Bookerdiskusjon discussion

12 views
Bookerprisen 2016 > Shortlist spekulasjon

Comments Showing 1-8 of 8 (8 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Ann Helen (new)

Ann Helen (bergenslabb) | 178 comments Mod
Spekulasjonstråden: Hvilke av de nominerte tror vi kommer med på shortlist?


message 2: by Ann Helen (new)

Ann Helen (bergenslabb) | 178 comments Mod
Nå har jeg kun lest fem (+ en fjerdel av Eileen og forløperen til The Schooldays of Jesus), men jeg tenker jeg prøver å gjette kortlisten nå, så kan jeg se om jeg endrer forslag etter å ha lest flere.

Det jeg tror (i tilfeldig rekkefølge):

- Deborah Levy: Hot Milk
- David Szalay: All That Man Is
- J.M. Coetzee: The Schooldays of Jesus
- Paul Beatty: The Sellout
- Elizabeth Strout: My Name is Lucy Barton
- Madeleine Thien: Do Not Say We Have Nothing

Kjønnsbalanse, fire forskjellige nasjonaliteter. Coetzee har vunnet prisen to ganger allerede og er det største navnet fra listen. Deborah Levy var på kortlisten for fire år siden og virker å være godt likt av mange uten å være en lettvekter, Beatty blir årets humoristiske og uvanlige, Strout er årets superpopulære, Thien gir oss litt kulturell variasjon og Szalay vet jeg ikke helt hvorfor jeg tror kommer med (mange mener han ikke burde vært på langlisten fordi boken hans ikke egentlig er en roman), men jeg gleder meg til å lese den. Usikker på om Levy og Strout blir for like i tematikken for at begge kommer med, men jeg ser for meg at begge kan komme med hvis juryen ser bort i fra det.

Det jeg håper på (per nå):

- Graeme Macrae Burnet: His Bloody Project
- Wyl Menmuir: The Many
- Ian McGuire: The North Water
- J.M. Coetzee: The Schooldays of Jesus
- David Szalay: All That Man Is
- Paul Beatty: The Sellout

Fire briter, en sør-afrikaner og en amerikaner. Kun menn. Amerikaneren ble kun lagt til fordi jeg ikke egentlig hadde en sjette og det var mye jeg likte med den (dog ikke godt nok til å virkelig ha lyst til å se den på shortlist). Sør-afrikaneren ble lagt til fordi jeg tror jeg kan like Schooldays, men jeg håper den er hakket bedre enn Childhood (som er nydelig skrevet, men som irriterte meg en del etter hvert). Med andre ord heier jeg på fire britiske menn (forutsatt at Szalays bok er like god som jeg håper den er). Typisk meg. Håper egentlig at en av bøkene jeg ikke har lest enda vil overraske positivt, slik at smaken min ikke virker fullt så snever. Jeg hadde troen på Thien i starten, men den har virkelig blitt slaktet på andre forum på Goodreads.


message 3: by Silje (new)

Silje (siljesol) | 43 comments Her er mitt tips:
Elizabeth Strout: My Name is Lucy Barton
Paul Beatty: The Sellout
Graeme Macrae Burnet: His Bloody Project
Madeleine Thien: Do Not Say We Have Nothing
A.L. Kennedy - Serious Sweet
David Szalay: All That Man Is

Veldig vanskelig å gjette, føler meg mest sikker på The Sellout og at enten Strout eller Levy kommer med. Jeg håper på North Water og The Many fordi jeg har dem hjemme og har lyst å lese dem. Tviler på at de blir prioritert om de ikke kommer på korten. I følge tilbakemeldingene på Coetzee sin bok her på Goodreads, er jeg ikke spesielt optimistisk, og mange sier at den er utypisk han.


message 4: by Marianne (new)

Marianne Barron | 52 comments Mitt tips: (men nå har jeg ikke lest alle)
The Many
The Sellout
His Bloody Project
The North Water

Er redd for at Coetzee kommer på lista, men jeg kommer nok ikke til å forstå hvorfor - selv med forklaring... Og så antar jeg at ei av de to mor/datter bøkene havner over streken. Det må bli My Name is Lucy Barton (selv om jeg ikke personlig falt for denne heller)


message 5: by Ann Helen (new)

Ann Helen (bergenslabb) | 178 comments Mod
Jeg tror jeg endrer min litt:

- J.M. Coetzee: The Schooldays of Jesus
- Paul Beatty: The Sellout
- Elizabeth Strout: My Name is Lucy Barton
- Madeleine Thien: Do Not Say We Have Nothing
- Graeme Macrae Burnet: His Bloody Project
- A.L. Kennedy: Serious Sweet

Men jeg håper på His Bloody Project, The Many og All That Man Is. I morgen får vi fasiten!


message 6: by Ann Helen (new)

Ann Helen (bergenslabb) | 178 comments Mod
Da har vi kortlisten folkens:

Paul Beatty: The Sellout
Madeleine Thien: Do Not Say We Have Nothing
Graeme Macrae Burnet: His Bloody Project
David Szalay: All That Man Is
Ottessa Moshfegh: Eileen
Deborah Levy: Hot Milk

De to største overraskelsene for min del er at Coetzee ikke er med. Han er det største navnet fra longlist og har vunnet prisen to ganger allerede. Mange spekulerte i om det var så få andre store navn på listen i år for å bane vei for at Coetzee skulle bli den første som vinner prisen tre ganger. Samtidig er vel de fleste enig om at Schooldays (og Childhood) ikke er hans beste.

Den andre overraskelsen var at Eileen kom med på shortlist. Det hadde jeg ikke forventet og jeg kan ikke si jeg er spesielt fornøyd med det valget.

Det er to jeg ikke har lest på shortlist: Hot Milk og Do Not Say We Have Nothing. Jeg satser på å lese begge to før vinneren kåres. Thien sin bok virker veldig interessant, men den har fått ganske negativ omtale på andre bookergrupper.

Mest av alt er jeg strålende fornøyd med at His Bloody Project kom med på listen, og er ikke så verst fornøyd med at All That Man Is også kom med. Det var to av mine favoritter. Skulle gjerne sett The Many på listen, men regnet med at den ikke ville komme med. The Sellout likte jeg ikke så godt som jeg hadde håpet på, men jeg synes den fortjener plassen likevel.


message 7: by Superstine (new)

Superstine (haruhi39) | 39 comments Ja, Eileen, what? Jeg slet med å skjønne hva den gjorde på longlist, og er nå enda mer forvirret. Nekter å tro at den har skjulte kvaliteter som (flesteparten) av oss har oversett.

Ellers er jeg relativt godt fornøyd med listen, ikke minst fordi jeg har lest 3,5 av 6 allerede. Jeg er storfornøyd med at All That Man Is gikk videre, synes kanskje den er den sterkeste så langt. Også lykkelig for His Bloody Project, med forbehold om at jeg bare har fullført ca 50% av den. Er som deg ikke direkte fan av The Sellout, men innser at den har kvaliteter som gjør at den fortjener shortlist (mens jeg jo elsket North Water, men ikke er trist over at den ikke ble med).

Er i utgangspunktet skeptisk til både Thien og Levy, men kommer til å lese begge to.


message 8: by Silje (new)

Silje (siljesol) | 43 comments Er veldig fornøyd med His Bloody Project og All That Man Is som jeg holder på med nå. To bøker jeg liker veldig godt. Satser på å lese The Sellout (min fangst fra bokbordet) ihvertfall og kanskje også Hot Milk da jeg har de lettest tilgjengelig. Thien får vi se på. Du har vel ikke den Ann Helen? Bortsett fra Eileen var det ikke så mange overraskelser synes jeg. Basert på tilbakemeldingene Coetzee sin bok har fått er jeg glad den ikke kom med. Kan heller lede videre i hans forfatterskap andre steder.


back to top