Librarian's note: This is an Alternate Cover Edition for ISBN10: 960161477X ISBN13: 9789601614779.
Η «Συγχώρεση» είναι ένα αφήγημα για τη βία του κόσμου αλλά, κυρίως, για την καλοσύνη. Κι αν η ιστορία της ανθρωπότητας προχωρεί χάρη στον εγκληματία που κρύβουμε μέσα μας -καθώς και σε πείσμα του- η καλοσύνη είναι άχρονη και δεν έχει ηλικία. Τουλάχιστον αυτό ανακαλύπτει η ηρωίδα αυτού του βιβλίου, η Αντόνια Κούπερ, μια νοικοκυρά και μητέρα από το Νάσβιλλ του Τεννεσσή, που βλέπει τη ζωή της να διαλύεται και την πίστη της στο Καλό να κλονίζεται από ένα απρόσμενο φρικτό γεγονός. Ωστόσο, η Αντόνια επιμένει ως το τέλος -ή πείθεται- ότι το Καλό αναδύεται στο τέλος σαν κάτι μεγαλύτερο και ισχυρότερο απ' το Κακό. Στη «Συγχώρεση» γίνονται τρεις αποτρόπαιοι φόνοι, ο καθένας με διαφορετικό τρόπο. Ένα παιδί εξαφανίζεται· μια οικογένεια πληρώνει το τίμημα· την εύθραυστη αρμονία διαδέχεται η αγωνία, η απελπισία, το μίσος, η απατηλή επιθυμία για εκδίκηση. Το έγκλημα τιμωρείται σκληρά, αλλά η τιμωρία δεν φέρνει τη λύτρωση· προπάντων, δεν φέρνει πίσω τους νεκρούς. Όλα γύρω της κλυδωνίζονται επικίνδυνα, και η Αντόνια πέφτει και τσακίζεται. Μετά από χρόνια και χρόνια σε μια ιδιωτική κόλαση, ξαναβρίσεκι τη μικρή θέση της στον κόσμο: η συγχώρεση είναι ο μοναδικός τρόπος για να επιζήσει. Στη «Συγχώρεση» ξεδιπλώνεται ο Αμερικανικός Νότος σήμερα: η «αμερικανική» αφέλεια μαζί με την απάνθρωπη ηθική της Παλαιάς Διαθήκης, το θρησκευτικό συναίσθημα και οι εγκληματικές του παρενέργειες· οι αιμοσταγείς νόμοι και οι όχι λιγότερο αιμοδιψείς «φιλήσυχοι πολίτες» που συσπειρώνονται σε μια κοινωνία χωρίς σοφία και χωρίς έλεος.
Δεύτερο βιβλίο της Τριανταφύλλου που διαβάζω φέτος (αλλά και γενικά), μετά το εξαιρετικό και πεντάστερο "Σάββατο βράδυ στην άκρη της πόλης", που διάβασα στις αρχές Σεπτεμβρίου. Εδώ έχουμε κάτι αρκετά διαφορετικό σε σχέση μ'εκείνο το βιβλίο, τόσο από άποψη μεγέθους, όσο και από άποψη γραφής, ύφους και ιστορίας. Το "Συγχώρεση" είναι ένα σχετικά μικρό κείμενο, στο μέγεθος μικρής νουβέλας, όπου η αφηγήτρια, ονόματι Αντόνια Κούπερ από το Νάσβιλ του Τενεσί, περιγράφει την ζωή της μετά την εξαφάνιση και, τελικά, την δολοφονία της μοναδικής της κόρης.
Τέλος πάντων, μην τα πολυλογώ, το βιβλίο ασχολείται με το έγκλημα, την λύτρωση που φέρνει ή δεν φέρνει η τιμωρία του ενόχου, τις αλλαγές που υφίστανται οι γονείς των θυμάτων, την συγχώρεση που μπορεί ή δεν μπορεί να κάνει τον γονιό να συνεχίσει κανονικά την ζωή του. Συν τοις άλλοις, αγγίζεται και το θέμα της θανατικής ποινής, αν και κάπως επιδερμικά. Ενδιαφέροντα θεματάκια, δεν λέω, μόνο που χρειάζονταν περισσότερο χώρο και χρόνο για να αναπτυχθούν.
Δεν μπορώ να πω ότι η όλη ιστορία με άγγιξε ιδιαίτερα, αν και διάβασα με ενδιαφέρον το βιβλίο από την αρχή μέχρι το τέλος. Δεν δέθηκα και τόσο με την αφηγήτρια και το δράμα της, γιατί δεν... πρόλαβα. Από κει και πέρα, η γραφή είναι πάρα πολύ καλή και ευκολοδιάβαστη, σίγουρα το δυνατό "χαρτί" του συγκεκριμένου βιβλίου. Φυσικά μελλοντικά θα διαβάσω και άλλα βιβλία της Τριανταφύλλου, γιατί έχω διακρίνει μια πολύ καλή πένα.
Κοίτα να δεις πού αυτό το βιβλιαράκι είναι καλό, και πολύ μακριά απο τα φανφαρονικα βιβλία που γράφει κατά καιρούς, και που τα περισσότερα τα παρατάς στη μεση. Εδώ κάτι σε ψήνει στην ατμόσφαιρα κι ολα πάνε κατ ευχήν, χωρίς να το πολύ κουράζουμε το θέμα. Ενα τριαρακι και πάμε στα επόμενα.
«Αν πεθάνει το κτήνος, θα πεθάνει κι ο άνθρωπος». Αυτό θα μπορούσε να είναι το μότο της «Συγχώρεσης», του νέου αφηγήματος της Σώτης Τριανταφύλλου. Πιστεύω ότι μ’ αυτό το βιβλίο η Σώτη κάνει μια στροφή στη συγγραφική της πορεία. Το κείμενο σου δίνει την αίσθηση ότι κάτι αλλάζει στην οπτική, αλλά και τη θεματολογία της. Και αν και όπως υποστηρίζει η ίδια όλα τα βιβλία της έχουν ένα ανθρωπιστικό βλέμμα, η «Συγχώρεση» πάει ένα βήμα πάρα κάτω. Είναι ένα σχεδόν «τρυφερό» αφήγημα, «απάνθρωπα» ανθρώπινο. Προσπαθεί να μιλήσει για το καλό που κρύβουμε μέσα μας και για το κακό που προβάλλουμε. Η ηρωίδα της η Αντονία έχει κάθε λόγο να μισεί, κι όμως αγαπά. Έχει κάθε λόγο να κάνει το κακό, κι όμως κάνει το καλό. Έχει το δικαίωμα στο μίσος και το μετατρέπει σε συγχώρεση, ακόμη και σε συμπάθεια.
Δεν ξέρω γιατί, αλλά πιστεύω ότι αυτό το βιβλίο προκάλεσε κάποιου είδους «σύγχυση» ανάμεσα στους πιστούς φίλους της συγγραφέως, αλλά και τους κριτικούς. Ίσως να μην περίμεναν και πολλοί ότι θα καταπιανόταν μ’ ένα θέμα όπως η θανατική ποινή, αν και τα κοινωνικά ζητήματα δεν έπαψαν ποτέ να απασχολούν το έργο της. Ίσως να οφείλεται και στο ότι αυτή εδώ δεν είναι μια «ροκ» ιστορία (ακόμη και τα ιστορικά της μυθιστορήματα με τον τρόπο τους «ροκ» ήταν). Όπως και να ’χει, η «Συγχώρεση» είναι ένα καλογραμμένο βιβλίο, που μιλά για τον άνθρωπο. Για τον άνθρωπο που φτάνει στα όρια της απόγνωσης και γυρίζει πίσω πιο δυνατός, για τον άνθρωπο που θέλει να κάνει το καλό και κάνει το κακό ή και αντίστροφα.
Ένα κορίτσι εξαφανίζεται στο Νάσβιλλ του Τεννεσσή. Μια μητέρα νιώθει ως τα βάθη της ψυχής της τον πόνο της απώλειας. Νιώθει τον κόσμο να γκρεμίζεται γύρω της. Η χαρά πεθαίνει, το ίδιο κι η ελπίδα. Βαθιά μέσα της γνωρίζει ότι η κόρη της είναι νεκρή. Κι όταν ο εγκληματίας συλλαμβάνεται κι ομολογεί, το μόνο που επιθυμεί είναι να τον δει να τιμωρείται. Ο Λούκας καταδικάζεται σε θάνατο, αλλά και πάλι η Αντονία δεν βρίσκει τη λύτρωση που απεγνωσμένα ζητά. Μέχρι που αντιλαμβάνεται ότι «η συγχώρεση είναι ο μοναδικός τρόπος για να επιζήσει». «…Δεν θα ’ταν ωραίο αν φυλακίζονταν οι κακές πλευρές των ανθρώπων κι αφήνονταν ελεύθερες οι αθώες;», αναρωτιέται κάπου. Κάτι τέτοιο όμως, ξέρει ότι, θα συνέβαινε μόνο μέσα σ’ ένα ιδανικό κόσμο, κι ο δικός μας κάθε άλλο παρά τέτοιος είναι. Γι’ αυτό αδύνατη να κάνει τίποτ’ άλλο θα συγχωρέσει. Θα συγχωρέσει το δολοφόνο του παιδιού της. Θα νιώσει γι’ αυτόν και κάποια συμπόνια. Και θα θελήσει να τον βοηθήσει. Και θ’ απελευθερωθεί από τα δεσμά της θλίψης της. Και θα νιώσει μια γαλήνη να γεμίζει το είναι της.
Η Σώτη Τριανταφύλλου εισβάλλει στα άδυτα μιας πονεμένης ψυχής και παρακολουθεί τις διεργασίες της. Παρατηρεί πως αλλάζει. Πως χρόνο με το χρόνο αφομοιώνει το δηλητήριο που την έχουν ποτίσει και το μετατρέπει σε άρωμα. Σ’ ένα άρωμα γλυκό, της συγχώρεσης.
Το βιβλίο αυτό θα το χαρακτηρίζαμε σαν σταυροδρόμι στην πορεία της συγγραφέως. Ποιους δρόμους θ’ ακολουθήσει στη συνέχεια ο χρόνος μόνο θα το δείξει.
Πολύ δύσκολο βιβλίο γιατί το θέμα είναι τόσο βαρύ. Απίστευτα καλογραμμένο και ενώ το είχα σημειώσει ότι το είχα ήδη διαβάσει δεν το θυμόμουν καθόλου. Με άφησε με δάκρυα στα μάτια.