This is a pre-1923 historical reproduction that was curated for quality. Quality assurance was conducted on each of these books in an attempt to remove books with imperfections introduced by the digitization process. Though we have made best efforts - the books may have occasional errors that do not impede the reading experience. We believe this work is culturally important and have elected to bring the book back into print as part of our continuing commitment to the preservation of printed works worldwide.
Hobart Paşa’nın tam anlamıyla maceracı bir insan olduğunu anlattıklarını okurken duyulan heyecanla kolayca söyleyebiliriz. Gerçi bu biraz denizcilerin meslekleri icabı sahip oldukları bir özellik olabilir fakat Hobart Paşa’nın maceracılığı, kendisini meslektaşlarından bir iki adım ileri taşımasıyla sıradanlığın ötesinde.
Osmanlı Donanması’na yaptığı hizmetleri anlattığı kısmında, bir Türk olarak unuttuğumuz belki de hiç bilmediğimiz, hissetmediğimiz bir özelliğin farkına varıyoruz: Türklerin aslında denizci bir millet olması. Türklerin denizlerle ne kadar içli dışlı olduğu, uluslararası denizcilik hukukuna ne kadar bağlı olduğunu Hobart Paşa’nın net ifadelerinden görebiliyoruz. Ayrıca, Hobart Paşa’nın İstanbul ve çevre illerdeki maceralarını da müşahede etmek güzel bir deneyim.
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları bir başka güzel anı kitabı daha neşretmiş. Emeği geçenlere teşekkür ederiz.
Hobart Paşa'nın Anıları gerçekten ilginç.. kendi başından geçenleri bazen sorun çıkmaması için arkadaşının ağzından anlatmaya başlaması ( Amerika İç Savaşı yıllarında abluka kırıcı olarak denizde başına gelenler) , Rio anılarını anlatırken Boğaziçi ile karşılaştırması vb anıları hoş detaylar içeriyor. Osmanlı'ya hizmet etmeye başladığı yıllarda başına gelenleri kitabın tamamlayıcı notlar kısmından daha iyi takip edebiliyorsunuz.