Suomalainen lukupiiri discussion

50 views
Vuosi 2020 > Lukurauhan päivän lukumaraton 9.2.2020

Comments Showing 1-23 of 23 (23 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments SUOMEN KIRJASÄÄTIÖ KUTSUU VUOSITTAIN SUOMALAISIA RAUHOITTUMAAN KIRJAN PARIIN HELMIKUUN TOISENA SUNNUNTAINA, SILLÄ SILLOIN VIETETÄÄN LUKURAUHAN PÄIVÄÄ.
Kirjaan syventyminen on ihana ajatus, mutta usein se jää haaveeksi. Aika karkaa käsistä muutaman minuutin pätkissä tai hurahtaa sosiaalisen median syövereihin.
Joka vuosi helmikuun toisena sunnuntaina julistetaan kaikelle kansalle yleinen ja yhtäläinen Lukurauha. Tarkoitus on rauhoittaa koko päivä kirjojen lukemiselle.

Luetaan tai kuunnellaan kirjaa, yksin tai yhdessä, kotona tai kylässä, kaikessa rauhassa. Luetaan ääneen lapselle tai vanhukselle, kokoonnutaan lukupiiriin tai vetäydytään omaan nojatuoliin. Vai pidetäänkö juhlat teemalla OKM - oma kirja mukaan?

https://kirjasaatio.fi/lukurauhanpaiva


Tässä ketjussa voitte kertoa ensin lukusuunnitelmistanne ja sitten lukumaratonin aikana ja jälkeenkin päin (jos välttelee myös GR:ää sinä päivänä) lukemistanne kirjoista ja sivumääristä. Jos kyseiseksi sunnuntaiksi sattuu kaunis talvisää (tai miksi tätä vuodenaikaa nyt voikaan etelämmässä kutsua, talvea se ei ole nähnytkään), niin tietenkin voi lähteä myös kävelylle ja kuunnella äänikirjaa. Lisäksi jos sattuu olemaan silloin töissä, niin voi halutessaan järjestää oman lukumaratoninsa sopivalle vapaalle vuorokaudelle.

Tämän päivän voi ja kannattaakin hyödyntää myös Helmet-haasteessa ja kohdassa 19, "Kirja, jota luet yhdessä jonkun kanssa", jos se tuottaa ongelmia. Eihän tuossa edes sanota, että kirja pitäisi saada loppuunkin yhtä aikaa.


message 2: by Peony (new)

Peony (peony79) | 723 comments Yritän pitää tuolloin lukumaraton-päivän ja katsoa kuinka paljon saan luettua jos oikein keskityn päivän aikana siihen, että luen mahdollisimman paljon. Jos ainakin yrittäisi saada Valontuojista haukattua mahdollisimman ison palan!


message 3: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1764 comments Mä oonkin tuolloin sopivasti mökillä. Jos muina päivinä saa tehtyä jonkin verran metsätöitä, sunnuntaina voi hyvin pitää lepopäivän ja rentoutua lukumaratonin parissa.


message 4: by Lumissa (last edited Feb 09, 2020 02:08AM) (new)

Lumissa | 806 comments No niin, kunhan saan miehen kammettua ovesta ulos ja töihin, niin päivän varsinainen ohjelma pääsee alkamaan. Sormet oikein syyhyää!

Tänään ohjelmassa keskeneräisiä kirjoja sekä omasta että kirjaston hyllystä:
* Hulluuden historia: Tätä luen yleensä viikonloppuisin aamukahvin kanssa muutenkin, etenee hitaasti mutta varmasti
* Dora, Dora: Oman hyllyn keskeneräisiä tämäkin, yllättävän mukavasti lähtenyt käyntiin ja odotankin tätä aika innolla
* Synninkantajat: Oman e-kirjahyllyn keskeneräisiä, ei jaksaisi kiinnostaa, mutta eiköhän tätäkin olisi hyvä saada vähän eteenpäin
* Swannin rakkaus; Paikannimet: nimi: Kirjaston keskeneräisiä, viides ja viimeinen uusintakerta takana, joten olisi todellakin saatava luetuksi. Vaatii kuitenkin vähän keskimääräistä enemmän keskittymistä, joten tätä pitänee säästellä lukuajan prime timeen

Lisäksi ajattelin ihan lukurauhan päivän kunniaksi korkata myös jonkin uuden kirjan, mutta en ole vielä tehnyt päätöstä tämän suhteen. Alma - Edelläkävijän tarina alkaa lähetä uusimisajan loppua, se olisi luonteva valinta. Buddenbrookit olisi hyvä aloittaa, että sen saa joskus lopetettuakin. Toisaalta, lukupiirikirjoista olisi odottamassa myös Morfiini ja muita kertomuksia.

Olisi myös voinut olla peliliike jättää viimeinen viinilasillinen eilen nauttimatta kaverin pippaloissa, mutta mikäs sen mukavampi tapa toipua kankkusesta kuin käpertyä sohvalle peiton alle kirja kädessä.


message 5: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1764 comments Mä oon jo ihan hyvässä vauhdissa: päivän Tiina on luettu ja sen lisäksi myös puolet lukupiirikirjana ollutta Kiki-sarjakuvaa. Tarkoitus olisi myös jatkaa paria kesken olevaa kirjaa ja mahdollisesti aloittaa vielä jotain uutta. Ja jos tuntuu jossain vaiheessa siltä, että kaipaan raitista ilmaa, voin lähteä äänikirjan kanssa kävelylle talviseen metsään (täällä mökillä on nyt ihanasti lunta, kun taas tammikuussa ei ollut ollenkaan).


message 6: by Peony (new)

Peony (peony79) | 723 comments Mä en ole vielä edes alkanut. On lähtenyt niin nahkeasti päivä käyntiin kun meillä ollaan kipeinä. Mutta eiköhän tässä kohta saa auki kirjankin. Suunnitelmissa on lukea Lincoln bardossa niin pitkälle kuin suinkin. Mieluummin toki kokonaan, kun se pitäisi huomenna palauttaa kirjastoon..tai sitten mennä se uusimaan sinne. Mielellään en kävisi sen kanssa pelkästään pyörähtämässä siellä vaan palauttaisin luettuna.

Jos kirja kuitenkin alkaisi maistua kovin pahasti puulta, eikä sitä viitsisi lukea koko päivää, niin vaihteluksi toki on tarjolla useita ehdokkaita: 'Sweet Bean Paste' ja Kim Thuin 'Vi' esimerkiksi. Toisaalta voisi myös aloitella jo Backmanin Kiekkokaupunkiakin. Mutta siis vain jos tuo Lincoln bardossa alkaa puuduttaa.


message 7: by Peony (new)

Peony (peony79) | 723 comments Nyt olen päässyt Lincoln bardossa kirjassa sivulle 256 (/415s.). Pieni lukutauko tähän väliin. Ruuanlaittoa ja syöntiä. Ihan realistinen mahdollisuus lukea kirja loppuun tässä illalla. Mitäs kuuluu muiden lukurauhaan?


message 8: by Reija (new)

Reija | 188 comments Sain aamulla luettua pari päivää kesken olleen Louise Pennyn Kylmän kosketuksen. Kirjailija hiukan hillitsi fatsheimausta alun jälkeen mutta en ihan ymmärrä kirjailijan hehkutusta.

Haaveilin kesästä lukiessani The nature of Finland in 50 stories. Teksti oli pelkästään enkuksi ja kivasti sai pinnistellä yrittäessä muistaa suomalaisia termejä. Kuvat oli aika hyviä, tarinat aika perus.

Muutama essee on Franzenin Maailman äärillä kokoelmasta luettua ja sitä ajattelin vielä jatkaa. Ehkä kokeilen tuota Saima Harmajan elämänkertaa, että luenko vai palautanko.

Vitsi, tarviin kyllä jonkun tollasen Tiina - kirjasarjan jota kahlata läpi. Löytyisköhän noita meiän kirjastosta, yritin aiemmin lukea Polvan aikuistenromaaneja ja ne oli hävitetty eikä Vikin Lottiakaan löytyny ainakaan hyllystä. Ehkä pitää lukea Lehtistä tai jotain.


message 9: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1764 comments Mä sain just Kikin loppuun, ja kaksi aiemmin kesken ollutta kirjaa on myös edistynyt jonkin verran. Yksi uusi kirja varmaan pitäisi vielä aloittaa, koska siinä on eräpäivä tiistaina ja pitkä varausjono...


message 10: by Desertorum (new)

Desertorum | 1157 comments Mulla oli hienot odotukset päivälle, kun mies töissä ja vapaapäivä. Mutta sitten veli tuli kylään ja kohta puoliin vielä naapurit tulee laskiaispullille...Aamulla luin Pöntön, josta todella pidin. Ja jossain väleissä olen lukenut eteenpäin Viisas mieli-kirjaa. Siinä on lyhyitä kappaleita joten se toimii kun pitää välillä keskeyttää mm. ulkoiluttamaan koiria tai laittamaan pyykkejä. Luin eilen enemmän kuin tänään...


message 11: by Noora (new)

Noora | 882 comments Täälläkin lukeminen on edistynyt yllättävän hyvin, koska mulla on ollut viime aikoina paha lukujumi kesken olleiden kirjojen suhteen ja en ole uusia viitsinyt aloittaa kun keskeneräisiä oli jo neljä. Morfiini ja muita kertomuksia tuli luetuksi vihdoin loppuun. Samoin e-kirja Jäävuonon Ruusu on edennyt hyvin. Jos ehdin lukemaan loppuillasta lisää kunnolla, uskon et se tulee luetuksi loppuun. Kuuntelin myös Kankimäen Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin loppuun. Sitä oli jäljellä noin 2 ja puoli tuntia. Olis kyl kiva jos saisin itseni pakotettua Tiklin pariin vielä tänään, jos se lähtis siitä vielä lentoon. Mutta nyt takaisin lukemisen pariin...


message 12: by Peony (new)

Peony (peony79) | 723 comments Jes - sain luettua Lincoln bardossa loppuun. Jo jokin aika sitten..sitten tuli päällisteltyä goodreadsia ja kirjoitettua em. kirjalle arvostelua. Oli vähän sellainen kirja josta ei ihan heti lukemisen jälkeen osaa sanoa kummoisempia. Mulla oli tuosta kirjasta siis yli 300 sivua jäljellä vielä päivällä kun aloin lueskella, mutta teksti on aika ilmavaa ja välillä sitä on hyvin vähän yksittäisellä sivulla. Toisaalta välillä pitää lukea hieman hitaammin ja keskittyä siihen, että kuka sanoo ja mitä sanoo, kun aikalailla muutaman lauseen välein vaihtuu näkökulma.

Nyt kun kello on vasta seitsemän, niin tässähän ehtisi lukea vielä vaikka mitä. Mutta hiukan oikeaa silmää kivistää - taisin lukea liian huonossa valossa jonkun aikaa. Siispä pieni lukutauko ja ehkä tyypilliset iltalukemiset sängyssä tämän päivän lopuksi. Olen jo tyytyväinen nyt päivän saldoon. Tärkeintä oli saada luettua tuo Lincoln Bardossa, ettei se jää jojona käteen ja saan palauttaa sen kirjastoon huomenna. Great success! :)


message 13: by Lumissa (new)

Lumissa | 806 comments Minulla meni vähän päiväunosteluksi, mutta on tässä aktiivista lukuaikaa onneksi vielä parikin tuntia jäljellä. Tähän mennessä kuitenkin päivän saldona olen edistänyt suunnitelmien mukaisesti sekä Hulluuden historiaa, Proustia että Dora, Doraa.

Kirjaston eräpäivälistaa katsottuani lopputulemana oli, että päivän aloitettava kirja onkin Mir, kirjasta on kuitenkin varauksia ja viikko eräpäivään. Hyvä vaihtoehto tämäkin, sillä kirjailijan Lomonosovin moottori oli yksi toissavuoden suosikkejani.


message 14: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 713 comments Mulla on jäänyt lukemiset tänään kokonaan. Meidän koti on myynnissä ja aamupäivä meni järjestellessä paikkoja asuntonäyttöä varten. Näytön jälkeen alkoi vanhemman lapsen 7-vuotiskaverisynttärit. Nyt on sitten mennyt loppuilta siivotessa synttäreiden jälkiä


message 15: by Tarmo (new)

Tarmo Syvapuro (tarmoma) | 8 comments Nyt on päivä täysi. Aloitin Kalle Päätalon Höylin miehen syksy llä. Ei mikään ihan helppo luettava. Päätalo kirjoittaa niin osuvaa kuvausta suomalaisesta kansasta että! Meitä on monenlaisia; ahneita, yksinkertaisia, uskovaisia, juoppoja, pankinjohtajia jne. Ravintola Ripuli kuvaa edelleen tänä päivänä maaseutupitäjien maailmaa asiakkaineen. Jatkoin Auschwitzin tatuoijalla ja hypättiin aivan toisenlaiseen maailmaan, maailmaan joka on syytä pitää muistissa, jotta se ei koskaan enää toistuisi. Romaani edelleen kesken, mutta nyt sivulla 85. Sivuja yhteensä 617, mutta nyt on ollut täyttä asiaa, kirjallisuutta, kaikki sivut.


message 16: by Peony (new)

Peony (peony79) | 723 comments Minäkin luin vielä neljä ekaa novellia Eeva Tikan kokoelmasta Hidas intohimo. Nyt täytyy pistää pää tyynyyn, vaikka vielä olisi lukeminen maistunut. Yhteensä reilut 360 sivua sain luettua. Flunssasta huolimatta oli oikein nautinnollinen lukumaratoni. Seuraavaa odotellessa..


message 17: by Sari (new)

Sari Koskinen (leofurioso) | 57 comments Päivä on mennyt lukemisen kannalta mahtavasti. Ehkä eri tavalla kuin ajattelin, mutta kyllä yli 1000 sivua mangaa on ihan hyväkin saavutus itselle ja useita siihen mahtunut. Aloitin toki jo yöllä ennen nukahtamista, kun tämän päivän puolella oltiin ja no, ainakin Turussa sää on ollut kaikkea muuta kuin kaunis, niin on ollut helppoa valita hyvät kirjat ja lukeminen kuin sateeseen ja tuuleen meneminen, jos ei pakollisia käyntejä ulkona laskenut. Ja sitten jotain muutakin saanut luettua loppuu tänään ja niitäkin merkannut tietenkin omaan GR:n profiiliin. Mut toisaalta kyllähän sitä on tässä vuoden alussa muutenkin tullut luettua. Vaikka ehkä astetta kevyemmin välillä, vaikka mahtunut myös niitä rankempiakin kirjoja ja niitä todella pitkiäkin teoksia.


message 18: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1764 comments Mä aloitin lukemisen aamulla, joten lasken kaikki nyt ennen nukkumaanmenoa luetut sivut mukaan maratoniin, vaikka jatkankin vielä jonkin verran alkavan vuorokauden puolelle. Viittä eri kirjaa on tullut luettua ja sivujakin kertynyt aika mukavasti. Postaan tarkemman kirjanpidon sitten huomenna.


message 19: by Desertorum (new)

Desertorum | 1157 comments Oma saldoni:

Pönttö 85s.
Viisas mieli : opas tunnesäätelyvaikeuksista kärsiville: 60s.
South Riding: 50-60 sivua (unohdin katsoa miltä sivulta aloitin...)

Eli yhteensä noin pari sataa sivua.

Olen ihan tyytyväinen, siihen nähden miten paljon päivän aikana oli muutakin.
Lisäksi sain luettua South Ridingin melkein loppuun, joten lopettelin sen tänään aamulla vihdoin. Mutta siitä enemmän Oma kirjahylly-haasteessa.


message 20: by Peony (new)

Peony (peony79) | 723 comments En saanutkaan unta ja luin Vi'n alusta loppuun. Lyhyt kirja ja oli vaikea lopettaa kesken kun lukiessa tuntuu, että no eihän tätä ole enää paljon jäljellä niin luen vielä loppuun. Ja siitä kärsin nyt..tuli nukuttua liian vähän.


message 21: by Noora (last edited Feb 10, 2020 12:27AM) (new)

Noora | 882 comments Minun lopullinen saldo oli yllättävän hyvä, koska tein muutakin kuin luin.

Jäävuonon Ruusu e-kirja, eteni 33% eli olisko se 132 sivua, jos vertaa tavallisen kirjan sivuihin.
Morfiini ja muita kertomuksia luin kirjan loppuun. Luettuja sivuja 21
Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin äänikirja. Kuuntelin loppuun. Kirjaa oli jäljellä 20% eli noin 2h 30min.
Anna minun olla Aloitin uuden äänikirjan. Ehdin kuuntelemaan 5% eli 41 minuuttia.
Tikli Sain kuin sainkin tämän otettua käteeni illalla viimeisenä, koska puhelin piti laittaa lataukseen ja Jäävuoren Ruusu jäi siitä syystä vielä kesken. Sivuja kertyi mukavat 64.

Eli luettuja sivuja yhteensä 217 ja äänikirja kuuntelua reipas kolme tuntia.


message 22: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1764 comments Mun lukumaratonin saldo:

Catel & Bocquet: Kiki : Montparnassen kuningatar
s. 1 - 415 = 415 sivua (luettu kokonaan)

Laura Florand: The Chocolate Heart
s. 68 - 181 = 114 sivua (luettu eteenpäin)

Diana Gabaldon: Written in My Own Heart's Blood
s. 458 - 526 = 69 sivua (luettu eteenpäin)

Alex Michaelides: The Silent Patient
s. 1 - 341 = 341 sivua (luettu kokonaan)

Anni Polva: Tiina vauhdissa
s. 1 - 156 = 156 sivua (luettu kokonaan)

Luin siis viittä eri kirjaa, joista kahta eteenpäin ja kolme kokonaan alusta loppuun. Sivuja kertyi yhteensä 1095, joskin 415 sivua oli sarjakuvaa. Ihan kunnon romaanisivujakin kertyi kyllä mukavasti.


message 23: by Lumissa (last edited Feb 10, 2020 11:40AM) (new)

Lumissa | 806 comments Oivoi, kehtaankohan edes paljastaa omaa saldoani :D Noh, menköön:

* Hulluuden historia 40 sivua
* Kadonnutta aikaa etsimässä n. 30 sivua
* Dora, Dora n. 110 sivua

Yhteensä siis vajaat 200 sivua. Ja kolme tuntia päiväunia.


back to top