Suomalainen lukupiiri discussion

33 views
Helmet-lukuhaaste 2016 > 2. Matkakertomus

Comments Showing 1-12 of 12 (12 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Varaus


message 2: by Desertorum (new)

Desertorum | 1143 comments Laitoin tähän kohtaan Hobitti. Saattaa ehkä olla hieman rajojen venyttämistä, mutta melkein koko kirjan ajan matkaa tehdään, vaikka kyseessä fantasiamatka onkin :) Ei mielestäni parasta Tolkienia mutta parhaasta päästä fantasiaa kuitenkin (sanoo ikuinen Tolkien-fani).


message 3: by Tiia (last edited Apr 19, 2016 07:44AM) (new)

Tiia | 257 comments Luin G.J. Ramstedtin "Seitsemän retkeä itään" itsenäisenä kirjana viime vuonna, mutta tämän vuoden puolella löysin ja luin tämän kahden kirjan kokoomapainoksen: Seitsemän retkeä itään Lähettiläänä Nipponissa Siinä siis myös muistelmat itsenäisen Suomen ensimmäisenä idän asiainhoitajana toimimisen vuosista.

Vanhahtava kerronta (matkat ajoittuvat 1898–1912) on ihanan ilmeikästä ja hänellä on sympaattinen ote tapahtumiin. Rentoa historiallista iltalukemista.

Hieno englanninkielinen arvio Seitsemän retkeä itään -kirjasta täällä

Vastikään aloittelin Sakari Pälsin matkakertomusta, sillä miehethän tekivät tutkimusretkeä myös yhdessä ja arvelin että on mukava saada toisenkin näkökulma Mongolian matkaan. Pälsin Valkoiset arot on kuitenkin hyvin erilainen kerronnaltaan. Kun Ramstedtin tapa kuvata asioita oli nöyrä ja tiedemiesmäisen kunnioittava, hyvin hienovaraisesti omaa osuutta korostava, niin Pälsin kerronta alkaa jo ensi sivuilta toisten kuvailemisen kustannuksella viihdyttämisellä ja vaikutelma on kovin ylimielinen. Pälsin kirja oli ilmeisesti aikansa myyntimenestys, ja ilman sitä ei Ramstedtkaan olisi muistelmiaan jälkikäteen koonnut, joten kiitos tsempistä Pälsille. En kuitenkaan ole ollenkaan varma että jaksan "matkata" Pälsin seurassa Valkoiset arot loppuun saakka, kun taas Ramstedtin kanssa olisin vielä useamman reissun viihtynyt...


message 4: by Tytti, The Head Honcho (last edited Apr 19, 2016 07:56AM) (new)

Tytti | 2539 comments Oletko Tiia tutustunut Mannerheimin reissuun, tai sen reittiä 100 vuotta myöhemmin seuranneeseen retkeen? Nyt en sen kirjan nimeä tarkkaan muista, mutta taisi olla kanadalainen kirjoittaja ja ehkä yhteyksiä Viroon.

Hmm.. kelpaisikohan tähän Maan ääreen, ainakin se kai kertoo oikeasta reissusta. Ei ehkä virallisesti, mutta jos ei muuta tule luettua ja tuo tulee.


message 5: by Tiia (new)

Tiia | 257 comments Tytti, kiitos vinkistä! En ole pidemmin perehtynyt Mannerheimiin, mutta nyt haeskelin tietokannasta lukulistalle.

Tämän luin jokin aika sitten Suomalaiset Aasian-kävijät: M. A. Castrén, G. A. Wallin, A. E. Nordenskiöld, C. G. Mannerheim, J. G. Granö, G. J. Ramstedt ja Sakari Pälsi. Se tiivisti vähän Mannerheiminkin taustoja ja oli kaikkiaan mielenkiintoinen perehdytys suomalaisten tekemiin tutkimusmatkoihin. Suosittelen lämpimästi.

Aiemmin pidin sotia edeltävän ajan suomalaisia vähän sisäänpäinkääntyneenä ja työteliäänä maalaiskansana - niin koulun historiankirjat opettivat: sauna, sisu ja talkoohenki, sekä mukavuudenhaluiset yläluokkaiset. Tämä kansainvälisesti arvostettujen kulttuuritutkijoiden osuus historiassamme on yllättänyt positiivisesti. Ja se, miten aktiivisesti täältä on suurille merille lähdetty, vaikka oma rantaviiva on niin suojaisa...


message 6: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Suuri seikkailu Mannerheimin jäljillä oli se toinen kirja, siitä on kirjatrailerikin Youtubessa: https://www.youtube.com/watch?v=_bly7.... En tosin ole lukenut.

Sitten lisäksi Kai Donner pyöri Siperiassa Siperian samojedien keskuudessa.


message 7: by Noora (new)

Noora | 879 comments Merkkasin tähän kohtaan kirjan,jonka enoni vinkkasi kauan aikaa sitten eli Kun miljardi kiinalaista hyppää : kuinka Kiina pelastaa ihmiskunnan - tai tuhoaa sen Aloitin kirjan lukemisen jo viime vuonna, mutta luin sitä niin pienissä paloissa ja hyvän palan luin vielä tämänkin vuoden puolella, jotta voin hyvällä omalla tunnolla merkata kirjan tähän haasteeseen. Kirjan olisi voinut laittaa myös, ruoka kohtaan, koska ruuan tuotantoon ja saasteisiin liittyviä ongelmia käsiteltiin hyvinkin paljon. Tämä on tosin hyvin erilaisella näkökulmalla toimitettu matkakertomus. Saattaa olla että tämä on joissain piireissä aiheuttanut myös kovasti keskustelua. Kirjan lukemista olisi helpottanut jos olisi tuntenut Kiinan maantiedettä ja uskontoa hieman enemmän. Kirja herättää erityisen paljon tunteita, herättää pohtimaan omia kulutustottumuksiaan ja miettimään miten saisi vältettyä Kiinasta tuotettuja juttujen ostamista. Jos haluat pahalle tuulelle niin lue tämä kirja;)


message 8: by Ronja (new)

Ronja (roszanen) | 289 comments Luin kirjan Sovjetistan. Se oli kiinnostava mutta ajoittain uuvuttava teos.

Myös Neljä valkoista koiraa Santiagon tiellä sopinee matkakertomukseksi. Kyse on fiktiosta, kertomuksesta matkasta sekä omaan itseen että Santiago de Compostelaan. Omasta mielestäni kirja sopi lähinnä hömpän puolelle, kodin se vilisi noloja asiavirheitä.


message 9: by Scarlett (new)

Scarlett (scartti) | 64 comments Tähän kohtaan luin kirjan Ihanasti hukassa ja miten sieltä pääsee pois. Tykkäsin paljon.


message 10: by Tytti, The Head Honcho (last edited Aug 25, 2016 09:25AM) (new)

Tytti | 2539 comments Tuonpa teidänkin tietoisuuteen kirjoittajan Juha Vakkuri. Hän on reissannut/asunut tuolla Afrikan puolella enemmänkin, ja esimerkiksi Afrikan poikki sopisi tähän.


message 11: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Netissä seikkaillessani löysin Savukeitaan historialliset matkakirjat -sarjan, joista moniakaan ei ole taidettu vielä tänne laittaa (katsotaan jaksanko naputella), eikä oikein mistään taida löytyä niistä listaakaan, joten tässä linkki Adlibriksen hakuun: http://www.adlibris.com/fi/haku?filte...
Lady Warrenin Algerian ja Tunisian halki moottoripyörällä kuulostaa ainakin mielenkiintoiselta.

Kustantamot, herätkää! Listat ovat käteviä, me listafriikit tykätään. Jos perustatte jonkin sarjan, niin laittakaa se nyt edes jotenkin esille, että ihmiset löytävät sarjan kirjat.


message 12: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 710 comments Luin (tai ehkä oikeammin ahmin) tähän kohtaan kirjan Naparetki: minun rakkaustarinani. Kirja oli mielenkiintoinen kuvaus uhkarohkeasta yrityksestä saavuttaa pohjoisnapa vetypallolla ja siitä, miten seikkailijoiden kohtaloa yritetään selvittää. Pituudestaan huolimatta nopealukuinen kirja, jolle vahva suositus.


back to top