elementima fantastike ili šta već. Poenta je da se latite knjige ne znajući ni naslov ni autora i, pretpostavljam, bez predrasuda i očekivanja.

Ovako to otprilike izgleda na sajtu designtaxi.com description
A ovako na Sajmu knjiga u Beogradu (pretprošle ili prošle godine) description

Mi ćemo okrenuti stvari. Umesto da dobijete knjigu o kojoj ništa ne znate, imaćemo parametre za koje treba da pronađemo knjigu koja se u njih uklapa.

Kriterijumi su:
1. Emo - drama queen, prenemaganje, uzdasi i vapaji, dobra stara teatralnost, depra, patetika ili jednostavno jaka emotivna komponenta
2. Obrt - ne mora biti plot twist u smislu da junak na kraju otkrije da je sam sebi otac, ali od početka do kraja dela mora doći do neke kvalitativne promene (u šuštini ovim jedino otpadaju spekulativni i čisto refleksivni tekstovi)
3. Bloody Hell - odaberite sami da ovo tumačite bukvalno kao krv do kolena ili rat ilijednostavno bili kakv fizički ili idejni sukob među junacima, bitno je da postoji konfliktna situacija
4. Porodični odnos - bilo da je porodica u biološkom smislu i da se junaci svojojm povezanošću osećaju kao porodica
5. Najmanje 5 likova

Pronađite (ili tražite preporuku) nešto što ispunjava svih pet uslova i što vas zanima. Svako bira knjigu za sebe, nema glasanja i čita svako svoj lični izbor na datu temu. A onda da čujemo kako je koji kriterijum ispunjen i kakvi su vam utisci!


message 2: by Tina (new)

Tina  | 43 comments Ako ostanem bi bila odlična za ovo!


message 3: by Ivan (new)

Ivan | 72 comments Oštri predmeti od Gillian Flynn je jedino što iz moje goodreads biblioteke odgovara uvjetima.


message 4: by Vedrana (new)

Vedrana Nakon tebe Jojo Moyes mislim da zadovoljava sve kriterije😌


message 5: by Jelena, Moderator (new)

Jelena | 816 comments Mod
Već tri kandidata sa tri dela, baš sam srećna!
Kad god budete spremni, tj. kad završite, javite opšte utiske, kako su motivi obrađeni i upotrebljeni itd.
Ja još uvek razmišljam da li je ok da i sama učestvujem u ovome...


message 6: by Tina (new)

Tina  | 43 comments Jelena wrote: "Već tri kandidata sa tri dela, baš sam srećna!
Kad god budete spremni, tj. kad završite, javite opšte utiske, kako su motivi obrađeni i upotrebljeni itd.
Ja još uvek razmišljam da li je ok da i sa..."


Daa, bit će zabavnije da sudjeluje netko tko 100% zna o čemu se radi ;)


message 7: by Jelena, Moderator (new)

Jelena | 816 comments Mod
Pa znate i vi svi 100% o čemu se radi - ne gađamo jednu knjigu, nego što je moguće više različitih sa zajedničkim motivima :)
A ja sad kao Buridanovo magare ne znam šta bih od svega što mi se čita i što se uklapa.


message 8: by Ivan (last edited Jun 03, 2017 11:52AM) (new)

Ivan | 72 comments Sad ja imam dojam kako nisam skužio ideju. :D

Ovako, je li stvar u tome da prema parametrima teme svaki član ovdje predlaže knjigu koju je čitao i koja po njemu odgovara zadanim okvirima; tu knjigu neki drugi član može uzeti čitati nekad tijekom mjeseca i kasnije upisati svoj osvrt koji će se između ostalog ticati i ovih parametara mjesečne teme zakuvavanja? Isto tako drugi član može uzeti i treću knjigu po svom izboru, makar tu nisam siguran kako bi to moglo funkcionirati, jer kako netko može znati odgovara li ona uopće parametrima - neće sad otprilike ići s knjigom koju trenutno čita i uklapati je u mjesečnu temu zakuvavanja.

Jesam li dobro shvatio, jer ovu knjigu koju sam gore predložio (Oštri predmeti) sam već čitao. Ona većim dijelom odgovara kriterijima i tu je kao prijedlog ostalima koji žele čitati emo priču s twistovima i obiteljskim sukobima s puno krvi.

Ja ovdje mogu uzeti za čitati neku od dva prethodna prijedloga - iskreno, rado bi sudjelovao, ali se isto nadam kako će već naići i neki treći - Ako ostanem znam po filmu većinu radnje, a Nakon tebe, po ovo malo što sam čitao na goodreadsu mi dosta, dosta baca na scenarij za neku rom komediju s ljubavnim trokutom koji samo čeka da se dogodi.


message 9: by Jelena, Moderator (new)

Jelena | 816 comments Mod
JD, da, ali je šire od toga kako si ti razumeo :)
Osnovna ideja je ovde obrnemo knjigu meseca: da umesto predlaganja i zajedničkog čitanja iste knjige ovde imamo samo zajednički okvir, ali da svako bira knjigu za sebe.
To znači da svako može predložiti ostalima i 50 naslova koji se uklapaju u parametre, ako želi. Ako ne želi, nije obavezan nikom ništa da predloži. Takođe, svako ko bi da učestvuje bira za sebe šta će čitati i nebitno kako dolazi do odluke. Znači da možeš i ne moraš uzeti nešto što je neko drugi naveo, možeš pitati nekoga van grupe (ono, ljude iz stvarnog sveta) zna li nešto što se uklapa ili možeš sasvim sam da pronađeš nešto.
Ako sam biraš knjigu, mislim da možeš znati da li se uklapa u parametre onako kako znaš da se npr. Ana Karenjina baca pod voz iako je nisi čitao. Mi svi o većini poznatijih knjiga znamo makar nešto, bilo iz svakodnevnog života bilo od komentara ovde bilo iz anotacija koje svaka knjiga ima. A parametri su vrlo široki - bilo kakav emotivni naboj, bilo kakva kvalitativna promena u događajima ili kod likova, bilo kakav sukob i bilo kakav osećaj porodične pripadnosti (sa krvnim srodstvom ili bez njega). Jasno je da otpada Into the Wild recimo ili poezija. Ali svi imamo dovoljni čitalačkog iskustva da znamo da u principu svaki fantasy i dobar deo SF-a ispunjava uslove, kao i svaki roman Jane Austen, svaki klasični realizam ili magijski realizam, svaki timski superherojski strip, svaki (anti)ratni roman, svaka klasična drama. Imaš raspon od Okovanog Prometeja do Hunger Games, od Buddenbrookovih do Kingovih horora.


message 10: by Ivan (new)

Ivan | 72 comments U redu, hvala Jelena. :)


message 11: by Andrea (new)

Andrea | 91 comments Miriše mi na Šekspira...


message 12: by Jelena, Moderator (new)

Jelena | 816 comments Mod
GMTA <3
I dalje ne znam da li da i sama učestvujem, ali, ako budem, već sam računala na dobrog starog Willa :)


message 13: by artu (new)

artu | 105 comments Bila sam do biblioteke jucer i naletjlela na 'Papa Jovana' i usput uzela i 'Ako ostanem' za svaki slucaj.. Vidjet cu na kraju da li su zadovoljeni svi kriterijumi ;-)


message 14: by Tijana (new)

Tijana | 93 comments Ja sad gledam koliko se tu uklapa ovo što čitam, Krležine Zastave I - V... mislim, dosta.
1. Emo - glavni lik tj. Kamilo junior izrazito je emo momak, doduše s otklonom prema politici, ali svejedno emo do koske.
2. Obrt - e to je zasad najslabija tačka, ali ipak, u pet knjiga mora ponešto i da se desi, evo, zasad je umrlo već dvoje likova, jednog četrnaestogodišnjaka uhvatili dok je podmetao bombe po kancelarijama, mislim da je dovoljno.
3. Bloody Hell - ima ga na svim nivoima, od srpsko-bugarskog rata u pozadini do onog na metaforičkom nivou između članova najužeporodice
4. Porodični odnos - vidi gore. Prva knjiga zasnovana je uglavnom na odnosu oca i sina uz nešto malo majke, tetaka, švalerki itd. itd.
5. Najmanje 5 likova - ihaaa.


message 15: by Tina (new)

Tina  | 43 comments Ako ostanem je odlična za ovu temu:

SPOILER ALERT:
1. emo - moglo bi se reći da je Adam pomalo emo mladić :)
2. obrt - automobilskom nesrećom događa se obrt koji pokreće cijelu radnju knjige
3. bloody hell - sukob koji Adam ima sa med. sestrom kad želi vidjeti Miu <3
4. porodični odnos - Ako ostanem je zapravo sve o obitelji i brigi za obitelj
5. najmanje 5 likova - Adam, Mia, brat, roditelji, baka i djed, Mijina bff...


message 16: by Ivana (new)

Ivana | 3 comments Predlog: Rebeca

Davno sam citala, ali koliko se secam, ispunjava sve kriterijume u manjoj ili vecoj meri.


message 17: by Jelena, Moderator (new)

Jelena | 816 comments Mod
Sad sam zbog ovih vaših komentara shvatila da se moja trenutna knjiga fakat uklapa u sve parametre - American Gods. Likova ima koliko hoćeš, ima nekoliko klanova i u principu jesu porodica, poenta jeste u sukobu dve strane, mada se tu natežu kao da ne kažem šta, jesu emo jer su manje-više pogođeni time kako niko ne ceni njihovu veličinu. Najveći problem je zapravo taj obrt ili akcija, jer neprestano ima nekih događaja, ali oni na nesreću nemaju nikakav tok i ničemu ne vode :/
Nego, nisam mislila da ovo bude rant protiv Bogova, nego razmišljam kako da si olakšam duši, pošto mi stvarno ne idu.
Jedna opcija je da se stvarno bacim na Šekspira. I to recimo Hamlet (da popravim utisak predstave) ili Macbeth (jer mi je omiljeni). Meni uvek bude žao što se otprilike svi prvu put sa Šekspirom susretnu preko lektire i svima bude strašan i težak, a on je zapravo - od makljaže, preko drame i patosa, pa do kič sapunice - bio pravi blokbaster producent svog vremena. Pravda za Barda!
A druga opcija je Star Wars: Episode IV: A New Hope, Star Wars: Episode V-The Empire Strikes Back i Star Wars: Episode VI: Return of the Jedi - ono, jedna porodica je*e celu galaksiju, plus uništenje celih planeta i borbenih baza :D


message 18: by Tijana (new)

Tijana | 93 comments Ne vidim zašto Šekspir i Star Wars ne bi mogli da se iskombinuju, naprotiv :D

description


message 19: by Jelena, Moderator (new)

Jelena | 816 comments Mod
Tijana wrote: "Ne vidim zašto Šekspir i Star Wars ne bi mogli da se iskombinuju, naprotiv :D

"


Step into my office! <3
William Shakespeare's Star Wars: Verily, A New Hope
For never was a story of more woe
Than this of young Luke and his Dad turned foe...
description
Mislim da će biti Šekspir, pa SW, pa ponov Šekspir - kao sendvič :D


message 20: by Ivan (new)

Ivan | 72 comments Od stvari koje sam pročitao ovog mjeseca najbliže mi odgovara Galeb od Čehova. Redom:

spojleri
1. emo - Trepljev stvara dramu s nadom za uspjeh i vjerovanjem kako je neuspjeh na kraju neizbježan.
2. obrt - sve pršti od uzbuđenja koji ljubavni trokut će kako završiti.
3. bloody hell - Samoubojstvo.
4. porodični odnos - odnos Trepljeva s majkom.
5. najmanje 5 likova: Trepljev, majka Arkadina, majčin ljubavnik Trigorev, Nina, majčin brat Sorin, Maša, lokalni doktor Dorn.

Nevezano za popis, dobra mi je drama bila. Na stranu milijun ljubavnih trokutova.


message 21: by Vedrana (new)

Vedrana EMO-Lilly(Willova kći)odgovara opisu
OBRT-Lu slučajno pada sa balkona na 4 katu a svi misle da je željela izvršiti samoubojstvo i tako okončati svoje patnje za Willom
BLOODY HELL-grupa na koju ide kako bi prebrodila depresiju i krenula sa životom zove se "idemo dalje"
PORODIČNOI ODNOSI-Lu pomaze Lilly da upozna obitelj svog oca,ne želi je napustiti jer osjeća obavezu prema Willu
NAJMANJE 5 LIKOVA-ima ih vise od 5


message 22: by Jelena, Moderator (new)

Jelena | 816 comments Mod
Treba da očistim tablet, pa sam shvatila sa imam još nešto što se uklapa:
Saga, Vol. 1
Space opera smeštena u galaktički rat, tako da ima likova i obrta i krvi koliko hoćeš. Plus u centru zbivanja jeste porodica i ima dosta (možda i nenamernih) kmezavih momenata, otprilike kao Luk i Toši.
E sad, meni se nije dopala, iako otprilike svima koje znam (a koji su čitali, naravno) jeste. I realno razumem obe strane, jer je meni iritirao priličan zbor faktora koji me generalno nerviraju, s imam mnogo stripovskohg staža u ovom žanru i sigurno mije i zbog toga opao entuzijazam. Ne znači da Saga drugima ne bi bila i nije odlična.
Mada generalno pati od bolje da je setting mnogo detaljniji i razrađeniji i zanimljiviji od glavne priče. Donekle kao Herbertova Dune, koja se opet i sama skroz uklapa u ovu temu :)


message 23: by Vedrana (new)

Vedrana Šta je sa ovom temom?Da nastavimo po istim kriterijima ili...


message 24: by Jelena, Moderator (new)

Jelena | 816 comments Mod
Vedrana wrote: "Šta je sa ovom temom?Da nastavimo po istim kriterijima ili..."

Aha, možeš/možemo nastaviti po istim kriterijumima u bilo kom trenutku, tema i dalje važi.


message 25: by Vedrana (new)

Vedrana Ok hvala


back to top