Goodreads Malaysia discussion

Life of Pi
This topic is about Life of Pi
81 views

Comments Showing 1-14 of 14 (14 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Nurul (new) - added it

Nurul (nurulhidayahyahya) | 242 comments Bincangkan. haha. (buku dan filemnya sekali).


p/s - tuan punya topik menyusul kemudian.


message 2: by Hana (new)

Hana Jimi | 6 comments x pernah baca bukunya.jadi tak tahu,filemnya adaptasi buku 100% atau tidak.
tapi filemnya sangat mengujakan.terutama scene karam,pengarah pandai main angle kamera sampai rasa lemas bersama watak utama.
filem y menghibur dan membuka mata.
paling meninggalkan kesan soalan di penghujung filem, versi mana yang mahu dipercayai? :)


message 3: by Titrin (new)

Titrin Hanif | 7 comments belum tengok film dan baca bukunya,tapi kawan yang sudah tengok cakap filmnya bagus.


message 4: by haley91 (new)

haley91 | 5 comments setuju dengan orang diatas. :D saya pun tak pernah baca novel. tapi filemnya sangat seronok. bukan setakat cinematography tapi jugak mesej yang nak disampaikan. cuma, kena fikir sikit la kot ending filem. *habis tengok cerita tu, terdengar jugak sok-seh-sok-seh penonton lain yang x dapat mesej cerita nie*


message 5: by CekMoNSter (last edited Dec 27, 2012 05:52AM) (new) - rated it 5 stars

CekMoNSter | 92 comments Dah baca buku, tp belum sempat tengok filem..Inspired nak baca pun sebab tengok trailer movie tu. Ingat kisah pasal chinese sebab cover warna merah, rupanya fasal an indian castaway. The trailer looked pretty amazing with the whole graphics and great song choice (Coldplay!).. One thing though, the book was really great, so I`m hoping that by the time I`ll be watching the movie, it`ll be as good as the book:)


Asyraf Zulkffli | 1 comments Dah baca buku dan baru tonton filemnya. special effect & content filem memang mengujakan! For a western film that tackle the issue of religion, I think that it's pretty neat. but from the Islamic perspective, when in the end we are given two alternative storylines,that's when there's problem. the movie seems to suggest that religion provides the more beautiful, nicer version of life but it does not necessarily equal truth i.e explain everything. so, it wouldnt be a great argument against atheism.


message 7: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new) - added it

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2842 comments Mod
Belum baca mahupun tonton, tapi ada dalam wishliat sejak lama dulu.


message 8: by Najmuddin, Tok Mudin (new) - rated it 4 stars

Najmuddin (mudin001) | 998 comments Mod
one of the best book that I read in 2012. belum berkesempatan tonton movienya.


message 9: by Norain (last edited Jan 09, 2013 04:20AM) (new) - rated it 2 stars

Norain | 687 comments Asy.z wrote: "the movie seems to suggest that religion provides the more beautiful, nicer version of life but it does not necessarily equal truth i.e explain everything. so, it wouldnt be a great argument against atheism. "

Saya rasa macam lebih mempromosikan pluralisme agama. Semua agama dalam novel ni (belum tengok filemnya, maka tak tau - mungkin tak akan tengok, sebab bukan kaki filem) ditunjukkan sama rata.

Saya paling suka belajar zoologi dalam buku ni sebenarnya. Yang lain-lain tu, meh.


message 10: by Wan Atiee (new)

Wan Atiee (WanAtiee) | 132 comments Saya pun belum lagi membaca buku dan tonton filem judul ini. Teringin juga nak tau apa keistimewaanya.


Norain | 687 comments CikAnonynous, awat la muka kat profile tu macam gitu. Seram saya melihatnya.


message 12: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1540 comments Mod
Hihi..saya ingat nak tanya juga..:)


message 13: by Wan Atiee (new)

Wan Atiee (WanAtiee) | 132 comments Puan azzah, norain: seram ke. Saja pakai topeng nanti ada masa saya tukar kepada gambar bentuk muka yang asal ;p


message 14: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1540 comments Mod
Comel dah..:)


back to top