Librarian note: An alternative cover for this ISBN can be found here.
În cele din urmă, cel mai frumos cadou pe care-l poți face copilului tău e...să-l lași în pace! Înțelegeți-vă mai întâi voi doi: tata și mama. Nu forța copilul, el va reacționa! Vorbește-i dulce, ca să te audă cu inima, ea reprezintă „urechile” copilului. Chiar și tăcerea ta, când este impregnată cu înțelepciune, revarsă valuri de iubire care-și ating scopul. Treci cu vederea nervii și furia copilului tău obraznic, vezi-i sufletul care se chinuie, care crește, care se descoperă pe sine, și care se neliniștește pentru toate. Învață să privești mai adânc! Să discerni fricile din spatele certurilor, singurătatea din spatele înjurăturilor și strigătelor, frumusețea sufletească a ființei lui din spatele înfățișării lui ciudate. Mamă, tată, lăsați copilul vostru să calce pe pământul sfânt al inimii voastre, nu ca să-și așeze tabăra acolo pentru totdeauna, ci ca să-și întindă aripile și să zboare! Vă admir și mă plec înaintea voastră, și vă sărut mâinile sfinte, care țin înăuntru cea mai pură făptură a planetei noastre. Și vă doresc din tot sufletul ca toate lucrurile bune și folositoare să vină în viața și în casa dumneavoastră. Ești cel mai prețios părinte. Tu. Crede acest lucru și trăiește-l.
Ξεκίνησα να διαβάζω αυτό το βιβλίο διαπιστώνοντας ότι περιείχε πολλές (αν όχι, όλες) τις ομιλίες του Ανδρέα Κονάνου, που μπορεί κανείς να βρει στο Youtube. Μιας που τις είχα ακούσει, λοιπόν, προσπέρασα αρκετές σελίδες. Ο λόγος του συγγραφέα είναι πολύ απλός και άμεσος και νιώθεις λες και τον έχεις δίπλα σου και σου μιλά. Στο συγκεκρίμενο βιβλίο (γιατί έχει γράψει κι άλλα), μας μιλά για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, το πόσο σημαντικό είναι οι γονείς να έχουν μια καλή σχέση μεταξύ τους διότι αυτή επηρεάζει και τη σχέση τους με το παιδί τους και άλλα πολλά.
Αυτό που μου άρεσε στο βιβλίο "Ζακέτα να πάρεις" είναι ότι δεν πρόκειται για ένα βιβλίο που απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στους γονείς. Αντιθέτως, μπορεί να διαβαστεί κι από ανθρώπους που δεν είναι γονείς. Μαθαίνουν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου πως να βελτιώσουν τη σχέση τους με την οικογένειά τους, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουν πως να χτίσουν τα κατάλληλα θεμέλια ώστε να γίνουν αργότερα γονείς (εφόσον το επιθυμούν φυσικά).
Αν κάτι θα άλλαζα στο συγκεκριμένο βιβλίο, είναι οι μικρές ιστορίες - ποιηματάκια που παρεμβάλλονταν στο κυρίως κείμενο, μιας που συχνά με αποσυντόνιζαν. Θα προτιμούσα να εντάσσονταν στο κυρίως κείμενο με έναν τρόπο που έδενε αρμονικά με το υπόλοιπο κείμενο.
Εν ολίγοις, πρόκειται για ένα πολύ ωραίο παιδαγωγικό - πνευματικό βιβλίο το οποίο διαβάζεται με ευκολία. Έμαθα πολλά πράγματα τόσο για τις οικογενειακές σχέσεις γενικότερα όσο και για τον ίδιο μου τον εαυτό (ω, ναι!) και χαίρομαι πολύ γι' αυτό. Μέσα στις σελίδες του θα βρείτε αλήθειες που ίσως σας πονέσουν λιγάκι και θίξουν τον εγωισμό σας. Δεν πειράζει... Δείτε το σαν μια πρόκληση! Γρατζουνίστε τον εγωισμό σας αντί να τον χαϊδεύετε και αφήστε αυτό το βιβλίο να σας δείξει τον σωστό δρόμο για την καλύτερη επικοινωνία και σχέση με τους γονείς και τα παιδιά σας. :)
Προσωπικά δεν είχα διαβάσει κάποιο βιβλίο του Κονάνου. Άκουσα μόνο κάποιες ραδιοφωνικές εκπομπές του τα προηγούμενα έτη. Δεν με συνεπήρε το βιβλίο. Μου άρεσε ο ήπιος και μοντέρνος λόγος του και καμιά φρέσκια ιδέα για τις πράξεις μας απέναντι στα παιδιά μας και στη σχέση με τη γυναίκα μας, αλλά μέχρι εκεί. Ο Άγιος Παϊσιος, που διάβασα τα βιβλία του, μπορούσε να σε κερδίσει ολοκληρωτικά με τον απλό αλλά διαχρονικό του λόγο.
Τον Ανδρέα Κονάνο τον γνώρισα αρκετά πρόσφατα μέσω YouTube - αφού έπαψε να είναι χειροτονούμενος δηλαδή. Μού άρεσε ο τρόπος που μιλάει. Θεωρώ πως είναι πολύ γλυκός και πράος άνθρωπος κι αυτό είναι που με κέρδισε σε αυτόν. Έτσι, λοιπόν, αποφάσισα να διαβάσω και κάτι δικό του. Ευχάριστο βιβλίο, θα έλεγα, χωρίς ωστόσο να νιώθω πως μου προσφέρει το κάτι παραπάνω. Ίσως αυτό που με ενόχλησε πιο πολύ είναι το έντονο χριστιανικό/θρησκευτικό ύφος σε αρκετά σημεία του βιβλίου, κάτι που δε νιώθω να συμβαίνει πχ στα βίντεο που έχω συνηθίσει να βλέπω από τον ίδιο.