Netherlands & Flanders group discussion

Rivieren
This topic is about Rivieren
57 views
Group reads > Ended - Group Read #35 : Rivieren by Martin Michael Driessen

Comments Showing 1-13 of 13 (13 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by BookLovingLady (new)

BookLovingLady | 3022 comments Mod
This 35th group read starts on Wednesday, 1 February 2017 and will end on Tuesday, 14 March 2017. The book we will be reading is Rivieren by Martin Michael Driessen.

Comments for Rivieren can be left in either Dutch or English and please, feel free to join in any time, because the more the merrier!


Laurence | 168 comments Amai, genoeg tijd om zo een kort boekje te lezen :) Ik ben er alvast gisteren al in begonnen en heb het eerste verhaal al uit. Ik had de wending niet zien aankomen, maar al bij al niet ontzettend origineel. Wel mooi geschreven.
Ik ben benieuwd naar de twee andere (en langere) verhalen.


message 3: by BookLovingLady (last edited Feb 01, 2017 02:27AM) (new)

BookLovingLady | 3022 comments Mod
Laurence wrote: "Amai, genoeg tijd om zo een kort boekje te lezen :) Ik ben er alvast gisteren al in begonnen en heb het eerste verhaal al uit. ..."

Ik hoorde van iemand dat ze het al helemaal gelezen had; ze had het meteen geleend op het moment dat het op de homepage van de groep verscheen ;-)


Marieke | 71 comments Dit boek was vorige maand het extra boek bij een andere groep. Ik ben er dan ook wel al in begonnen, maar heb het nog niet uitgelezen. Er kwamen een paar boeken tussen.


Laurence | 168 comments Gisteren uitgelezen. Hoewel het een kort boek is, dwingt het toch tot traag lezen, vind ik. Ik vond het in elk geval prachtig. Hieronder mijn 'review' hier op Goodreads:

Het eerste verhaal is wel goed, maar ook niet uitzonderlijk. Al wint het wel aan kracht doordat het gecombineerd wordt met de twee andere verhalen.

Het tweede verhaal is magistraal. Het universele thema van de drie verhalen is eenzaamheid en de onmacht (of lafheid) om daar iets aan te doen. Ik denk niet dat ik eenzaamheid al veel beter beschreven heb gezien dan in het tweede verhaal. Die laatste pagina's ervan waren een aanslag op mijn hart. (Vijf sterren waard, dit).

Het derde verhaal is ook erg geslaagd, maar toch niet zo mooi als het tweede. Hetzelfde thema wordt bijna op sprookjeswijze benaderd. En het einde ervan is ook een perfecte afsluiter voor het boek in zijn geheel.

Kortom, dit boek is het lezen waard omwille van dat tweede verhaal, maar ook omdat de drie verhalen zo perfect bij elkaar passen. En omdat het bijzonder mooi geschreven is, daarom ook: puur, subtiel en raak.


Lonneke | 54 comments Ik heb inmiddels 2/3 novellen gelezen. Van die twee maakte 'De reis naar de maan' beduidend meer indruk dan 'Fleuve Savage'. Ben benieuwd naar de laatste novelle!


Lonneke | 54 comments Inmiddels ook de derde novelle 'Pierre en Adele' gelezen en ook deze stelde niet teleur.

Ik houd van de manier waarop Driessen in de bundel van scène naar scène gaat binnen een novelle en er toch een geheel van weet te maken. Er is geen overvloed aan informatie over de personages, maar je komt precies genoeg te weten.

Ik ga de bundel zeker nog een keer lezen.


Laurence | 168 comments Lonneke wrote: "Inmiddels ook de derde novelle 'Pierre en Adele' gelezen en ook deze stelde niet teleur.

Ik houd van de manier waarop Driessen in de bundel van scène naar scène gaat binnen een novelle en er toch..."


Ja inderdaad, hij heeft een subtiele en spaarzame stijl, maar schetst toch de personages perfect. Dat vond ik ook zo knap.


Marieke | 71 comments Ik heb het boek inmiddels uitgelezen. Ik vond het eerste verhaal heel erg indrukwekkend hoewel het juist dit verhaal was dat maakte dat ik niet verder wilde lezen.

Ik denk inderdaad dat je het centrale thema zou kunnen omschrijven als eenzaamheid en de manier waarop je hiermee omgaat. Typerend vind ik dat de hoofdpersonen in de verhalen wel lijken te weten hoe ze de eenzaamheid kunnen overwinnen maar de gok niet lijken te durven of kunnen wagen.


Nelleke (nellekie) | 178 comments Even een uitstapje naar deze uitdaging. Even iets anders dan al die amerikaanse boeken. Een kort maar mooi uitstapje.

Het eerste verhaal staat mij een beetje tegen. Al is het alleen maar omdat ik een hekel heb aan mensen die afval in de natuur achterlaten. Flessen drank in een rivier gooien hoort hier ook bij. En als je dan ook nog een koe aanvalt die je met van die mooie grote ogen aankijkt, dan is het net goed dat je verdrinkt.

Gelukkig zijn de andere twee verhalen veel mooier. Met geen van de hoofdpersoon had ik een klik, maar wel met de omgevingen, de rivieren. Het bijzondere en ook meteen het mooie vond ik dat de hoofdpersonen weinig te vertellen hebben, ze zijn onderdeel van het landschap. En het landschap vertelt het verhaal. Eigenlijk is de rivier de hoofdpersoon en de personages de omgeving.


Renske | 105 comments Op het laatste moment toch nog dit boek gelezen.

Ik schaar me ook bij de mensen die het eerste verhaal het minste van de drie vinden. Het tweede en derde verhaal spraken ook mij meer aan, mooi om te zien hoeveel verhaal er in een beperkt aantal pagina's past.


Marieke | 71 comments Renske wrote: "Op het laatste moment toch nog dit boek gelezen.

Ik schaar me ook bij de mensen die het eerste verhaal het minste van de drie vinden. Het tweede en derde verhaal spraken ook mij meer aan, mooi om ..."


In eerste instantie was ik het hiermee ook eens: ik vind het nog steeds het minst leuke verhaal van de drie. Maar de sterke emotie die het oproept, zelfs tot het punt dat ik mezelf echt moest dwingen verder te lezen, ondanks dat de hoofdpersoon zo'n antipathie oproept, maakt dat ik het verhaal uiteindelijk toch indrukwekkend vind.


message 13: by Mireille (new)

Mireille Nelleke wrote: "Even een uitstapje naar deze uitdaging. Even iets anders dan al die amerikaanse boeken. Een kort maar mooi uitstapje. "

Ik heb het zelf niet gelezen, maar als ik dit zo zie, klinkt het alsof de schrijver het mooi heeft kunnen verwoorden! Des te knapper is het dat je je misschien geërgerd voelt, of niet?


back to top

unread topics | mark unread


Books mentioned in this topic

Rivieren (other topics)

Authors mentioned in this topic

Martin Michael Driessen (other topics)