Netherlands & Flanders group discussion

Rico's vleugels
This topic is about Rico's vleugels
36 views
Group reads > Ended : Group Read #45 - Rico's Vleugels by Rascha Peper

Comments Showing 1-13 of 13 (13 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

BookLovingLady | 3053 comments This 45th group read starts on Wednesday, 11th July and will end on Tuesday 21 August, 2018. The book we will be reading is Rico's vleugels by Rascha Peper.

Comments can be left in either Dutch or English and please, feel free to join in any time because the more the merrier!


Laurence | 168 comments Tenzij je het koopt (helaas bestaat er geen ebook-versie), is dit boek niet echt gemakkelijk te vinden (hier in Vlaanderen toch): maar enkele bibliotheken hebben een exemplaar.
Dus maar besteld via IBL, voorlopig wacht ik af... 21 augustus zou toch moeten lukken!


message 3: by BookLovingLady (last edited Jul 17, 2018 01:49AM) (new) - rated it 5 stars

BookLovingLady | 3053 comments Oorspronkelijk is het een boek uit 1993, maar het maakt deel uit van de Libris jubileumreeks (mijn uitgave is een 14de druk uit 2007) en het feit dat het herdrukt werd als jubileum uitgave maakt mij zéér nieuwsgierig naar het boek, mede omdat de andere twee boeken uit de Libris jubileumreeks die ik tot nu toe gelezen heb (Een schitterend gebrek en Het Hemelse Gerecht) mij ontzettend goed bevielen.


message 4: by BookLovingLady (last edited Jul 17, 2018 01:57AM) (new) - rated it 5 stars

BookLovingLady | 3053 comments Ik ben iets over de helft (eind van hoofdstuk VII; het boek heeft XII hoofdstukken). Het verhaal kwam traag op gang maar nu is het zodanig dat ik absoluut wil weten hoe het afloopt...


Laurence | 168 comments Hier is het boek eindelijk toegekomen via IBL, er liggen wel nog eerst een aantal andere boeken op de plank. Maar het is goed om te weten dat het verhaal wat traag op gang komt.


message 6: by BookLovingLady (last edited Jul 19, 2018 10:09PM) (new) - rated it 5 stars

BookLovingLady | 3053 comments Ik heb 'm uit... Wat een ontzettend goed boek! Het beschrijft maar een week en het geheel verloopt traag (en het begin is zelfs zodanig dat het lijkt alsof het verhaal niet op gang komt) maar het einde...? Wauw! De bedrieglijke traagheid van het verhaal is een (perfecte) aanloop tot het einde...

Ik moet er even over nadenken voor ik er een bericht over schrijf, want het is een boek dat enig 'herkauwen' vraagt ;-) Wordt vervolgd dus.


message 7: by BookLovingLady (last edited Jul 20, 2018 10:43PM) (new) - rated it 5 stars

BookLovingLady | 3053 comments Ik had een vervolg beloofd, en hier is het dan :-) De zeer rijke Cecile en Eduard (Eddy) Rochèl hebben vrijwel hun gehele leven schelpen verzameld en doordat geld geen probleem was hebben ze een collectie waar een museum van kan watertanden, iets dat dr Ernst Bol, het hoofd van het Seba museum, dan ook prompt doet. Cecile en Eddy hebben een huis op de Filipijnen waar ze hun schelpencollectie hadden, maar doordat het op de Filipijnen niet langer veilig is besluit Cecile om, tijdens hun leven, de collectie cadeau te doen aan dr Bol, iets dat normaal zou gebeuren als Cecile of Eddy zou komen te overlijden. Voorwaarde is wel dat alle schelpen nog een keer door hun handen gaan, om ontbrekende documentatie toe te voegen, voor zij ze ‘afstaan’ aan het museum. Hierdoor wordt de schelpencollectie van de Filipijnen naar een huis in de duinen in Nederland getransporteerd, in plaats van rechtstreeks van de Filipijnen naar het Nederlandse museum te gaan.

Het verhaal begint als Cecile en Eddy, en hun enorme schelpencollectie, al in het gehuurde huis in Nederland zijn. Cecile’s zus, Titia, is zwaar ziek en Cecile reist, na enige aarzeling, af naar Menton om bij Titia te kunnen zijn in haar laatste dagen. Er is dagelijk telefooncontact tussen Eddy en Cecile, waardoor Cecile, die haar man door en door kent, exact op de hoogte is van wat er speelt, ook al draait Eddy eromheen.

(view spoiler)

Lezen dus, zou ik zeggen, want ondanks de (bedrieglijke) traagheid is het een ontzettend goed boek!

Rico's vleugels by Rascha Peper


message 8: by Hannie (new) - added it

Hannie (hannieblokzijl) Ik zal ‘m nu niet lezen, omdat ik het boek niet heb en ook niet kan lenen. Maar ik heb ‘m wel op mijn lijstje voor later gezet.


message 9: by BookLovingLady (last edited Jul 20, 2018 02:00AM) (new) - rated it 5 stars

BookLovingLady | 3053 comments Hannie wrote: "Ik zal ‘m nu niet lezen, omdat ik het boek niet heb en ook niet kan lenen. Maar ik heb ‘m wel op mijn lijstje voor later gezet."

Het stond al járenlang op mijn verlanglijst voordat ik het een paar jaar geleden kocht, maar ik was een beetje huiverig vanwege het onderwerp; het boek is echter ontzettend goed. (view spoiler) 't Boek heeft natuurlijk aanzienlijk meer in zich dan alleen hetgene dat ik in bovenstaand bericht heb vermeld. Vandaar ook het 'herkauwen', waar ik overigens nog steeds mee bezig ben :-) Het is echt zo'n boek waar je naderhand tijden lang over nadenkt (ik dan, tenminste).


BookLovingLady | 3053 comments Laurence wrote: "Hier is het boek eindelijk toegekomen via IBL, er liggen wel nog eerst een aantal andere boeken op de plank. Maar het is goed om te weten dat het verhaal wat traag op gang komt."

Ben je al begonnen in het boek?


Laurence | 168 comments Booklovinglady wrote: "Ben je al begonnen in het boek?"


Neen, nog niet, mijn leestempo is precies wat stil gevallen de laatste maand. Maar ik probeer het zeker voor de deadline uit te lezen!


Laurence | 168 comments Even mijn ander boek op pauze gezet, zodat ik dit boek kon starten en uitlezen voor de deadline... En daar heb ik totaal geen spijt van!
Zoals Booklovinglady aangaf, is dit een bijzonder goed boek. Origineel qua verhaal en krachtig qua inhoud. 100% een aanrader.
En ja, het blijft zeker nazinderen.


Marieke Ik heb het boek gisteren ook gelezen. Ik ben echter eenstuk minder enthousiast dan Laurence en Booklovinglady.
Wat ik goed vond aan het boek was in eerste instantie de spanning tussen schijnbaar onschuldige zaken en het gevoel dat er iets anders aan de hand is. Vanaf het moment dat Rochers geheim echter bekend wordt bij dr. Bol vind ik het boek echter te expliciet worden (bijvoorbeeld het herhalen van situaties waarin dr. Bol in eerste instantie dacht dat mevrouw Rocher iets te beschermend t.o.v. meneer was) en aan kracht inboeten.


back to top