Açıkcası kitabı isminde yer alan "Merhaba Hüzün" ifadesi dikkatimi çektiği için okudum. Kitapta kastedilen hüzün, bir daha geri gelmeyecek çocukluğun ve anne babayla kurulan o yoğun bağın hüznünü ifade ediyor. Geri gelemeyecek olanların yani gidenlerin de yasını tutmak gerekir. Bu yüzden ergenlik sadece yetişkinliğe geçiş dönemi değil aynı zamanda bir yas sürecidir.
Kitap 13 bölümden oluşuyor ve her bir bölümde ergenliğin farklı bir yönü psikanalitik kuram çerçevesinde ele alınıyor. Ergenle klinik görüşme, ergenlikte narsisizm, ergenin bedeniyle ilişkisi gibi başlıklar yer alıyor.
Genel olarak ergenliğin tüm boyutlarını kapsadığını ve oldukça bilgilendirici olduğunu düşünüyorum. Ancak psikanalize dair kavramlar içerdiği için alan dışından bir okuyucu için ağır ve anlaşılması güç olabilir.
"Çünkü ergen, ergenlikle birlikte erişkin yaşama adım atarken, artık hüzne yani üzüntüye ruhsallığında daha geniş bir yer ayırması gerektiğiyle yüzleşecektir. Ergenlik hüzne merhaba demektir."