Jump to ratings and reviews
Rate this book

The Wild Rue of Persia: Magic, Myth and Folklore in Iran

Rate this book
The Wild Rue is a unique study of myth and magic in Iran. Bess Donaldson spent thirty years in Iran as both missionary and teacher and in this classic work she records the beliefs and superstitions of country at a time when they were increasingly under threat from the tremendous changes brought about by the Shah's program of modernization. This earlier way of life, with its belief in angels and the evil eye, and with its age-old rituals surrounding childbirth and burial, is recounted in an informed yet highly readable text. A unique study of magic, myth and folklore with chapters on cosmology, names and numbers, snakes, dreams, talismans and signs, childbirth, angels, the evil eye, and the calendar. A classic work, long unavailable but now back in print.

216 pages, Hardcover

First published December 31, 1973

2 people are currently reading
47 people want to read

About the author

Bess A. Donaldson

4 books1 follower
Bess Allen Donaldson

Ratings & Reviews

What do you think?
Rate this book

Friends & Following

Create a free account to discover what your friends think of this book!

Community Reviews

5 stars
3 (18%)
4 stars
5 (31%)
3 stars
7 (43%)
2 stars
0 (0%)
1 star
1 (6%)
Displaying 1 - 7 of 7 reviews
Profile Image for Ebrahim Hasanzade.
60 reviews5 followers
March 29, 2020
کتاب درباره‌ی مجموعه‌ای از خرافات و طلسم‌ها و سحر و جادوهایی که در باور عامه‌ی مردم ایران (به خصوص شیعیان) بوده و هست صحبت می‌کند و متاسفانه به بیان این موارد کفایت کرده و وارد ریشه‌ها و تحلیل‌ این عقاید و خرافات نمی‌شود!
Profile Image for Lucinda Moony Ackerman.
52 reviews
September 26, 2025
درباره کتاب:
این کتاب گردآوری و پژوهشی درباره ترس ها، خرافات و باورهای مردم ایران به خصوص محدوده خراسان، کرمان، یزد، اصفهان و تهران.
نویسنده خارجی هست که مدتی رو در ایران به تحصیل و پژوهش پرداخته و کتاب حاضر در زمان رضاخان پهلوی گردآوری و چاپ شده. مترجم، تا جای مقدور، اشتباهات نویسنده رو در پانویس اصلاح یا شفاف سازی کرده. به جز اون اما، کوتاهی هایی در متن کتاب وجود داره. مثلا ریشه خیلی از باورها به قبل از اسلام یا حتی پیش از تاریخ برمی گرده که اشاره ای بهشون نشده. به پیشگویی بر اساس ستاره شناسی و نجوم، که خوراک ایرانی ها بوده، در فصل مرتبط، اشاره ای نشده. بیشتر یا حتی میتونم بگم تمام خرافاتی که بررسی شده فقط تا ریشه اسلامی اونها به عقب برگشته و اشاره ای به اینکه گروهی از این ها از باور ایرانیان وارد اسلام شده، نشده.
به جز این نکات، این کتاب رو جامع ترین و ارزشمند ترین تحقیقات یکصد سال اخیر در این باب دونستن و همین هم باید غنیمت بشماریم.

فصل ها: چشم بد، مراسم زاده شدن کودک، جن، عشق و زناشویی، قدیسان،سیدان و زیارتگاه ها، زیارت، مرگ، رسم های خاکسپاری و رستاخیز، فرشتگان، قربانی ها، کوه قاف و باورهای آن، فصل ها و آب و هوا، و...

نمایه: دارد
تصویر و فهرست تصویری: دارد

از متن کتاب:

«هنگامی که بچه ای سیاه سرفه یا حناق دارد یک عروسک سیاهپوش را زیر بالش بیمار نهاده یک تکه پول سیاه در چهارگوشه تشک اون می گذارند؛ پس از خوابیدن بر روی این ها پول ها برای ثواب به تهیدستان داده می شود و عروسک را از دیوار خانه یک ارمنی یا یهودی به حیاط اون می اندازند. سیاه سرفه که به عروسک سرایت کرده به کودکی که آن را بر می دارد و با آن بازی می کند منتقل می شود ولی آن بچه[بچه مسلمان] بهبود می یابد.»
Profile Image for Muhammad Taqavi.
24 reviews5 followers
March 12, 2020
گزارشی جذاب و مستند از آداب زندگی روزمره مردم ایران در دوره معاصر. خانم دانلدسن در این کتاب بر اساس مشاهدات تجربی خودش، گزارش‌های بسیار ارزشمندی از خرده‌فرهنگهای مردم ایران در مواردی چون زیارت، اعتقاد به جادو و خرافه و... ارائه می‌دهد. مطالعه این کتاب برای علاقه مندان به آشنایی با تاریخ اجتماعی دوره معاصر ایران بسیار بااهمیت است.
Profile Image for Maryam Imami.
19 reviews2 followers
April 21, 2022
یک گزارش مردم نگارانه از خرافات رایج بین ایرانیان که در دهه ی سی شمسی نگاشته شده و مطلقن با اصول مردم نگاری و دقت گزارش نویسی همراه نیست. بسیاری ا اطلاعات کتاب در باره ی فرهنگ عامه اشتباه هستند و نظم و ترتیب درستی هم بر کتاب حاکم نیست. در نهایت مطالعه ی این کتاب اطلاعات چندانی به خواننده منتقل نمی کند چراکه توضیحات بسیار مختصر و حاوی ایرادات آشکار هستند.
Profile Image for mehdi Shahmoradi.
32 reviews
May 11, 2022
این حجم از خرافه، این میزان از التقاط با ادیان، عقاید اساطیر ایران سایر کشورها بر این عقیده من که:هیچ چیز دقیقا آن نیست که هست، صحه گذاشت
Profile Image for Saeed.
47 reviews3 followers
May 19, 2022
به قول هدایت: برای از بین بردن این‌ گونه موهومات هیچ چیز بهتر از آن نیست که چاپ بشود تا از اهمیت و اعتبار آن کاسته، سستی آن واضح و آشکار بنماید.
Profile Image for Muhammad Taqavi.
24 reviews5 followers
Read
November 27, 2020
کتاب اسفند وحشی (پژوهشی درباره سِحر و جادو در فرهنگ عامه ایران) نوشته بِس الن دانلدسن، حاصل مشاهده و تجربه¬های عینی نویسنده از مواجهه مستقیم با چنین باورها و عقایدیی نزد مردم ایران در دوره پهلوی طی سالهای 1910 تا 1940 است. مضامین این کتاب را می¬توان ذیل دین عامیانه به عنوان یکی از شاخه¬های دین¬شناسی جای داد. عقایدی چون چشم¬زخم، آیین خاکسپاری، باور داشتن به وجود جنّ، سنت قربانی کردن، سنگ¬درمانی، تأثیر نفرین و دعا در سرنوشت انسان¬ها، رؤیا و خواب و تأثیر باورهای نجومی بر تقدیر انسان از جمله موضوع-هایی است که دانلدسن در این کتاب تلاش کرده تا باورهای مردم ایران را نسبت به آنها بازگو کند.
دانلدسن در این کتاب، ابتدا تلاش می¬کند تا ذیل هر باور، پیشینه آن عقیده را در ادیان پیش از اسلام نیز بجوید و سپس ضمن ارائه شواهد قرآنی و حدیثی درباره آن باور، مواجهه مستقیم خود را با آن نقل کند. در این میان، گاهی به برخی از داستانهای شکل¬گرفته پیرامون یک عقیده اشاره شده است که عمدتاً در مقام افسانه است و صرفا از باوری جمعی نشأت می¬گیرد. نکته حائز اهمیت درباره گزارش¬های این کتاب، توجه نویسنده به تمام طبقات جامعه به ویژه مردم فرودست است که سبب شده تا بتوان این کتاب را به عنوان متنی جامع و پژوهشی در حوزه تاریخ، مردم¬شناسی، دین¬شناسی عامیانه و علوم اجتماعی در نظر گرفت.
نکته حائز اهمیت درباره این باورها و عقاید، آگاهی دانلدسن به این نکته است که بخش قابل توجهی از آنها، برگرفته از منابعی است که به طرز مشهودی از روایتهایی که نقل می¬کنند فاصله زمانی دارند و نمی¬توانند منبع معتبری برای آنها تلقی شوند. برای مثال، در بحث تعبیر خواب، عموما منابعی چون روضه الشهدا ملاحسین واعظ کاشفی و حلیه المتقین مجلسی محل استناد عالمان و مردم است. این در حالی است که فاصله¬ای چند صد ساله بین زمان نگارش این منابع با احادیث منقول در آنها وجود دارد و به لحاظ اعتبار منبع تاریخی نمی¬توان آنها را لزوماً معتبر تلقی کرد.

Displaying 1 - 7 of 7 reviews

Can't find what you're looking for?

Get help and learn more about the design.