Jump to ratings and reviews
Rate this book

Les Contes Drolatiques, or Droll Stories

Güzel Imperia - Droll Stories, Volume I

Rate this book
Ey Zehirli, küçük eleştirmenler ve yazarların isteklerini olduğu kadar, buluşlarını da toz eden hainler! Şunu unutmayın: İnsanoğlu ancak bebekken bol bol güler. Yaşam merdivenini tırmandıkça bu içten gülme, yağı bitmiş kandil gibi söner. Bu da şu demektir: Neşelenmek için insanın masumiyete ve temiz kalpliliğe gereksinimi vardır. Bu özellikleri olmayan kişiler dudaklarını büzer ve sanki bir kötülüğü gizlemek istermişçesine surat asar. Onun için yalvarırım sizlere, n'olur bu kitabı bir toplum portresi olarak düşünün. Kabul edin ki, bazı sahneleri incir aprakları ile kapatmak yazar için olanaksızdır. Ve böylesine güçlü edebi yapıtlar artık yazılmamaktadır.

Droll Stories Volume I içeriğinde Güzel İmperia'nın da bulunduğu 10 adet öykü bulunmaktadır.

160 pages, Paperback

First published January 1, 1832

10 people are currently reading
61 people want to read

About the author

Honoré de Balzac

9,607 books4,408 followers
French writer Honoré de Balzac (born Honoré Balzac), a founder of the realist school of fiction, portrayed the panorama of society in a body of works, known collectively as La comédie humaine .

Honoré de Balzac authored 19th-century novels and plays. After the fall of Napoléon in 1815, his magnum opus, a sequence of almost a hundred novels and plays, entitled, presents life in the years.

Due to keen observation of fine detail and unfiltered representation, European literature regards Balzac. He features renowned multifaceted, even complex, morally ambiguous, full lesser characters. Character well imbues inanimate objects; the city of Paris, a backdrop, takes on many qualities. He influenced many famous authors, including the novelists Marcel Proust, Émile Zola, Charles John Huffam Dickens, Gustave Flaubert, Henry James, and Jack Kerouac as well as important philosophers, such as Friedrich Engels. Many works of Balzac, made into films, continue to inspire.

An enthusiastic reader and independent thinker as a child, Balzac adapted with trouble to the teaching style of his grammar. His willful nature caused trouble throughout his life and frustrated his ambitions to succeed in the world of business. Balzac finished, and people then apprenticed him as a legal clerk, but after wearying of banal routine, he turned his back on law. He attempted a publisher, printer, businessman, critic, and politician before and during his career. He failed in these efforts From his own experience, he reflects life difficulties and includes scenes.

Possibly due to his intense schedule and from health problems, Balzac suffered throughout his life. Financial and personal drama often strained his relationship with his family, and he lost more than one friend over critical reviews. In 1850, he married Ewelina Hańska, his longtime paramour; five months later, he passed away.

Ratings & Reviews

What do you think?
Rate this book

Friends & Following

Create a free account to discover what your friends think of this book!

Community Reviews

5 stars
12 (23%)
4 stars
13 (25%)
3 stars
15 (28%)
2 stars
9 (17%)
1 star
3 (5%)
Displaying 1 - 3 of 3 reviews
Profile Image for Vedat Guven.
485 reviews4 followers
March 22, 2024
Fransız yazar Balzac 1800'lerin Fransası ve özellikle Paris civarını, toplum yaşamını, soyluların ve din adamlarının hayatlarını eleştirel gözle ve hiciv ile yazmıştır. 1830'larda yazdığı kısa öykülerde örf ve adetleri dönemine göre yorumlayarak bize sunmaktadır. Yazıların içtenliği sebebiyle aradan 200 sene geçmiş olsa da öykülerdeki kahramanların başına gelenleri, düşünce yapılarını, kısıtlamalarını ve imtiyazlarını hala geçerliymiş gibi hissedebiliyoruz. Bu dönemde yazdığı öyküler;
Kardinallerin ve baş piskoposların yeme içme, ziyafet, rüşvet alma, servet biriktirme ve pahalı fahişelerden kendilerine metres yaptıklarını hicveden Güzel Imperia
Soylu, zengin 80 yaşındaki bir kontun gencecik bir bakire ile evlenmesi, ancak seks yapamaması anlatılıyor "Bağışlanabilir Günah"ta. Genç bakire o kadar bilgisiz ki çocuk yapmak için ne yapılması gerektiğini bile bilmiyor. Ama doğa kanunları da bir gerçek; yaşlı kontun karşılayamadığı bu istek ve ihtiyacı kadın elde edecek ve anne olacaktır.
Kralın Sevgilisi; Fransa'nın en güzel kızını babası karşılığında ev hediye edilecek diye kızını çok çirkin ve kötü kokan bir avukata verir. Tam evleneceği gün kral ile karşılaşan genç kız, evlense bile kendisini krala temiz olarak saklayacağına söz verir.
Sukkubas; İlk öykü ile kesişen bu öyküde Mısırlı genç kızın iblisler tarafından ele geçirildiği bahanesiyle mahkemeye çıkarılması, işkence edilmesi anlatılıyor.
Keşiş Amador; Despot bir kont bir manastıra düşman olmuştur. Yarım akıllı bir keşiş arabulucu olmak üzere kontun şatosuna gider. Erkekliğini kullanarak kontun karısını, kız kardeşini, kızını, teyzesini hepsini bir gecede sabaha kadar elden geçirir. Tüm kadınlar keşiş lehine yumuşayınca, despot kont da manastır ile uzlaşmaya rıza gösterir.

Balzac'ın bu öykülerinde güzelliği dillere destan olan bir kişi var, ona herkes deli gibi aşık, herkes istiyor, onu ele geçirmek için servetler, gurur, unvan ve hatta hayatlar feda ediliyor. Aşkın yanında yoğun bir şevk ve seks de var. Günümüze göre ahlak dışı bir seks var; yani kadın evli olsa da onlarca erkekle seri halinde beraber olabiliyor, din adamları kadınları kutsamak ve cehennemden kurtarmak için bugünden iğfal ediveriyorlar, evlenmeden önce kızlar babalarının malı olarak damat adayına veriliyor, kadın evlendikten sonra her bir haltı yiyebiliyor. Özetle Balzac kitaplarında yoğun aşk, yoğun seks ve din adamlarıyla soyluların nüfuzlarını kullanarak çıkar sağlayıp olayları kendilerine yontmaları var.
Profile Image for myriam kisfaludi.
344 reviews1 follower
August 31, 2025
Quand Balzac s'essaye à écrire en ancien Français à la façon de Rabelais. C'est difficile à lire mais cela reste très savoureux.
Displaying 1 - 3 of 3 reviews

Can't find what you're looking for?

Get help and learn more about the design.