Jump to ratings and reviews
Rate this book

Darah Titik di Semantan

Rate this book

151 pages

First published January 1, 1986

Loading...
Loading...

About the author

Arman Sani

14 books4 followers

Ratings & Reviews

What do you think?
Rate this book

Friends & Following

Create a free account to discover what your friends think of this book!

Community Reviews

5 stars
15 (35%)
4 stars
12 (28%)
3 stars
9 (21%)
2 stars
2 (4%)
1 star
4 (9%)
Displaying 1 - 3 of 3 reviews
Profile Image for Mohd Hafizuddin Mohamad Ghazali.
72 reviews8 followers
May 28, 2018
Novel sejarah mengenai perjuangan Datuk Bahaman menentang Inggeris. Novel yang menarik. Penulis ada cara dia tersendiri untuk menarik pembaca menghayati keadaan ketika darurat dulu. Walaupun aku tak tau Semantan tu di mana, di dalam penceritaan penulis, aku dapat bayangkan keadaan di sana.

Dalam buku ni penuh dengan pengajaran, peribahasa, taktikal perang. Ada taktikal perang yang dicetuskan oleh Datuk Bahaman seperti zaman Rom Timur. Besi & bola besi di dalam air untuk menghalang kemajuan perahu untuk ke mudik sungai. Cuma, ada beberapa yang penggunaan bahasa Melayunya tersangat tinggi, sehingga aku pun tak berapa faham maksud ayat tersebut.

Terdapat tokoh lain yang menyertai perjuangan Datuk Bahaman seperti Mat Kilau (watak sekejap, Datuk Panglima Raja, Mat Lela & Tuk Gajah (watak dipenghujung). Apapun jalan cerita yang sangat baik. Mudah untuk difahami jalan cerita. Inggeris sering menipu Raja kita untuk menguasai Tanah Melayu. Kita tak kalah, tapi kita tewas oleh ugutan Inggeris.
Profile Image for Sha Mohamed.
2,555 reviews1 follower
August 30, 2023
Buku ini memaparkan kisah perjuangan Datuk Bahaman dalam menentang penjajahan..
Displaying 1 - 3 of 3 reviews