Fraktura
7 ratings (5.00 avg)
1 review

#13 top librarians

Fraktura

Add friend
Sign in to Goodreads to learn more about Fraktura.

http://www.fraktura.hr
https://www.goodreads.com/goodreadscomuser_fraktura

Fraktura’s Recent Updates

Fraktura has read
Sedam dobrih godina by Etgar Keret
Sedam dobrih godina
by Etgar Keret (Goodreads Author)
Rate this book
Clear rating
Fraktura has read
Zeleni šator by Lyudmila Ulitskaya
Rate this book
Clear rating
Fraktura has read
Dok ti oči ne dogore by Dinko Telećan
Rate this book
Clear rating
Fraktura has read
Zemlja Zemlja by Marko Pogačar
Rate this book
Clear rating
Fraktura rated a book it was amazing
Eva spava by Francesca Melandri
Rate this book
Clear rating
Fraktura rated a book it was amazing
Eksperiment Irene Tot by Korana Serdarević
Rate this book
Clear rating
Fraktura has read
Eva spava by Francesca Melandri
Rate this book
Clear rating
Fraktura rated a book it was amazing
Fantastic Beasts and Where to Find Them by J.K. Rowling
Rate this book
Clear rating
Fraktura has read
Eksperiment Irene Tot by Korana Serdarević
Rate this book
Clear rating
Fraktura has read
Istok by Andrzej Stasiuk
Rate this book
Clear rating
More of Fraktura's books…
“No nervoza s kojom se ispucala teška municija etiketiranja s ciljem denunciranja i isključivanja govori i o nečem drugom, da stara čarolija – nazovi nekoga nepoželjnim imenom i makni ga sa svoga puta – više ne djeluje i čak proizvodi neočekivane rezultate: diskvalificira (barem kod većine mladih ljudi) one koji se njome koriste i izbacuje ih iz ozbiljne rasprave Ukratko, ako me nazoveš "Srbinom" ili "Jugoslavenom" ili "komunjarom", ne govoriš ništa o meni, već sebe identificiraš kao fašista. Možda svjedočimo promjeni mentaliteta, no o tome teško da sada možemo suditi. Ovdje smo tek pokušali zacrtati glavne tendencije diskreditiranja svake alternative dominantnom društvenom i političkom modelu koje objedinjujejedan te isti mehanizam: konstrukcija "politike straha" kao legitimacijskog sredstva za uvođenje daljnjih represivnih mjera od državnog aparata. U globalnom kontekstu to je "doktrina šoka" o kojoj govori Naomi Klein, kada pokazuje da upravo strah u mnogim povijesnim prilikama (npr. državni udar Pinocheta u Čileu, azijska financijska kriza 1997., uragan Katrina, financijska kriza 2009. itd.) daje mogućnost vladama da provedu u djelo neke dotad nepopularne ekonomske reforme. U to, svakako, spada i privatizacija obrazovanja. Kao što je u SAD-u – kako to pokazuje Michael Moore u dokumentarnom filmu "Sicko" (2007.) - privatizacija zdravstva uspjela bez većih problema, između ostalog i zato jer su korporacije populističkim argumentima, koji svoje porijeklo vuku još iz neslavne McCarthyjeve ere pedestih, besplatno zdravstvo za sve kontinuirano prikazivale kao "socijalizam" (što i dalje čine u kontekstu minimalnih i nedostatnih reformi koje pokušava provesti Barack Obama), tako se u Hrvatskoj upravo "doktrinom šoka" (eto, to su vam komunisti i teroristi, ne slušajte ih!) po tom uzoru najprije nastoji privatizirati obrazovanje – a onda, dakako, zdravstvo te svi drugi segmenti u kojima obitava potencijal Profita.”
Srećko Horvat, Igor Štiks

Igor Štiks
“Povela me na pijacu Markale. Alma kaže da se na tom mjestu može konačno upoznati duša unutarnjeg Sarajeva. Ne govori pritom o švercu hrane, o svakodnevnim prehrambenim proizvodima koji sve više postaju nedostižni običnim građanima, nego o stvarima koje su do jučer ispunjavale stanove i kuće građana. I doista, ovdje nalazimo ljude koji već donose kućne dragocjenosti na prodaju, ili barem ono čega su se spremni odreći. Danas još prodaju knjige – mslim dok pratim Almu kroz gužvu, dok je slušam kako razgovara s ljudima, kako pozdravlja, pita, ide dalje – manje vrijedne slike, porculan, neupotrebljive lijepe predmete, domino, lule, antikvitete..., a sutra će donositi srebro, zlato, dijamante, rijetkosti, prodavat će godinama sakupljane zbirke koječega, najskupocjenije posuđe, najljepše perzijske ćilime ili porodične uspomene na ovoj burzi na kojoj će se vrijednosti svih tih stvari iz nekadašnjih života mjeriti šakom riže, kilom brašna, s dva ili tri jaja, žlicom ulja...Simon je u pravu, omča se steže. Doći će spoznaja, pa očaj.”
Igor Štiks, Elijahova stolica

Andrej E. Skubic
“Oko dvjesta milijuna godina nakon Velikog praska oblake plina na nekim mjestima, koja su bila posljedica neravnomjernosti u prvobitnoj raspodjeli mase i energije, počela je privlačiti njihova vlastita masa, koja je stvarala gravitaciju, zakrivljenost prostora. Oblaci su na tim mjestima postajali sve gušći, u njima se povećavao tlak, a s njime i temperatura. Plin je uskoro počeo zračiti zbog tlaka i u svemiru se pojavljuje prva svjetlost kakvu poznajemo danas. No na prvotno užarenu jezgru zbog gravitacije neprestano liju sve veće mase plina iz okoline, koje povećavaju tlak i temperaturu; zračenje postaje svjetlije, stalno otpušta sve više energije. Atomi se mijese u plazmi jezgri i slobodno razlijevajućih elektrona. Jezgre, oslobođene svojih ovojnica, počnju pri stalnom dotoku energije postupno treptati i sve strastvenije, sve neizdržljivije udarati jedne o druge. Konačno, jezgre počinju pucati od vrućine. Nastaje popkorn.

...Bok, kažem i nasmijem se. U biti mi je skoro cijeli trenutak neugodno, kao da je ona mene uhvatila ovako s vrećicom iz dućana ispred vrata na izlazu iz podruma samo onako kako stojim, a ne ja nju.”
Andrej E. Skubic

Ognjen Spahić
“Dakle: srce. Izvaditi organ iz bolesnih grudi i sahraniti ga u rodnoj zemlji. Sestrica će se nesumnjivo pobrinuti da to bude raskošna kristalna posuda, prozirna i teška, sa dobrim zatvaračem. Delacroix će predložiti da se komad mesa potopi u vrhunskom konjaku, pa će i na taj način smrt slavnog kompozitora biti ponuđena kao već gotova proza servirana uz kardiovaskularni desert. I samo jezivo retardirana budala ne bi bila u stanju da od tog materijala sastavi priču. Imaginacija gotovo da i nije potrebna. Sve je savršeno jasno, pa se usuđujem reći kako je čin Chopinove smrti tabelarni plan postupaka kojima možete zakoračiti u književno blato, a da ne potonete grokćući poput glupave svinje. Dakako, govorim o prosjeku. Govorim o slijepcima zalutalim u svijet literature koji ne vide dalje od, recimo, Chopinovog srca.”
Ognjen Spahić

Philipp Blom
“Kultura imperijalizma i maštanje o Orijentu nisu iste stvari. Potonje je bilo značajan dio europske kulture na prijelazu iz 19. stoljeća. Doduše, svrha maštanja nisu bile imperijalne težnje, nego je ono nudilo bijeg od vrtoglave brzine modernog života...
Fascinacija Orijentom bila je ujedno i fascinacija senzualnim svijetom "prirodnih" i snažnih emocija, erotskim rajem koji nije dodirnula blijedaa ruka Crkve, niti ga je pervertirao veliki grad. ...Postojala je još jedna snažna privlačnost orijentalnog svijeta. Osjećaj vječnosti, iluzija pustinje, tropskih šuma i zabačenih visoravni (kako je zamišljao Conan Doyle, moglo bi se tu skrivati cijelo prethistorijsko carstvo životinja i zmajeva), drevnih gradova u kojima su drevni običaji upravljali životima fatalističkih naseljenika, nudili su potpunu suprotnost kontroliranom životu, ovisnom o tehnologiji, kojim je stanovništvo bilo primorano živjeti u modernim gradovima. Čak su opijum i hašiš, droge uvezene iz tog primamljivog svijeta, nudile sladak zagrljaj potpunog zaborava i rijetke trenutke blaženstva izvan vremena i prostora. Ako je brzina bila otrov suvremenosti, Orijent je bio njen protuotrov.”
Philipp Blom

178481 The GoodBook Club — 1948 members — last activity May 20, 2017 04:38AM
Hello everyone, So we at Penguin Random House Canada have a conundrum. We're maxed out a 5000 friends and can't add anymore faces to our GoodReads fam ...more
See your year in books badge
Ante Th...
1,131 books | 176 friends

Luka Pejić
299 books | 162 friends

Martina
781 books | 363 friends

Valenti...
2,745 books | 507 friends

Bibliom...
281 books | 145 friends

Anamarija
519 books | 46 friends

Olja
1,313 books | 351 friends

Nina Li...
1,039 books | 592 friends

More friends…Polls voted on by Fraktura

Lists liked by Fraktura