Jump to ratings and reviews
Rate this book
Rate this book
دائرة المعارف ادبیات جهان
میشل فوکو جلد 27 بیست و هفتم از نسل قلم
Michel Foucault

144 pages, Paperback

First published January 1, 1990

2 people are currently reading
103 people want to read

About the author

Eric Burns

37 books68 followers
Eric Burns is an American media critic and journalist. He began his career as a correspondent for NBC News where he appeared regularly on NBC Nightly News and on the Today show.

Burns has written five critically-acclaimed books and continues to work in television. He has worked as a commentator for Entertainment Tonight, host of Arts & Entertainment Revue on A&E, and is the former host of Fox News Channel's Fox News Watch, as well as a media analyst for the network.

Burns received an Emmy Award for media criticism and was named by the Washington Journalism Review as one of the best writers in the history of broadcast journalism.

Ratings & Reviews

What do you think?
Rate this book

Friends & Following

Create a free account to discover what your friends think of this book!

Community Reviews

5 stars
6 (11%)
4 stars
15 (28%)
3 stars
24 (45%)
2 stars
7 (13%)
1 star
1 (1%)
Displaying 1 - 10 of 10 reviews
Profile Image for فرشاد.
167 reviews367 followers
November 14, 2016
این کتاب, سوگنامه‌ای است برای مردی که همواره از هگل می‌گریخت.
Profile Image for فؤاد.
1,131 reviews2,375 followers
April 4, 2017
ميشل فوكو

ميشل فوكو متفكر فرانسوى معتقد بود كه فلسفه، علم و ساير جنبه هاى زندگى بر خلاف تصور رايج، تابع و نشانگر حقيقت نيستند، بلكه پيش از حقيقت، تابع ساختار قدرتند. نظام قدرت به عنوان يكى از ابزارهاى فراوان خود براى به انقياد درآوردن افراد، از فلسفه، علم، علوم اجتماعى و... بهره مى برد.

در همين فضاست كه فوكو مفهوم گفتمان را مطرح مى كند. گفتمان قوانين نانوشته اى است كه مى گويد در هر برهه اى از تاريخ علم به چه نتايجى بايد برسد، و به چه نتايجى نبايد برسد، و به اين ترتيب جريان علم را كنترل مى كند. به عبارت ديگر، كشفيات علم در هر برهه ى تاريخ، از پيش مشخص شده است. اين افراد نيستند كه به اكتشافى علمى دست مى يابند، بلكه افراد تنها مهره هايى هستند كه گفتمان براى مقاصد خود به كار مى گيرد.

اين خلاصه اى از ايده ى فوكو است. اما بيشتر تلاش فوكو صرف آن شد كه اين ايده را به اثبات برساند و ساختار گفتمان در هر دوره را نشان دهد. به اين منظور، او به بايگانى تاريخ رجوع كرد و تاريخ جنون، تاريخ پزشكى، تاريخ حقوق و جزا، و تاريخ جنسيت را نوشت، و در آن ها به تفصيل نشان داد چگونه تعريف "جنون"، "سلامت"، "جرم" و "جنسيت" در هر برهه از تاريخ متناسب با ساختار قدرت و گفتمان آن دوره تغيير كرده است، و به كل دانش روانپزشكى، پزشكى، حقوق و جامعه شناسى جهت داده است.

كتاب

جداى از برابرهاى قديمى و گاهى نامفهوم (مثل "سخن" در برابر ديسكورس، به جاى "گفتمان" كه معادل جديدتر و رايج تريه) كل متن به شكل عجيبى گنگ بود، و نميدونم مشكل از كجا بود، هر چند حدس هايى ميزنم، كه محتمل ترين شون تلاش عامدانه ى مترجم براى قلمبه گوييه.

از کتاب

فوکو [در کتاب خود به نام "تاریخ جنسیت"] با دقت و وسواس متذکر می شود که جنسیت نیروی فطری انسانی برای توالد یا کسب لذت نیست. چنان که او نشان داده است، می توان این کارها [توالد و لذّت] را انجام داد، بی آن که به گونه ای وسواسی درباره جنسیت، آن هم به شیوه ای که فرهنگ مدرن بحث می کند، حرف زد. یا بی آن که حقیقت یک شخصیت را به جنسیت او نسبت داد.

جنسیت به نظر فوکو، بیشتر مجموعه ای تصادفی از گفتمان ها، زمینه ها یا اعمال است که از آغاز روزگار مدرن با سفسطه گری روزافزون، افراد را درون مناسبات قدرت اجتماعی باقی نگه داشته است. جنسیت یعنی روش اداره کردن، تولید کردن و نظارت بر بدن ما، اعمال ما، و مناسبات اجتماعی ما در جامعه مدرن و اهرمی است اصلی برای آن که به شکلی سیستماتیک و فرهنگی، پیکر فردی و اجتماعی را به انقیاد در آورد.
Profile Image for Mehdii.
Author 136 books26 followers
July 10, 2021
مهم ترین اندیشه های فوکو خیلی مختصرومفید بیان شده است ولی متنِ ترجمه نامفهوم است و نیازِ جدّی به ویرایش دارد.
Profile Image for Ali.
Author 17 books677 followers
July 13, 2013
ترجمه ی بابک احمدی، 1373
سری کتاب های جیبی و جمع و جور "نسل قلم" که شرح احوال، زندگی و آثار، و گهگاه نظر منتقدان متعدد در مورد یک نویسنده است، با مترجمین زبردست در زبان فارسی، کاری ست ستودنی و قابل تحسین، کمبودی که در ادبیات فارسی مشهود بود، و متاسفانه، و به احتمال قوی به دلیل شرایط، متوقف ماند. به نظر می رسد این سری آثار، به همت خشایار دیهیمی و یکی دو تن دیگر از اهل قلم در ایران شکل گرفته باشد. با تشکر و سپاس از این تلاش ادبی سترگ
Profile Image for Bekhradaa.
142 reviews60 followers
June 10, 2022
۱۰۱
به نظر فوکو، گفتمان نقطه تلاقی و محل گردهمایی قدرت و دانش است. هر رشته خاص از دانش در هر دوره خاص تاریخی مجموعه‌ای از قواعد و قانون‌های ایجابی و سلبی (پذیرنده و طردکننده) را دارد که معین می‌کند درباره چه چیزهایی می‌توان بحث کرد و درباره چه چیزهایی نمی‌توان وارد بحث شد
Profile Image for Kaveh soltany.
26 reviews13 followers
October 4, 2007
کتاب بي نظيري در معرفي فوکو با ترجمه ي بابک احمدي است که ما را در شناختن هر چه بهتر فوکو ياري مي دهد. کتاب حدود صد و پنجاه صفحه دارد و فراز و نشيبهاي زيادي دارد
Profile Image for M Ali Arman.
74 reviews2 followers
March 22, 2022
کتاب خوبی هست و مرور کلی و در عین حال تا حد زیادی دقیق بر آرا فوکو انجام میده. بعضی جاها بدخوان هست که نمیدونم تقصیر از مترجم هست، نویسنده سخت نوشته، بررسی آرا فوکو کار آسونی نیست و مزید بر همه اینها توانایی من در درک این متن.
دو ایراد اساسی به نظر من به این کتاب وارد هست. اول اینکه در کتاب زیاد به نظرات ادوارد سعید ارجاع داده شده، ادوارد سعید به اینکه متاثر از فوکو بوده شناخته میشه، اما منتقد شناخته شده فوکو به حساب نمیاد و دومین ایراد اینکه اصلا طنز موضوع در این هست که نویسنده حرف ها و آرا کسی رو تفسیر و تبیین کرده که به شدت مخالف تفسیر هست و معتقده هرچه یک متن میخواد بگه در خود اش هست و کمک گرفتن از گذشته برای توضیح حال اشتباه هست.
Profile Image for Bahman Bahman.
Author 3 books242 followers
October 21, 2019
فوکو دوبار، از ۲۵ شهریور تا ۲ مهر ۱۳۵۷ و از ۱۸ تا ۲۴ آبان ۱۳۵۷ به ایران سفر کرد و در این سفرها، در تهران و قم و آبادان، با برخی از رهبران ملی و دینی و گروه‌های مختلفی که در انقلاب دست داشتند ملاقات کرد. حاصل این سفرها مجموعه گزارش‌ها و مقالاتی شد که فوکو برای روزنامه ایتالیایی کوریره دلاسرا نوشت.
Profile Image for Bahman Bahman.
Author 3 books242 followers
October 21, 2019
فوکو دوبار، از ۲۵ شهریور تا ۲ مهر ۱۳۵۷ و از ۱۸ تا ۲۴ آبان ۱۳۵۷ به ایران سفر کرد و در این سفرها، در تهران و قم و آبادان، با برخی از رهبران ملی و دینی و گروه‌های مختلفی که در انقلاب دست داشتند ملاقات کرد. حاصل این سفرها مجموعه گزارش‌ها و مقالاتی شد که فوکو برای روزنامه ایتالیایی کوریره دلاسرا نوشت.
Displaying 1 - 10 of 10 reviews

Can't find what you're looking for?

Get help and learn more about the design.