Netherlands & Flanders group discussion

Kaas
This topic is about Kaas
47 views
Group reads > Ended : Group read #42 - Kaas by Willem Elsschot

Comments Showing 1-15 of 15 (15 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by BookLovingLady (last edited Mar 20, 2018 09:55PM) (new) - rated it 4 stars

BookLovingLady | 3004 comments Mod
This 42nd group read starts on Wednesday, 21st March and will end on Tuesday 17th April, 2018. The book we will be reading is Kaas by Willem Elsschot.

Comments can be left in either Dutch or English and please, feel free to join in any time because the more the merrier!


message 2: by Hannie (new) - added it

Hannie (hannieblokzijl) Dat het Kaas zou worden is niet echt een verrassing. Wel een leuk boek. Ik heb het vorig jaar herlezen, dus ik weet vast nog wel genoeg om mee te kunnen praten.


message 3: by BookLovingLady (last edited Mar 21, 2018 10:44AM) (new) - rated it 4 stars

BookLovingLady | 3004 comments Mod
Hannie wrote: "Dat het Kaas zou worden is niet echt een verrassing. Wel een leuk boek. Ik heb het vorig jaar herlezen, dus ik weet vast nog wel genoeg om mee te kunnen praten."

Ben heel benieuw en heb 'm al klaar ligen. Hoop vanavond of anders morgen aan Kaas te beginnen (wil eerst nog even iets anders uitlezen, maar dat is heel dun).


Annemarie | 59 comments Ik heb het boek ooit voor mijn Goodreads lidmaatschap gelezen. Ik ben zeker van plan om het voor de challenge te herlezen!


message 5: by BookLovingLady (last edited Mar 22, 2018 11:53AM) (new) - rated it 4 stars

BookLovingLady | 3004 comments Mod
Kaas lag nog steeds ongelezen hier en deze group read was voor mij de perfecte aanleiding om het boek(je) eens te pakken. Jaren geleden las ik voor mijn middelbare school Lijmen / Het been en later, toen ik het boek in een aanbieding zag, kocht ik het. Lijmen / Het been was destijds mijn eerste kennismaking met het werk van Willem Elsschot, en nu heb ik dan Kaas gelezen.

Het verhaal van Kaas had voor mij iets tragisch, ook al deed de humor, en soms spot, mij af en toe glimlachen: "Ik probeerde mij zo stil mogelijk uit te kleden, want mijn vrouw sliep allang en ik houd niet van dat gezanik. Toen ik echter op één been ging staan om mijn eerste kous uit te trekken, viel ik tegen de nachttafel aan en schoot zij wakker." en even verderop ... met mijn rechtervoet in mijn handen." (p. 21) Ik zag het gewoon gebeuren en kon een glimlach niet onderdrukken.

Als je niet beter weet zou je bij aanvang van het boek denken dat het om een toneelstuk ging, want Elsschot noemt de personages (p. 15), zoals bij een toneelstuk ook het geval is. Bijzonder vond ik ook zijn opsomming van 'elementen' (p 17): Alle woorden en beschrijvingen, ook de woorden beginnend met 'kaas', krijgen hun (diepere) betekenis eigenlijk pas als het boek eenmaal gelezen is.

Een heel bijzonder boek en ik ben blij dat ik het voor deze group read (eindelijk) gelezen heb.


lethe | 630 comments Mod
Klinkt goed, BLL! Ik verheug me erop!


Laurence | 168 comments Ook hier is het uit (heel snel uitgelezen tijdens een TGV-rit) en zoals Booklovinglady aangeeft is het een heel bijzonder boek. Werkelijk geen woord te veel staat erin, en toch worden alle personages en alle situaties perfect geschetst, is dit boek pijnlijk in zijn herkenbaarheid.
De humor is bij momenten heerlijk (die vergadering met de Vakbond van Belgische Kaashandelaren, fantastisch!), maar uiteindelijk is dit vooral een tragisch verhaal. Terecht een klassieker, en ik ben zo blij dat ik het eindelijk gelezen heb!


message 8: by BookLovingLady (last edited Mar 26, 2018 10:46PM) (new) - rated it 4 stars

BookLovingLady | 3004 comments Mod
@Laurence
Hoe vond je aan het begin van het boek, bij 'elementen', alle woorden beginnend met 'kaas'? Fascinerend nietwaar? Vooral als je het boek eenmaal uit hebt en ziet dat alle woorden eigenlijk van toepassing zijn op het boek.


Laurence | 168 comments Ja, inderdaad, al die woorden met 'kaas' zetten direct de (humoristische) toon van het boek.
En die inleiding vond ik overigens ook bijzonder knap, hoe die helemaal losstaat van de rest van het boek maar er toch perfect bij past.


message 10: by lethe (last edited Apr 10, 2018 11:48AM) (new) - rated it 4 stars

lethe | 630 comments Mod
Vanochtend uitgelezen. Ik heb me goed geamuseerd met deze tragikomedie.
Ik dacht in eerste instantie dat mijn editie hertaald was, omdat ik woorden als 'kantoorgelul' en 'kont' niet in een boek uit 1933 had verwacht. Maar op DbNL staat de tekst zoals die origineel in Forum werd gepubliceerd, en inderdaad, het staat er net zo :-)
Ik vond Laarmans in eerste instantie niet erg aardig in zijn uitlatingen over de mensen om hem heen. Heeft iemand trouwens een idee aan wie hij schrijft? (Eerste zin "Eindelijk schrijf ik je weer...").
Wel koddig hoe hij zichzelf consequent "een man van zaken" noemt. En aan het eind (view spoiler)

Mijn editie bevat nog een recensie uit 1933 van Menno ter Braak die ook nogal vermakelijk is. Hij schrijft laatdunkend over de "huiskamerromans" van "minderwaardige" auteurs als Felix Timmermans. Nee, dan Elsschot! Die drukte zich namelijk niet uit in het zogenaamd "sappig Vlaams", maar schreef "bijna behoorlijk Nederlands, ik bedoel Noord-Nederlands zonder fouten, hetgeen de meeste Vlamingen niet best afgaat". Arrogantie is ook een vak, zullen we maar zeggen ;-)


message 11: by Annemarie (last edited Apr 15, 2018 11:13AM) (new) - rated it 4 stars

Annemarie | 59 comments Vandaag gelezen. Wat een eenvoudig, maar treffend verhaal. Tragisch is het in mijn ogen niet, omdat Laarmans op zijn pootjes terecht komt.

Ik denk dat iedere startende ondernemer het zou moeten lezen: alle aspecten van het opstarten van een eigen bedrijf(je) zitten er in: het inrichten van het kantoor, "netwerken" (toch wel de twee belangrijkste dingen), het zoeken van geschikt personeel en welwillende klanten...

Het mooiste moment vind ik het moment dat (view spoiler)


Renske | 103 comments Op het laatste moment toch besloten het boek nog te gaan lezen. Ik zal het waarschijnlijk niet uitlezen voor het einde van de group read, maar tot nu toe vind ik het prettiger lezen dan verwacht.


Laurence | 168 comments Annemarie wrote: "Vandaag gelezen. Wat een eenvoudig, maar treffend verhaal. Tragisch is het in mijn ogen niet, omdat Laarmans op zijn pootjes terecht komt.

Ik denk dat iedere startende ondernemer het zou moeten l..."


Annemarie, je hebt gelijk dat het "eind goed al goed" is, maar ik vond dit wel een tragisch verhaal. (view spoiler)

@Renske: Het boek leest zo snel dat het wel nog zou moeten lukken, hoor ;)


message 14: by Cora (new) - rated it 4 stars

Cora Ziengs Hee, ik heb 'Kaas' ook gelezen! Misschien kom ik morgen ff langs in de Graanrepubliek om mee te kletsen. Vond 't een topboek!


Annemarie | 59 comments @ Laurence: het verhaal heeft ook zeker iets tragisch (en ook iets naïefs (view spoiler)

Ik ben het zeker met je eens dat (view spoiler)


back to top

unread topics | mark unread


Books mentioned in this topic

Lijmen / Het been (other topics)
Kaas (other topics)

Authors mentioned in this topic

Willem Elsschot (other topics)