Jump to ratings and reviews
Rate this book

الفلاح ماراي

Rate this book

15 pages, Unknown Binding

Published January 1, 1876

1 person is currently reading
43 people want to read

About the author

Fyodor Dostoevsky

3,247 books72.2k followers
Фёдор Михайлович Достоевский (Russian)

Works, such as the novels Crime and Punishment (1866), The Idiot (1869), and The Brothers Karamazov (1880), of Russian writer Feodor Mikhailovich Dostoyevsky or Dostoevski combine religious mysticism with profound psychological insight.

Very influential writings of Mikhail Mikhailovich Bakhtin included Problems of Dostoyevsky's Works (1929),

Fyodor Mikhailovich Dostoevsky composed short stories, essays, and journals. His literature explores humans in the troubled political, social, and spiritual atmospheres of 19th-century and engages with a variety of philosophies and themes. People most acclaimed his Demons(1872) .

Many literary critics rate him among the greatest authors of world literature and consider multiple books written by him to be highly influential masterpieces. They consider his Notes from Underground of the first existentialist literature. He is also well regarded as a philosopher and theologian.

(Russian: Фёдор Михайлович Достоевский) (see also Fiodor Dostoïevski)

Ratings & Reviews

What do you think?
Rate this book

Friends & Following

Create a free account to discover what your friends think of this book!

Community Reviews

5 stars
5 (11%)
4 stars
5 (11%)
3 stars
27 (62%)
2 stars
5 (11%)
1 star
1 (2%)
Displaying 1 - 6 of 6 reviews
Profile Image for Dania Abutaha.
756 reviews501 followers
August 20, 2023
نافذه فتحها دستوفسكي عن ذكريات سابقه اثارتها مواقف تعرض لها فتره سجنه بسيبيريا ....تاثره بها و انطباعات و تحولات في مشاعره في مقارنته و مطابقته لمواقف سابقه و نظرته للفلاح الروسي النبيل رقيق المشاعر كام بالغه الحنيه
Profile Image for Shaikha Alameri.
52 reviews1 follower
October 11, 2025
قصه قصيرة تكاد ان تكون بأسلوب المذكرات، ولكن ادخل عليها عناصر القصه.
- السبب اللي جعل من الكاتب يرجع بذاكرته للوراء وفي تفاصيل دقيقه، كالمكان ، الحدث، الروائح التفاصيل الدقيقه المتمثله في تقاطيع الراعي ماري، أو تفاصيل الوادي اللي نزل فيه، هو الهرب من المكان الحالي الكئيب وظرف فوضى السجن.
- اليي خلاه يتمعن أكثر هي كلمة السياسي "م" عندما قال كم أكره هؤولاء المساجين، كأنه مو منهم أو مترفع عنهم أو كأنه عمل تصنيف لنوعية الناس هناك لدرجة أنه ما يشوف نفسه منهم لانه "سياسي" وبالعادة السياسيين في هذيج الحقبه معروفين انهم مبالغين في تزكية الذات والأنا عندهم جداً عاليه.

- أتوقع الكاتب ما يريد يدخل وينخرط في هذا الفخ، ويريد انه يتعامل مع الناس ويشوف خبرته وياهم وبعدها يشوف كيف يقيمهم حتى لو كانوا سجناء، هو ذكر بأن ماري كان سكير وله تقاطيع مخيفة في وجهه ويحفر بطريقة شديدة بينما التجربه اللي واجهها وياه كانت تختلف تماما عن انطباعه المبدئي عنه.

- الخلاصه، قبل لا تحكم على الكتاب تمعن في صفحاته وليس من خلال الغلاف. حتى لو ما سمعته عن هذا الشخص شي خطير او صعب او اجتماعيه غير مقبول. دع خبرتك من توجهك وليس الانطباع الأول بالشكل او الوضع الاجتماعي او شو ما كان الاختلاف عنك، فقد يكون شخص مثل السياسي "م" لا ينخرط في أي مشكله الا انه لا يتعامل بشكل سهل مع الاخرين.
Profile Image for Talal Almarri.
127 reviews12 followers
February 1, 2023
هذا العمل من مجموعة أعمال ضمها الناشر في كتاب سماه "البطل الصغير وقصص أخرى"
وتحدث في هذا العمل عن ذكرى طفولته راودته في سجنه، ولعله لما سجن في سيبيريا، يقول: لعلكم لاحظتم حتى هذا اليوم لم أكد أتكلم عن حياتي في السجن، أما كتاب ذكريات من منزل الأموات فقد نشرته منذ خمسة عشر عاما على أنه ذكريات شخص خيالي؛ هو رجل قتل زوجته. وأضيف إلى ذلك أن كثيرين من الناس يعتقدون ويؤكدون حتى الآن أنني نُفيت إلى سيبيريا لأنني قتلت زوجتي!

شيء من سيرة حياة دوستويفسكي.
Displaying 1 - 6 of 6 reviews

Can't find what you're looking for?

Get help and learn more about the design.