Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Confrontaties” as Want to Read:
Confrontaties
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Confrontaties

3.75  ·  Rating details ·  377 ratings  ·  55 reviews
De zestienjarige Salomé Atabong zit vast in een jeugddetentiecentrum, omdat ze op een middag twee schoolgenoten ernstig heeft mishandeld. Ze probeert haar hoofd koel te houden tussen de andere meiden, irritante psychologen en treiterende begeleiders. Over een maand mag ze naar huis, maar daar wacht alleen een gezin dat al lang geleden uit elkaar gevallen is. En die jongens ...more
Paperback, 223 pages
Published September 17th 2020 by Lebowski
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Confrontaties, please sign up.

Be the first to ask a question about Confrontaties

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.75  · 
Rating details
 ·  377 ratings  ·  55 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Confrontaties
Marijn Sikken
Mar 15, 2021 added it
Shelves: 2021
Hier en daar iets te strak afgewerkt maar wat een stem. Ik zal
Salomé nog lang met me meedragen.
Sasha Haasnoot
Mar 14, 2021 rated it really liked it
4.5 sterren. Een woedend en grandioos prozadebuut over de druk en drang om altijd maar te vechten, terwijl je zo graag wil huilen en vurig verlangt naar harmonie.

Ze overschreeuwt haar verdriet. Dat is mijn indruk van de zestienjarige Salomé Atabong, de hoofdpersoon in Confrontaties van Simone Atangana Bekono. Salomé is opgevoed met dooddoeners als ‘niet zeuren en hard werken’ en ‘als iemand je kutneger noemt, reageer je daarop door hoge cijfers te halen.’ Dat doet Salomé allemaal, maar aan acht
...more
Nicole
Jan 29, 2021 rated it it was amazing
Shelves: 2021, read-in-dutch
Read January 2021
Mijn interesse werd in eerste instantie gewekt door de cover. Het contrast tussen het zachte geel en de donkere zwart/wit foto. De manier waarop de titel, confrontaties, in lettergrepen opgesplitst is.

Wat een goed boek is dit! Heel fijn geschreven. Het is boos, maar toch ook kwetsbaar. Nu nog van de bibliotheek gelezen, maar hopelijk staat er binnenkort ook een eigen exemplaar in mijn kast.
Puck
Mar 10, 2021 rated it really liked it
"Natuurlijk voel ik mij niet schuldig. Hoe kan ik mij nou schuldig voelen? Ik zeurde niet en werkte hard en toen besefte ik dat ik daar geen fuck aan had."

Wat een debuut: zo vol gevoelens en en kracht komt "Confrontaties" bij mij binnen. Vooral in de tweede helft van het boek kruipt de woede en wanhoop van Salomé onder mijn huid en neemt mij helemaal mee in de gedachten van dit jonge, strijdbare meisje die vecht tegen (racistische) systemen te groot voor haar. Maar vechten zal ze: hoge cijfers
...more
Alex Hulst
Feb 21, 2021 rated it really liked it
Over vechten als ze willen dat je huilt.
Inge Vermeire
Mar 15, 2021 rated it liked it
Shelves: nederlanders
Ik vond dit zeker geen onverdienstelijk debuut maar een plaats op de shortlist voor de Libris Literatuurprijs vind ik persoonlijk een té enthousiaste reactie. Ik begrijp die nominatie eigenlijk niet goed want 'Confrontaties' is goed geschreven als je houdt van een ietwat zweverige, diffuse stijl, als je houdt van een verhaal dat nooit tot de kern doordringt, maar er steeds omheen cirkelt.
Het thema van dit boek vraagt, volgens mij, echter een andere, directere stijl - ik had maar heel zelden een
...more
Lotte Akkerman
Mar 09, 2021 rated it it was amazing
Dit boek voelde als een trance, echt heel goed en heel heel pijnlijk.
Reinier
Mar 24, 2021 rated it it was amazing
Gaaf boek, ontzettend goed geschreven.
Grada (BoekenTrol)
I liked this book. It's an angry book, a book about a very angry young woman. Struggling with herself, her family, her peers at school, against the racism and prejudice she meets.

I liked the stile of writing, chaotic but also collected. It sounded like the voice of that girl, angry, but very intelligent, jumping all over the place but still collected.
A very well written book.

I'll find out if there's more out there by this writer.
...more
Peter
Apr 07, 2021 rated it liked it
Shelves: in-dutch
Salomé heeft een van haar treiterende klasgenoten dusdanig toegetakeld dat hij nu een glazen oog heeft en zij zes maanden jeugddetentie opgelegd kreeg. Als onderdeel daarvan moet ze in therapie bij Frits, een man die ze onmiddellijk herkent van Hello Jungle, een tv-programma à la Groeten uit de Rimboe – dat van 2005 tot 2010 op SBS 6 werd uitgezonden en zo dom en latent racistisch was als de titel doet vermoeden.

Hij vertegenwoordigt wat ze, als zwart meisje dat opgroeit in een Brabants dorpje, i
...more
Esmé Boom
Jan 01, 2021 rated it really liked it
Simone Atangana Bekono schreef een kwetsbaar maar trefzeker prozadebuut, een onderzoek naar individueel handelen binnen de grotere maatschappelijke structuren, waarin verteller Salomé soms overtuigend oneerlijk tegen zichzelf is. Een boek dat je onverwachts aan het lachen kan maken en dat vraagt om herlezing, zo vol verwijzingen en ambiguïteit.
Elianne de Haan
Mar 18, 2021 rated it really liked it
De worsteling van Salomé is mooi beschreven. Racisme wordt aangekaart, maar niet per se als hoofddoel. Het gaat ook gewoon om een tienermeisje dat iets fout heeft gedaan en het liefst gewoon wilt zijn, alles terug bij het oude. Tegelijkertijd weet ze ook dat dat niet kan en is kwetsbaar opstellen de enige mogelijkheid. Dat durft ze juist niet, alleen wij krijgen die Salomé te zien. Schrijfstijl is mooi, voorlezer doet het ook goed. Aanrader.
Michelle Brouwer
Jan 10, 2021 rated it really liked it
Dit is zo knap. De stem van Salomé is gedurende het lezen in mijn hoofd gekropen. Niet per se gezellig, wel heel knap en interessant. Ze mag wel even blijven zitten. Ik ben benieuwd hoe lang ze blijft en wat ze mij nog gaat vertellen / laten schrijven.
Iris Besseling
Apr 07, 2021 rated it liked it
Shelves: artez
Een belangrijk boek, een mooi boek, een sterk boek, maar toch wist het me net niet echt te raken.
Alex Tira
Feb 18, 2021 rated it it was ok
Shelves: equality, netherlands
Niet aan mij besteed, maar vraag me af of ik wel de doelgroep ben. Voor jongeren valt hier ongetwijfeld meer uit te halen.
Nohemi
Sep 25, 2020 rated it it was amazing

Salomé is trying to make sense of her world, of her life. She wants to understand where things went wrong, what she could’ve done differently, and how to move forward.

She has also realized how powerless she is, despite her family’s proclamations of “Ignore” , “Just don’t care” and “Fight the power”.
How does one do any of this ,
exactly? Powerlessness paralyzes you.

Salomé has had little power ever since she was a child; from her aunt combing her hair without asking, to being bullied at school.
...more
Loes
Dec 20, 2020 rated it it was amazing
Dit vond ik echt heel erg goed. (Werkt ook perfect als luisterboek). Aanrader.
Alicia
Apr 03, 2021 rated it really liked it
Ik moest enorm wennen aan het taalgebruik. Sommige mensen vinden dat spreektaal iets echter maakt, maar ik vind het lezen ervan heel onnatuurlijk. Gaandeweg kwam ik er meer in, begon het verhaal me ook te grijpen, ging ik me afvragen waarom hoofdpersoon Salomé een straf heeft gekregen, wat haar heeft gedreven om twee jongens uit haar dorp aan te vallen. Uiteindelijk heb ik het snel uitgelezen.

De stijl is los van de spreektaal wel bijzonder. Fragmentarisch, het gaat van plek naar plek, van vroeg
...more
Martijn Nicolaas
Feb 26, 2021 rated it really liked it
Een woedend, fel maar ook heel bedachtzaam boek, met veel herhaling die zorgt voor een verhaal dat in horten en stoten wordt verteld, stap vooruit, twee stappen achteruit. En uiteindelijk natuurlijk de kern: het voor vol gezien willen worden en niet als een bruut scheldwoord. De kracht van woorden...
Justin
Feb 15, 2021 rated it really liked it
Intrigerend boek. Verhaallijn is goed vormgegeven en het endspiel is bevredigend. De huiselijke scènes zijn in het bijzonder goed geschreven. Wat ik minder vond waren de constante, saaie verwijzingen naar de Griekse mythologie. Al met al niet slecht
Stephanie
Feb 16, 2021 rated it liked it
Ik moet wel nog even nadenken over wat ik van het einde vind. Titelwaardig, ja, maar.. misschien zegt het iets over mij dat ik er meer van had verwacht 😁
Tamára
Mar 21, 2021 rated it really liked it
Erg onder de indruk van dit debuut.
Rowan
Apr 01, 2021 rated it really liked it
Zo goeed! Ik wil zeker meer lezen van Simone Atangana Bekono!
{cindy}
Mar 10, 2021 rated it liked it  ·  review of another edition
Shelves: libris-2021
'Ik schreeuw omdat ik niet wil huilen'

Over je altijd een buitenstaander voelen, racisme, en hoe iemand tot het uiterste gedreven kan worden, vooral in de kwetsbare puberteitsjaren waarin je nog zo op zoek bent naar je identiteit. Over gezien willen worden, erkenning opeisen en je plek proberen te vinden in een wereld waarin het zo moeilijk is verbinding te maken. Over het willen begrijpen, en door die zoektocht begrijpen wij het ook een beetje meer...
...more
Sanne
Feb 04, 2021 rated it really liked it
Aanrader om naar dit boek te luisteren! Prachtig voorgelezen door Sinem Kavus.
Madelon
Mar 09, 2021 rated it liked it
Het lezen over de levens van moeilijke kinderen vind ik bijna altijd wel interessant. Ook hier was het plezierig om te lezen wat er allemaal in het hoofd van Salomé omgaat en te zien hoe ingewikkeld alles eigenlijk is. In een vlaag van verstandsverbijstering doe je iets verschrikkelijks en je weet gewoon dat dat de rest van je leven gaat achtervolgen.

De manier van schrijven stond me echter tegen. Ik vond de dialogen heel erg houterig, de metaforen slaan nergens op en ik vond de opzet van het boe
...more
Gijs Zandbergen
Mar 09, 2021 rated it liked it
Shelves: nederland
Ik denk dat dit boek terecht op de shortlist van de Libris Literatuurprijs is beland, omdat het een serieus onderwerp (discriminatie) serieus behandelt. Het was mij een beetje té zwaar, te bozig, en ook soms te vaag. Maar ik ben dan ook meer van de klassieke, ambachtelijke verhalen, terwijl hier nogal wat monologue intérieur aan te pas komt zonder dat ik precies de bedoeling begrijp. Sterk vond ik de beschrijving van het leven in een jeugddetentieinrichting. Zwak de oorzaak van haar verblijf daa ...more
Lyanne
Oct 24, 2020 rated it liked it
Shelves: 2020
[RECENSIE: https://www.readabook.nl/2020/12/simo...]
Confrontaties is een boek waar de eenzaamheid, het cynisme en de boosheid vanaf spatten. Daar moet je wel een beetje van houden om ook van Salomé te gaan houden. Maar het is vooral een boek met prachtige zinnen en een verhaal om over na te denken.
...more
Esther
Dec 19, 2020 rated it liked it
Shelves: 2020, boekenclub
3.5 ⭐

Kan niet goed de vinger op de zere plek leggen bij dit boek. Het is goed geschreven maar kan me nergens echt raken.
Evelien Walravens
Mar 31, 2021 rated it liked it
Salomé zit een straf uit in een jeugddetentiecentrum. Wat ze precies gedaan heeft om daar terecht te komen wordt pas laat in het verhaal helemaal duidelijk. Ze heeft het niet gemakkelijk, eerder op school niet en nu in detentie ook niet. Op school moest ze werken en niet zeuren, in het detentiecentrum wordt er juist verwacht dat ze haar emoties toont. Dat ze haar therapeut verdenkt van racisme maakt het alleen maar moeilijker. Het verhaal wordt vertelt door de ik-persoon Salomé, de lezer krijgt ...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Wij zijn licht
 • De saamhorigheidsgroep
 • Mijn lieve gunsteling
 • Het boek van alle angsten
 • Harpie
 • Bewaar de zomer
 • De geschiedenis van mijn seksualiteit
 • Ik ben er niet
 • Oogst
 • De onbevlekte
 • In mijn mand
 • Cliënt E. Busken
 • De terugkeer
 • Het lichtschip
 • Woorden temmen
 • Het Perenlied
 • De ontdekking van Urk
 • De dag dat ik mijn naam veranderde
See similar books…
Simone Atangana Bekono (1991) studeerde in 2016 af aan Creative Writing ArtEZ. Ze publiceerde op De Optimist, Samplekanon en in De Gids. Ze droeg voor op de Nacht van de Poëzie, Read My World, het Wintertuinfestival en vele andere podia. Simone werd geselecteerd voor het Slow Writing Lab van het Nederlands Letterenfonds en voor CELA, een ontwikkeltraject voor schrijvers en vertalers in zes Europes ...more

Related Articles

Why not focus on some serious family drama? Not yours, of course, but a fictional family whose story you can follow through the generations of...
53 likes · 22 comments
No trivia or quizzes yet. Add some now »