Netherlands & Flanders group discussion

Godenslaap
This topic is about Godenslaap
66 views
Group reads > Ended - Group Read #4: Godenslaap by Erwin Mortier

Comments Showing 1-20 of 20 (20 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by BookLovingLady (last edited Jun 19, 2012 04:07PM) (new) - rated it 4 stars

BookLovingLady | 3022 comments Mod
Fourth group read starts on Wednesday, 20 June 2012 and ends on Tuesday 24 July 2012. The book for this group read will be Godenslaap by Erwin Mortier.

Comments can be left in either Dutch or English, and please, feel free to join in any time because the more the merrier!


message 2: by BookLovingLady (last edited Jun 27, 2012 01:54AM) (new) - rated it 4 stars

BookLovingLady | 3022 comments Mod
Laat ik dit keer maar eens de eerste zijn... Ik ga Godenslaap zeker lezen tijdens de group read periode, maar ik wil eerst nog even een ander boek uitlezen.


Angela | 75 comments Leuk! Ik heb het boek ook nog niet gelezen, maar ga het binnenkort even opzoeken in de bibliotheek.


Renske | 105 comments Ik heb boek zojuist bij de bieb geleend. Ik ben benieuwd wat ik van gaan vinden, enerzijds spreekt het onderwerp me aan, anderzijds vraag ik me af of de schrijfstijl mij zal liggen.


BookLovingLady | 3022 comments Mod
@Renske
Je bent sneller dan ik :-) Ik hoop mijn huidige boek vandaag uit te kunnen lezen zodat ik morgen aan Godenslaap kan beginnen. Het wordt voor mij een eerste kennismaking met het werk van Erwin Mortier. Ben benieuwd...


message 6: by BookLovingLady (last edited Jun 27, 2012 01:59AM) (new) - rated it 4 stars

BookLovingLady | 3022 comments Mod
Ik heb op het moment helaas niet zo heel veel tijd om te lezen, maar... ik ben gisteren begonnen aan Godenslaap! :-)

Ik heb pas een paar bladzijden gelezen en het eerste wat me opviel is de mooie schrijfstijl/het mooie taalgebruik. Dat ligt me wel, dus ik ben benieuwd naar de rest van het boek. Volgens Karine, zie http://www.goodreads.com/topic/show/7..., is Erwin Mortier een echte Vlaamse Marcel Proust.


message 7: by BookLovingLady (last edited Jul 15, 2012 07:51AM) (new) - rated it 4 stars

BookLovingLady | 3022 comments Mod
Ik ben nog niet zo heel ver gevorderd, want zoals gezegd had ik niet zo veel tijd om te lezen. Ik heb nu ongeveer een vijfde van het verhaal gelezen en zal alvast een korte reactie geven.

Ik vind het mooi. Héél erg mooi zelfs. Wat me opvalt, en aanspreekt, zijn, naast het eerder genoemde taalgebruik, de zeer gedetailleerde beschrijvingen. Bijvoorbeeld over ‘de loden kogeltjes die in de linnenkasten het lintwerk van de jurken of rokken of blouses kreukvrij houden door hun gewicht’. Of de beschrijving van de koelkelder in het huis van Helena’s grootouders en de beschrijving van Moemoe, haar overgrootmoeder. Ook vind ik het heel beeldend hoe het poseren en de kleding die men begin 20ste eeuw droeg wordt beschreven. Het wordt zo goed gedaan dat ik de gedragen kleding uit die tijd gewoon voor me kan zien. En dan de uitleg over het opgestoken haar van vrouwen: Nooit geweten dat daar regels voor waren in die tijd. Alle beschrijvingen vormen een natuurlijk geheel met het verhaal en vloeien er naadloos mee samen.

Kortom: Ook al heb ik het boek niet zelf genomineerd, ik ben blij dat Godenslaap de poll voor de vierde group read heeft gewonnen. :-)


Angela | 75 comments Ik heb de eerste 100 pagina's inmiddels gelezen en het taalgebruik is inderdaad mooi, maar soms vind ik het een beetje té worden. Mortier is duidelijk een taalvirtuoos, maar af en toe mag het van mij best iets korter en bondiger. Dat heeft er ook mee te maken dat het verhaal nog niet echt op gang is gekomen en er veel fragmentarisch verteld wordt. Tot nu toe komt het boek op mij voornamelijk over als mooischrijverij, hopelijk wordt het nog meer dan dat.


Karine (karineboek) | 3 comments Booklovinglady wrote: "Ik heb op het moment helaas niet zo heel veel tijd om te lezen, maar... ik ben gisteren begonnen aan Godenslaap! :-)

Ik heb pas een paar bladzijden gelezen en het eerste wat me opviel is de mooie ..."


Momenteel lees ik Post voor Mevrouw Bromley van Stefan Brijs. Handelt over hetzelfde onderwerp (WO I), maar haalt het niet bij Godenslaap van Mortier hoor. Een goed en vlot geschreven boek daar niet van, maar het is alsof een jeugdboek te vergelijken met een .... tja een Vlaamse Proust.Ik druk het waarschijnlijk wat te simplistisch uit, maar twee boeken met hetzelfde onderwerp kunnen stilistisch gezien niet meer verschillen.


message 10: by BookLovingLady (last edited Jul 01, 2012 10:56AM) (new) - rated it 4 stars

BookLovingLady | 3022 comments Mod
Angela wrote: "Ik heb de eerste 100 pagina's inmiddels gelezen en het taalgebruik is inderdaad mooi, maar soms vind ik het een beetje té worden. Mortier is duidelijk een taalvirtuoos, maar af en toe mag het van m..."

Ik heb vandaag het tweede deel uitgelezen, dus ben ongeveer net zo ver als jij. Leuk om je opmerking over het taalgebruik te lezen (dat is één van de voordelen van een group read, dan zie je tenminste ook hoe anderen het ervaren...).

Ik vind het taalgebruik juist prima passen bij Helena. Haar moeder noemt haar al in een vroeg stadium spottend een 'dichteres' vanwege haar gebruik van 'mooie woorden', dus ik vond het wel passend dat Helena haar verhaal op deze manier aan de lezer voorschotelt :-) En gezien haar leeftijd vond ik het fragmentarische ook wel passend.

In het eerste deel leer je als lezer, behalve over Helena zelf natuurlijk, veel over Helena's moeder. In het tweede deel vertelt ze meer over haar broer, zodat je ook van hem een beter beeld krijgt. De vraag blijft natuurlijk hoe objectief Helena is met haar informatie. Om een voorbeeld te geven: In Een meisje van stand duurt het even voor je door hebt dat de vertelster niet helemaal betrouwbaar is omdat ze heel duidelijk alles vanuit haar eigen perspectief vertelt. Dit maakt het boek echter wel heel fascinerend. Dus nu maar afwachten of ik kan ontdekken hoe objectief Helena is... :-)

Ik heb tijdens het lezen van Helena's verhaal inmiddels een aantal vragen over haar leven opgedaan, omdat ze een paar dingen slechts heel licht heeft aangestipt (en dat maakt mij dan nieuwsgiering). Ik ben dan ook benieuwd of deze 'raadsels' nog beantwoord gaan worden in de rest van het boek.


Angela | 75 comments @Booklovinglady, het taalgebruik en de manier van vertellen passen wel bij de hoofdpersoon ja, maar tot nu toe zorgt het er wel voor dat ik nog niet echt gegrepen wordt met het verhaal. Wat dat betreft ben ik het wel met de moeder van Helena eens. Zij zegt ergens dat een zin geen worst is en Helena hier en daar eens wat punten moet neerzetten.


message 12: by BookLovingLady (last edited Jul 06, 2012 01:46PM) (new) - rated it 4 stars

BookLovingLady | 3022 comments Mod
Ik ben met het lezen van Godenslaap niet alleen in het midden van het boek, maar tevens middenin de beschrijvingen over de Eerste Wereldoorlog, beland.

Ondanks de gruwelen van de oorlog, die hier zeer goed worden beschreven vanuit het oogpunt van Helena, een 'gewone' burger, blijft het taalgebruik met de mooie volzinnen mij erg aanspreken en vind ik het nog steeds passen bij wat er verteld wordt. Het ligt mij duidelijk wel, deze stijl van schrijven.

@Angela
Ik ben de opmerking van Helena's moeder "Hak toch eens knopen door, en zet wat punten hier en daar. Een zin is geen worst." (p. 158 in mijn uitgave) inmiddels tegengekomen en moest meteen aan jouw bericht hier in de groep denken :-) Ik zal je eerlijk zeggen dat ik, toen ik die opmerking van Helena's moeder las, enigszins verbaasd een bladzijde ben teruggegaan om te kijken hoe het met de punctuatie gesteld was, zozeer ga ik op in het verhaal en geniet ik van de schrijfstijl :-) Mortier gebruikt inderdaad lange zinnen, bleek toen ik er bewust naar ging kijken (was me niet eens meer opgevallen, zo prettig vind ik het boek lezen), en er mogen dan niet veel punten aanwezig zijn in Helena's verhaal, maar komma's zijn er voldoende :-) Het is gelukkig geen Jef Geeraerts in
Gangreen: De Cyclus Black Venus ~ De Goede Moordenaar ~ Het Teken van de Hond ~ Het Zevende Zegel , want dat is een schrijfstijl waar je echt heel erg aan moet wennen...


BookLovingLady | 3022 comments Mod
Karine wrote: Momenteel lees ik 'Post voor Mevrouw Bromley' van Stefan Brijs. Handelt over hetzelfde onderwerp (WO I), maar haalt het niet bij 'Godenslaap' van Mortier hoor.

Ik heb Post voor mevrouw Bromley nog niet gelezen, maar het is één van de genomineerde boeken voor de volgende group read, dus wie weet... :-)


message 14: by BookLovingLady (last edited Jul 15, 2012 10:02PM) (new) - rated it 4 stars

BookLovingLady | 3022 comments Mod
Een hele week niet kunnen lezen, maar gisteravond gelukkig weer begonnen en vanochtend in alle rust het derde deel van Godenslaap uitgelezen.

Ik vond het bijzonder indrukwekkend, dit derde deel waarin de periode van de Eerste Wereldoorlog wordt beschreven. Door mijn kennis van de Engelse literatuur weet ik natuurlijk wel het één en ander van deze loopgravenoorlog en de enorme slagvelden, maar toch is dit weer anders door de zeer knappe manier waarop Erwin Mortier deze periode in Godenslaap weet weer te geven.
Helena’s manier van vertellen heeft hier over het algemeen iets terloops, iets afstandelijks haast, maar het is dat wat niet wordt verteld, en je eigenlijk tussen de regels door leest, wat je doet je beseffen waarom de Britten dit ‘the Great War’ noemen.
Er zijn echter ook duidelijke uitzonderingen op deze wat terloopse, afstandelijke manier van vertellen, zoals bijvoorbeeld het gedeelte over de dood van Amélie Bonnard.
Heel indrukwekkend vond ik ook de beschrijving van het bezoek van Helena en Matthew aan Ieper/Ypres. Ook later, als Helena min of meer terloops opmerkt dat er volgens de kaart ergens een gehucht (Passendale?) moet zijn, maar dat daar niets van te vinden is, doet dit je weer beseffen wat een enorme ravage de Eerste Wereldoorlog heeft veroorzaakt.
De beschrijving van de bezoeken van Helena's oom Theo, die de taak op zich heeft genomen de gezinnen, of beter gezegd de vrouwen, te gaan vertellen dat hun zoon of echtgenoot is omgekomen, is simpel maar tevens heel erg treffend...

Er zijn veel, heel veel dingen die indruk hebben gemaakt in dit derde deel, maar het zou te veel zijn om ze hier allemaal op te noemen dus ik laat het bij bovenstaande voorbeelden.


message 15: by BookLovingLady (last edited Jul 23, 2012 01:57AM) (new) - rated it 4 stars

BookLovingLady | 3022 comments Mod
Ik heb het boek gisteren (zondag) uitgelezen. Ik ben blij dat Godenslaap de poll voor de vierde group read heeft gewonnen, want ook al had ik (zoals eerder gezegd) het boek niet zelf genomineerd, het bleek voor mij een bijzonder interessant boek te zijn om te lezen.

Het vierde deel gaat nog over de Eerste Wereldoorlog, over het laatste jaar hiervan, en over de naweeën van de oorlog, maar is minder ‘intens’ dan het voorgaande deel. Deel vijf, het laatste deel, eindigt eigenlijk op de manier zoals het boek ook begint.

Het viel mij op dat, door het gehele boek heen, van alle personen Helena's moeder degene is die het meest wordt belicht in het verhaal. Natuurlijk zijn er ook anderen, zoals Helena's broer Edgard, haar man Matthew, haar vader, en haar oom Theo waar je over leest, maar haar moeder is toch wel heel prominent aanwezig. Als je de twee vrouwen, Helena en haar moeder Marianne, naast elkaar zet, levert dat een interessant beeld op; niet alleen van de twee personen zelf maar tevens als tijdsdocument.

Naast de ingewikkelde relatie tussen Helena en haar moeder beschrijft het boek voornamelijk de Eerste Wereldoorlog. Voor mij is dit het soort boek waar ik, na het uitgelezen te hebben, nog enige tijd over na kan denken en het hele verhaal nog eens in mijn gedachten de revue kan laten passeren. Ik houd daar wel van.

Ik realiseer mij natuurlijk dat het boek een fictief verhaal vertelt en dit heeft mij extra nieuwsgierig gemaakt naar de oorlogsdagboeken van de Vlaamse auteur Virginie Loveling (Oorlogsdagboeken: 1914-1918. Een vrouw vertelt over haar Eerste Wereldoorlog) waarin zij haar eigen persoonlijke ervaringen tijdens de Eerste Wereldoorlog beschrijft. Misschien dat ik dit boek dan ook als één van de boeken voor de Summer Challenge ga lezen...


message 16: by BookLovingLady (last edited Apr 26, 2015 04:21AM) (new) - rated it 4 stars

BookLovingLady | 3022 comments Mod
Hierbij de link naar een goed artikel over Godenslaap:
http://passievoorhanden.weblog.nl/lit...

Het valt mij op dat Godenslaap in veel van de artikelen die ik las vergeleken wordt met Het verdriet van België van Hugo Claus. Ik heb Het verdriet van België zelf (nog) niet gelezen en kan dus geen mening geven over deze vergelijking, maar is er iemand in de groep die wel beide boeken gelezen heeft en hier misschien licht op kan werpen? Alvast bedankt.


message 17: by Dymphie (new) - added it

Dymphie Mooie taal inderdaad, aparte gedachten ook.
Ben pas op pagina 10, maar daar heeft ze het al over book crossing "boeken bevrijden uit hun statische slagorde op de planken van de huisbibliotheek door ze elders een onderkomen te geven, in andere kamers, in de tuin, tussen de balken van het schuurtje, in de kelders, als paaseieren of kerstgeschenken, naamloos, onnoemelijk kwetsbaar, hun lot in handen van wie ze zou vinden."
;-)


Verheug me erop om de rest van het boek te lezen.


Renske | 105 comments Ik ben op dit moment pas op een derde van het boek, het is een boek dat aandacht en moeite vraagt, terwijl ik nu juist door drukke bezigheden meer behoefte heb aan een boek met een hogere ontspanningsfactor. Het zal een wat langdurig geheel worden om dit boek uit te lezen, maar ik ga verder, het is een interessant en mooi boek. De schrijfstijl wisselt tussen mooi en prima leesbaar en net zodanig ingewikkeld dat ik de woordvolgorde moet bestuderen om de draad te volgen, waardoor het me uit mijn ritme haalt. Maar het is tot nu toe absoluut de moeite waard. Ik kijk er naar uit wat het boek nog meer gaat brengen.


message 19: by BookLovingLady (last edited Jul 22, 2012 10:37PM) (new) - rated it 4 stars

BookLovingLady | 3022 comments Mod
@Dymphie en Renske

Ik zal deze group read wat langer open laten staan, nog een maandje of zo, zodat juliie berichten kunnen blijven plaatsen tot jullie het boek uit hebben. Ik zet woensdagochtend (dinsdagnacht) de titel van deze group read overigens wel als 'ENDED', want de nieuwe group read begint woensdag, en die wordt dan 'CURRENT' natuurlijk.

Normaal sluit ik het onderwerp van de group read af aan het eind van de periode, maar zoals gezegd zal ik dat dit keer pas doen als jullie het boek allebei uit hebben (in de hoop dat dit gaat lukken in de komende maand) want ik, en met mij waarschijnlijk ook anderen, ben/zijn nieuwsgierig naar jullie bevindingen.

Wel even laten weten als je het boek uit hebt natuurlijk :-) Veel leesplezier gewenst.


Renske | 105 comments Het heeft lang geduurd, maar ik heb Godenslaap uit gelezen. Mijn mening zoals ik die eerder heb gegeven is niet veranderd, sommige stukken zijn zeer mooi om te lezen, andere zinnen zijn mij te ingewikkeld om lekker te lezen. Het is een onderscheid dat grotendeels gelijk loopt met de verdeling tussen de beschrijvingen van de gebeurtenissen en de delen waarin in Helena haar gedachten uit.
Ik ben blij dat ik het boek heb gelezen, maar ik weet niet hoe snel ik nog eens een vergelijkbaar boek zou gaan lezen.


back to top