Ask Иво Сиромахов discussion

53 views
Вдъхновители

Comments Showing 1-6 of 6 (6 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Ния (new)

Ния | 1 comments Г-н Сиромахов, предполагам, че като всеки писател и вие сте били вдъхновени от някого, за да започнете да пишете.
Кои са авторите, които са ви вдъхновявали?


message 2: by Ivo (new)

Ivo Siromahov | 44 comments Mod
Да, аз вярвам в силата на вдъхновителите. "Духът ражда дух", както е казал Сервантес.

Аз открих света на книгите още като дете - първите ми вдъхновители бяха Алън Александър Милн с "Мечо Пух" и Астрид Линдгрен с "Карлсон, който живее на покрива".
А моята гувернантка - танте Нора - ми подари една книга с всички приказки на братя Грим с невероятни илюстрации - издание от 1924 г. Прекарал съм много дълги часове с тази книга и дължа много на нея.

По-късно бях завладян от "Островът на съкровищата" на Стивънсън, "Рудниците на цар Соломон" на Хенри Райдър Хагард" и "Тайните на черната джунгла" на Емилио Салгари.
Тези книги ми даваха възможността да живея в други светове и да се откъсвам напълно от действителността (която никога не съм харесвал).

В гимназията живях с "Майстора и Маргарита" на Булгаков, "Повелителят на мухите" на Уилям Голдинг, разказите на Чехов, "Мъртви души" на Гогол и "Ако импресионистите бяха зъболекари" на Уди Алън.

По онова време случайно ми попадна една малка книжка, озаглавена "Ясна мъгла". Авторът й - Марин Крусев, беше непознат за мен. Това е една изключително смешна книга и заради нея обикнах изкуството на пародията. Да, Марин Крусев е един от главните ми вдъхновители. Дано Бог му даде дълъг и щастлив живот!

После открих Реймънд Чандлър - невероятен автор с изключителен стил. Огромно удоволствие е да препрочитам книгите му.

Труман Капоти! С изключителните му "Сбъднати молитви". Каква книга!

И, разбира се - Шекспир. Прочетох всичките му пиеси през едно лято в Народната библиотека, в смайващия превод на Валери Петров, и усетих... хм, трудно ми е да опиша какво точно усетих... Позволете ми да спестя описанията на чувствата си, защото мисля, че няма да се справя.
Но със сигурност тогава разбрах защо Шекспир е смятан за най-великия автор за всички времена.

Като казах Валери Петров - неговите изящни стихове винаги са ме вдъхновявали. Преди пет години си купих книгата му "От иглу до кюнец" и се смях с нея до сълзи.

Освен от книги съм се вдъхновявал и от музика. Моцарт ме е научил какво е съвършенство - слушам "Дон Жуан" винаги, когато изпитам нужда да усетя възторг.

Pink Floyd ми дават усещането, че музиката може да носи и друг смисъл, B B King и Eric Clapton ме карат да се радвам, че съм жив и че имам възможност да слушам музиката им.

Вдъхновява ме и киното. Най-вече филмите на Скорсезе, Спилбърг и Гай Ричи.

Толкова много вдъхновители... Май съм щастлив човек.


message 3: by Leo (new)

Leo Mitev | 4 comments Ако мога тук да задам въпросите си:
По колко страници горе-долу четете на ден и съответно колко книги на седмица/месец?
Какво сте чели от Стивън Кинг?
Вие лично чели ли сте поредицата от всичките 7 книги на Хари Потър?


message 4: by Ivo (new)

Ivo Siromahov | 44 comments Mod
Чета по 5-6 книги на месец. Капризен читател съм и внимателно подбирам какво да чета.

От Стивън Кинг съм чел всичките му разкази, "Мизъри" и "За писането". Голям майстор е.

За "Хари Потър" бях вече дърт, когато поредицата излезе.
Прочетох първата книга, но синовете ми изчетоха цялата поредица и сме обсъждали надълго и нашироко всяка една от книгите. Много се възхищавам на Джоан Роулинг, тя направи истинска революция в литературата и накара милиони деца да се вълнуват от историите й.


message 5: by Leo (new)

Leo Mitev | 4 comments Колко често посещавате книжарници? Наемате ли понякога книги и от библиотека?
Когато влезете в книжарница как се ориентирате към къде да се насочите, кои книги да разгледате и какъв е вашият критерий, за да определите кога една книга си заслужава да се купи и прочете?


message 6: by Ivo (new)

Ivo Siromahov | 44 comments Mod
Посещавам книжарници два-три пъти седмично. Обикновено зная какво търся. Предварително съм научил от интернет за някоя нова книга, която ме интересува и отивам да си я купя. Разбира се, понякога се случва в самата книжарница да попадна на нещо, което ме интересува.

Важно е как е подредена една книжарница. Как е организирано пространството, дали можеш лесно да намерш книгата, която търсиш. В това отношение много харесвам "Хеликон - Витоша". Там всичко е ясно - на определено място са новите книги, на друго - бестселърите, на трето - нехудожествената литература и т.н.

Освен това там книжарите са изключително компетентни - когато ги попиташ нещо, не те гледат като телета, ами ти отговарят и те насочват. Това е много приятно.

В библиотека не съм влизал от много време. В ученическите ми години, когато достъпът до книги беше много затруднен, и в книжарниците нямаше нищо интересно за четене, ходех често в Народната библиотека. Там прочетох всички пиеси на Шекспир, там се готвех за изпитите си по режисура в НАТФИЗ.

Сега съм се абонирал за виртуалната библиотека на Amazon, но това е друг тип библиотека.


back to top