Jump to ratings and reviews
Rate this book

Εκεί που προσγειώθηκε το κοράκι

Rate this book
Ο τουρισμός, η πολιτιστική διαχείριση και η Δημοφιλής Κουλτούρα είναι τρεις θεματικοί άξονες που τα τελευταία χρόνια έχουν μια αναγνωρισμένη σχέση με την οικονομική ανάπτυξη, ενώ παράλληλα αποτελούν παγκοσμίως δυναμικά αναπτυσσόμενα αντικείμενα επιστημονικής έρευνας.

Με αυτή την αφετηρία στο βιβλίο «Εκεί που Προσγειώθηκε το Κοράκι» ανθολογούνται κείμενα του Γιάννη Παπαδημητρόπουλου που έχουν γραφτεί από το 2012 και μετά και έχουν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά μέσα.

Η συγκέντρωσή τους, πέρα από τον προφανή στόχο της κατάθεσης απόψεων και ιδεών, φιλοδοξεί να δώσει το ερέθισμα για μια ακόμα πιο σοβαρή αντιμετώπιση θεμάτων τουρισμού, πολιτισμού και φαντασίας από την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα και να συμβάλλει στον εν εξελίξει διάλογο.

Το εξώφυλλο του βιβλίου φιλοτέχνησε ο Διονύσης Φάκος

162 pages, Paperback

First published December 3, 2017

3 people want to read

About the author

Ο Γιάννης Παπαδημητρόπουλος γεννήθηκε το 1986 στην Πάτρα όπου και κατοικεί. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α., κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου MBA Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πειραιώς, μεταπτυχιακού τίτλου Διοίκησης Πολιτιστικών Μονάδων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, καθώς και της Πιστοποίησης Προγράμματος Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικών και Τεχνικών Επαγγελμάτων – Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

Έχει παρακολουθήσει και συνεχίζει να παρακολουθεί πλήθος σεμιναρίων και επιμορφώσεων για τον Τουρισμό και την Πολιτιστική Διαχείριση από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης. Έχει εργαστεί ως στέλεχος οδικής ασφάλειας, ταξιδιωτικός πράκτορας, αρθρογράφος, Σύμβουλος Επικοινωνίας, Creative Director σε Όμιλο Φιλοξενίας & Ψυχαγωγίας και Σύμβουλος Επιχειρήσεων & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Από το Μάρτιο του 2024 εργάζεται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και στα ενδιαφέροντά του έχει προστεθεί και η βελτιστοποίηση της οργάνωσης και αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης. Άρθρα του για τον Τουρισμό, την Πολιτιστική Διαχείριση και την Ποπ Κουλτούρα έχουν δημοσιευτεί σε σημαντικά έντυπα και ψηφιακά Μέσα της χώρας.

Είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Συμβούλων Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΣΔΙΑΠΟΚ), ενώ έχει συνεργαστεί σε διάφορα projects με φορείς στο πεδίο της Πολιτιστικής Διαχείρισης.

Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει τρία βιβλία του, το "Εκεί που Προσγειώθηκε το Κοράκι: Κείμενα για τον Τουρισμό, την Πολιτιστική Διαχείριση και την Φαντασία" το 2017, το "Μα τι Είναι Επιτέλους Αυτή η Ποπ Κουλτούρα;" το 2023 από τις Εκδόσεις "Το Δόντι" και το "Ποπ Κουλτούρα - Αυτή η Άγνωστη" το 2025, από τις Εκδόσεις "Παράξενος Ελκυστής"

Ratings & Reviews

What do you think?
Rate this book

Friends & Following

Create a free account to discover what your friends think of this book!

Community Reviews

5 stars
3 (100%)
4 stars
0 (0%)
3 stars
0 (0%)
2 stars
0 (0%)
1 star
0 (0%)
Displaying 1 - 3 of 3 reviews
Profile Image for Βαγγέλης Ιωσηφίδης.
Author 18 books193 followers
Read
June 2, 2024
Απόλαυση ήταν αυτή η συλλογή άρθρων του Γιάννη Παπαδημητρόπουλου. Εδώ και δέκα ημέρες περίπου, έγινε η αγαπημένη μου συνήθεια το να διαβάζω 2-3 άρθρα καθημερινά, διαβάζοντάς τα με την ψυχή μου και σταματώντας όποτε ένιωθα πως δεν μπορώ να αφιερώσω το 100% της σκέψης μου στο επόμενο. Ήταν σαν να διαβάζω πρώιμη εφημερίδα με τα αγαπημένα μου θέματα.

Τα πρώτα άρθρα (το ενα τρίτο του βιβλίου, ας πούμε - άρθρα του 2012) ήταν σχετικά με την ποπ κουλτούρα, τα νερντουλίστικα και τις εκθέσεις/τουριστικό ενδιαφέρον που αυτά προσφέρουν. Εδώ γνωρίσαμε τη ρομαντική, ελπιδοφόρα πλευρά του δημιουργού και η διεξοδική έρευνα παντρευόταν με την αγάπη για τη φαντασία.

Στο μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου βιβλίου (άρθρα του 2013-14) γνώρισα την πιο αυστηρή, τεχνοκρατική φύση του, καθώς ο τουρισμός, η κρατική/ιδιωτική μέριμνα για τα γραφόμενα ζητήματα και η ελπίδα για μια καλύτερη Ελλάδα συγκρούονταν με την απαισιόδοξη, απελπιστική κάποιες φορές, συνειδητοποίηση πως τα καλύτερα δε θα έρθουν. Τουλάχιστον όχι στη χώρα μας, παρά την πληθώρα ευκαιριών.

Προς το τέλος του βιβλίου, όπου παρατίθενται άρθρα σχετικά πιο πρόσφατα και οι θεματικές είναι πιο χαλαρές, βρήκα το πιο προσωπικό ύφος του αρθρογράφου, ανακαλύπτοντας τις πιο βαθιές του ανησυχίες, οι οποίες δεν επικαλύπτονται από τον εξαίρετο επαγγελματισμό του υπόλοιπου βιβλίου αλλά είναι βαπτισμένες με τον αυθορμητισμό του ανθρώπου που γράφει για να βρει (αλλά και να μοιραστεί) την ψυχή του, κάτι που είχε διαφανεί μερικώς στο πρώτο μέρος του έργου.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για έναν αρθρογράφο αξιοσημείωτα ποιοτικό, τόσο στη χρήση της γλώσσας αλλά και των ελευθεριών που παίρνει σε σχέση με αυτήν, όσο και στο βάθος που τον χαρακτηρίζει καθώς περιγράφει τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται. Να το διαβάσετε οπωσδήποτε.
2 reviews
February 18, 2025
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες απόψεις που δίνουν μια νέα οπτική σε ζητηματα τουρισμού, πολιτιστικής διαχείρισης και κουλτουρας των μέσων.Ωραια γραφή, με εναλλαγές που κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον.
Displaying 1 - 3 of 3 reviews

Can't find what you're looking for?

Get help and learn more about the design.