Με το σπαθί των Ναϊτών Με το σπαθί των Ναϊτών discussion


9 views
ΚΡΙΤΙΚΗ

Comments Showing 1-9 of 9 (9 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

Giannis Νικολαΐδης) Ο Ναΐτης Ιππότης Ιωάννης ο Γενναίος, ο ήρωας του μυθιστορήματος, διά πυρός και σιδήρου παλεύει για έναν κόσμο δικαιοσύνης, ειρήνης, πολιτισμού και αν-θρωπισμού. Πιστεύοντας ακράδαντα, πως όλοι οι άνθρωποι δικαιούνται την ευ-τυχία ανεξαρτήτως φυλής, γλώσσας, θρησκεύματος, αναζητεί το Φως, τον Ήλιο, την Ιδέα, την Αγάπη, την Αρετή, την Ολότητα, τον Θεό.
Κάθε διεφθαρμένη εξουσία, κάθε σάπιο σύστημα πρέπει να καταρρεύσει. Χω-ρίς μισαλλοδοξία και θρησκευτικό φανατισμό έχει χρέος να γκρεμίσει απ’ τα βάθρα τους ελέω Θεού αυτοκράτορες, τους λαοπλάνους, τους κερδοσκόπους, τα τέρατα, τους ερπετοειδείς σ’ ένα περιπετειώδες, τρομακτικό και οδυνηρό ταξίδι. Καταργεί, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, το σκοτάδι, διότι το πεπρωμένο του είναι το υπηρετεί το Τάγμα του Φωτός.
Και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει ο Έρωτας, δοσμένος με έναν ασύγκρι-το ρομαντισμό. Πλημμυρίζει η πλάση από το γλυκό της ηδονής μαρτύριο, από την ομορφιά, την έκσταση, την κάθαρση της ψυχής. Μαγεία! Ανάταση! Μεγαλείο!
Ο συγγραφέας Γιάννης Νικολαΐδης συγκινεί, διότι είναι ολοφάνερη μέσα στο έργο του η αναζήτηση των ηθικών αξιών και των ανώτερων ιδανικών, που δυ-στυχώς εκλείπουν στις μέρες μας.
Ανακάλυψα, επίσης, στις σελίδες του βιβλίου του στοιχεία εμπνευσμένα από την φιλοσοφία περί αντιθέτων του προσωκρατικού Ηράκλειτου, από την Οδύσ-σεια του Ομήρου, από τον μύθο του σπηλαίου του Πλάτωνα, ο όρκος κι η συμ-μετοχή της φύσης στις συναισθηματικές διακυμάνσεις του ήρωα είναι στοιχεία του δημοτικού μας τραγουδιού, από την ποιητική σύλληψη της Φεγγαροντυμέ-νης του Διονυσίου Σολωμού.
Βρίθει, ακόμη, ιστορικών στοιχείων το μυθιστόρημά του. Δεν επαναπαύθηκε, λοιπόν, στη φαντασία και στο ταλέντο του. Είναι διαβασμένος, έχει ερευνήσει, διαθέτει παιδεία. Και όπως διαβάζω και στο σύντομο βιογραφικό που παραθέτει, γράφει: ««Ζει στον κόσμο αυτόν, αλλά δεν είναι του κόσμου αυτού»».
Έτσι, πιστεύω κι εγώ για σένα, εκλεκτέ Γιάννη!
Από καρδιάς συγχαρητήρια και πάντα να μας δωρίζεις την ομορφιά της ψυχής σου, υπό τη προστασία του Παντεπόπτη Θεού.

Μάρθα Παπαδοπούλου
Φιλόλογος, ηθοποιός


Giannis Νικολαΐδης) Αγαπητέ μου και εκλεκτέ μου φίλε Γιάννη Νικολαΐδη θερμά συγχαρητήρια για την υπέροχη, ξεχωριστή και μοναδική συγγραφή ενός ύμνου των Ιπποτών.

Με βαθιά αισθήματα εκτίμησης
Μέγας Μάγιστρος
Ιωάννης Ροδόπουλος


Giannis Νικολαΐδης) Στο πρώτο του μυθιστόρημα-έκπληξη για τα ελληνικά δεδομένα, ο πολυπράγ-μων συγγραφέας Γιάννης Νικολαΐδης καταπιάνεται με ένα παγκόσμιο ιστορικό φαινόμενο.
Μιλάμε για τους Ιππότες του Ναού που ήταν γνωστοί και ως Φτωχοί Συστρατιώτες του Χριστού και του Ναού του Σολομώντα και οι οποίοι απετέλεσαν ένα από τα πρώτα στρατιωτικά τάγματα στην Παγκόσμια Ιστορία.
Το τάγμα αυτό ιδρύθηκε περίπου ένα χρόνο μετά την Α' Σταυροφορία.
Ο Κόμης Hughes de Payens μαζί με τους Godfrey de Saint-Omer, Andrew of Montbard, Archambaud of Saint-Aignan, Roland, Geoffrey Bissot, Gondemare, Payen of Montidier και Godfroi παρουσιάστηκαν στον βασιλιά Baldwin II of Jerusalem και του πρότειναν την ίδρυση μίας κοινότητας ιπποτών-μοναχών που θα ακολουθούσε τον μοναστικό κανόνα που έφτιαξε γι' αυτούς ο Άγιος Bernard of Clairvaux και την ημέρα των Χριστουγέννων του 1119 μ.Χ. στον ναό του Αγίου Τάφου της Ιερουσαλήμ, παρουσία του Πατριάρχη Warmund, ενώθη-καν με τους τρεις κλασσικούς μοναστικούς όρκους: της πενίας, της αγνότητας και της υπακοής και με έναν επιπλέον όρκο: να εξασφαλίσουν την ασφαλή και ελεύθερη προσέλευση του μεγάλου αριθμού των Ευρωπαίων προσκυνητών που συνέρρεαν ομοθυμαδόν στο Βασίλειο της Ιερουσαλήμ.
Οι Ναΐτες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή γύρω από τα ερείπια του Ναού του Σολομώντος.
Από εκείνα τα μέρη ξεκινά η μυθοπλασία του συγγραφέα, με έναν Έλληνα Ιπ-πότη του Ναού που λαμβάνει μέρος στην περίφημη μάχη του Χαττίν το 1187 μ.Χ.
Μετά την ήττα των Σταυροφορικών στρατευμάτων και των Ιπποτικών Ταγμάτων των Ναϊτών και Ιωαννιτών ο ήρωας του μυθιστορήματος λαμβάνει εντολή από τον Μέγα Μάγιστρο του Τάγματος, να βρει και να μεταφέρει στο αρχηγείο των Ναϊτών στη Γαλλία, το Άγιο Δισκοπότηρο, την Ιερή Λόγχη και την Κιβωτό της Δια-θήκης. Και τότε ένα συναρπαστικό ταξίδι καταιγιστικής δράσης ξεκινά…
Ελπίζω κι εύχομαι το μυθιστόρημα του Γιάννη Νικολαΐδη ‘’Με το σπαθί των Ναϊτών’’ να πάρει τη θέση που του αξίζει στην Παγκόσμια Μυθοπλασία!

Λούης Σορωνιάτης
Οικονομολόγος-πολιτικός επιστήμων


Giannis Νικολαΐδης) Το μυθιστόρημα του Γιάννη Νικολαΐδη ‘’Με το σπαθί των Ναϊτών’’ ομολογώ πως με εξέπληξε ευχάριστα!
Όταν ξεκίνησα να το διαβάζω, νόμιζα πως κρατούσα στα χέρια μου ένα βιβλίο γραμμένο για άντρες, που περιγράφει μάχες, φόνους και βία…
Όμως ευτυχώς διαψεύστηκα από την ποιητική γραφή και τις εξαίσιες εικόνες που σχηματίζονταν στον νου μου καθώς οι γρήγορα εναλλασσόμενες σκηνές του έργου με παρέσυραν στον τρομακτικό και συνάμα υπέροχο κόσμο του 12ου αιώνα.
Ο μοναχικός-ρομαντικός ιππότης του βιβλίου περιπλανιέται σε έναν σκοτεινό κόσμο γεμάτο από ξεχασμένα μυθικά πλάσματα και κάθε λογής μυστικά πε-ράσματα και υφίσταται τρομερές δοκιμασίες, δημιουργώντας μου την αίσθηση ότι είναι ο συνεχιστής του Ηρακλή και του Οδυσσέα.
Η άκρως ανατρεπτική παρουσία του ιταλικής καταγωγής Ναΐτη Νικηφόρου, φίλου και συμπολεμιστή του ήρωα, επεμβαίνει καταλυτικά στο έργο δημιουργώντας διάφορα ευτράπελα…
Και φυσικά εκτός των άλλων γυναικείων παρουσιών υπάρχει και ο μεγάλος έρωτας του ήρωα με την Ηλιογέννητη που περιγράφεται πολύ γλαφυρά, απο-δεικνύοντας έτσι την εκτίμηση και την λατρεία του εν λόγω συγγραφέα για το ασθενές φύλλο.
Πιστεύω πως είναι ένα βιβλίο για ψαγμένους αναγνώστες που έχει μέσα στις σελίδες του τα πάντα και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ιστορικό πλαίσιο της εποχής κατά την οποία διαδραματίζεται, ιστορικά πρόσωπα, γεγονότα, το-ποθεσίες κλπ.
Για να γράψεις ένα τέτοιου είδους μυθιστόρημα πρέπει ή να έχεις παιδική καρδιά ή να μην απώλεσες ποτέ σου την παιδική σου αθωότητα.
Επειδή όσα και να περιγράψω θα ‘ναι λίγα, το συστήνω ανεπιφύλακτα στους έφηβους αναγνώστες και στους ενήλικες που αρνούνται πεισματικά να μεγα-λώσουν.
Ο Ναΐτης Ιππότης Ιωάννης ο Γενναίος είναι ένας ήρωας που θα ήθελα να τον απολαύσω και σε νέες περιπέτειες.

Χρυσή Βιτσιλάκη
Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχε-διασμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.


Giannis Νικολαΐδης) Το ιστορικό μυθιστόρημα του Γιάννη Νικολαΐδη, είναι ένα έργο διαπλοκής πραγματικών ιστορικών και φανταστικών στοιχείων. Ένας ευφυής συνδυασμός στοιχείων του αρχαίου κλασσικού αξιακού ελληνικού πολιτισμού, του παγανιστι-κού ανατολικού στοιχείου, του ευρωπαϊκού ιπποτικού ρομαντισμού και του Χρι-στιανικού ανθρωπισμού.
Μαγεύει τον αναγνώστη και τον παρασύρει σε μαγικά μονοπάτια, σε παρα-δεισένια τοπία και σε ένα οδυνηρό, αλλά και συνάμα λυτρωτικό, ταλάνισμα σώματος και ψυχής.
Σ’ αυτό το μαγικό περιπετειώδες ταξίδι ο σκεπτόμενος αναγνώστης συναντά την αέναη ανθρώπινη βία, την αέναη πάλη καλού-κακού, το σχήμα ‘‘Άτη-Ύβρις-Νέμεσις-Τίσις’’ του αρχαιοελληνικού θαύματος που καλείται ‘‘Αρχαίο Ελληνικό Δράμα’’
Εκείνο το στοιχείο, όμως, που προσφέρει ‘‘Την Κάθαρσιν’’ είναι η ελπίδα της ζωής, η χαρά και το σθένος για τη συνέχιση του ταξιδιού του ανθρώπου μέσα από τα αθώα μάτια ενός παιδιού, στις σκοτεινές μεσαιωνικές ατραπούς του ‘‘ελλείμματος της ανθρωπιάς’’ του σημερινού κόσμου και της διαπλανητικής μας παγωνιάς.

Με εκτίμηση
Κατερίνα Πετρονικολού
Φιλόλογος


Giannis Νικολαΐδης) Υπέροχο ταξίδι σε μια εποχή όπου ο χρόνος, οι άνθρωποι και τα συμφέροντα, διαστρέβλωσαν (για άλλη μια φορά) την ιστορία...
Ο συγγραφέας Γιάννης Νικολαΐδης, παρουσιάζει μέσα από τα πεπραγμένα, το θάρρος, την τόλμη, την αγάπη & τη αφοσίωση στον άνθρωπο, στο Θεό & στον στόχο της ζωής...
Γιάννης Παπαϊωάννου
Συνθέτης-τραγουδιστής


Giannis Νικολαΐδης) Η ανεύρεση των τριών Ιερών Κειμηλίων είναι η αφορμή της περιπλάνησης του ιππότη του ναού Ιωάννη, που λαμβάνει χώρα στην σκοταδιστική εποχή του με-σαίωνα, σε τόπους μυθικούς και απρόσιτους, που προκαλούν δέος στον ανα-γνώστη. Η αρχέγονη πάλη μεταξύ καλού και κακού φέρνει στο προσκήνιο ση-μεία και τέρατα, τα οποία αντιμετωπίζει ο πολεμιστής του φωτός με το μαγικό σπαθί του. Η προσευχή και ο διαλογισμός, η μαγεία και η αρχαία ελληνική φιλο-σοφία, οι άγγελοι και οι δαίμονες κι έχει ως αντικείμενο το μέλλον ενός καλύ-τερου κόσμου.
Το μυθιστόρημα ‘‘Με το σπαθί των Ναϊτών’’ είναι τόσο αρμονικά δεμένο με τα πραγματικά ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα του 12ου αιώνα, που τελικά το μό-νο που μπορεί να κάνει ο αναγνώστης είναι να αφεθεί και να απολαύσει αυτό το συναρπαστικό ταξίδι.
Πιστεύω πως αυτό το βιβλίο όχι ψυχαγωγεί, αλλά και προβληματίζει τον ανα-γνώστη.

Μιχάλης Σαββάκης
Ορθοπεδικός-χειρουργός


Giannis Νικολαΐδης) Είχα πάρα πολλά χρόνια να διαβάσω ένα βιβλίο σαν κι αυτό! Με ταξίδεψε σε άλλους καιρούς, παραμυθένιους. Εκεί όπου η πριγκίπισσα περίμενε τον ιππότη με τα άσπρο άλογο και συνήθως υπήρχε και μια σκοτεινή ύπαρξη π.χ. μια μάγισσα που προσπαθούσε να τα ανατρέψει τα πάντα με τα μαγικά της τεχνάσματα. Τελικά όμως πάντα νικούσε το φως και θριάμβευε η αγάπη.
Αυτή την αίσθηση είχα καθώς διάβαζα το πρώτο μυθιστόρημα τού πολλά υποσχόμενου συγγραφέα Γιάννη Νικολαΐδη. Την αίσθηση ότι χάθηκα σ’ ένα παραμύθι για μεγάλους! Μόνο που σ’ αυτό το παραμύθι η φαντασία τού συγγραφέα κρατούσε σφιχτά από το χέρι την τότε ιστορική πραγματικότητα που διαμόρφωνε τον 12ο αιώνα.
Δηλαδή τρεις αιώνες πριν το σκοτάδι τού Μεσαίωνα, που σκέπαζε τα πάντα τότε στην Ευρώπη, παραχωρήσει τη θέση του στο φως της Αναγέννησης.

Αμαλία Μπαμπαλίκη
Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων


Annie Nikolaidou ένα απο τα καλύτερα βιβλία ! Perfect !!!!!!


back to top