Komünün Lanetlileri, 1871 Paris Komününün temel kaynaklarına, ilk elden tanıklıklara dayanıyor ve o günleri döneminde çizilmiş 136 gravürle anlatıyor. Yazar Raphaël Meyssan’la birlikte bir buçuk yüzyıl önce yaşamış bir komüncünün peşine düşüyor ve arşivlerde, eski gazetelerde, kitaplarda, tarihî duvar afişlerinde, her yerde Lavalette adlı bu komüncüyü arıyoruz.
Yapboz gibi, her seferinde tek bir parça yerleştiriyoruz resme. Sayfalar ilerledikçe Lavalette’in yanında Ulusal Muhafız Merkez Komitesinin diğer üyeleri beliriyor. Prusya kuşatmasından sağ çıkmış Paris’i ve Komünü kuran, canı pahasına savunan Paris halkını görüyoruz. Bütün resim ortaya çıktığında ise sadece yetmiş iki gün sürmüş Komünün hazin sonuna tanıklık ediyoruz. Yine de aklımızda bu son değil, yüz elli yıldır yazılıp çizilen bu devrim üzerine daha yazılacak çok şey olduğu kalıyor.
Hikayesinden, çizimlerine, baskısından, kağıdına ve cildine her şeyiyle çok iyi hazırlanmış, mükemmel bir çizgi roman. Çok severek, ara ara koklamayı ihmal etmeden, bitmesin diye yavaş yavaş okuduklarımdan.
Sadece bir çizgi toman değil, aynı zamanda tarih öğrenebileceğiniz, Fransız devriminin başlangıcından itibaren, bir insanın hayatı üzerinden net bir biçimde inceleyeceğiniz bir kitap. Dönemin hataları, politikacıların çıkarları ve yaşanan zulümlere çok yerinde değinildiğini, halkın yaşadıklarını tüm açıklığı ile göreceksiniz.
Sanırım Alfa Yayınlarını tüm kötü yanlarına, çeviri konusunda yaşananlara rağmen gözümden düşürmeyen ve hala takip ettiğim yayınevlerinden olmasını sağlayan nedenlerin başında bu tip eserleri bulup, layığı ile basması, hem ciltli hem ciltsiz seçenekleriyle, toplu olarak hazırlaması geliyor. Kendilerine büyük bir teşekkür ediyor, böylesi eserlerin devamını merakla bekliyoruz.
Muhteşem bir grafik roman. III. Napoleon’un sön döneminden, kurtuluş için başvurduğu Sedan savaşından - ki 1. Dünya savaşının sebeplerinden biridir - başlayarak, Fransa tarihinin en önemli ve en kanlı sayfalarından biri olan Paris komünün başlangıcından sonuna kadar olan o 72 günlük dönemi adım adım araştırılarak, Paris sokaklarında bizi dolaştırarak, her bir köşesini bize tanıtarak anlatıldığı harika bir kitap. Tarihi resmen kokluyorsunuz ve bugünün ‘modern’ Fransa’sının geçmişinin ne kadar kanlı olduğunu çok net bir şekilde görüyorsunuz. Tarihe ilginiz varsa mutlaka okumanızı tavsiye ederim.