Tarikh Itu Datang Lagi

[image error]


Tarikh itu datang lagi.


Saya tidak begitu mengendahkannya.


Namun isteri dan anak-anak sentiasa tidak melupakannya.



Saya menghargai tarikh itu, kerana menghargai penghargaan mereka. Biar pun kedatangan 14 April 2012 kali ini agak tenggelam dalam kesibukan kerja serta tanggungjawab keluarga yang banyak, saya mengenang tarikh itu pada meraikan uban yang sudah tumbuh di janggut.


Saya sudah tua.


Orang muda ketawa mendengarnya.


Orang tua memandang sinis pada rasa tua oleh seseorang yang jauh lebih muda.


Namun saya benar-benar rasa saya tua. Bukan kerana apa, tetapi kerana usia yang semakin mencapai 40 puluh tahun, usia wajib seseorang itu menjadi matang dan bermuhasabah tentang simpang-simpang kehidupannya. Usia yang sepatutnya tiada lagi tindakan yang dikelabui oleh blind spot terhadap sebuah kehidupan. Usia yang sudah sepatutnya faham makna hidup ini.


[image error]


“Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung susah payah dan telah melahirkannya dengan menanggung susah payah. Sedang tempoh mengandungnya beserta dengan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa tiga puluh bulan. Setelah ia besar sampai ke peringkat dewasa yang sempurna kekuatannya dan sampai ke peringkat umur empat puluh tahun, berdoalah ia dengan berkata: “Wahai Tuhanku, ilhamkanlah daku supaya tetap bersyukur akan nikmatmu yang engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku, dan supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yang Engkau redai; dan jadikanlah sifat-sifat kebaikan meresap masuk ke dalam jiwa zuriat keturunanku. Sesungguhnya aku bertaubat kepadamu, dan sesungguhnya aku dari orang-orang Islam (yang tunduk patuh kepadamu)” [Al-Ahqaaf 46: 15]


Temankan diriku pada meninggalkan usia remaja dan muda, meniti hari-hari tua yang penuh tanggungjawab dalam kekurangan tenaga dan masa.


Hatiku penuh debar.


ABU SAIF @ www.saifulislam.com

43000 Bandar Seri Putra


 •  0 comments  •  flag
Share on Twitter
Published on April 14, 2012 08:34
No comments have been added yet.