AjiNohMotor ; filem pertama dari pengarah muda Razif 'Ajiboy' Rashid!

Film pertama Razif 'Ajiboy' Rashid. AjiNohMotor. punya rencah dan fungsi Rasa yang baik. Pada tajuknya sahaja dapat kita Rasa indexical yg punya konotosi jelas bahwa filem ini punya kelainan dari naskah filem-filem dari brand MIG sebelum ini. Lihat dari posternya sahaja, punya semacam nada soft/halus/lembut/ringan yang menghiburkan! Pasti ringan je benak kepala menonton filem ini nanti!
AJINOHMOTOR sebuah filem aksi romantik islamik komedi ( dari genreNya gua belum hadamkan maksudnya) tapi yg pasti ia bakal menggegarkan panggung serta membuatkan kita tergelak terbahak-bahak dengan unsur-unsur komedi satira yg punya gaya bahasa semacam Ernts Lubitsch, Aki Kaurismaki atau mungkin Yoji Yamada-Tora San! ( watak-watak naif dalam ruang-masa yg mengelirukan membentuk satira komedi yg menghiburkan ) : apapun AjiNohMotor akan mula di putarkan di panggung pada 20 September 2012! Lakonan Zalif Sidek, Alex Yanz, Shahfiez, BoyIman, juga Wawa Zainal!
Yang belum mengenali Razif 'Ajiboy' Rashid, beliau merupakan pengarah muda dari kelompok pembikin filem muda di bawah program pengarah muda MIG (bakat pengarah muda yang digilap David Teoh yang punya potensi sangat besar!). Dan kalau penting untuk diketahui, Razif 'Ajiboy' Rashid juga antara anak didik maestro Mamat Khalid ( Kala Malam Bulan Mengambang, Hantu Kak Limah Balik Rumah) yang mana beliau ( Ajiboy) menerima didikan secara direct (maksud gua beliau antara yang terpilih dalam proses penurunan ilmu yg lebih mesra!) dari abg Mamat Khalid sendiri (untuk lebih senang difaham, kira abg Mamat turunkan Saka kat Ajiboy lah lebih kurang! kahkahkah). Dan gua pasti Ajiboy punya sentuhannya sendiri yang di bentuk dari gagasan pemikiran Mamat Khalid! Itu yg buat gua teruja nak menonton filem Ajinohmotor ini di panggung nanti!
Sama-sama kita nantikan kemunculan naskah naratif Razif 'Ajiboy' Rashid ini di panggung 20 September 2012!
p/s : mungkin gua akan cuba sembang lebih lagi tentang naskah filem bila gua berkesempatan menontonnya nanti! dan harap Razif 'Ajiboy' Rashid dan filem AjiNohMotor, dapat membentuk satu trend waima branding baru pada kelaziman filem-filem terbitan MIG!
Published on June 26, 2012 21:48
No comments have been added yet.