Ali Teoman, esi Dilek ve iki arkadasiyla birlikte gerceklestirdigi Edinburgh ve Londra gezisine ait samimi izlenimlerini simdi okuyuculariyla paylasiyor "Londra'nin bir zamanlar en cok gezdigim sokaklarinda yurudum buraya gelirken. Metroyla Oxford Circus'a geldim, oradan Tottenham Court Road'a, oradan da Leicester Square'e yurudum. Sonra da Garret Street yoluyla buraya, Covent Garden'a geldim. Oturmadan once, binanin icini disini tavaf ettim iyice. Anlik flas patlamalari gibi kimi goruntuler geliyor gozlerimin onune. Kac yil onceydi? On sekiz yil mi, on dokuz mu yoksa? Bazi seyleri hic animsayamiyorum ama ve saskinliga Ben mi yasamisim buralarda? Bu sokaklarda ben mi yurumusum? Nasil yapmisim? Nasil ogrenmisim? Nasil alismisim butun bunlara? Sokaklarda yururken anliyorum ki, deta bir kostebek yuvasina cevirmisim buralari, delik desik etmisim. Ama nasil? Nasil? O kisi kim? Ben miyim? O gunlerden bu gunlere nasil geldim? Nasil degistim? Ben aslinda kimim? O gunku ben mi, bugun
Asıl adı Ali Tataroğlu'dur. İstanbul'da doğdu. Orta öğrenimini İstanbul Alman Lisesi’nde, yükseköğrenimini ise İTÜ Mimarlık Fakültesi, MSÜ Mimarlık Fakültesi ve Sorbonne Üniversitesi Plastik Sanatlar Fakültesi’nde tamamladı. Bir süre iş ve öğrenim nedeniyle yurtdışında bulunduktan sonra 1993'de İstanbul’a döndü ve yazmaya daha fazla zaman ayırmak için mimarlığı bırakarak çeşitli üniversitelerde İngilizce okutmanı olarak çalıştı. Bir süre sokak müzisyenliği yaptı.
1980'li yılların sonuna doğru öykü yazmaya başlayan Ali Teoman 1992 yılında, İnsansız Konağın İkonu isimli öyküsüyle, Milliyet Gazetesi'nin düzenlediği yarışmada ikincilik ödülü aldı. Ali Teoman'ın tam 16 yıl gizli kalmış bir sırrı, ortaya çıktığında edebiyat dünyasını çok şaşırtmıştı. 1991'de Haldun Taner Öykü Ödülü alan Gizli Kalmış Bir İstanbul Masalı isimli kitabın yazarı olarak Nurten Ay ödül almıştı. Ancak kitabın asıl yazarının Ali Teoman olduğu 2007 yılında ortaya çıktı. Ali Teoman bunun kendi isteğiyle düzenlenmiş bir oyun olduğunu belirterek şu açıklamayı yapmıştı: "Bu adi dolandırıcılık değil, yazınsal bir oyundur. Nurten Ay birkaç kez oyunu bırakmak istedi. Onu ikna ettim. Bunca yıl açık vermeden bana yardım ettiği için kendisine çok teşekkür ederim."
"Uykuda Çocuk Ölümleri" başta olmak üzere tüm yapıtları edebiyat çevrelerinde etki yaratmakla birlikte Ali Teoman çok satan bir yazar olmadı. Çok satan yazar olmak isteyip istemediği de tartışmalıdır. Ali Teoman, geçirdiği bir rahatsızlık sonucu 23 Mart 2011 sabahı hayata veda etmiştir.
Belki yazara dair çok büyük kapılar açan bir günce değil ama bazı yerlerinde (biraz da kişisel sebeplerden) hem duygulandım hem de derinlere daldım. Ali Teoman’ı çok seviyorum.
Gezgin Günce daha kişisel, daha içsel bir seyahat. Yazar gittiği Edinburg ve Londra seyahatinin izlenimlerini anlatırken aslında kendi içinin haritasını da çıkarıyor. Sanki her satırda ‘gezen insan biraz da kendini arar’ diyerek yazmış. Yer yer keskin, yer yer şiirsel, ama her zaman samimi. Bir defterin sayfalarını karıştırıyormuşsunuz hissi veriyor.
Yazarlığını sevdiğim ve benim gibi İngiltere'de yaşamış birinin kitabını okumak istedim. İyi de oldu. Beraber Londra'yı turlamak hoşuma gitti. Ancak tekrara düştüğü çok yer var. Editörü dikkat etse iyi olurmuş. Bir de bir gezi kitabı olarak düşünülmemesi gerektiği belirtiliyor kitapta. Bir yazarın güncesi bu. Hatta yayımlama fikri sonra ortaya çıkmış. Entelektüel bakışla bir Londra turu için göz atılabilir satırlar barındırıyor.
Kitabın bir yerinde on beş yıldır günlük yazdığından, toplamda 60 deftere ulaştığından bahsediyor Ali Teoman. Keşke daha çok güncesi yayınlansa, keşke hepsini okuyabilsek.
Zaman zaman kitapçılardan tanımadığım yazarların, hakkında hiçbir fikre sahip olmadığım kitaplarını alıyorum. İnce , gösterişsiz oluyor bunlar genelde , kenarda ara ara çerez okumalar yapmak için elimin altında olsunlar istiyorum. Ali Teoman’ın okuduğum ilk kitabi, bir günce daha doğrusu merceğin odağında bir İngiltere seyahati olan bir günce. Son derece yalın bir dille yazılmış olsada kendine has bir edebi ağırlığı yok diyemem. Günlükler, günceler okumaktan her daim büyük haz almışımdır. Keyifle bir çırpıda okumaktan ve yeni bir yazar keşfetmekten son derece memnun oldum.