Goodreads Librarians Group discussion

Storsvindleren Krull
This topic is about Storsvindleren Krull
17 views
Book Cover Help > Add cover photo and description

Comments Showing 1-3 of 3 (3 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Halvor (Raknes) (last edited Jul 11, 2018 07:59AM) (new) - added it

Halvor (Raknes) | 4770 comments my scan: https://www.goodreads.com/photo/user/...

year: September 1963

description:

Her har Nobelprisvinneren Thomas Mann slått en herlig spøk. <i>Storsvindleren Krull</i> er fortellingen om den unge Felix Krull, forfinet sønn av en fallert vindyrker, som reiser ut i verden er med de selsomste talenter, er vi i grunnen aldri i tvil om at han skal klare dette. Men måten han stadig snur sin kappe på etter vinden, er så fantastisk, så eventyrlig sjarmerende og til enhver tid så overraskende, at leseren holdes i en ustanselig latter. Bokens eiendommelige karakter forsterkes ytterligere ved det språk den er skrevet i. Den er formet som Felix Krulls dagbok, vi ser verden – en ufin, tåpelig, lettbedragelig verden – gjennom den unge Krulls øyne, hans sirlige penn meddeler oss omhyggelig såvel forunderlige iaktagelser som forunderlig livsfilosofi.

Etter å ha kommet inn i stemningen, blir vi mer og mer oppslukt av boken og dens hovedperson; vi raser gjennom de siste sidene, får en siste befriende latter over avslutningen og griper etter fortsettelsen.

Den finnes dessverre ikke. Hvor mange tusen på tusen har ikke gjort den samme refleksbevegelsen og spurt: Hvorfor har ikke Thomas Mann gitt oss flere bøker om Felix Krull? Forklaringen er enkel og sørgelig: I Thomas Mann-arkivet i Zürich ligger et ufullført manuskript om Krulls videre bedrifter. Mann døde før han rakk å fullføre det. Historien om «Storsvindleren Krull» er i og for seg også interessant. Første del av boken kom ut for mer enn 50 år siden. Deretter ble stoffet liggende i over 40 år, før forfatteren gikk i gang med det igjen, og ga ut denne boken.


message 2: by Gerd (new)

Gerd | 1050 comments Done.


Halvor (Raknes) | 4770 comments Thank you!


back to top