Vasko Genev
180 ratings (4.26 avg)
110 reviews

#9 top reviewers
#14 best reviewers

Vasko Genev

Add friend
Sign in to Goodreads to learn more about Vasko.


Обратното на слън...
Rate this book
Clear rating

 

Vasko’s Recent Updates

Vasko Genev rated a book it was amazing
Музика на случайността by Paul Auster
Rate this book
Clear rating
4.5
Супер написана. Чете се все едно шофираш с удоволствие.

ПП. След като я прочетете не бързайте да си мислите, че сте я прочели. Изчакайте малко и си върнете някои сцени.

(view spoiler)
...more
Радостина Даскалова
Радостина Даскалова is on page 30 of 192 of На западния фронт нищо ново: Ей такава книга чакам отдавна да ми се "падне" за четене. Да ми се разхлопа хубаво сърцето и почти да ми се прииска да спра, но все пак да продължавам.
Каква странна ирония на живота - войните са взели толкова много жертви, а са дали толкова хубави книги на човечеството след тях.
Vasko Genev rated a book it was amazing
Музика на случайността by Paul Auster
Rate this book
Clear rating
4.5
Супер написана. Чете се все едно шофираш с удоволствие.

ПП. След като я прочетете не бързайте да си мислите, че сте я прочели. Изчакайте малко и си върнете някои сцени.

(view spoiler)
...more
Музика на случайността by Paul Auster
Rate this book
Clear rating
Vasko Genev wants to read
сърцето ти нося by E.E. Cummings
Rate this book
Clear rating
Vasko Genev rated a book it was ok
Някой, който се шляе by Julio Cortázar
Rate this book
Clear rating
Ще ползвам мнението на Кортасар за разказа си "Лодката" (между другото, най-дългия в книгата ... ) като кажа, че този сборник като цяло е "Ама че лош!".

Издателството е от времето на соца, предговора е пълен с глупости като това, че сборника "обхваща
...more
Vasko Genev wants to read
Atlas Obscura by Joshua Foer
Rate this book
Clear rating
Vasko Genev is currently reading
Музика на случайността by Paul Auster
Rate this book
Clear rating
More of Vasko's books…
“Младият мъж отговаря, че колкото за писане – не пише, няма такава насоченост, но би могъл да стане например… главен редактор.”
Исак Бабел, Вдъхновение

Clarice Lispector
“А по въпроса, кое е първо: яйцето е намерило кокошката.”
Clarice Lispector, The Foreign Legion

Thomas Wolfe
“39 · Remorse

His mind, now goaded by an intolerable desire to know her, see her, have and own her, to mine her life up bit by bit out of the depthless pit of time and the furious oblivion of the city’s life, and to join it, root and branch with all the fibrous tendrils of everything that she had seen and known and touched, to his own, prowled beastwise back across the jungle of the past, scenting the final limits and last implications of every casual word, each story, scene, or moment, each sight or sound or odor he had torn from her in three years with his tireless and insatiate hunger.

39. Разкаянието

стр. 635-636

Сега мислите му се движеха от непреодолимото желание да я види и разбере, да я има до себе си и да я притежава, да изрови живота ? частица по частица от бездънната яма на времето и страхотната забрава на живота в града, да се слее с нейните корени и клони, да вплете в нишките на всичко, що бе видяла, разбрала и усетила, собствения си живот, който сега като див звяр дебнеше и обикаляше джунглата на миналото и душеше най-незначителните нюанси и загатнатия смисъл на всяка сцена и миг, на всеки поглед, звук или миризма, които през тези три години бе успял да отскубне от нея със своя непрестанен, неутолим глад.”
Thomas Wolfe, The Web and the Rock
tags: quotes

Thomas Wolfe
“36. Призракът на смъртта през април

стр. 589
В задния двор на старата тухлена къща, където живееше Мънк, един от тези малки, оградени дворове на нюйоркските къщи — частица от размерената площ на квартала, се виждаше парче стара изтощена земя, едно петно нежна тревица и едно-единствено дърво. През онзи април Мънк гледаше как ден след ден това дърво отново бързо се покрива с великолепната зеленина на младите си листа. И един ден, когато се взря в сърцевината на вълшебната му избуяла зеленина и забеляза как в нея проникват струйки трептяща светлина, как тоновете стават по-богати, как се менят и играят с най-незабележимите промени на светлината и с всеки най-нежен и неуловим полъх на вятъра, всичко това му се стори така живо, реално и силно, че то се превърна в магия и тайнство, събрало в себе си цялата мъчителна мечта на времето и човешкия живот. И внезапно той изпита чувството, че дървото се бе сляло със съдбата му, и видя живота си в цялата му мимолетност от раждането до смъртта.
Въздействието на зеления цвят върху спомените му и чувството му за време го накараха да изпита своебразната сила и способността на пролетта да събужда у човека дълбокото, неуловимо и загадъчно усещане за неговата принадлежност към света. Първата зеленина на пролетта,и особено първата зеленина в града, не само обгръщаше целия хаос и безпорядък на града в огромната лирична хармония на живота, но и въздействаше магически върху всичките му спомени, така че целият живот, който пулсираше наоколо му се превръщаше в неделима част от всеки миг на собственото му съществование. По този начин миналото бе станало осезаемо като настоящето и той преживяваше събития отпреди двадесет години с такава сила и вълнение и чувство за реалност, като че ли се бяха случили току-що. Мънк усещаше, че във времето няма сегашно и минало, че никое „сега“ не е по-живо и действено от „тогава“, и така измислицата за непрекъснатостта на времето изчезна и целият му живот се превърна в едно нерушимо единство на време и съдба.
Така през онази пролет съзнанието му бе всецяло погълнато от вълшебството на магическата зеленина и затова в живота му като във фокус се събра цялата сила на едно видение: това беше видението на смъртта: унищожението, което, неизменно присъствуваше в хилядите, непрекъснато вълнуващи мисълта му образи. Той виждаше света в краските на смъртта не защото се опитваше да го прегърне, не защото искаше да се измъкне от този така непоносим живот и да отиде в някакво свое, приказно кътче, но защото от години жаждата му за знания, която бе така ненаситна, че не му даваше мира, докато до дъно не изчерпи същността и смисъла на нещата, все още го тласкаше напред към бягство към живота. Но сега му се струваше, че самият живот то е изиграл.”
Thomas Wolfe, The Web and the Rock
tags: quotes

Antonio Tabucchi
“Rather than regret for what I have written, I feel regret for what I shall never be able to read.”
Antonio Tabucchi, Piccoli equivoci senza importanza
tags: books

29774 Bulgaria reads — 2710 members — last activity 13 hours, 46 min ago
Група за дискутиране на книги на български език.
140071 The Reading For Pleasure Book Club — 2921 members — last activity 20 minutes ago
This is a book club where we will share our current reads in ebooks, regular books, audiobooks, graphic novels and more. This is where we can all shar ...more
51888 Аз чета — 1292 members — last activity Apr 19, 2018 06:35PM
Това е група за хората, за които да заявят "Аз чета" е повод за гордост.
See your year in books badge
Boris
1,128 books | 404 friends

Diana D
423 books | 104 friends

Благовеста
840 books | 249 friends

Наталия...
1,074 books | 966 friends

Gergana
1,239 books | 109 friends

Neva
1,546 books | 206 friends

Tsvetel...
1,513 books | 183 friends

Allexiss
287 books | 214 friends

More friends…


Polls voted on by Vasko

Lists liked by Vasko