Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Внезапни улици” as Want to Read:
Внезапни улици
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Внезапни улици

by
4.21  ·  Rating details ·  112 ratings  ·  25 reviews
Безработна сценаристка, изпаднала в творческа криза.
Световноизвестен сценограф, изоставил недовършено творението на живота си – измислен град-декор край морето – и потънал в забвение.
Унгарски музикант, който идва само за една нощ в София и получава от непозната жена снимка с тайнствен надпис на гърба.
Фотографка, изчезнала безследно преди 30 години при опит за бягство за
...more
Paperback, 288 pages
Published December 13th 2013 by Жанет 45
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Внезапни улици, please sign up.

Be the first to ask a question about Внезапни улици

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 4.21  · 
Rating details
 ·  112 ratings  ·  25 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Внезапни улици
Georgi
Dec 21, 2013 rated it it was amazing
Още не мога да се съвзема от разтърсващите емоции, които ме връхлетяха от тази книга. Малко ще е да кажа, че е най-доброто, което съм чел през изминалата година! "Внезапни улици" е шедьовър, заради който преоткриваш удоволствието от четенето - да потънеш изцяло в историята, да страдаш, тъжиш и плачеш заедно с героите, да чувстваш как пламти цялото ти лице... И да се чудиш какво да правиш с живота си след последната страница. Абсолютен шедьовър! ...more
Diana D
Sep 10, 2019 rated it really liked it
Толкова нежна и деликатна поетичност струи от думите на Иванка Могилска, че ме изпълва с някакво особено чувство на удовлетвореност. Тя пуска героите си по внезапните улици на живота и оставя случайността да ги събере.
Иванка Могилска има талантът да придава цвят, да вдъхва живот на сцените, които създава. И въпреки, че нейните истории имат меланхолично- носталгична и леко горчива нотка, те продължават да носят сладостен послевкус.
Petia
May 07, 2014 rated it it was amazing
Много слушах за тази книга, много отзиви и рецензии прочетох, минавах по коридорите на книжарницата, взимах я, разгръщах я, зачитах се, после я оставях, може би от страх, че ще е от онези книги, които минават бързо през очите, но после дълго време живеят и говорят в ежедневието ти. Е, не издържах, отдадох се на изкушението, то просто не може иначе – „живот на читател” - казах си – „няма начин, ще се чете!”
Не знам как точно да предам очарованието си от книгата. „Внезапни улици” не е само история
...more
Stela Sokolova
Jan 26, 2014 rated it it was amazing
Светът не е малък, а по-скоро микроскопичен. Градовете, в които живеем с мислите и сърцата си, нямат реална локална принадлежност. Те са лични проекции. Понякога несъзнателно ги наричаме дори "проекти". Непознатите помежду си хора често се познават по-добре от най-близките. А улиците са внезапни. И това е едновременно плашещо и хубаво. Прочетете романa на Иванка Могилска. Препоръчвам смело и уверено. На всеки.
...more
Христо Блажев
Jan 09, 2014 rated it really liked it
По внезапни улици търси се любов: http://knigolandia.info/book-review/v...

Историята на “Внезапни улици” е наистина като безцелна разходка сред непознат град, където всяко разклонение е внезапно, а разнообразни маршрути може да се движат по съседни траектории и не си сигурен ще се засекат ли някъде, или неразбираемата логика на незнаен архитект ще ги отдели завинаги. Част от тези посоки ми доставиха удоволствие, толкова, че да се радвам, че прочетох книгата, част ме оставиха неудовлетворен в търс
...more
Anelia
Jan 06, 2014 rated it really liked it
Една прекрасна история за отминаващото време, за случайностите в живота, за любовта като цел, за изкуството като необходимост и начин на живот. Една умела игра с думи, истории, улици, герои, ретроспекции, игра с миналото. Една книга, която предпоставя размисъл. И увлича, и докосва... Браво :)
Angelina
Jan 09, 2014 rated it really liked it
3.5 звезди. Непретенциозен и хубаво написан съвременен български роман. Чувствах се уютно между страниците му и артистичните му герои ми бяха симпатични. Краят не ме подразни, защото от опит знам, че човешките пътища (и улици) понякога се пресичат по неочакван начин.
Blagovesta
Nov 08, 2019 rated it really liked it
Умело написан роман с интересно преплетени герои и съдби. :)
Martin
Apr 08, 2014 rated it liked it
Shelves: bulgarian-books
“Хората са като улици – пресичат се и после се разделят.”
Книгата на Иванка Могилска „Внезапни улици” всъщност не е роман. Вярно, прилича на роман, оформена е като роман, на корицата пише „роман”. Но все пак не мога да се отърся от усещането, че това не е правилната дума за този текст. „Внезапни улици” е по-скоро поема. Дълга и заплетена поема с няколко главни лица, обхващаща редица градове и времена, написана в проза. Но все пак поема.
„Ако точно в този момент си на кея и гледаш водата, аз идвам
...more
Bookmaniac70
Jul 06, 2014 rated it liked it
Добър стил,хубава романтична история.Не ми допадна това, че всичко в сюжета беше нагласено с цел да възпроизведе точно определен ефект.В един момент действието зацикли на едно място и леко доскуча, а краят дойде твърде предвидим и сладникав.
Borislava Boycheva
Dec 23, 2014 rated it it was amazing
Прочетена на един дъх.
Anna A.
A Story of Unrealized Coincidences

The driving force of Ivanka Mogilska’s entrelacement is sentiment. Her second novel braids two stories of yearning for love. Bittersweet retrospection gives the flavor of one of the love stories, featuring an elderly stage designer. Frantic prospection marks the other story, taking place mostly in the head of a young woman who fell in love with a street musician after seeing him for a few minutes. When the old man commissions her as a screenwriter, to imagine a
...more
Lyubina Yordanova
Dec 15, 2017 rated it it was amazing
Корица като незабравимо лято; история, разказана като филм; изказ, красив като любовно стихотворение и герои, идващи от съществуващи градове, прокарват безмилостно „Внезапни улици” на Иванка Могилска между любимите ми книги.
Началото е през зимата на 2012 г. То описва среща - съвсем неочаквана, но съдбовна.
Всяка нова глава напомня на кадър от филм и освен това носи преживяването на пътуване през времето и пространството - от средата на 50-те години на XX в до 2012 година; от София, Париж, Барсело
...more
Gabriela Kozhuharova
„Внезапни улици“, измислени градове и случайни срещи: http://azcheta.com/vnezapni-ulici-iva...

„Внезапни улици“ е красиво написана книга, това не може да се отрече. Иванка Могилска разказва романтично, поетично и много емоционално. Всъщност, нейната творба се намира изцяло в емоционалния спектър – начинът, по който героите говорят, мислят и действат е въздушен, всичко се случва малко „като на кино“. Точно този стил на романа ту ме грабваше, ту ме губеше. Ако се считате за по-рационален читател, п
...more
polet' :)
Nov 13, 2017 rated it it was amazing
невероятна книга...
взима те с първата страница и уличките на София и не те оставя до края..
изживявайки любови, мечти, откривания...
Iliyana
Jan 26, 2014 rated it it was ok
Романът на Могилска на пръв поглед има данните да бъде добър: преплитат се животи, разказите на няколко много различни и много самотни хора, има любов, мистерия, случайности. Когато започнах книгата, си казах: Еха, това е една добра идея за сюжет. За съжаление, само това остава и до края - една добра идея за сюжет.

Самата Могилска признава в епилога на автора, че в романа се преплитат реалността и измислицата и героите имат своите прототипи. Маргарита, предполагам героинята на Могилска, е безрабо
...more
Бистра Величкова
"Кинематографичен и поетичен. Така може да се определи романът „Внезапни улици” (ИК „Жанет-45”) на Иванка Могилска. Кратки изречения. С по една дума. Ударни. Рисуващи картина, усещане, атмосфера. Сякаш кове думите с пирон в сърцето. Но елегантно, последователно. И те кара да влезеш под кожата на героите. Сякаш разказва за теб. За твоите търсения, скитания, загубвания, разсъждения за някого, за който не е ясно наистина ли си го срещал или всичко е сън и фантазия. И именно тук идва и поетичното зв ...more
Slavena
Dec 28, 2013 rated it really liked it
Shelves: bulgarian
без значение доколко случайностите в този роман са 'като на филм' или са реалистично постижими в живия живот, беше ми приятно да визуализирам места, хора и случки и да ги съотнасям.

през цялото време докато се разхождах по сюжета, чувах тази песен (с любимо видео), може да се каже, че героите в клипа са макс и матилда -- http://www.youtube.com/watch?v=5wnIs7...

междувременно с един Роман ме срещнаха сайтът peopleofsofia.com, градинката на кристал и леко бездарна изложба в очарователна софийска га
...more
Mira Baldaranova
„Само чаят утолява жаждата, само билките, които разказват приказки с аромата си. Изпий си чая и ще ти разкажа приказка.”

Това е най-точното начало за една приятна разходка по непознати и разпознати, изненадващи с пълнотата на ескиза си улици и места по света. Едно незабравимо пътуване сред фотографии, скици, музика и списване на човешки съдби, в което „Хората са като улици – пресичат се и после се разделят”.

Напомня ми стар черно-бял филм - потапяш се в носталгия по минали времена, но внезапно се
...more
Elizabet Lőrincz
Gyönyörű ez a könyv. Olyan mint egy visszatartott lélegzet.
Belecsöppenünk egy megcsömörlött életbe. Majd pedig az oldalak előrehaladtával találkozunk egy szerelem történetével ami korokon átívelő, annak ellenére, hogy az egyik legfontosabb dolgot nem vette figyelembe, az időt. És a beszűkült látóterünk egyre csak tágul, egyre több az információ, és a könyv egyre jobban szippant be, akár egy örvény. És ekközben lassan duruzsol a háttérben Roman harmónikája.
A végén pedig, kiszakad belőlünk az a l
...more
Мимо
Dec 27, 2013 rated it it was amazing
Книгата е невероятна! Преди 10 минути я завърших!! Много интересна е идеята на авторката за Маргарита, за Макс, за Матилда, за измисления града, та дори и за клошарите в него... За всичко!!! Любовта в тази книга е истинска.. Всичко е истинско!!!! КНИГАТА ТЕ ПРЕНАСЯ В СВЯТ НА ИСТИНАТА!!!!! БЛАГОДАРЯ НА ИВАНКА МОГИЛСКА ЗА ОГРОМНАТА РАДОСТ, КОЯТО МИ ДОСТАВИ С ТАЗИ КНИГА!!! ИСКАМ СКОРО, МНОГО СКОРО НОВА НЕЙНА КНИГА!!!
Nadezhda Rasheva
Feb 04, 2014 rated it it was amazing
"Внезапни улици" е един наистина прекрасен пъстър свят, пълен с емоции, музика, места и кръстопъти. Всичко е едновременно толкова красиво измислено и много истинско. Успя да ме пренесе в един по-различен, по-вълнуващ свят, където всичко е възможно. С нетърпение ще очаквам следващия роман на Могилска, впечатли ме! ...more
Лиляна
Хубава история.
В началото тръгна добре, към средата имаше скучни моменти и дори си мислех да я оставя, но към края пак ме прикова и бързо я дочетох.
Antoaneta
rated it really liked it
Mar 14, 2015
Slava
rated it really liked it
Jan 04, 2014
Bistrageorgieva
rated it really liked it
Jun 10, 2017
Yoana Kolakova
rated it it was amazing
Sep 15, 2018
Irina Ivanova
rated it it was amazing
Jan 24, 2016
Андрей Велков
Aug 05, 2015 rated it it was amazing
Браво!
Mila Karanesheva
rated it it was amazing
Sep 13, 2014
« previous 1 3 4 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • The Strange and Beautiful Sorrows of Ava Lavender
 • Schweigeminute
 • Искренне ваш Шурик
 • 18% Gray
 • Антихрист
 • War of the Witches
 • Si tú me dices ven lo dejo todo... pero dime ven
 • Gummi-Tarzan
 • Butcher's Crossing
 • Писма до Ния, която не родих
 • King Rat (Asian Saga, #4)
 • The Thorn Birds
 • 10 Minutes 38 Seconds in This Strange World
 • Kafka on the Shore
 • Equal Rites (Discworld, #3; Witches, #1)
 • Black Milk: On Writing, Motherhood, and the Harem Within
 • The Library at Mount Char
 • Dandelion Wine (Green Town, #1)
See similar books…
Иванка Могилска е автор на книгите:
"ДНК" - стихосбирка (2004г., изд. "Жанет 45”) - печели награда за поетичен дебют (Пегас) в конкурса „Южна пролет”(София) през 2005г.
"Места за загубване" - роман (2007г., изд. "Жанет 45") С него авторката участва на срещата на европейските романисти дебютанти по време на Международния фестивал на книгата в Будапеща през 2008г.
"Иначе казано" - стихосбирка (2011г.,
...more

News & Interviews

Need another excuse to treat yourself to a new book this week? We've got you covered with the buzziest new releases of the day. To create our...
22 likes · 4 comments