Goodreads Malaysia discussion

155 views
Makan Buku, Minum Buku... > Book Of Memory

Comments Showing 1-33 of 33 (33 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Nakamura (new)

Nakamura | 37 comments Mungkin minat kita membaca dicetuskan oleh sebuah buku yang benar-benar menyebabkan kita terus jatuh cinta untuk membaca....bagi saya buku pertama yang benar-benar buat saya jatuh cinta membaca adalah Komik Doraemon...T Q so much buat doraemon sebab minat membaca terus membara


message 2: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2843 comments Mod
Menarik topik ni. Kalau saya rasanya majalah-majalah zaman silam: Kuntum, Bujal, Bambino dan Dewan Pelajar. Buku-buku zaman kanak-kanak: Ceritalah Lagi dan Tidurlah Intan [?:]. Tak ulang terbit ke penerbit-penerbit kita?

Lepas agak dewasa sikit Enid Blyton, Siri Tujuh Penyiasat dan Nancy Drew (yang diterjemah ke bahasa Melayu). Saya sekolah kampung saja, buku Inggeris tak menonjol sangat. Kenal buku Inggeris baru lagi, masa di sekolah menengah yang agak ke bandar sikit.

Itulah barangkali menu awal bahan bacaan yang menanam tabiat membaca sampai sekarang. Sesekali bernostalgia ni seronok :)


message 3: by Peesha (last edited Feb 17, 2009 05:51AM) (new)

Peesha Pishaposh (cik_peesha) | 137 comments Saya pun sama ... sekolah kampung, bacaan dalam bahasa Inggeris hanya berlaku dengan aktifnya semasa di matrik. Sebelum itu, memang tak mesra langsung. Di saat ramai yang membaca Danielle Steel + Barbara Cartland, saya lebih mesra dengan Salma Hamid dan rakan2 serta Hadi Jalil dalam siri Nancy Drew + Hardy Boys Malaysia, serta siri 5 sekawan.

Pembacaan saya disemarakkan oleh majalah Gila-Gila yang sangat cool pada suatu masa dulu.

Dan, sehingga sekarang saya masih terkenang2 buku cerita mengenai seekor tikus bernama MENTI. Buku itu yang selalu saya uliti semasa di sekolah rendah.

Ahhh ... memori!




message 4: by Kataklicik (new)

Kataklicik | 714 comments My first book (at age 5 or thereabouts) was one called Keris Sakti. Loved it to bits. Having moved about quite a bit, I have nooooo idea where it is now though hahaha

However, I have been a reader ever since I can remember. Minat membaca saya was not sparked by one single book, but by the letter 'Y'. Betul! Saya balik dari tadika with this alphabet book in hand, totally amazed that I could put these sukukata together, and that the sounds actually made up a word that I could understand!

Except, of course, for the letter 'Y'. It appeared in PAYUNG, which I had noooooo idea how to pronounce. When I finally figured it out (tanya Mak lah..!) I was determined to find out more about the words I could read, and those I could not. Books were an integral part of my growing up - we couldn't afford many books so I begged and borrowed (but never stole haha)

So, Nakamura, takde buku yang mencetus minat saya, beb! The letter 'Y'!


message 5: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2843 comments Mod
Kataklicik, your memory is so uniquely described. And it's amazing u can actually remember vividly the day when you came back from tadika with the letter Y in your head :)


message 6: by Nakamura (last edited Feb 19, 2009 12:57AM) (new)

Nakamura | 37 comments thats really awesome and unforgettable memory... 4 me on that time Y is mean Yu or YOYO.....huhuhuhu..


message 7: by Kataklicik (new)

Kataklicik | 714 comments Tapi of course lah, kecik-kecik dulu Enid Blyton lah jaguh yang dibaca...

Whilst mine was Keris Sakti, a Malay book, my sister's first book was Enid Blyton's Amelia Jane. Dia terrer... my sister ni started reading at age 3. I ingat lagi macamana menganga nya orang kampung bila dia, at 4 years old, dah boleh baca Utusan Malaysia...!

My favourites were anything Famous Five lah. And those Magic Faraway Tree series. And the magic Runaway Chair series. In fact, bila nak buat karangan ke hapa untuk sekolah, I mesti cilok idea Enid Blyton, and my stories would always have fairies and pixies!

Haii... reminiscing makes me feel old!


message 8: by Juliana Es (new)

Juliana Es (julianaes) | 857 comments Mod
Saya ingat buku yang membuat saya melekat terus pada buku, tapi tak tahu tajuknya kerana ketika itu saya belum boleh membaca, dan belum lagi mengenal huruf-huruf.

Kakak abang saya meminjamkan sebuah buku kanak-kanak dari perpustakaan daerah. Buku itu penuh ilustrasi mengenai kereta yang comel. Watak salah satu kereta tersebut dihidupkan, yang saya ingat ia mempunyai mata (lampu) dan mulut (bonet).

Saya teramat sukakan buku itu dan mahu memilikinya, langsung mengoyakkan kertas "Tarikh Pemulangan" kerana beranggapan, itulah caranya saya menghapuskan bukti yang buku itu milik perpustakaan.

Sebaik sahaja saya belajar membaca, terus saya giat membaca pelbagai buku di perpustakaan dan di rumah.


message 9: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2843 comments Mod
Hmm... saya rasa ada lagi buku-buku lain yang lebih awal saya baca sebelum kenal enid blyton, tidurlah intan dan ceritalah lagi.

Antaranya cerita Si Gonjang, orangnya sangat tinggi sehingga susah nak naik bas dan lain-lain. Orang semua pandang sinis padanya, tapi suatu hari satu flat terbakar, dan dialah yang berjaya selamatkan kanak-kanak yang terperangkap.

Buku lain cerita tentang budak perempuan bernama Siti, yang selalu buat hal-hal nakal. Misalnya naik batang kelapa tumbang.

Ada jugak cerita Si Bulat, yang selalu bermain di rumah nenek. Sekali tu nenek beri susu, tapi dia dikejar anjing. Susunya dia terlupa tutup dgn gabus jadi habis tertumpah. Emaknya pesan, lain kali kalau bawa barang, tutup dengan gabus. Next round, neneknya kirim seekor ayam, yang dah diikat ketat2 kakinya. Sebab dulu emaknya pesan suruh tutup mulut botol dengan gabus, dia pun tutup mulut ayam dengan gabus. Ha ha! Ayam pun mati bila sampai di rumahnya.


message 10: by Faizah Roslaini (last edited Feb 18, 2009 10:48PM) (new)

Faizah Roslaini | 825 comments Mod
Memori dulu dulu, diet bacaan banyak terdiri dari cerita-cerita hikayat dan dongeng. Semuanya dalam bahasa Melayu lah. Saya sekolah kampung. Jalan ke sekolah tu siap ada taik lembu, kerbau, kambing, biri-biri. Ohh! Tidak boleh ku lupakan. Hahaha.

Tidurlah Intan dengan Ceritalah Lagi saya pernah baca jugak. Tapi saya tak berapa gemarkan puisi dan cerita moden. Tak minatlah. Kalau pinjam saya mesti baca yang cerita-cerita macam Lagenda Mahsuri, Puteri Gunung Ledang. Ada sesiapa yang masih ingat himpunan cerita yang ikut negeri tu? Kuda Hijau, Puteri Labu, Raja Kluang. Banyak lagi lah.
Selepas tu saya ingat saya cukup gemar karya Rubaidin Siwar. Bawang Putih Bawang Merah, buku yang Naga-naga tu. Saya suka betul lah.

Pastu kecik-kecik saya suka belek majalah mama dan mak-mak sedara semua. Dulu mana sensorship kan tak berapa widely practiced. Saya baca bab-bab soal jawab ugama dan emmmm... soal jawab klinik sakit puan. Sakit tuan pun ada jugak baca sesekali. Ada sekali tu, saya tak start sekolah lagi umur dalam 6 tahun kot, saya tanya mak saya, 'Ma haid tu mende ma?' Pastu mak saya macam terperanjat. Dia terus suruh saya blah macam tu. hehehe. Lawak betul time tu. Yalah orang kampung. Mende2 macam tu mana ada nak cerita2 sgt. Tambahan pulak saya tgh kecik sngat time tu kot.

Pastu ada sekali tu main scrabble dgn mak sedara. Waktu tu saya dah sekolah rendah. Dah boleh la baca English sikit-sikit. Saya letak perkataan impotent. Hehehe. Tersedak my auntie time tu!

Itu saja memori bacaan-bacaan awal. Sekian terima kasih.


message 11: by Kataklicik (new)

Kataklicik | 714 comments Memang la Faizah... saya pun dulu banyak baca cerita rakyat. Seronok. Satu lagi yang kami satu kelas berebut nak baca (ambil dari khutubkhanah belakang kelas) ialah siri cerita-cerita para nabi.

Yang sedihnya sekarang, anak-anak saya tak kenal cerita-cerita macam ni. Twilight kenal lah hahahaha, or Harry Potter. Saya pulak yang jadi penglipurlara - bila kena occasion, saya pulak tukang cerita. Contohnya, bila kami ke restoran yg menghidangkan ikan kaloi, terus saya cerita pasal Bawang Putih Bawang Merah. Atau ternampak ukiran apsara (bidadari) di restoran siam, saya bercerita pulak pasal Siddhartha, sebelum dia jadi Gautama Buddha. Or, sebab keluarga ramai di Perak, saya ceritakan pasal Megat Terawis. Isy, susah betul nak expose anak-anak pada cerita rakyat!

Tapi harapnya, bila deme dah besor nanti, giliran deme pulak gamaknya nak pass on cerita penglipurlara pada anak-anak deme (cucu saya? alamak! jauh lagi agaknya!). Hopefully tak 'lah deme bercerita pasal Bella Swan and Edward Cullen je!!


message 12: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2843 comments Mod
Faizah, tergelak saya baca fasal Faizah tanya mak macam tu. Saya pun lebih kurang juga, ada baca majalah-majalah wanita dan buku-buku soal jawab agama mak ayah. Satu malam, baca buku tentang persoalan sakit puan. Then tengah malam bangun nak ke tandas, tiba-tiba terkeluar tanya mak: 'Sakit kelamin tu apa?'. Marah mak dibuatnya. Ha ha ha!

Lagi satu berkait dengan buku-buku yang macam tu juga. Masa kecik selalu tertanya-tanya, kenapa ada masanya mak tak perlu sembahyang, sedangkan kita asyik kena solat sepanjang masa. Bila dah terbaca dan dapat tau, terus berbangga pada adik lelaki. Saya kata pada dia saya dah tau apa sebab mak tak payah sembahyang pada waktu tertentu. Dia pun sibuk nak korek sebabnya, tapi sampai sudah saya tak beritahu. Akhirnya dia menangis dan merajuk. Masa tu saya dalam darjah 1/2 dan adik umur 6/5 tahun :D.


message 13: by Faizah Roslaini (last edited Feb 19, 2009 12:03AM) (new)

Faizah Roslaini | 825 comments Mod
Ha. Ada yang berkongsi diet yang sama ya kecik2 dulu. Saya ada check website DAWAMA. Buku-buku macam Raja Keluang, Kuda Hijau masih ada dalam database dia tapi out of stock. Harap-harap DAWAMA akan print semula. Kalau ada, saya akan beli kesemua siri tu bukan saja utk anak2 sendiri, tapi untuk bacaan sendiri.

Najibah, anda yang lebih advanced daripada saya rupanya. Hahaha.

Oh satu lagi. Siapa pernah baca buku Bercakap dengan Jin, karya Tamar Jalis? Saya kecik2 dulu selalu cilok buku pakcik saya. Saya ingat saya baca sampai buku 3 ke 4. Buku tu best jugak tu. Tak tau ada lagi ke tak sekarang.


message 14: by Nakamura (new)

Nakamura | 37 comments Wah pengalaman korang memang hebat-hebat belaka...tapi macam Kataklicik kata mostly skrg kanak-kanak dan remaja mana tahu sangat cerita-cerita rakyat ni...salah seorangnya saya....saya mula mengenal komik doraemon, pastu pedang setiawan, penjejak awan dan masa sekolah menengah plak..diluaskan dengan banyak majalah hiburan dan sport...mana ada cerita-cerita rakyat..thts why bila tengok cite lama-lama macam panca delima, badang, lancang kuning jadi macam pelik....ketawa pun ada..tapi bila dah besar ni baru fahami cerita-cerita rakyat inilah melambangkan budaya,kesenian kreatif masyarakat melayu......


message 15: by Peesha (new)

Peesha Pishaposh (cik_peesha) | 137 comments Faizah:
Siri Bercakap dengan Jin tu memang superb! Tamar Jalis memang 'terror' buat citer hantu ... kalah la semua puaka nyiang rapik bagai nih ....

Nakamura + yg lain2:
Adakah sebab 'presentation' cerita dongeng kita membuatkan ia makin menghilang dari arus kehidupan kita?

Mungkin boleh cari cara untuk membuatkan anak2 kenal dan bangga dengan watak2 Mahsuri, Bawang Putih sepertimana mereka mesra dengan Cinderella dan Snow White tu ...


message 16: by Kataklicik (new)

Kataklicik | 714 comments For some unknown reason, I avoided like the plague siri Bercakap dgn Jin tu. And those terrible Mastika stories. Heh. Dari kecik dah book snob rupanya saya ni...

Pendapat saya, buku bahasa melayu laaa ni memang suffering from 'presentation' issues, bak kata Peesha. Lenggok bahasa selalunya terlampau persuratan, format (font, editing etc) tak menarik, dan ilustrasi! Isy, takde ke ilustrasi yg comel?

Kita dulu deprived - sambar aje apa buku yang ada. Budak sekarang dah pandai bandingkan, iyelah, buku Bahasa Inggeris melambak di luar sana.

Saya menonton Geng the Movie last weekend - haaaa... the Les Copaque guys have it down pat. Characters have to be 'Disney-esque' to attract the kids. And the language kena lah di 'pidgin' kan sikit (bahasa pasar) supaya tak lah kaku perbualan nya. Anak-anak saya masih lagi quoting from the movie, and DVD Upin dan Ipin tu dah berapa kali ulang duit yg dibelanjakan pun dah berbaloi lama dah!

DAWAMA memang ada keluarkan kompilasi cerita-cerita rakyat. Tapi mak aiiiii... tebal gila. Budak mana nak bedek buku tebal? Tulisan halus dan terlalu rapat, dan ilustrasi, hmmmm... Mak budak ni pun tak tertarik :(




message 17: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2843 comments Mod
Saya ada baca sekali-sekala Tamar Jalis tu kalau ke rumah mak saudara, sebab sepupu saya ada beli. Kalau kat rumah sendiri, arwah ayah tak bagi buku-buku macam tu disimpan. Gila-gila pun tak dibenarkan baca jugak, tapi bila duk asrama selalulah pinjam kawan-kawan punya. Nak rebelious sangat pun tak berani zaman kanak-kanak dulu.

Saya sokong pendapat Kataklicik tu, buku kanak-kanak kena menarik dari sudut ilustrasi dan nipis-nipis. Kalau tulisan kecil sangat pun budak-budak tak belek. Sebenarnya sekarang ni agak banyak cerita dongeng yang dah dibukukan semula dengan ilustrasi lawa-lawa, tapi mungkin sasaran jualan lebih kepada perpustakaan.

Tempat saya bekerja dulu (perpustakaan) banyak buku kanak-kanak yang jadi rebutan di kalangan mereka, tak sampai setahun dah tercabut kulit dan tercabut semua.

Semuanya bagus dari sudut ilustrasi, tulisan pun besar dan tidak terlalu tebal. Kalau yang rajin ke perpustakaan, sekejap saja diorang khatam semua. Tak sampai dua tiga bulan pun.

Then akan tanya kami, ada lagi tak siri itu atau siri ini. Tapi kalau tanya saya sekarang, saya dah lupa nama semua penerbitnya :).




message 18: by Kataklicik (last edited Feb 19, 2009 06:14PM) (new)

Kataklicik | 714 comments Haiya, Najibah! Ingat la cepat! Saya pun teringin jugak nak beli untuk anak-anak!

[Adik lelaki saya dulu paling payah baca buku. Mak saya pening jugak dibuatnya, sebab banding dgn us elder two sisters makantidurcelik buku. Lagi pulak Mak saya dulu cikgu BM! So dia introduce adik saya pada Gila-gila... and wham! Habih koyakrabak komik tu diulitnya! Mak saya memang cikgu yg suka think-out-of-the-box hahahaha:]


message 19: by Faizah Roslaini (new)

Faizah Roslaini | 825 comments Mod
Dear Kataklicik,

Saya ada jumpa buku-buku DAWAMA yang illustrasinya cantik dan tulisannya tidak kecik-kecik macam Harry Potter. Sesuailah saya kira untuk bacaan rendah atas. Tebalnya tidaklah tebal sangat. Kira oklah sebab kompilasi cerita rakyat. Tentang bahasa tu saya tak tahulah nak cakap apa. Mungkin DAWAMA ni agaknya macam penjaga Bahasa Melayu jadi dia mungkin bertanggungjawab utk memastikan penggunaan bahasa Melayu yang betul terutamanya dalam buku-buku dia sendiri. Mungkin begitulah..

Unfortunately, buku-buku yang saya jumpa tu dah lama time saya sekolah rendah dulu kot. Yang seya sebutkan itulah: Raja Keluang, Kuda Hijau, Tidurlah Intan. Saya kira ia bagus untuk golongan kanak-kanak yang saya sebutkan tadi.

Recently mmg saya takde pernah beli buku DAWAMA. Kalau buku untuk anak-anak saya yang masih baby/toddler tu, boleh dikatakan semuanya buku English. Buku ajar solat tu yang Melayu. Pastu adalah satu buku cerita tapi tak best lah. Ilustrasinya cantik dan tulisannya besar-besar tapi ceritanya ntah apa-apa. Kalau bukak buku tu saya kena reka cerita lain sendiri-sendiri supaya lebih mennarik.


message 20: by Robin (new)

Robin | 47 comments Saya macam Peesha, waktu kecik diperkenalkn dgn Lima Sekawan, Siri Salma. Bila baca balik rasa kelakar pulak, nama Melayu tapi budaya semua Barat. Mungkin lagi baik kalau saya diperkenalkan dgn buku-buku rakyat dulu kot...

Lagi satu TinTin. Buku dia stail komik, dan memang kelakar. Saya pinjam dari kawan yang ada complete set dan saya baca sampai senak perut ketawa. Tulah kot saya punya pengenalan awal pada buku Inggeris. Walaupun tak faham semua, tapi sebab stail komik senang nak baca. Gambar-gambar ni penting pada budak-budak, boleh menarik minat membaca kan.


Ada tak sesiapa kt sini yg ingt Kelab Buku Kenari? Buku-buku dia memang best, sy ingt wktu sekolah org yang tak suka baca buku pun berebut nak baca. Tajuk yang saya ingat Wira Berhantu (ada tiga kot) dan Perang Android. Tu yang popular lah. Kitorg bertukar-tukar buku-buku tu kt sekolah. Memang best..



message 21: by Faizah Roslaini (new)

Faizah Roslaini | 825 comments Mod
Btw I suka Upin dgn Ipin tu. Comel. Siap redah section 13 belakang Tesco Extra utk cari CD dia. So far anak saya suka lah. Dah berpuluh kali pasang. Kitaorg pernah kelentong sebab dia dah byk sgt tgk tv satu hari tu, kitaorg ckp Upin balik kampung. Sekali tu je trick tu menjadi, pastu takde dah. Kitaorang kalah dgn bunyi dia melalak.

Nancy Drew dgn Hardy Boys yang bahasa Melayu tu saya selalu jugak baca dulu. Buku-buku tu murah kan? Komik-komik Tin2 tu takdelah. Kelab Buku kenari pun ada dgr tapi tak join. Sekolah saya kampung. Kodi sikit. Budak2 byk lebih minat main lompat getah dari baca buku. Saya ingat dulu ada jugak beli majalah Bintang Kecil dgn majalah yang Al-Arqam tu. Apa kenamanya ntah tak ingat. Tapi I remember liking that majalah very much eventhough it was later associated with ajaran sesat and all. I suppose at that time they were OK kot. Later tu mungkin dia terpesong I don't know.



message 22: by Peesha (new)

Peesha Pishaposh (cik_peesha) | 137 comments Faizah, I think majalah al-Arqam tu namanya AL-AIN ... I pun suka. My mom baca MUSLIMAH - alArqam punya gak. Majalaj2 ni tak dijual kat kedai, tp tiap2 bulan akan ada wakil dia datang dari rumah ke rumah. I think despite all the bad things about al-Arqam, they did good with all those magazines ... I rasa mcm baik je selama I membaca majalah tu .. hehehe ...

Lukisan kat Al-Ain + Muslimah tu semuanya cantik2 ... One of the illustrator tu mom yg gave birth to 4 twin boys kat Hospital Selayang few years back - Norjannah.

Ohooo ... those good ol' days ...



message 23: by Nakamura (new)

Nakamura | 37 comments Cakap pasal majalah Al-Arqam..saya diperkenalkan oleh cikgu masa saya tadika..dulu tadika PASTI (pusat asuhan Islam) jadi memang banyak majalah macam ni..tapi tu la macam peesha cakap isi kandungannya bagus malah boleh menjadi bacaan asas bagi mendidik kanak2 cintakan Islam...cara penyampaian yang mudah difahami..tapi sekarang tak tahula......mungkin dari segi group Al-Arqam itu ada masalah no komen.....


message 24: by Dmatriarch (new)

Dmatriarch | 23 comments nakamura..kite same la...dulu kecik2 my mom wil buy me a book a week...n usually i'll choose doraemon n all those pedang setiawan what so ever...

tp tang my dad laen...die kate alang2 nk bace, bace buku omputih...so he bought me ali baba n 40 thieves, pinochio n all that sorts of books...first he read it to me...he was lying on a couch n i'll be sitting at his head (konon nk tengok gak ape ade dlm buku..but the truth is i sat there so he couldnt see that i am playing brickgames or do some other stuff while he was reading)...

after he cought me playing brick games while he was reading, he changes the plan...i read n he listened...he started doing so when i was 5 or six years old...so when i was in standard 1, i am the first student who can read english in my class without any problems with pronounciation n so on (bangge beb..dpt adiah stationary set lagi)...then bermule laa era wakil skolah utk story telling...i thanked him so much for what he did to me...luv you pa!!


message 25: by elliss (last edited Apr 16, 2009 01:51AM) (new)

elliss (syaeeranasirymailcom) | 24 comments best nyer.. kalau la ayah saya macam tu jg.. :,(


message 26: by Jack (new)

Jack (echoicglory) | 295 comments Hmm... Harry Potter. Everything prior to that became somewhat of a blur over the years. Nah, kidding. Rasanya, buku yang membuatkan saya mula2 minat membaca - Little Red Riding Hood, Cinderella, etc. All those fairy tales. Of course, back then saya baca yang translated version - Dalam Bahasa Melayu. Yeah, it all began there. My mother taught me to read ever since I was six - maybe earlier, I was never really good at remembering the details. Ever since that day, I don't think I've ever truly stopped reading. Don't get me wrong - I tried, but every time I did, it felt like there was a hole in my chest. During my early childhood (before all the rebelliousness) my mother would usually buy me short stories. Macam buku Nuri, buku lama. Rasanya ada lagi saya simpan.

To be honest, I did not read any English book (apart from my school books) until I got into High School. I was thirteen when I actually picked up an English book to read - sometime by the end of the year. Can't remember the exact title, but it was one of the Sweet Valley series. I spent half that year just trying to keep up with the whole new language that I never did care about before. Trust me, it was hell on earth. Susah, rasa nak give up. But, thankfully, I got a little push from... a source... Yup, being secretive.

About less than a year letter, my English comprehension was slightly better - not good. By that time the movie Harry Potter came out. I am indeed guilty for watching the movie before I read the book first. But, I'm glad I did. I knew I would have been terrified of a book filled with so many words I can't even begin to understand. The movie which Chris Columbus brought to life actually encourages me to read the book (after he left the movies annoy me half to death). I started reading the second book first (they ran out of the first book copy). I remember, it was a Saturday afternoon. I rushed home after spending more than RM100 (I bought 3 of the books available at the time) and I sat all day reading. Harry Potter became part of my life since.

Rasanya, kalau nak di fikirkan, buku yang paling saya ingat sampai sekarang, yang kelakarnya, bukan Harry Potter. Ataupun Little Red Riding Hood dan sebagainya... Yes, all the books mentioned did have its own special place in my heart... Tapi buku - sebenarnya komik, yang saya akan sentiasa ingat - Doraemon! Waktu kecil-kecil dulu, my brother loves to bother me day in and day out to read the comics for him. Until one day I got tired and told him to read it himself. He did, he learned to read from the comics. Of all the books I've read in my life, I'd say, a simple series of comic book famously known as Doraemon will always be the one that I will remember.


message 27: by Ulya A.K (new)

Ulya A.K | 263 comments saya kecik2 dulu mak tak kasi baca buku2 komik/gila-gila etc.. so until now, i do read them, but not really into it.

i started reading, cant even remember at what age.. the peter-and-jane series.. my mum used to read to me the fairy tales (snow white, red riding hood etc) by the time i was 2-3 yrs old.. so by the time i could read on my own - enid blyton was my book of choice.

Of course, masa tuh rajin ke perpustakaan, jadi had a well mixed reading selection of both BM & English.. sekarang nih unfortunately agak jarang membaca buku2 melayu..

btw, sekiranya ada yang ingin mencari bahan bacaan kanak-kanak, saya ingin mencadangkan / mem-promote buku2 tulisan mak saya. Saya ingat nak self-promote buku2 ini sebab publisher kami agak tidak membantu.. sigh.. tapi saya sendiri tak berapa pandai dalam hal2 sebegini..



message 28: by Nurul (new)

Nurul (nurulhidayahyahya) | 242 comments buku-buku dalam kenangan :

1.Siri Pokok Ajaib

Dalam banyak-banyak koleksi buku di perpustakaan sekolah rendah, saya paling ingat siri ini. Ia adalah cerita 5 sekawan yang terjumpa pokok ajaib dan atas pokok ajaib tu ada macam-macam benda. Inilah permulaan saya menggemari cereka fantasi, sehinggalah ke hari ini =)


2.Enid Blyton ( terjemahan melayu)

Saya membaca siri-siri Enid Blyton sehingga emak saya bimbang adakah saya masih ingat untuk bernafas atau tidak? (sewaktu membaca buku).Oh ya, saya pun pernah buat kerja jahat menyeludup keluar buku dari perpustakaan dari keizinan. Saya tak cukup dgn hanya 2 buah buku untuk dipinjam, jadi saya sorok dua buah buku lagi dalam baju. Minggu depan pulangkan balik. Dalam masa sebulan saya sudah habiskan semua siri enid Blyton di perpustakaan.

3.Kisah-kisah dongeng rakyat dari majalah KELUARGA

Kat atas saya rasa ada yg masih igt ini kan? KELUARGA dulu-dulu ada ruangan sisipan untuk kanak-kanak =)

4. Siri Goosebumps (R.L.Stine)

siri ini permulaan untuk saya mendekati bahan-bahan dalam bahasa inggeris. Waktu ini saya darjah 4, guru bahasa inggeris saya warga Australia, jadi setiap bulan dia akan edarkan katalog buku-buku Scholastic untuk murid-murid menempah buku. Waktu ini seronok order buku sebab dapat freebies macam glow-in-the-dark, keychain. bukan nak baca buku sgt he he. Tapi berjaya juga menarik perhatian untuk melekat dgn buku-buku berbahasa inggeris.

5. Life of Frog and Toad.

Ini antara buku kanak-kanak yang saya beli dari Scholastic sewaktu sekolah rendah, dan saya simpan hingga kini. Isi dalamnya ada beberapa cerita-cerita pendek berunsurkan pengajaran tentang dua sahabat, Frog dan Toad. Entah kenapa, walaupun hanya cerita kanak-kanak, sampai sekarang saya sentiasa membacanya dan mendapat semangat baru setiap kali.

6. Confessions of a Teenage TV Addict

Waktu remaja saya tinggal di rumah nenek di kawasan luar bandar, jadi zaman remaja saya tidak ada buku yg saya ingat atau beli, buku-buku rujukan sekolah je la yang banyak. Buku ini pun kakak saya yang bagi. Ini novel remaja highschool, tapi masih terpelihara nilai-nilai moralnya dan menarik untuk diingati sehingga sekarang.

7. Korban Kasih ( Fatimah Saidin)

Buku ini saya pinjam dari kawan sewaktu menginap di asrama Tingkatan 5. Dalam dorm asrama saya itu, ada 20 orang semuanya. buku ini bertukar tangan dari seorang ke seorang yg 20 orang ni dan semuanya menangis dengan jalan ceritanya. buku ini juga diulang cetak oleh DAWAMA dan sold-out sewaktu pesta buku baru-baru ini.


8. Siri Harry Potter

Saya kenal Harry Potter sewaktu di matrikulasi. Itupun buku yang kawan saya pinjam untuk kelas english dia. Malah saya tak tahu pun Harry Potter ini popular. Selepas 4 hari Harry Potter and the Sorcerer's Stone tersadai di atas meja kawan saya tanpa ada sesiapa pun yg hendak menjamahnya, saya pun mengambilnya, dan seterusnya - the rest is history. Saya menjadi antara peminat taksub Harry Potter.


9. Tragedi Bujang Senang ( H.M.Tuah Iskandar)

Ini antara hasil karya Dr.Tuah semasa dia masih lagi menjadi wartawan di Sarawak dan belum lagi terkenal. Kebetulan buku ini ada di rumah saya ( tak silap abang yg beli). Antara buku yang diingati kerana ia thriller ( saya meminati genre ini), dan seingat saya antara karya awal di malaysia yang layak dinobatkan sebagai karya islami. Sayangnya sejak terkenal, karya Dr.Tuah dah tak ada 'semangatnya' seperti dulu-dulu.


10. Tombiruo (Ramlee Awang Mursheed)

Tak perlu diperkenalkan lagi, antara penulis thriller Malaysia. Sayangnya karja Ramlee sejak menjadi popular di alaf21 sudah hilang sengatnya. Agaknya ini harga yang patut dibayar penulis bila terjun ke arena pop.


11. Malay Nationalism Before UMNO ( Mustapha Hussien).

Sebenarnya ini adalah jurnal yang ditinggalkan Mustapha Hussien, anggota Parti Kiri yang berjuang memerdekakan tanah melayu. Saya rasa belum ada lagi cataatan sejarah lain yang menggambarkan keadaan pemerintahan british dan zaman jepun secara terperinci. Baca, silalah baca! rasanya terjemahan melayu pun ada.!


12. I know this much Is True ( Wally Lamb).

Saya tidak tahu kenapa saya mengingati buku ini. Mungkin kerana pelukisannya yang terperinci seakan pengalaman benar.


13. She's Come Undone ( Wally Lamb).

Satu lagi karya Wally Lamb. Watak utama cerita ini ialah perempuan tetapi penulisnya adalah seorang lelaki. Beliau berjaya menggarap emosi budak perempuan itu dgn berkesan sehingga saya tertanya-tanya..betul ke penulis ni seorang lelaki? ( dan buku no 12 tu dia berjaya menggarap emosi seorang lelaki dengan berkesan.


14. slumdong Millionaire

Saya rasa buku lebih menarik dari filemnya. Malah mesej yang disampaikan buku juga berbeza dengan filemnya.



Itulah saja yang dapat saya ingat kot.





message 29: by Nakamura (new)

Nakamura | 37 comments wah lama tak buka forum ni....menarik sangat buku2 kenangan yang mencetuskan kita membaca


message 30: by Ummu Auni (new)

Ummu Auni (ummuauni) | 539 comments Kalau baca pengalaman kat sini, saya senyum je. especially bab baca buku ceritalah lagi, koleksi siri rakyat keluaran DBP dulu. yes, i read lima sekawan, nancy drew, hardy boys yang sudah diterjemahkan kepada bahasa melayu. tak tahu bila mula baca buku BI, mungkin darjah 3 tu, dah start bacas novel penyiasatan.

triggered dari versi BM, yeah, memang baca buku novel BI dah masa tu. interestingly, i read novel BI yang tebal masa darjah 4/5..haha. tajuk dia almost heaven (judith mc naught). oh my god! i read romance book while still in my tender years, HAHAHA! surprisingly, that triggered my interest of reading more english novels. luckily judith mc naught's almost heaven tu was an excellent read, jadi minatlah nak baca novel org putih yang lain kan :P

my choice were limited to romance novels plus enid blyton's though, hihi. bila dah masuk form 4-5, baru varies sikit. masuk U lagi byk variation, i first read harry potter in 1999. masa tu tak boom lagi kat malaysia.

tapi i agree with kataklicik, tamar jalis tu, entahlah tak minat nak baca kut. tak tahu kenapa. jenis penakut kut, kuikui. i avoid reading mastika juga. teringat masa kecil dulu, mak selalu belikan majalah al arqam, i still think the magazines were a good read. banyak bincang bab agama, nilai2 baik - tak ada yg menyeleweng masa tu. agaknya arqam ni menyeleweng dlm persatuan dia je. magazines dia OK.

dah tua2 macam ni, rindu nak beli balik koleksi ceritalah lagi, tidurlah intan, buku DBP lama2. ingat lagi kecil2 dah baca azizi hj abdullah, nazel hashim mohd, khadijah hashim. sigh, i miss their books.


message 31: by Ainaana79 (new)

Ainaana79 | 4 comments I do not remember much about the first book that I read, but it was a memory to remember as it triggered the urge to read more & more. I was schooled in UK in my tender years thus the first book was English. There was this one book that after I finished reading it, as if a whole new world open up! From then on I've read & read & read. I even read books that was beyond my years.

Surprisingly though I'm bad in Grammar spotting. My English is derived from sentences that I remember reading in books and newspaper.

I moved to reading Bahasa Melayu books during my working life. Most books that I owned are published by Jemari Seni, PTS, Alaf 21, Galeri Ilmu & AR.

To me, my books are my treasure


message 32: by Ezdwan (new)

Ezdwan (izone) | 21 comments Buku pertama saya adalah buku ensiklopedia Britannica. cerita dia masa mak dan ayah kerja, lepas sekolah saya duduk rumah sorang-sorang. Lepas berhari-hari merenung rak buku ensiklopedia tu, tergerak nak bukak. Entah kenapa, sampai sekarang, menjadi seorang yang kuat membaca.

Yang peliknya, adik saya pun kena dok rumah selepas sekolah cam saya jugak tapi dia tak terjebak? Entah kenapa?

Buku fiksyen pertama yang saya baca, saya pinjam dari sepupu saya. Masa tu, famili saya miskin, so, pinjam je dari sepupu. Buku dia siri Mr. Men. Masa tu tak tau lah dia Mr. Men. Cerita kegemaran saya, Mr. Sneeze dengan Mr. Slow. Hahaha... Sampai sekarang kalau ternampak gambar diorang saya tergelak.

Thanks, Abrizah for lending me those beautiful books.


message 33: by Azimah (last edited Nov 28, 2009 03:52AM) (new)

Azimah  Othman | 113 comments As far as I know, I have always love reading. However if I need to recall a book in particular I would say the Enid Blyton's series The Five Findouters And Friends from my primary class library which drove me to want to finish a book every day so that I could borrow the next book on the next day!Before I finished primary school, I had read the likes of Exodus (Leon Uris)and the Lobsang Rampa's series like The Third Eye, Doctor From Lhasa, The Rampa Story etc. They prove to shape my interest later on...


back to top