Knjigom u glavu discussion

68 views
2016 Oktobar/Listopad > Šta čitate u oktobru/listopadu?

Comments Showing 1-16 of 16 (16 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Salty13, Moderatorica (new)

Salty13 | 1023 comments Mod
Podijelite s nama šta trenutno čitate, upozorite nas na loše knjige i preporučite nam dobre :)


message 3: by Žarko (new)

Žarko Milenković | 65 comments Trenutno čitam Doroteja od Dobrila nenadića. Verovatno će to biti i moj sledeći predlog za grupnu knjigu. Radnja je smeštena u srednjevekovnoj Srbiji. Za vas koji ste iz Hrvatske, slobodno mislite kao o radnji u srednjevekovnoj Hrvatskoj. Tako je univerzalna. Objaljena je 1979 pa verovatno živi po budžacima diljem bivše juge. Knjiga je bila hit, a čitajući je vidim i zašto. Jedno fenomenalno delo.


message 4: by Tazitazitazi (new)

Tazitazitazi | 628 comments Upravo sam završila Night Over Water. U zadnje vrijeme intenzivno čitam knjige Ken Follett: Fall of Giants, Winter of the World, Edge of Eternity, Stupovi zemlje: Knjiga prva, Stupovi zemlje: Knjiga druga, Svijet bez kraja - Prvi dio i The Man From St. Petersburg. Mada sam uživala u njima mislim da je napokon vrijeme za pauzu. Provjerit ću ovaj mjesec novitete strip serijala koje pratim i vidit malo vaše preporuke.


message 5: by Gorgona (new)

Gorgona Grim | 67 comments Pozdrav svima :) Trenutno čitam Vukovi Kale vol.1 i nadam se da ću sa serijalom završiti do kraja oktobra ili najkasnije do sredine sledećeg meseca. Za sada sam jako zadovoljna sa samim serijalom i preporučujem ga svima kojima je potrebna jedna avanturistička priča sa uplivom magije. Ujedno bih dala sve preporuke za Uporište I deo, Uporište II deo, Uporište III deo i Salemovo jer se likovi i događaji iz ovih knjiga dodiruju sa radnjom u serijalu "Mračna kula". Iz navedenih razloga, nakon ovog serijala bih želela da pročitam Insomnia i The Eyes of the Dragon.


message 7: by Ivan (last edited Oct 03, 2016 11:15AM) (new)

Ivan | 72 comments @Dahlia

Ima li Welcome to Night Vale narativ koji će se protezati kroz cijelu knjigu ili je kao podcast, varijanta dnevnih izvješća o svijetu samo u tekstualnom obliku. Pitam jer, podcast mi je zanimljiv, nekad poslušam, ali sumnjičav sam koliko bi to bilo dobro bez naracije Cecil Gershwin Palmera.

@Gorgona

Postane li Mračna kula bolja poslije prve dvije knjige? Pročitao sam Gunslingera i Tri tarot karte - obe su priče čudne (radnjom), Gunslinger mi je bio poprilično loš, Tri tarot karte nešto bolje, posebno, za mene, onaj dio o ovisniku, ali i dalje imam dojam kako sama priča nije počela. Kad će priča dobiti smisao veći od revolveraša koji traga za čovjekom u crnom i usput mu se događaju čudne stvari. Mislim se vrijedi li nastavljati?

Za temu, čitam A Happy Death od Alberta Camusa. Njegov prvi roman, napisan u ranim dvadesetima, posthumno objavljen.


message 8: by Dahlia (new)

Dahlia | 558 comments jd wrote: "@Dahlia

Ima li Welcome to Night Vale narativ koji će se protezati kroz cijelu knjigu ili je kao podcast, varijanta dnevnih izvješća o svijetu samo u tekstualnom obliku. Pitam jer, podcast mi je za..."


Narativ se proteze kroz cijelu knjigu. Zapravo se radi o dva lika iz Night Valea i njihova se prica ispreplice. Tu i tamo ima pokoji komentar Cecila. Napisat cu review kad zavrsim.
Vise bih voljela da su sve epizode podcasta napisali u tekstualnom obliku. Audio cita Cecil Baldwin, ali ipak to nije to.


message 9: by Ivan (new)

Ivan | 72 comments Dahlia wrote: "jd wrote: "@Dahlia

Ima li Welcome to Night Vale narativ koji će se protezati kroz cijelu knjigu ili je kao podcast, varijanta dnevnih izvješća o svijetu samo u tekstualnom obliku. Pitam jer, podca..."


Hvala. Probat ću i knjigu onda. Da je više sati u danu. :D


message 10: by Dahlia (new)

Dahlia | 558 comments Mozda ti se svidi. Nije losa, samo joj nesto fali... hahahah


message 11: by Gorgona (new)

Gorgona Grim | 67 comments jd wrote: "Postane li Mračna kula bolja poslije prve dvije knjige? Pročitao sam Gunslingera i Tri tarot karte - obe su priče čudne (radnjom), Gunslinger mi je bio poprilično loš, Tri tarot karte nešto bolje, posebno, za mene, onaj dio o ovisniku, ali i dalje imam dojam kako sama priča nije počela. Kad će priča dobiti smisao veći od revolveraša koji traga za čovjekom u crnom i usput mu se događaju čudne stvari. Mislim se vrijedi li nastavljati?"

Slažem se, Gunslinger je verovatno najčudnija Kingova priča koju sam do sada pročitala, samo što je meni utisak bio nešto bolji, čak mi se i svidela donekle. Što se tiče potrage za Mračnom kulom, za sada najveći napredak je načinjen u događajima koji su opisani u trećoj knjizi, Pustare, ali ni tada neće biti bliže otkrivanju misterije o samoj kuli. Pretpostavljam da bi se tvoj utisak o toku radnje promenio prilikom čitanja treće knjige koja je dosta brža u smislu da se događaji češće prepliću i da je dosta neizvesnija od prve dve knjige, ali da bi se taj osećaj vratio tokom čitanja četvrtog i četvrtog ipo dela (pod uslovom da odlučiš da pročitaš Vetar kroz ključaonicu po Kingovoj zamisli između Wizard and Glass i Wolves of the Calla), što u tvom slučaju ne bih preporučila. Peti deo samo donekle nagoveštava neke stvari i o njemu ću više kad ga pročitam celog. Pretpostavljam da je kod mene najveći faktor istrajnosti taj što sam veliki fan Stivena Kinga i što sam se navikla na njegov način pisanja čija je karakteristika između ostalog i odugovlačenje, odnosno pripovedanje.

Da sumiram: probaj sa trećim delom koji je za klasu bolje napisan, ako ti nikako ne legne, nemoj se maltretirati. Nadam se da će ti se svideti i da će serijal dobiti drugu šansu od tebe :)


message 12: by Ivan (new)

Ivan | 72 comments Gorgona wrote: "jd wrote: "Postane li Mračna kula bolja poslije prve dvije knjige? Pročitao sam Gunslingera i Tri tarot karte - obe su priče čudne (radnjom), Gunslinger mi je bio poprilično loš, Tri tarot karte ne..."

Hvala. Izgradila si slučaj da me nagovoriš da pogurnem treći dio više na tbr listi (Evernote listi, na Goodreadsu si dam držati samo 5-6 naslova). Ne znam kad, ali ići ću s njom kao idućom od Kinga. Inače, ne bi se nazvao fanom Kinga, ali Isijavanje i Carrie su mi bili jako dobri, pa mi je s te strane razočaranje što je serijal koji mu fanovi najviše hvale dosad samo u redu.


message 13: by Iluzija, Moderatress (new)

Iluzija O. Istini | 1077 comments Mod
Krenula sam s Where Am I Now?: True Stories of Girlhood and Accidental Fame.
S obzirom na odusevljenje nekih poznatih lica, ocekivala sam vise od nje. Tek sam pri pocetku, dam joj jos vremena da me iznenadi.


message 14: by Gorgona (new)

Gorgona Grim | 67 comments jd wrote: "Hvala. Izgradila si slučaj da me nagovoriš da pogurnem treći dio više na tbr listi..."

Nema na čemu. Javi utiske kad pročitaš :)


message 15: by Stefica (new)

Stefica | 114 comments Ja sam upravo zavrsila ove dvije knjige The Neverending Story i Wonder. Prva je predivna, magicna i poucna. Ne mogu je toplije preporuciti! Postoji i film koji je sniman mislim u 80-im ili 90-im. Bio je veoma popularan - ima u filmu veliki bijeli dobri cupavi zmaj <3
Druga je isto super, kraca je i brzo se cita. Eto. Stize i readathon, pa bih prvu preporucila onome ko je za neku avanturisticku, djeciju i magicnu beletristiku, a drugu nekome ko je malo vise za realnost, ali isto tako tinejdzersko doba i avanture.

Lijepi oktobar i kise :)


message 16: by Žarko (new)

Žarko Milenković | 65 comments Pređoh na Karverove priče. O njemu se nema šta reći - izvanredno.


back to top