Ξεκινώντας από μια καταπληκτική ιδέα θα μπορούσε να ήταν ένα πεντάστερο"μουσικό θρίλερ".
Δεν είναι. Γραμμένο προ Κατερίνας εποχής είναι απερίγραπτα κουραστικό, φλύαρο και βαρετό (οπότε οι θείτσες που κάνουν like στο Facebook στα posts του Κορτώ θα απογοητευτούν) που με έφερε στα όρια πολλές φορές. Αν και υποτίθεται ότι ξεκινάει και καταλήγει στην καρδιά του Κομμουνισμού στη Μόσχα, είναι γραμμένο από έναν Καλαμαριώτη μπουρζουά που κάνει απίστευτη επίδειξη γνώσεων από κλασσικά μουσικά έργα μέχρι επισκέψεις σε ιταλικά παλάτσο και αναφορές σε δυσεύρετα ελβετικά τυριά (σμπριτνς !) : έπρεπε να ψάξω στη Wikipedia ότι πρόκειται για υπαρκτό ελβετικό τυρί, εμένα οι γνώσεις μου φτάνουν στα τυριά της Λήμνου : καλαθάκι, μελίχλωρο και κασκαβάλι. Φυσικά και έχουμε τις εμμονές του Κορτώ : αυτοκτονίες, ομοφυλοφιλικά πάθη, και πολλά, πολλά mommy issues με μια εσάνς αιμομιξίας. Και μιλώντας για αιμομιξία έχουμε και παππού με ανήλικη εγγονή-δεν εξυπηρετεί την πλοκή, αλλά είναι γραμμένο με τόσο λυρισμό για αιμομιξία, αχ ρε μπαγάσα Κορτώ, πως πουλάς το shock value ε;
Έχει πολλές λυρικές και "όμορφες" περιγραφές, αλλά αυτό δεν το καθιστά καλογραμμένο. Στην Ελλάδα που τον χαϊδεύει η κριτική ("Φρενιτιώδης πλοκή" ρε Ελευθεροτυπία ; Αλήθεια ; - Monica : That's not even a word !),φυσικό είναι να αντιμετωπίζεται ως αριστούργημα με παρουσιάσεις στον Ιανό με τύπισσες σαν την Διβάνη να του πλέκουν το εγκώμιο. Φυσικά και δεν είναι κανένας άμοιρος ταλέντου ο Κορτώ-χώρια οι αστικά κτηθείσες γνώσεις, εγώ είμαι όμως από χωριό, δεν ξέρω από ελβετικά τυριά και ορατόρια. Πολλοί νεολογισμοί και νεοελληνικές βρισιές (συνήθως γύρω από την γενετήσια περιοχή) στο στόμα Ρώσων συντρόφων, ε δεν ταιριάζει : θυμάμαι πολύ παλιά είχα διαβάσει μια συνέντευξη ενός υποτιτλιστή για τον κινηματογράφο και έλεγε πόσο αταίριαστο ήταν το "Αμάν" ως μετάφραση-υπότιτλο στο στόμα Ιταλού αριστοκράτη του Βισκόντι. Απορίας άξιο πως το βιβλίο ήταν αυτό γραμμένο πρώτα στα Αγγλικά, στις δε ευχαριστίες διαβάζουμε πως μεταξύ των δύο γραφών του στα Αγγλικά και ελληνικά "μεσολάβησε μια περίοδος προσωπικής αβύσσου" ενώ ευχαριστεί και δυο γιατρούς του-είπαμε, Κορτώ χωρίς να πουλήσει λίγο προσωπικό δράμα είναι γάμος χωρίς νταούλια.
Και αφήνω αυτό το απόσπασμα και φανταστείτε το γραμμένο σε βιβλίο πχ της Δημουλίδου, θα έκαναν πάρτυ την άλλη μέρα στα σόσιαλ μύδια ή στις free press που λατρεύουν Κορτώ :
("κι ο Αλεξέι, δύστυχο τέρας, ένιωθε το πέος του, ανέγγιχτο και απρόσκλητο, να ξερνάει άθελά του ένα δύσοσμο δηλητήριο που κόλλαγε στο εσώρουχο του για ώρες , υπενθυμίζοντας του τη χειροπιαστή αποκρουστικότητα της λαγνείας").
Ο άνθρωπος έκανε την μαλακία τέχνη.