Goodreads Malaysia discussion

47 views
Arkib (Reading Challenge 2012) > Cabaran 111 buku Azhaari

Comments Showing 1-25 of 25 (25 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

M. Azhaari Shah Sulaiman (azhaarishah) | 216 comments Januari

1. Chicken Soup for the Soul - Jack Canfield

2. Muslim Tionghoa Cheng Ho: Misteri Perjalanan Muhibah di Nusantara - Kong Yuanzhi

3. Wang, Islam dan Anda - Zaharuddin Abdul Rahman

4. Islamic Banking How Far Have We Gone - Prof Ataul Huq Pramanik

5. Halal Haram: An Important Book For Muslim Consumers - CAP


M. Azhaari Shah Sulaiman (azhaarishah) | 216 comments Februari

6. Akhlak Pelajar Cemerlang - Hasnan Kasan

7. Act Like a Lady, Think Like a Man - Steve Harvey

8. Mental Revolution - Senu Abdul Rahman


M. Azhaari Shah Sulaiman (azhaarishah) | 216 comments Mac

9. The Art of War - Sun Tzu

10. Riba - Hisham Ahmad

11. Childe Roland To The Dark Tower Came - Robert Browning

12. Tiga Kali Seminggu - Faisal Tehrani

13. Zikir Rindu - Azizi Haji Abdullah

14. Kahwin Sekarang? Siapa Takut! - Akhmad Muhaimin Azzet

15. The Arabian Nights: Tales from a Thousand and One Nights


message 4: by M. Azhaari Shah (last edited Jun 15, 2012 12:43AM) (new)

M. Azhaari Shah Sulaiman (azhaarishah) | 216 comments April

16. Improve Your Reading - Ron Fry

17. Panduan Menterjemah - Ainon Muhammad

18. Knight Of Christ, Knight Of Templar - Rizki Ridyasmara

19. Islam: Revolusi Ideologi dan Keadilan Sosial - Hamka

20. The Unsung Heroes - Zainuddin Maidin

21.Ustaz Azhar Idrus, Daie Sejuta Ummat - Riduan Mohamad Nor.


M. Azhaari Shah Sulaiman (azhaarishah) | 216 comments Mei


22. A Hundred and One Days - Asne Seierstad

23. Palestine Opression Unrivalled - Dr. Hafidzi Mohd Noor

24. Lelaki dan Sebilah Pedang Tajam - Hasan Baseri Budiman

25. Nasi Ayam Laut Sepinggan - J.M. Aziz.


M. Azhaari Shah Sulaiman (azhaarishah) | 216 comments June

26. Perempuan Nan Bercinta - Faisal Tehrani

27. The Clash of Fundamentalisms: Crusades, Jihads and Modernity - Tariq Ali

28. Ivan the Fool - Count Leo Tolstoy

29. Kalau Kita Menjadi Kayu - Idris Abdul Rahim

30. Black Beauty - Anna Sewell

31. The Alchemy of Happiness - Al-Ghazali

32. A Modest Proposal - Jonathan Swift

33. Travelog Seorang Da'i - Abdul Rahman Mohamed

34. Denyut Kasih Medik - Farhan Hadi


M. Azhaari Shah Sulaiman (azhaarishah) | 216 comments 35. Cinta Fansuri - A. Samad Said


message 8: by M. Azhaari Shah (last edited Jun 16, 2012 03:42AM) (new)

M. Azhaari Shah Sulaiman (azhaarishah) | 216 comments 36. Bukan di Negeri Dongeng - Helvy Rosa Tiana


M. Azhaari Shah Sulaiman (azhaarishah) | 216 comments 37. Murat - Alexandre Dumas

38. Kekasih Sam Po Bo - Faisal Tehrani


message 10: by M. Azhaari Shah (new)

M. Azhaari Shah Sulaiman (azhaarishah) | 216 comments Penat dah nak update. Apapun cabaran ini telah berjaya ditamatkan. Currently sudah 134 buku.


message 11: by Syahira (new)

Syahira  | 752 comments ah... tukar nama eh. padan la


message 12: by M. Azhaari Shah (new)

M. Azhaari Shah Sulaiman (azhaarishah) | 216 comments lama dah tukar nama. :)


message 13: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1540 comments Mod
Cabaran 111, setahun atau sepanjang menjadi ahli GRMY? 134 jumlah kesemua buku & 38 buku yg dibaca sepanjang 2012. Jadi, saudara yg mana sasaran 2012?


message 14: by M. Azhaari Shah (new)

M. Azhaari Shah Sulaiman (azhaarishah) | 216 comments 111 buku untuk cabaran 2012. Saya update sampai buku yang ke 38 saja. Seterusnya tak update dah. Maksudnya , saya dah tamatkan cabaran 111 buku untuk tahun 2012 dan sekarang sedang membaca buku yang ke 140 dalam tahun ini. Maaf kalau saya ada menimbulkan kekeliruan.


message 15: by Hamidah (new)

Hamidah | 22 comments M. wrote: "111 buku untuk cabaran 2012. Saya update sampai buku yang ke 38 saja. Seterusnya tak update dah. Maksudnya , saya dah tamatkan cabaran 111 buku untuk tahun 2012 dan sekarang sedang membaca buku yan..."

macam mana saudara boleh baca sampai 140 buku setahun, maknanya satu buku dalam 2,3 hari baca (non-stop tu), saya nak baca satu buku seminggu pun susah (selalunya sebulan 2 buku shj)


message 16: by M. Azhaari Shah (new)

M. Azhaari Shah Sulaiman (azhaarishah) | 216 comments Waalaikumussalam. inshaallah saya cuba jawab sebaiknya. Lepas saya tamat STPM , saya duduk rumah lebih kurang 8 bulan sebelum masuk universiti, dan masa itu lah saya gunakan sebaiknya untuk baca sebanyak buku yang saya mampu. Bagi saya ini perkara biasa je, kadang kadang boleh habis 3 buku sehari (depends pada ketebalan buku). Dan pernah sekali saya memerap di rumah dan dapat habiskan 4 buku sehari dari kulit depan sampai kulit belakang.

Tapi sekarang bila dah masuk universiti dan mula sibuk dengan assignments , meetings, kelas, persatuan, seminar , dan program program lain , projek dan working hour untuk persatuan, usrah, kulliyah dll, nak habiskan satu buku seminggu pun agak payah.

Saya target 199 buku tahun ini. Saya rasa tak jadi masalah untuk baca sebanyak itu kerana STPM telah membiasakan saya menelan buku buku yang tebal.

Adakah penjelasan saya memuaskan saudari? :)


message 17: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1540 comments Mod
Wah bagus sekali. Tahniah. Saya doakan saudara kekalkan pembacaan yang meluas walaupun dah masuk U. Sepatutnya orang di U lebih banyak membaca. Nak buat assignment pun kena membaca, cuma mungkin bukan baca dari kulit depan ke kulit belakang.


message 18: by M. Azhaari Shah (new)

M. Azhaari Shah Sulaiman (azhaarishah) | 216 comments buat assignment lebih banyak merujuk dari membaca, dan saya tak kira itu sebagai membaca. :)


message 19: by Hamidah (new)

Hamidah | 22 comments ok terima kasih atas penjelasan, cuma rasanya saya tak boleh nak ikut cara tu. Saya hanya boleh untukkan masa satu ke dua jam sahaja utk membaca sehari dan hanya hari2 biasa shj.


message 20: by M. Azhaari Shah (new)

M. Azhaari Shah Sulaiman (azhaarishah) | 216 comments Saya jenis hardcore dan memerap dalam bilik masa dulu. Memang la boleh baca sebanyak tu (Tapi rasanya ramai lagi yang baca lebih banyak dari saya). Jadi yang sesuai ialah kita ikut kemampuan sendiri. Macam sekarang pun saya dah tak mampu nak baca macam dulu. Banyak komitmen yang lebih perlu untuk dilaksanakan daripada sekadar memerap dan membaca buku.


message 21: by Ophan (new)

Ophan Bunjos | 15 comments bila awak tinggalkan stpm?


message 22: by M. Azhaari Shah (new)

M. Azhaari Shah Sulaiman (azhaarishah) | 216 comments tahun lepas..


message 23: by Hamidah (new)

Hamidah | 22 comments muda lagi, pangkat anak2 ni sbb anak saya yg bongsu pun dah 20 tahun


message 24: by Ophan (new)

Ophan Bunjos | 15 comments dengan segala aktiviti dan program yang kau sertai, kau masih fikir kau boleh habiskan 199 buah buku? kau baru saja dua bulan masuk universiti selepas 8 bulan perap dalam bilik dan dah takleh nak baca buku macam sebelumnya. itupun seminggu satu buku pun payah. alasan, kau sudah biasa baca masa stpm. woha! baca detective conan ker aper?


message 25: by M. Azhaari Shah (new)

M. Azhaari Shah Sulaiman (azhaarishah) | 216 comments Pn. Hamidah. Pasti anak puan pun banyak membaca seperti puan kan.

En. Ophan, inshaallah boleh. Sebab tu kita sebut cabaran kan. tinggal 31 buku lagi menuju 199. Bukan banyak mana pun. Saya bukan memerap saja dalam bilik masa STPM, saya bekerja pada masa tu, tapi rasanya tak perlulah saya ceritakan disini sampai se-detail itu , kerana itu termasuk hal peribadi bagi saya. Secara asasnya memang susah nak habiskan 1 buku dalam seminggu bila baca 5-10 buku sekaligus kan?

kalaupun Detective Conan sekalipun , masih buku juga kan? Saya tak pasti kalau En. Ophan memang selalunya baca buku buku setebal The Muqaddimah oleh Ibn Khaldun atau The Great Ideas oleh Mortimer J. Adler dan baru lah itu dikatakan "membaca", tapi bagi saya, saya pilih buku apa yang saya nak baca. Pembacaan yang terlalu berat kadang kala boleh menyebabkan tekanan lebih lebih lagi pada saya yang masih baru dalam dunia buku ni. Kalau nak tengok buku apa yang saya baca boleh lah tengok sendiri dalam list saya. Bukan je Detective Conan ; Naruto, Bleach semua ada.

Dan secara jujurnya dari hati saya, ada keperluan ke untuk mempertikai itu dan ini? Dalam Goodreads ni belum ada seorang pun yang baca lebih dari 1,000 buku dari Malaysia, dah timbul terlalu banyak pertikaian. Bagaimana untuk tuan menanggapi orang Indonesia yang telah membaca 14,000 buku tu?


back to top