Jump to ratings and reviews
Rate this book

Διηγήματα

Rate this book
Project Gutenberg EBook #31446
http://www.gutenberg.org/ebooks/31446

Περιεχόμενα
Η ΦΛΟΓΕΡΑ ΤΟΥ 1
ΓΙΑΝΝΟΣ ΚΑΙ ΜΑΡΩ 46
ΣΠΑΘΟΓΙΑΝΝΟΣ 97
Ο ΑΦΩΡΙΣΜΕΝΟΣ 131
ΝΕΟΙ ΘΕΟΙ 194
ΗΜΕΡΑΙ ΤΗΣ ΓΡΗΑΣ 229

Leather Bound

First published January 1, 1892

1 person is currently reading
16 people want to read

About the author

Andreas Karkavitsas

46 books35 followers
Andreas Karkavitsas (Greek: Ανδρέας Καρκαβίτσας) was a Greek writer. He was born in the town of Lechaina in the modern Ilia Prefecture. He studied medicine and, as an army doctor, travelled across a great range of villages and settlements, from which he recorded traditions and legends. He died on October 22, 1922 of laryngeal cancer.
Karkavitsas belongs to the literary movement of naturalism (exemplified by Émile Zola), depicts the everyday reality and life of people and society, as opposed to Romanticism and Surrealism. He was known as a talented folklorist, able to spin tales with common people's lives with strong psychological insights about them. In addition, he depicted the local customs, dialects and folktales of the settings in his stories.
He was more successful as a short-story and novella writer.

Ratings & Reviews

What do you think?
Rate this book

Friends & Following

Create a free account to discover what your friends think of this book!

Community Reviews

5 stars
1 (6%)
4 stars
5 (31%)
3 stars
6 (37%)
2 stars
4 (25%)
1 star
0 (0%)
Displaying 1 - 2 of 2 reviews
Profile Image for Marios Shekeris.
133 reviews3 followers
May 30, 2022
Συλλογή έξι διηγημάτων του Καρκαβίτσα τα οποία τα είχε γράψει πριν το 1890. Στην καθαρεύουσα. Ηθογραφία, λαογραφία στην καθαρεύουσα. Οξύμωρο; Πάντως 140 χρόνια μετά η γλώσσα δυσκολεύει τον απαίδευτο αναγνώστη. Προσπαθώ να είμαι συγκαταβατικός. Η επιλογή για ανάγνωση των διηγημάτων είναι δικιά μου, δεν μου την επέβαλε κάποιος, μπορώ ανά πάσα στιγμή να σηκώσω τα χέρια ψηλά με απόγνωση, να αφήσω το βιβλίο να κυλήσει πίσω στην σιωπηλή βιβλιοθήκη. Θεωρώ ότι ακολουθώ την βούληση του δημιουργού τόσο θεματικά όσο και στο εκφραστικό κομμάτι της γλώσσας. Θεωρώ λάθος!

Ήδη από της στιγμή της δημοσίευσης αυτής της συλλογής ο συγγραφέας κάνει αποποίηση ευθυνών:

Είναι γλώσσα μπαλσαμωμένη· γλώσσα που κάμποσοι έξυπνοι αντί να την αφήσουν μέσα στη σεβαστή θήκη της, την εσήκωσαν, της έδωσαν ολίγη ζωή και με τα δεκανίκια στα χέρια, με τις αράχνες και τη σκόνη των αιώνων, την έβαλαν μπροστά για να τους πάγη κούτσα-κούτσα στην εποχή τον Λουκιανού και του Ξενοφώντα. Και δεν ηθέλησαν να πάγουν μόνον αυτοί, αλλά να σύρουν και ολόκληρο το Έθνος οπίσω τους. Γιατί είναι γλώσσα που σου παγώνει τον ενθουσιασμό, σου πλαστογραφεί την ιδέα, σου κόβει τη δύναμι, σου αλλάζει το αίσθημα. Είναι καλούπι που η κακή του πάστα αλλάζει κάθε τι που θα χύσης μέσα του. Της ρίχνεις χρυσάφι και σου βγάζει κάρβουνο· της ρίχνεις φωτιά και σου βγάζει στάχτη· της ρίχνεις αίμα και σου βγάζει λαχανόζουμο. Και αν καμία φορά έβγαλε και λαμπρό μέταλλο πρέπει να φαντασθής πως σε καλλίτερο καλούπι το μέταλλο αυτό θα ήταν ακόμη λαμπρότερο. Εγώ ομολογώ πως πολλές φορές που έκανα τας διορθώσεις κι είδα ψευτοντυμένο, πλαστοπροσωπευμένο όλο μου το παρελθόν, επόθησα να μην τα είχα γράψη ποτέ αυτά τα έργα. Ευτυχώς ανήκουν πλέον εις το παρελθόν. Την ελπίδα μας έχομε στο μέλλον· εκείνο θα δώση γλώσσα, εκείνο φιλολογία.

Τα λέει αυτά σε μια φάση που το γλωσσικό ζήτημα βρισκόταν σε έντονη φάση και δημιουργούσε εντάσεις και φανατισμούς. Και επιπλέον για να προλογίσει τα έξι διηγήματα που είναι στην καθαρεύουσα. Δυσκολεύτηκα λοιπόν στην ανάγνωση, αλλά τουλάχιστον νιώθω ότι δεν προδίδω τις προθέσεις του συγγραφέα.

Η φλογέρα - Γιάννος και Μάρω - Σπαθόγιαννος - Ο Αφωρεσμένος - Νέοι θεοί - Ημέραι της γριάς. Το πρώτο ηθογραφικό, βουκολικό, το δεύτερο μοιάζει με παραμύθι με την κακή μητριά, τα μάγια, την προσπάθεια βιασμού ανηλίκου, το τρίτο είναι πολεμικό, εικόνες μάχης σώμα με σώμα, ο άδικα αφωρεσμένος, ξανά ηθογραφικό, Οι Νέοι Θεοί είναι τα καινούρια τυφέκια που αντικαταστούν τα επαναστατικά καριοφίλια, και τέλος ένα συμβολικό αφήγημα με ήρωες τους μήνες του χρόνου.

Μου άρεσαν τα δύο ηθογραφικά Ο Αφωρεσμένος και οι Νέοι θεοί. Είναι σε αυτά τα διηγήματα που ο συγγραφέας δεν κάνει καταγραφή μιας εμπειρίας απλά, αλλά μπαίνει στην ψυχή των ηρώων που τους βάζει απέναντι από την τότε μικρό-κοινωνία της επαρχίας και του χωριού.

Απλοί, καλοί άνθρωποι απέναντι στην αμορφωσιά, στην δεισιδαιμονία, στην ψυχολογία του όχλου.

Spoiler: χάνουν.
Profile Image for R.L..
881 reviews23 followers
October 6, 2019
Decent collection of short stories, dated though...

Διαβάζοντας το βιβλίο συνειδητοποίησα ότι πρέπει να είχα διαβάσει αυτές τις ιστορίες πολύ παλιά, αλλά δεν τις θυμόμουν καθόλου! Διάβαζα σποραδικά λίγες σελίδες ή μία ιστορία κάθε λίγες μέρες, καθώς χωρίς να είναι άσχημη, η συλλογή δεν με τραβούσε κιόλας ιδιαίτερα.

Η γραφή δείχνει την ηλικία της, αλλά η θεματολογία είναι ποικίλη και κάνει το ανάγνωσμα σχετικά ευχάριστο. Αυτές είναι από τις πρώιμες ιστορίες του Καρκαβίτσα, όταν έγραφε ακόμα στην καθαρεύουσα (νομίζω ο Σπαθόγιαννος είναι του 1887 και οι άλλες του 1892) και ομολογώ ότι την καθαρεύουσα την αντιπαθώ σφοδρά. Ωστόσο το βιβλίο αποδείχτηκε πολύ πιο ευανάγνωστο από όσο περίμενα. Θυμάμαι παλιά όταν ήμουν ακόμα στο γυμνάσιο είχα αρχίσει να διαβάζω τον "Ζητιάνο" και το παράτησα λόγω της γλώσσας που μου είχε φανεί πολύ δύσκολη και κουραστική. Μπήκα σε σκέψεις, ίσως τώρα μου φανεί ευκολότερο ανάγνωσμα;

Σίγουρα οι ίδιες ιστορίες γραμμένες στην δημοτική θα μου άφηναν καλύτερη εντύπωση πάντως...
Displaying 1 - 2 of 2 reviews

Can't find what you're looking for?

Get help and learn more about the design.