Jump to ratings and reviews
Rate this book

Biçimler, Renkler, Sözcükler

Rate this book
Ferit Edgü, bu kitapta 20. yüzyıl modern resminin önde gelen sanatçılarını ve yapıtlarını Louis Aragon, Antonin Artaud, Paul Eluard, Jacques Prévert gibi yazar ve şairlerle birlikte “okuyor”.

Vincent van Gogh
Pablo Picasso
Henri Matisse
Paul Klee
Gümrükçü Rousseau
Georges Braque
Fernand Léger
Salvador Dali
Paul Cezanne
Constantin Brancusi
Marc Chagall
Alberto Giacometti
Francis Bacon
Nicolas de Staël

192 pages, Paperback

First published January 1, 2008

7 people are currently reading
81 people want to read

About the author

Ferit Edgü

84 books180 followers
1936’da İstanbul’da doğdu. İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nde başladığı öğrenimini Paris’te sürdürdü. 1976-1990 yılları arasında, kurucusu olduğu Ada Yayınları’nda, çağdaş Türk ve dünya yazarlarının, şairlerinin yapıtlarını yayınladı. Edebiyatın çeşitli alanlarında onlarca ürün verdi. "Bir Gemide" adlı kitabıyla 1979 Sait Faik Armağanı, "Ders Notları" ile 1979 Türk Dil Kurumu Ödülü, "Eylülün Gölgesinde Bir Yazdı" ile 1988 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’nü aldı. Abidin Dino, Yüksel Arslan, Bedri Rahmi, Eren Eyüboğlu, Füreya, Aliye Berger, Ergin İnan gibi sanatçılar üzerine yayınlanmış kitapları vardır.

Ratings & Reviews

What do you think?
Rate this book

Friends & Following

Create a free account to discover what your friends think of this book!

Community Reviews

5 stars
18 (31%)
4 stars
27 (46%)
3 stars
10 (17%)
2 stars
1 (1%)
1 star
2 (3%)
Displaying 1 - 8 of 8 reviews
Profile Image for Kutşın Sancaklı.
76 reviews20 followers
September 15, 2016
Ferit Edgü, ressamlar arasında dolanmak isteyenler için duraklar işaretliyor. Yanına ressamların, yazarların, şairlerin sözcüklerini de katarak o duraklarda konaklamayı daha da keyifli kılıyor.

"Chagall, resmederken anlatır. Bir öyküyü. Bir masalı. Bir düşü. Kısaca yaşamı. Yöntemine gelince... Buna betimleme diyemeyiz. Renklerle, biçimlerle bir atmosfer yaratır o.
...
'Beni fantastik diye nitelemeyin! Tam tersine, gerçekçiyim ben. Yeryüzünü seviyorum.'
...
O, Chagall, Gogol'un ülkesinden gelmiyor mu?"
Profile Image for betül.
59 reviews4 followers
July 17, 2023
bu ferit edgü bir şeyler yazmanın KRALİÇESİ. evet Kraliçe. önümüzden yürüsün
Profile Image for Fact100.
463 reviews39 followers
December 7, 2021
"Bakan göz, düşüne düşüne görmeyi öğrenir." (s.148)
Profile Image for Hande Kılıçoğlu.
173 reviews73 followers
January 20, 2019
Resim ve Heykel sanatıyla ilgili pek de bilgisi olmayan benim gibi biri için zor bir okumaydı. Her bölümün başında sözü edilen sanatçılar ve eserleri ile ilgili araştırma yapmak zorunda kaldım. Kitap iki ana bölümden oluşuyor. İlk bölüm, yazarın kim olduğunu bilmediğimiz bir kişiye seslenerek ve onunla tek taraflı kurduğu diyalog yoluyla yazdığı, sanatçılardan ve eserlerinden bahsettiği, döneminin şairleri ile ressamlarının arasındaki ilişkiyi anlattığı bir bölüm. İkinci bölüm ise daha akademik ve daha rahat okunan bir bölümdü. Eğer Resim sanatına ve 20. yüzyıl sanat periyoduna meraklı iseniz sizi tatmin edebilir kitap, özellikle de ressamlar, heykeltraşlar ve eserleri hakkında bilgi sahibi iseniz. Aksi takdirde, kitaba hakkını verebilmek için elinizde telefon veya karşınızda bilgisayarla, sanatçıların hayatı ve eserleri, sanattaki akımlar ve dönemin sanat anlayışını kavramaya, kitaba verdiğinizden daha çok zaman ve enerji harcayacaksınız( tıpkı benim gibi).
Profile Image for Parisa Hoseini.
37 reviews36 followers
May 12, 2018
من دو تا کتاب رو دیر می خونم
یکی کتابی که خیلی دوست دارم،
یکی کتابی که دوست ندارم.
این کتاب از دسته دوم بود، حجمی نداشت اما اصلا جذاب نبود. در واقع چیزی که باعث شد این کتاب رو بخرم سوالی بود که در مقدمه پرسیده بود و گفته بود چه چیز باعث میشه درگیر یک نقاشی بشی؟ قرار بود کتاب جوابی به این سوال باشه ، اما یک گفت و گوی دو نفره ٔ کسل کننده در رابطه با نقاشان و آثارشان بود که دو طرف نظراتشون رو بدون دلیل بیان می‌کردند. مثل یک بحثی که در کافه یا گالری در می‌گیره و اصولا چیزی برای یاد گرفتن توش نیست.
243 reviews5 followers
June 20, 2021
tablolarıyla ölümsüzleşmiş ressamları ne güzel anlatmış. Resim yapamayan şairlerin anlatılarıyla da destekleyerek bir sanat eleştirmeninin göremeyeceği şeylerle dolu. "Bu tabloların konuşmalarını gözlerle dinlemek, bu ressamları anlatan şairlerin kelimelerini kulakla seyretmek" cümlesi ne hoş değil mi. Bir ressamı ancak onun gibi bir sanatçı anlayabilir. mesela bir şair. Keşke ben de o şiirsel cümlelerle yazabilseydim. Neyse ki alıntılarla açıklanıyor mevzu.
Profile Image for Ghazaal.
7 reviews
March 12, 2020
دوست دارم این کتاب رو به زبان اصلی بخونم تا ببینم نویسنده هم واقعا انقدر هزیون‌وار نوشته یا این جمله‌های گیج‌کننده و بعضا بی سر و ته ضعف مترجمه، اگر کسی تاب بیاره این بهم ریختگی جمله‌ها رو میتونه اطلاعات خوب و جالبی درباره هنرمندها کسب کنه، البته به نظرم یکم متن کتاب از بخش دوم بهتر میشه
Profile Image for Burak.
Author 3 books42 followers
February 21, 2017
Açıkçası kitaba başlayıp epey bir ilerleyene kadar Ferit Edgü'nün güzel sanatlar akademisi geçmişi olduğunu bilmiyordum. Benim hatam. Biraz da bu sebeple kitaba işi edebiyat olan bir yazarın sanatla ilgili amatör görüşlerini şık bir üslup çerçevesinde aktardığı bir metin okuma beklentisiyle başladım. (Enis Batur'un kimi kitapalrında olduğu gibi, meselenin özüyle uğraşmaktan çok edebiyat yapan, savruk ve aceleye getirilmiş izlenimi veren metinler) Ancak öyle çıkmadı. İyi ki de öyle çıkmadı. İlham verici, tanıtı, anlatıcı bir kitap.
Displaying 1 - 8 of 8 reviews

Can't find what you're looking for?

Get help and learn more about the design.