Sanjungan buat Cikgu Norbibi
Agaknya, kasih guru-pelajar tidak berkesudahan.
Doa untuk guru-guru sentiasa terucap ketika memohon keampunan Allah. Kemudian, permintaan khusus untuk anak-anak murid agar mereka menjadi insan yang soleh dan solehah. Kaitan ini jelas terjalin secara holistik.
Misalnya, hadis bertaraf sahih ini menyatakan secara jelas betapa manusia – jika dipanggil pulang – hanya meninggalkan tiga perkara, amal jariah, ilmu yang bermanfaat dan anak yang soleh dan solehah yang mendoakan ibu bapanya.
MasyaAllah, berbahagialah guru-guru yang telah menurunkan segala ilmu kepada anak-anak muridnya dengan penuh keikhlasan. Benar, mereka bergaji besar tetapi ada bezanya jika ilmu yang disampaikan penuh dengan perasaan ingin mencari keredhaan Allah.
InsyaAllah ia disambut DIA sebagai amal jariah. Lalu jika ilmu yang ditadah oleh anak-anak ini digunakan sebaik mungkin pastinya ia akan menjadi ilmu yang bermanfaat.
Ilmu yang disampaikan dari hati akan sampai ke hati jua. Selayaknya guru dan murid ini – mudah-mudahan – bertemu di syurga Firdaus.
Dan bersemadilah dengan aman wahai Cikgu Norbibi. Moga Allah mengampunkan segala dosamu, diperluaskan kubur, dijauhkan dari azab kubur dan mudah-mudahan akan bertemu kembali dengan zuriat, kaum keluarga, rakan-rakan, para pelajar dan muslimin dan muslimat di syurga yang tertinggi.
Muhd. Kamil Ibrahim's Blog
- Muhd. Kamil Ibrahim's profile
- 102 followers
