Knjigom u glavu discussion

81 views
Izazovi i knjiška druženja > Izazov IX-X 2020: Učim, učiš

Comments Showing 1-12 of 12 (12 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Jelena, Moderator (new)

Jelena | 836 comments Mod
Dragi članovi,

septembar i oktobar, odn. rujan i listopad, su u znaku početka školske i akademske godine. Neki od nas se sigurno i formalno vraćaju u školske klupe, bilo kao predavači bilo kao đaci i studenti. Ali svi zajedno ćemo imati izazov dvomesečja posvećem sticanju novih i obnavljanju starih znanja.

Sigurno svi imamo neku temu koja nas zanima, a da nam nije profesija. Ili nešto što nam se učinilo interesantnim, pa bismo želeli više da saznamo o tome. Ili smo prvi put čuli za nešto, pa želimo da istražimo detaljnije. Evo prilike za to! Odaberite neku temu o kojoj želite da saznate više i istražite literaturu. Podelite sa nama kako ste se odlučili za knjigu koju ste naposletku odabrali i naravno kakvi su utisci nakon čitanja. Ukoliko pak dobro poznajete oblast za koju se neki drugi član odlučio, želimo da čujemo i vaše preporuke.

Stranica https://fivebooks.com/ , gde stručnjaci preporučuju po pet najkorisnijih knjiga iz svoje oblasti, nam može biti smernica kako da od onoga što istražimo i što nam drugi članovi preporuče napravimo malu stručnu biblioteku grupe "Knjigom u glavu".

Uslovi za izazov su da ne možete odabrati oblast koja vam je profesija (ali možete preporučiti nešto iz svoje struke) i da čitamo isključivo diskursivnu literaturu, eseje, naučne tekstove. Beletristika ne dolazi u obzir, koliko god dobro da je istražena.

Radujemo se novim saznanjima!


message 2: by Tijana (new)

Tijana | 94 comments Super ideja! Nadam se da ću do oktobra makar da načnem The Children of Ash and Elm: A History of the Vikings, a odlučila sam se za nju nakon što sam pročitala vrlo iscrpan i pohvalan prikaz (a o vikinzima ne znam maltene ništa).


message 3: by Dada (new)

Dada Također podrzavam ideju!! Dapače, vesele me sve preporuke na ovu temu. Ja sam odlucila ponoviti znanje o mitologiji (koje mi, moram priznati, i nije najjace područje) pa trenutno čitam: Stephen Fry- Mythos, a slijede Gustav Schwab- Najljepše priče klasične starine i Neil Gaiman - Nordijska mitologija.


message 4: by Jovan (new)

Jovan (iovan) | 155 comments Polako grickam knjigu Apolo Salomona Renaka. To je Opšta istorija lik. umet. Da naučimo nešto i o umetnosti, barem iz ove knjige, probaću malo da ubrzam čitanje


message 5: by Jelena, Moderator (new)

Jelena | 836 comments Mod
Sve ove teme su jako zanimljive, sviđa mi se izbor :)
Ja sam htela da pročitam nešto o Uigurima i od svega što mi je moj savetnik Google ponudio sam odabrala China's Forgotten People: Xinjiang, Terror and the Chinese State. Htela sam nešto što je realtivno koncizno, ali ne i zbrzano i da ne zahteva previše predznanja, ali da obuhvata i trenutnu situaciju. Uz to je autor živeo jedno vreme u Sinkjangu (Sinjangu?), ali je istovremeno čovek "sa strane", što sam ja i htela.


message 6: by Armin (new)

Armin | 19 comments Trenutno citam The Great Influenza: The Story of the Deadliest Pandemic in History. Jos uvijek nisam odlucio da li je dobra knjiga, ali zasad ima jako puno informacija, mozda cak i previse (u smislu da je cini nefokusiranom). Interesantno u svakom slucaju.


message 7: by Dragana (new)

Dragana (azizam) | 60 comments Jelena wrote: "Stranica https://fivebooks.com/ , gde stručnjaci preporučuju po pet najkorisnijih knjiga iz svoje oblasti, nam može biti smernica kako da od onoga što istražimo i što nam drugi članovi preporuče napravimo malu stručnu biblioteku grupe "Knjigom u glavu"."

Divan link, hvala Jelena.


message 8: by Jelena, Moderator (new)

Jelena | 836 comments Mod
Dragana wrote: "Jelena wrote: "Stranica https://fivebooks.com/ , gde stručnjaci preporučuju po pet najkorisnijih knjiga iz svoje oblasti, nam može biti smernica kako da od onoga što istražimo i što nam drugi člano..."

Drago mi je ako je od koristi!
I ja sam prvi put dobrih sat vremena bunarila samo da vidim kakve sve teme možeš da smisliš i i dalje dobiješ preporuke :)


message 9: by Ivana (new)

Ivana | 75 comments Nije bila laka odluka, izbor je pao na The man who tasted shapes (Richard E. Cytowic), a knjiga je o sinesteziji - fascinira me ta pojava odavno, a nikako da knjiga dođe na red. :)


message 10: by Jelena, Moderator (new)

Jelena | 836 comments Mod
Evo povratne informacije i od mene:
Ja sam zadovoljna knjigom China's Forgotten People: Xinjiang, Terror and the Chinese State.
Glupo je da kažem da sam dobila šta sam htela, jer to zvuči kao da sam imala unapred formiran stav i samo tražila potvrdu. Ali, ruku na srce, je i to prilično tačno.
Ali pošto nisam znala ništa, jesam saznala dosta iz knjige. Postoji dosta opširan uvod koji je skoro kao da čitaš udžbenik iz istorije, ali kada dođemo da savremenih dešavanja, obično autor pravi poređenje između zvaničnog prikaza nnekih okolnosti i onoga kako se o tome govori unutar ujgurske zajednice. Dobro je što se ne trudi da tumači niti da daje bilo kakva definitivna objašnjenja i zaključke, i takođe je dobro se se ne trudi da na silu bude neutralan u svemu, jer to ni ne može, ali kod svih učesnika ističe to da svugde postoji više nego dovoljno nepouzdanih izvora i podataka i da nigde ne možeš na osnovu jednog slučaja da napraviš generalizaciju za sve.


message 11: by Tijana (new)

Tijana | 94 comments Evo da se i ja prijavim, ovih dana slabo stižem da čitam stvari koje iole zahtevaju koncentraciju i vrlo mi je žao jer na osnovu prvih recimo devedeset-sto strana mogu da kažem kako je The Children of Ash and Elm: A History of the Vikings sjajna, sveobuhvatna, da autor lepo razradi svaki koncept i ne ide na površne generalizacije a pritom se oslanja i na starije i na najnovije istraživačke radove i još ume da piše lepo, čitko i neusiljeno duhovito. Ali ovim tempom bojim se da ću je čitati do kraja godine.


message 12: by Miloš (last edited Nov 06, 2020 03:09AM) (new)

Miloš (fingolfintek) | 39 comments Kasnim sa javljanjem ali ja u dvomesečju pročitao konačno Manufacturing Consent: The Political Economy of the Mass Media, ako izuzmemo istorijske događaje koje autori koriste za argumentovanje svojih stavova (a koji obuhvataju i američke ratove u Indokini), možda je najjezivije to što je od trenutka objavljivanja (osamdesete) broj nezavisnih drastično opao, sama knjiga postala još relevantnija, a propagandni model prikazan i argumentovan u njoj postao standard i u dobrom delu Evrope.


back to top