Romania discussion

196 views
Propuneri de lectură > De unde să încep să citesc Murakami?

Comments Showing 1-16 of 16 (16 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Indru (new)

Indru | 75 comments Titlul e self-explanatory. Problema e că am întrebat N persoane și am primit N răspunsuri legate de prima carte de Murakami care ar trebui citită.

Am restrâns la două titluri, și vreau să cer și părerea voastră, a acelora care sunt fani Murakami pe Goodreads România.

Întrebarea este: Încep cu „Pădurea Norvegiană” sau cu „La capătul lumii și în țara aspră a minunilor”?

Vă rog și argumente, dacă e cazul. :)

Vă mulțumesc foarte mult!


message 2: by Victor (new)

Victor Ai citit bookoblivion, nu?

N-am sfaturi pentru tine (acu ca s-a spart gheata si cineva a propus Murakami, eu o sa citesc 1Q84 daca se voteaza), dar mi-a placut asta
message 3: by Indru (new)

Indru | 75 comments Ce ar trebui să fie? :)
Oricum nu sugerează vreo ordine imaginea respectivă.


message 4: by Victor (new)

Victor Pe site scrie "When placed together the books assemble an abstract "map" documenting Murakami's surreal worlds." IQ84 pare sa fie intr-o pozitie destul de buna, de acolo plecand linii catre A Wild Sheep Chase, South of the Border West of the Sun si Sputnik Sweetheart. Eu merg dupa principiul ordinii cronologice cand sunt in dubiu.


message 5: by Diana (new)

Diana Dintre cele 2 titluri pe care le-ai menționat, aș vota cu Pădurea. Povestea de dragoste e în prim plan și poate cartea e mai ușor de digerat, dar totuși are în fundal perdeaua de inefabil și intangibil caracteristică romanelor lui Murakami.
La capătul lumii... nu aș sugera-o pentru ”începători” pentru că dacă te prinde pe picior greșit poate să te lecuiască de-a binelea de Murakami. Eu personal mă bucur că nu am început cu ea.

Nu știu dacă vorbesc acuma din perspectiva cuiva care a citit multe dintre romanele lui Murakami, da mie mi s-a părut La sud de graniță... combinația perfectă între romantic și mister. Poate îi dai o șansă și ei :)


message 6: by Iana (new)

Iana Slobodeaniuc (iana_s) | 17 comments In cautarea oii fantastice-Da! M-am cam indragostit de ea, si de metafore, in cazul meu oaia=vocatie dar fiecare isi alege singur ce sa-si inchipuie prin acea oaie fantastica.
Padurea norvegiana-Nu! NU! ... Pare scrisa la nimereala, nu am gasit un mesaj, nu m-a provocat la actiune sau gindire, doar timp pierdut.
In asa caz mai bine incepe cu 1Q84 :D ca sa fii sigur ca citesti Murakami :) :) si sa-mi zici si mie ce ai ales si cum iti pare, bafta!


message 7: by Iana (new)

Iana Slobodeaniuc (iana_s) | 17 comments Diana wrote: "Dintre cele 2 titluri pe care le-ai menționat, aș vota cu Pădurea. Povestea de dragoste e în prim plan și poate cartea e mai ușor de digerat, dar totuși are în fundal perdeaua de inefabil și intang..."

Imi place misterul lui Murakami :) util review


message 8: by Daiana (new)

Daiana Catioiu (mittwoch) | 11 comments Eu m-am lecuit complet de Murakami de la Kafka on the Shore. Sunt fana a suprarealismului, dar tenta erotica a incalcat o linie pentru mine.


message 9: by Indru (new)

Indru | 75 comments Daiana wrote: "Eu m-am lecuit complet de Murakami de la Kafka on the Shore. Sunt fana a suprarealismului, dar tenta erotica a incalcat o linie pentru mine."
Înțeleg că exagerează cu erotismul? :P


message 10: by Daiana (new)

Daiana Catioiu (mittwoch) | 11 comments Nu asta e problema in sine, desi erotica introdusa ieftin nu ma atrage. Stilul erotic a lui Murakami... well, it borders on deranged.


message 11: by Indru (new)

Indru | 75 comments Daiana wrote: "Nu asta e problema in sine, desi erotica introdusa ieftin nu ma atrage. Stilul erotic a lui Murakami... well, it borders on deranged."

Ah, yeah, that doesn't sound good... O să încerc pe pielea mea și vedem ce iese. :))


message 12: by Gabriel (new)

Gabriel Nita (gabrielnita) | 100 comments Indru wrote: "Titlul e self-explanatory. Problema e că am întrebat N persoane și am primit N răspunsuri legate de prima carte de Murakami care ar trebui citită.."

Din punctul meu de vedere Padurea Norvegiana e cea mai buna carte a lui Murakami, dar La capatul lumii... e mai reprezentativa pentru restul cartilor sale.

In Padurea norvegiana o sa gasesti multe din elementele care vor deveni definitorii pentru stilul de a scrie al lui Murakami, dar la un moment in care acesta inca nu stia ca acesta va fi stilul sau de a scrie. E o carte mai profunda si mai cizelata decat celelalte, mai "reala" daca vrei, mai autentica. Urmatoarele romane ii perfectioneaza stilul, dar devin din ce in ce mai goale de continut. In mod ciudat, si din ce in ce mai lungi, de parca si autorul si-ar da seama ca ceva lipseste, incercand sa compenseze prin lungimea cartilor.


message 13: by Alex (new)

Alex (biseptol69) Habar nu am cu care carte sa incepi. le-am citit pe toate. eu am inceput cu "Cronica pasarii arc" pentru ca o citea prietena si mi-a recomandat-o si mie. si apoi le-am luat si pe celelalte.


message 14: by Alex (new)

Alex (biseptol69) "Padurea norvegiana" nu m-a dat pe spate. Nu mai tin minte exact de ce, caci vorbim de acum 10 ani minimum. In schimb Cronica pasarii..., in cautarea oii pierdute, kafka pe malul mariii, dans dans dans, la capatul lumii...mi-au placut f mult si le voi reciti cu siguranta


message 15: by Indru (new)

Indru | 75 comments Am început cu „La capătul lumii și în țara aspră a minunilor”. Mi-a plăcut în mare, dar a avut mici hibe după părerea mea.

Review-ul meu aici: Indru's Review


message 16: by Indru (new)

Indru | 75 comments Va urma „Pădurea Norvegiană”, dar după ce mai trec și prin altceva. Prea mult Murakami pentru moment, și asta pe care am citit-o, cel puțin în ultima sută de pagini, se simțea exact cum spune Gabriel, goală de conținut. Părea prelungită artificial.


back to top