Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Балада за Георг Хених” as Want to Read:
Балада за Георг Хених
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Балада за Георг Хених

4.66  ·  Rating details ·  1,185 ratings  ·  120 reviews
Новелата разказва за последните години от живота на Георг Хених, реална историческа личност (майстор на цигулки от Чехия, преселил се в България в началото на миналия век за да положи основите на този занаят тук), през погледа на дете, върху чийто живот по стечение на обстоятелствата има решаващо влияние.
Paperback, Второ издание, 176 pages
Published 1990 by Христо Ботев (first published September 15th 1987)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Балада за Георг Хених, please sign up.

Be the first to ask a question about Балада за Георг Хених

Community Reviews

Showing 1-30
4.66  · 
Rating details
 ·  1,185 ratings  ·  120 reviews


Filter
 | 
Sort order
Petya Kokudeva
Sep 04, 2013 rated it it was amazing
Shelves: favourites
Мислех да напиша, че това за мен е най-хубавата българска книга, която съм чела досега. Но реших, че е глупаво да я поставям в онова неотменно "абе, за българска е хубава". Тази книга е световна литература. Откъдето и да я гледам е майсторска - откъм история, език, сплав от тъжно и смешно, остро и деликатно..., откъм дух и трептене.

P.S: Само едно не разбирам, защо в университета задължително трябваше да четем "Аутопсия на една любов", а не Георг Хених?!
Мая
Jan 05, 2015 rated it it was amazing  ·  review of another edition
С буца на гърлото и сълзи в очите, ще кажа, че това е най-прекрасната, истинска, човешка, дълбока книга, която съм чела!
Кратка е, по-малко от 200 странички, но с толкова мъдрост, човешка болка, истина и горчиви равносметки, не се бях сблъсквала наведнъж.
Всичко, което някой може да каже за тази книга, ще е малко. Всичко, което някой някога, може да направи, за да не го докосне - ще е безсмислено. Тя е животът! Истинският, неподправеният, грубият и безжалостният - този, който живеем всеки ден! Тук
...more
Metodi Markov
Feb 15, 2015 rated it it was amazing
Добре разказана и много тъжна история, от истински майстор на перото...

Всички остаряват, неизбежно е. Но никой не заслужава подобна съдба, в заника на един почтен живот!
Ellinor
I rarely rate a book 5 stars but A Ballad for Georg Henig is such a precious little book about love, friendship and what makes life worth living that it deserves a 5-star-rating. It‘s one of those little gems which I wouldn‘t have come across without the 1001 list.
Teodora Kasabova
Oct 10, 2017 rated it it was amazing
След "Повелителят на мухите" имах нужда от четиво, което да ме издърпа от мрачните ми мисли и да ме накара отново да отменя смъртната присъда, която бях издала на това незаслужаващо обич и щастие човешко племе.
Радвам се, че българските издатели отделят част от времето си, за да преиздадат някои прекрасни български шедьоври, които тънат в прах и забвение, наредили своите парцаливи дрипи по огънатите рафтове на старата библиотека, на която й липсва цвят и въздух, за да привлече окото на читателя.
...more
Kally
Jul 30, 2015 rated it really liked it
Смазваща книга!
Книга за таланта, музиката и духът!
Книга за старостта, нищетата и забравата!
Финалът се чете през сълзи!
Заслужава си да се прочете всеки ред -
току виж сме станали по-добри хора!
Antoaneta Mitrusheva
Тази книга ме сграбчи и опустоши. Не очаквах толкова болка, жестокост, горчивина... мъка. Но и любов - ах, колко много любов, и деликатност, и нежност...
Малко думи, преливащи чувства, жестока истина, безмерна тъга, зрънце вяра.

Тази книга пита: А, ти? Да, точно ти. Ти Добър ли си? Ти Човек ли си?
Mileto
Feb 18, 2014 rated it it was amazing
Shelves: to-read-eb
Какво още може да се каже за Баладата, което дотук не е казано? Как може да се опише болката, емоцията, чувствата, които те обземат, докато поглъщаш ред след ред? И недостатъчни ли са петте звезди, защо не бяха десет, а може би двадесет ... и въобще има ли мерило .... Оставам безмълвна с емоциите си след тази прекрасна, дълбока, истинска книга!
Temz
Aug 19, 2015 rated it it was amazing
„Балада за Георг Хених“ от Виктро Пасков (изд. „Христо Ботев“, 1990) е книга, която обичам да препрочитам, когато изпод дланите си виждам само грозота – книга, далеч не толкова противоречива, колкото създателя си, но също толкова сложна.
http://knijno.blogspot.com/2015/08/bl...
Viktor Stoyanov
Mar 13, 2019 rated it it was amazing  ·  review of another edition
За майсторството. За учителите. За учениците. За самотата. За беднотията. За забраната да се споменава "бедни сме". За мизерията. За величието на идеалите. За цигулка осмичка. За Цар Виктор. За мечтите на едно дете. За края на един старец. За чехите. За българите. За софийските улици. За един бюфет. За добротата. За лошотията. За Бог. За сенките. За музиката. За мазето на забравата. За топлотата и душата на дървото.

И преди всичко за човещината.

Балада за човешката природа.
Galia
Feb 13, 2014 rated it it was amazing
Shelves: favorites
Толкова тъжна книга, истинска, красиво написана! Хвана ме за гърлото, на моменти ме задуши от мъка, разкъса ми сърцето...Мисля че всеки българин трябва да я прочете! А Виктор Пасков си е жив виртуоз с думите! Прекрасна книга, която трябва да се изживее и почуства!
Deni Todorova
Nov 23, 2017 rated it it was amazing  ·  review of another edition
„Балада за Георг Хених” от Виктор Пасков - разказ за един свят на болка, мъка и жестокост, видян през погледа на малкия цар Виктор. Свят на пияници и злобни съседи с куче, в който човекът копнее за бюфет, с който да демонстрира превъзходството си над околните, в който хората, затънали в бедност и нищета, са загубили вяра в доброто.
http://bookjellyfish.blogspot.bg/2017...
Деница Райкова
Виктор Пасков - "Балада за Георг Хених", изд. "Сиела" 2017

От часове отлагам писането на тези редове.
В един момент ми се струва, че знам какво ще напиша, че стига само да започна, думите просто ще се излеят.
А в следващия ме залива океан от емоции и колкото и различни да са всеки път, винаги има две неща, които се повтарят. Въпросът: защо прочетох тази книга едва сега, и съмнението имам ли изобщо право да пиша за нея? Мога ли да й дам това, което заслужава? Заслужавах ли аз да прочета тази книга?
Д
...more
Yoana
Отначало идеята изглежда като проста бинарна опозиция материално (пари, клиенти, имоти, произход: бюфета) - духовно (изкуство, майсотрство, талант: цигулката), която е много старателно и очевидно конструирана чрез паралелни сцени, директно противопоставяне на съответните символи (бюфета и цигулката, дърводелството и лютиерството, клиентът и бог и т.н.) в диалога на протагониста и няколко афористични реплики, скициращи противоположната им стойност. За щастие с напредването на повествованието идей ...more
Maria Yankulova
Feb 14, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
Първата ми аудио книга. Определено не е моят начин на “четене”. Първа среща с Виктор Пасков. Тъжна и красива история.
Mariya Kirova
Apr 05, 2019 rated it it was amazing
Сещатате ли се за разказа “Моят Великден” на Деян Енев? /Ако някой не го е чел, сега би било съвсем тематично!/ Богат език, който придава мистичност на текста, прави го красив, стимулиращ сетивата и оживяващ (стига да притвориш за миг клепачи). Усещаш лепкавостта на тестото между пръстите си, жежкостта на огъня върху бузите си, вкуса на козунак върху небцето си. Това ми е любимият стил, независимо от жанра и формата на произведението. Когато посягам към автор за първи път, винаги тайничко се над ...more
Desislava Mihaylova
May 28, 2018 rated it it was amazing
Всеки, когото попитах за мнение за книгата преди да я прочета ми даде възторжени отзиви и всички те са истина. Не бих категоризирала книгата категорично като "най-добрата, която съм чела" или "върхът на съвременната българска проза". За мен това е прекрасна книга. Разказ, предаден през невинния поглед на едно десет годишно момче към един не толкова красив или справедлив свят, който обхваща неговата махала, но служи като образец за положението в комунистическа България през 50-те години на ХХ в. ...more
Петър Панчев
Тишината на времето и звукът на цигулката
(Цялото ревю е тук: https://knijenpetar.wordpress.com/201...)

Странно. Не толкова това, че за пръв път се потапям в книга на Пасков, а защото усещането е за безвремие, макар да съществува време на действие и то да носи своя отпечатък в исторически план. „Балада за Георг Хених“ („Сиела“, 2017) сякаш надраства времето, прониква отвъд видимите граници на позицията си и престава да старее – един вид противовес на самия майстор на цигулки. В романа всяко мъртво
...more
Кремена Михайлова
Първите 20-30 страници прочетох в шумна кола, пълна с хора и не можах да се концентрирам, да навляза истински в книгата. После последва нещо, от което бях опиянена задълго – концертът на Roger Waters – The Wall. Затова се изненадах, че навръщане все пак дочетох книгата, макар че след концерти не чета няколко дни.

Няма как такава история да не трогне читателя и все пак не можах да я почувствам като за 5 звезди. Може би наистина съм била отнесена от музикалното събитие. Или ме възпря твърде буквал
...more
Asya
Mar 08, 2017 rated it really liked it  ·  review of another edition
...всички те молят да сложиш най-после инструмента в ръцете на този грубиян и да му предадеш първия урок по виола д’аморе, защото той има нужда от това. Никакъв творец не е! Претупал е света за някакви си шест дни и е допуснал най-отвратителни грешки.

Научи го на гами и арпеджи, на всички минорни и мажорни тризвучия на любовта, скъсай го от работа!

Всеки ден! Все едно имаш неук пред себе си ...
Georgi
Oct 05, 2017 rated it it was amazing
„Балада за Георг Хених“ е едва 200 страници. Чете се на един дъх, след което дълго въздишаш. Пред красотата на текста, пред майсторството на един истински виртуозен писател, пред дълбочината на човешката история и пред триизмерното и автентично описание на грозната действителност. Бях изчел много възторжени отзиви и силни думи за тази книга. В общи линии, мненията, на които попаднах, нямат нюанси – изразяват крайна възхита и преклонение пред таланта на Виктор Пасков. Сега разбирам защо.

Историята
...more
Nickolette
България е място, което дори не става за умиране. България е неблагодарница. Но България поне не дискриминира. Безпощадна е към своите, безпощадна е и към чуждите.

Може би този прочит не е справедлив. Бедността и старостта нямат националност и историята в „Балада за Георг Хених“ не бива да се политизира. (В същото време, въпреки че твърдя, че мога да разграничавам твореца от творението, в живота авторът е неприятно политичен.) Но Пасков много елегантно и ненатрапчиво прави социален коментар. Без
...more
Alexander Krastev
Jan 02, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
Много човечен и топъл роман, макар и немалко мрачен... Добротата през погледа на едно малко момче, срещнало се с мъдростта на твореца, въплътена в стария чужденец. Тази книга сякаш показва как ние, българите, винаги се отблагодаряваме на стореното ни добро със зло :/
А гласът на Стоян Алексиев... обожавам го и е бил перфектният избор за тази книга.
Въпреки обществения натиск за даване на 5 звезди, ще са само 4.
Stoyan Vitekov
Feb 10, 2018 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Прочетох книгата и реших да преспя една вечер преди да напиша каквото и да било. Днес отново съм безмълвен. Каквото и да кажа би било слабо. Майсторска книга на сериозно ниво. Виртуозно владеене на думите от страна на Пасков. Една от най-важните български книги ( и автор) за последните 30-40-50 години. Абсолютно задължително е да се изучва Пасков и точно тази книга...
Teodora
Aug 23, 2011 rated it it was amazing
Shelves: favorites
Април 2010г. Помня.

Разлистваща се пролет, тъничка, рязка. С полунощни дъждове и слънце, което сутрин да прегръща мокрите улици. Един вулкан в Исландия изригна, пепелта спря полетите за ден или два, небето се сви някъде на север. Аз си играех с думите, ходех на училище с едно червено палто, непростила се още със зимата, и четях Пасков. Виктор Пасков, с тютюневия глас, с прозата, която диша музика, диша джаз и цигулка, и рок.

Подарила си бях сборникът „Алилуя“. Препрочитах „Балада за Георг Хених“
...more
Martina
Dec 25, 2017 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Обикновено не чета български книги. Обикновено.

Пиша тези редове със сълзи на очи...

Георг Хених, ти, който си на небето!
Katrin Kirilova
Oct 30, 2017 rated it it was amazing  ·  review of another edition
......
Connie D
This lovely little book is narrated by a young boy with a big heart. His father is a poor but talented trumpeter, his mother disinherited from her rich family. The boy and his father become the only friends of this elderly master violin-maker, Georg Henig, who is just waiting to die. It's beautifully more complicated than that, a poetic rendering of relationships and the act of creation and living.

Obviously, the translator did a great job too. Apparently this has been made into a movie and a pla
...more
Linawings
Dec 30, 2012 rated it it was amazing  ·  review of another edition
"Балада за Георг Хених" ме разчувства напълно, тотално, подейства ми пречистващо. Винаги съм вярвала, че вътрешният свят може да победи заобикалящата реалност, но е хубаво от време на време да срещаш подкрепа в това си виждане.

За мен това е една от най-добрите книги, които някога съм чела. Радвам се, че открих Виктор Пасков и смятам, че като писател е страшно оригинален, умел, задълбочен и романтичен по фин начин.
Emanuella
Jan 07, 2015 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Велика книга и стягаща гърлото история за изкуството, занаята, човешкото и силния дух! Поплаках си. И на филма плача всеки път... Като знам, че моята баба сега е в старчески дом, защото така пожела, още по-болно ми става :/

„Майстор забравило обича занаят. Клиент забравило обича цигулка. Цигулка забравило обича музикант. Човек забравило себе си обича.“
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
topics  posts  views  last activity   
Reading 1001: A Ballad for Georg Henig by Viktor Paskov 9 21 Jan 01, 2019 07:47AM  
 • Невидимите кризи
 • Лавина
 • Осъдени души
 • Бариерата
 • Най-синьото вълшебство
 • Поезия
 • Възвишение
 • A Day in Spring
 • Диви разкази
 • Хайка за вълци
 • Retreat Without Song
 • Cataract
 • Децата на града
 • The Case Worker
 • Майките
 • Стихотворения
 • Пет приказки
 • Време разделно
43 followers
Viktor Marinov Paskov (Bulgarian: Виктор Маринов Пасков; 10 September 1949 – 16 April 2009) was a Bulgarian writer, musician, musicologist and screenwriter.
Paskov was born in the capital Sofia and finished high school in the city. He graduated from what is today the Felix Mendelssohn College of Music and Theatre in Leipzig, East Germany in 1976 and was part of several jazz bands. Viktor Paskov was
...more
“- Слуша мен! Съжалява, де учил вас на добри стар занаят! Нищо вас не научил Георг Хених, много жално ми. Работи, кога нема нищо, кога сам, и стар, и болен. Кога знае - живот отива си - как работи майстор. Жал ми за вас! Учил, але не научил - занаят по-голем от най-големи майстор! Занаят най-велики на свет и майстор щастливо, защо работи... Нищо, че нема пара, нищо, че сам, стар, болен и гладен. Работи за занаят! Не знае цигулка каква е? - каже вас: - виола д`аморе! Каже се на булгарски: цигулка за любов! Защо цигулка голема! - Защо любов на майстор голема! Никой виола д`аморе не свири? - Не свири, защо забравило да обича. Майстор забравило обича занаят. Клиент забравило обича цигулка. Цигулка забравило обича музикант. Човек забравило себе си обича.” 14 likes
More quotes…