Netherlands & Flanders group discussion

Het jaar van de kreeft
This topic is about Het jaar van de kreeft
39 views
Group reads > Ended - Group Read #17A - Het jaar van de kreeft by Hugo Claus

Comments Showing 1-3 of 3 (3 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by BookLovingLady (last edited May 06, 2014 09:48PM) (new) - rated it 3 stars

BookLovingLady | 2930 comments Mod
This 17th group read starts on Wednesday, 7 May 2014 and will end on Tuesday, 1 July 2014. The book we will be reading is Het jaar van de kreeft by Hugo Claus

There will be two books for this 17th group read, and to keep the discussions and remarks about the two books separated, there will be two separate group reads: 17A and 17B. (Should the number of votes for Group Read books be the same again during a future poll, then the group's moderator will decide which book will be the subject of the upcoming group read, as there will be only one book as subject for future group reads).

Comments for Het jaar van de kreeft can be left in either Dutch or English and please, feel free to join in any time because the more the merrier!


message 2: by BookLovingLady (last edited Jun 22, 2014 09:02AM) (new) - rated it 3 stars

BookLovingLady | 2930 comments Mod
Ik ga vandaag beginnen aan mijn gebonden uitgave van Het jaar van de kreeft; ik heb het net van de boekenplank gehaald.

Ik ben (heel erg) nieuwsgierig naar het boek, want jaren geleden werd het door een van mijn klasgenoten besproken bij Nederlands, tijdens onze toen verplichte, en mede daardoor beruchte, boekbesprekeningen. Gek genoeg is het één van de weinige boekbesprekingen uit die tijd die me is bijgebleven, vandaar mijn nieuwsgeirigheid naar het boek.

Of ik het vóór het eind van de group read uit zal hebben weet ik niet, maar ik ga in ieder geval een poging wagen.


message 3: by BookLovingLady (last edited Jun 25, 2014 03:34AM) (new) - rated it 3 stars

BookLovingLady | 2930 comments Mod
Vandaag Het jaar van de kreeft uitgelezen. Het ging vlugger dan ik dacht want het waren redelijke grote letters op pagina’s met veel wit.

Een snelle indruk? ‘Sex, drugs en rock & roll’, maar dan ‘drank’ in plaats van ‘rock & roll’ :-)

Toen ik begon te lezen had ik al heel snel iets van ‘niet mijn soort boek’, maar gek genoeg is het boek toch iets waar ik over na blijk te denken nu ik het uit heb, en zoiets is bij mij dan toch altijd een teken van ‘een goed boek’.

Op zich lijkt het verhaal niet veel om het lijf te hebben, zowel letterlijk als figuurlijk :-), en ik heb vooral in het begin diverse malen gedacht, ‘wat een flauwekul’, want ik kan mij een relatie zoals die van Pierre en Toni totaal niet voorstellen. En toch... Er was iets waardoor ik bleef lezen tot het einde.

Hoewel de twee boeken totaal niet met elkaar te vergelijken zijn, deed Het jaar van de kreeft mij in sommige opzichten toch denken aan Het leven is vurrukkulluk van Remco Campert. Het grote verschil voor mij is echter dat ik nog steeds iets van Hugo Claus wil lezen (ik had eerder al De zwaardvis van hem gelezen en vond dat werkelijk fantastisch), terwijl dit met het werk van Remco Campert beslist niet het geval is.

Zoals gezegd is Het jaar van de kreeft niet echt mijn soort boek, maar het feit dat ik toch geboeid door bleef lezen tot en met het eind bewijst voor mij wel dat Hugo Claus een geniaal auteur was. Het bovenstaande in aanmerking genomen was het voor mij moeilijk een waardering aan het boek te geven, want het verhaal heeft aan de ene kant iets fascinerends, terwijl ik mij er aan de andere kant totaal niet in kon verplaatsen. Kortom, een bijzonder boek ;-)


back to top