Netherlands & Flanders group discussion

128 views
Cookbooks / Kookboeken > Ben je heel erg, of een beetje, kookgek?

Comments Showing 1-26 of 26 (26 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Booklovinglady (last edited Jun 24, 2012 07:36PM) (new)

Booklovinglady | 2899 comments Mod
Ik ben begonnen mijn tamelijk grote collectie kookboeken op GR te zetten en weet, mede daardoor, dat er nog meer kookgekken in deze groep zijn.

Bij dit onderwerp over Kookboeken kan je van alles kwijt over koken en bakken, zoals je favoriete kook- of bakboek. Wat mij betreft mag je zelfs je favoriete recepten plaatsen als je dat zou willen (maar als je dat gaat doen is het verstandiger een nieuwe thread aan te maken met 'voorgerecht', 'hoofdgerecht', etc. om het een beetje overzichtelijk te houden).

Om maar eens 'af te trappen' (wel toepasselijk, gezien de voetbalgekte op het moment...); één van mijn favoriete kookboeken is nog altijd de Kook ook, maar eigenlijk gebruik ik allerlei kookboeken (vandaar de grote collectie), het ene boek heel vaak, het andere nauwelijks. En sommige boeken vind ik gewoon heel leuk om in te bladeren omdat ze zo fantastisch geïllustreerd zijn :-)

En over bladeren gesproken, weet je dat je fantastisch kunt bladeren in oude jaargangen van het maandblad TIP? Ik heb alle dertig jaargangen en als ik eenmaal begin met bladeren zie ik altijd zoveel wat ik eens zou willen maken... Een deel van de TIP recepten is ook in boekvorm uitgegeven, en Proef de winter is daarbij één van mijn favoriete boeken. De 'Chocolate Fudge Brownies' in dit boek zijn om je vingers bij af te likken. :-)

Een werkelijk fantastisch mooi 'bladerboek', en tevens een goed kookboek, is The Australian Heritage Cookbook. Het is echt een schitterend boek, maar door het gewicht is het wat lastig om er uit te koken. Ik typ een recept dan ook meestal over als ik het wil maken. En als we het dan toch over zware boeken hebben, wat dacht je van de Culinaria Europese specialiteiten? Dat boek is bijna niet te tillen...

Kook ook by Irene van Blommestein Proef de winter by Makkie Mulder The Australian Heritage Cookbook by Ellen Argyriou Culinaria Europese specialiteiten by Inge Rappert


message 2: by Booklovinglady (last edited Apr 26, 2016 11:24PM) (new)

Booklovinglady | 2899 comments Mod
Ik ben (heel erg) kookgek en heb vandaag een bezoek gebracht aan het Boekenfestijn in Leeuwarden waar onder andere heel veel kookboeken te vinden waren. De prijzen voor de kookboeken die ik leuk vond vielen mij overigens best nog wel tegen; het waren prijzen die je ook voor dit soort boeken bij de Witte Boekhandel of Voordeelboekhandel zou betalen. Maar dat gezegd hebbende, moet ik er aan toevoegen dat ik toch twee kookboeken heb gekocht :-)

Het eerste boek is De Chocolade bijbel : Met meer dan 200 recepten. De titel alleen al maakt het boek onweerstaanbaar natuurlijk, maar als je het open doet en al die fantastisch geïllustreerde recepten ziet, dan loopt het water je in de mond en verdwijnt het boek onmiddelijk in je boekenmand.

Naast chocolade ben ik ook heel erg gek op allerlei soorten soep en het zal daardoor niemand verwonderen dat ik als tweede kookboek De Soep bijbel : Een inspirerende verzameling soepen om zelf te maken in de boekenmand heb laten glijden. De Soep bijbel is uit dezelfde serie als De Chocolade bijbel en ook hier zijn de illustraties alleen al om te watertanden...

De Chocolade bijbel Met meer dan 200 recepten by Christine McFadden De Soep bijbel Een inspirerende verzameling soepen om zelf te maken by Debra Mayhew


message 3: by Booklovinglady (new)

Booklovinglady | 2899 comments Mod
Ik ben er inmiddels achter dat de twee kookboeken die ik tijdens het Boekenfestijn heb gekocht, zie hierboven, in de winkel en op het internet (bijvoorbeeld bij bol.com) precies hetzelfde kosten als wat ik ervoor betaald heb tijdens het Boekenfestijn.

In tegenstelling tot literatuur koop ik kookboeken echter nooit online want daar wil ik graag eerst uitgebreid in kunnen bladeren :-)

Zijn er groepsleden die wel kookboeken online kopen en zo ja, wat is jullie ervaring daarmee?


message 4: by Thibaut (last edited Aug 30, 2012 08:05AM) (new)

Thibaut (thibaut_m) | 10 comments Hey,
Zelf ben ik een redelijke 'foodie'. Ik eet zeer graag maar kook ook zelf enorm graag. Vandaar heb ik toch redelijk wat kookboeken. de laatste tijd koop ik er wel minder omdat ik mezelf er op betrap er uiteindelijk weinig uit te halen... uiteindelijk is er zeer veel op het internet te vinden als je iets wil klaarmaken.
Van sommige chefs kan ik het niet weerstaan hun boek te kopen en dat gebeurt wel dikwijls online... Ik vertrouw er op dat het goed zal zijn ...

1 van mij laatste top boeken is ZILTE KLEI van Edwin Vinke, van restaurant de Kromme Watergang in Hoofdplaat (Nederland) TOP TOP TOP adres!!Zilte Klei


message 5: by Booklovinglady (last edited Apr 26, 2016 11:31PM) (new)

Booklovinglady | 2899 comments Mod
Ik heb een enorme lading kookboeken en maak nooit alle recepten uit een boek, soms maar een paar per boek. Maar die recepten zijn dan ook de reden dat ik het boek gekocht heb :-) Sommige boeken kook ik aanzienlijk vaker uit dan andere, en dat zijn bij mij dan ook de boeken waar ik vier sterren aan gegeven heb.

Het gekke is dat ik de boeken van de bekendere chefkoks meestal tegen vind vallen; ik zie ze dan op TV koken en denk, 'dat lijkt me heel lekker' en koop dan een boek. Als ik er dan echter wat uit maak denk ik vaak 'Hmmm' :-) en is het recept zelden helemaal wat ik ervan had verwacht. Jamie Oliver is hier voor mij een goed voorbeeld van. Op televisie denk ik 'wauw' en heb daarom Happy Days met The Naked Chef : De essentie van het koken gekocht. En dan blijkt het toch niet helemaal wat ik er van had verwacht...

Op het moment heb ik voor de doordeweekse dagen (met weinig tijd) weer een manie wat betreft de recepten uit Oosters koken snel & lekker en maak het ene recept na het andere :-)

Gek genoeg maak ik zelden tot nooit recepten van het internet, ik weet eigenlijk niet goed waarom. Ik browse wel eens door de recepten op het web als ik iets specifieks zoek, maar val dan uiteindelijk toch meestal terug op een boek.

Happy Days met The Naked Chef De essentie van het koken by Jamie Oliver Oosters koken snel & lekker by Inmerc


message 6: by Thibaut (new)

Thibaut (thibaut_m) | 10 comments Je hebt wel volledig gelijk wat betreft de recepten uit kookboeken van 'bekende' koks. Volgens mij, en na overleg met bevriende top koks, zijn de recepten nooit juist. Ze laten wel altijd iets weg of zo.... hun geheimen zeker...
Nu, die boeken koop ik vooral om inspiratie op te doen :-)


message 7: by Booklovinglady (last edited Mar 13, 2013 06:53AM) (new)

Booklovinglady | 2899 comments Mod
Wie kent het boek Koken van James Peterson? Ik heb gehoord dat het een interessant kookboek is maar het is nogal prijzig, vandaar dat ik eerst graag zou willen horen wat andere groepsleden van dit boek (in de Nederlandse vertaling) vinden.

In het Nederlands is ook het boek Bakken: het standaardwerk met meer dan 350 recepten en technieken met ruim 1500 foto's van James Peterson te verkrijgen, en daar heb ik, gezien de prijs, dezelfde vraag over...


message 8: by Heidi (new)

Heidi (heididrie) | 26 comments Een ex-vriend van mij had dit boek, hij was kok.
Het is niet echt een receptenboek, meer een 'leerboek' over verschillende technieken.
Alvast, zo leek het voor mij, hij vond het geweldig...


message 9: by Thibaut (new)

Thibaut (thibaut_m) | 10 comments Ik ken de boeken niet... wat is de prijs wel? In belgie rond de 20 euro.


message 10: by Eric (new)

Eric Dekort (EricDekort) | 9 comments Als man zweer ik bij de SOS PIET kookboeken. Ze zijn nu gebundeld in 1 groot kookboek. Het 365 SOS Piet boek. Alle recepten worden duidelijk uitgelegd, en belangrijk, mogelijke fouten op het mislukken, worden al op voorhand besproken. Vlaamse kost tot de meer verfijnde recepten zijn hierin te vinden.


message 11: by Booklovinglady (last edited Mar 13, 2013 06:57AM) (new)

Booklovinglady | 2899 comments Mod
Thibi wrote: "Ik ken de boeken niet... wat is de prijs wel? In belgie rond de 20 euro."

De paperback is hier (in Nederland) ook te koop voor een kleine 20 euro (€ 19,95 om precies te zijn). Maar gezien de dikte van het boek (zo'n 4 cm voor Koken) ben ik eigenlijk op zoek naar de gebonden uitgave en ik heb ze hier alleen op het web kunnen vinden en daar zijn beide boeken nieuw € 34,95/stuk. Ik heb een aantal 'gewone' boekwinkels geprobeerd omdat ik zo'n duur boek graag eerst zou willen inzien, maar in de boekwinkels waar ik geweest ben moest het boek besteld worden en dan kan ik net zo goed bij een webwinkel bestellen, dan krijg ik het gratis thuisbezorgd voor dat bedrag.


message 12: by Marleen (new)

Marleen | 12 comments Ja een beetje kookgek ben ik wel. Ik ben wel meer voor de traditionele gerechten, niet echt experimenteel.Rick Stein is wel één van mijn favorieten. Ik kijk dan ook graag naar zijn programma's en heb al een mooie en lekker boek van hem van Seafood.
Ook Garry Rhodes kan mij bekoren. Ik ben diabeet en moet daarom ook op verschillende dingen letten zoals suiker en vetten. Maar dat pas ik gewoonlijk wel aan als ik een recept wil klaarmaken.
Ik kook af en toe nog wel eens een kookboek maar dan meer om gewoon in te lezen en naar de foto's te zien dan eigenlijk voor de recepten zelf.
Weet er soms iemand die mij aan titels van boeken kan helpen maar zo meer in roman vorm. Zoals bv Als een kok in Frankrijk van Bart De Loo.


message 13: by Booklovinglady (last edited Mar 17, 2013 01:08AM) (new)

Booklovinglady | 2899 comments Mod
Leentje wrote: "Ja een beetje kookgek ben ik wel. Ik ben wel meer voor de traditionele gerechten, niet echt experimenteel.Rick Stein is wel één van mijn favorieten. Ik kijk dan ook graag naar zijn programma's en ..."

Thibi noemde eerder bij deze thread Zilte Klei van Edwin Vinke. Misschien is dat iets? Ik ken het boek zelf niet, maar uit de beschrijving op te maken is dit zowel een lees- & kijkboek als een kookboek. Zie ook http://www.zilteklei.nl/


message 14: by Marleen (new)

Marleen | 12 comments Booklovinglady wrote: "Leentje wrote: "Ja een beetje kookgek ben ik wel. Ik ben wel meer voor de traditionele gerechten, niet echt experimenteel.Rick Stein is wel één van mijn favorieten. Ik kijk dan ook graag naar zijn..."

Oei dan moet ik nog eens goed lezen, want dat ben ik er waarschijnlijk overgelezen :-) dank je voor de tip,
ik vind het ook niet zo makkelijk om zo'n boeken te vinden, ik typ gewoonlijk 'culinaire boeken' of 'kookboek romans' in maar met meestal geen of weinig resultaat, dus als er nog tips zijn mag iedereen die mij wel aanbevelen aub.


message 15: by Marleen (new)

Marleen | 12 comments Ik ben eigenlijk "verplicht" als ik iets wil zoals bv een boek, alles online te kopen, ik kan nl zelf niet meer naar de winkels wegens gezondheidsproblemen, maar ik moet zeggen dat ik steeds (tot nu toe) heel tevreden ben.Ik bestel zowel bij Standaard Boekhandel, Bol.com, Proxis, Cosmox...
Voor ik een beslissing neem waar ik het ga aankopen ga ik wel steeds vergelijken, dat doe ik met alles wat ik bestel.
Ik heb vele boeken moetenDat is wel het voordeel van een ereader (je kan je boeken ook direct downloaden en beginnen lezen) doch bij kookboeken is dit niet echt handig daar er prachtige foto's bij staan.
Ja dus, persoonlijk ben ik heel tevreden met mijn aankoop van boeken.


message 16: by Booklovinglady (last edited Apr 26, 2016 11:36PM) (new)

Booklovinglady | 2899 comments Mod
Een tijdje geleden kreeg ik een aantal boekjes uit de serie Burda Culinair: 200 ovenrecepten, 250 soepen, sausen, salades, 200 slankrecepten, 200 visrecepten, 200 recepten voor goed en snel koken en 200 recepten voor wild en gevogelte.

Hoewel ik de boekjes meteen doorgebladerd heb (en het een en ander heb opgeschreven), ben ik er nog niet aan toe gekomen om een recept uit een van deze boekjes te maken. Ik vroeg me af of iemand de serie soms kent en er wel eens een recept uit gemaakt heeft?

200 ovenrecepten (Burda culinair, #1) by Aenne Burda 250 soepen, sausen, salades (Burda culinair, #7) by Aenne Burda 200 slankrecepten (Burda culinair, #8) by Aenne Burda 200 visrecepten (Burda culinair, #9) by Aenne Burda 200 recepten voor goed en snel koken (Burda culinair, #10) by Aenne Burda 200 recepten voor wild en gevogelte (Burda culinair, #11) by Aenne Burda


message 17: by Booklovinglady (last edited Mar 31, 2016 09:22PM) (new)

Booklovinglady | 2899 comments Mod
De Plusmarkt heeft een verzamelalbum met recepten uitgegeven (succesrecepten van de moeders van eredivisie voetballers) en het boek bevat voor elk wat wils...

Succesrecepten van de moeders by Plus / Eredivisie


message 18: by Booklovinglady (last edited Apr 26, 2016 11:43PM) (new)

Booklovinglady | 2899 comments Mod
Eric wrote: "Als man zweer ik bij de SOS PIET kookboeken. Ze zijn nu gebundeld in 1 groot kookboek. Het 365 SOS Piet boek. Alle recepten worden duidelijk uitgelegd, en belangrijk, mogelijke fouten op het mislukken, worden al op voorhand besproken. Vlaamse kost tot de meer verfijnde recepten zijn hierin te vinden..."

Piet Huysentruyt heb ik op de Vlaamse TV nooit gezien, maar ik heb wel de vijf kookboeken Dagelijkse kost van Jeroen Meus al een tijdje in huis (als set gekocht). Jeroen Meus zie ik namelijk wel af en toe eens op de Vlaamse TV en wat hij daar 'even snel' op tafel tovert is vaak om te watertanden... :-)

Dagelijkse kost by Jeroen Meus Dagelijkse kost 2 by Jeroen Meus Dagelijkse kost 3 by Jeroen Meus Dagelijkse Kost 4 by Jeroen Meus Dagelijkse Kost 5 by Jeroen Meus


message 19: by Nathalie (new)

Nathalie Vercammen | 40 comments Ah Jeroen meus zie ik wel graag bezig. En op internet zoek ik wel eens receptjes op van hem. Maar we eten meestal volgens Paleo of Pascale Naessens of voedselzandloper.


message 20: by Booklovinglady (last edited Mar 03, 2018 10:36PM) (new)

Booklovinglady | 2899 comments Mod
Ik ontving van de week een kookboek, Lekkere recepten van het land uit de serie 'Koken met kanjers', en heb de 'courgette-notencake met citroenglazuur' gemaakt omdat de foto bij het doorbladeren van het boek meteen mijn aandacht wist te vangen. De cake was erg lekker ;-) (en heel simpel om te maken).

Lekkere recepten van het land by Yvette van Boven


message 21: by Booklovinglady (last edited May 21, 2019 01:49PM) (new)

Booklovinglady | 2899 comments Mod
Ik kreeg een tijdje geleden, het voor mij derde deel van, Koken met kanjers: Heerlijke gerechten om te delen van Yotam Ottolenghi.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik Yotam Ottolenghi totaal niet kende, maar dat is snel veranderd, want ik kijk vrij veel BBC (als ik al TV kijk) en daar is hij populair.

Het is alleen jammer dat het gerecht dat ik bij het doorbladeren uitzocht ingrediënten bevatte die hier niet (of misschien moet ik zeggen, niet zo makkelijk, want ik woon in een dorp) te krijgen zijn 😕

Heerlijke gerechten om te delen by Yotam Ottolenghi

PS
Het eerste boek dat ik ontving was Mijn favoriete gezonde recepten van Jamie Oliver en het tweede was van Yvette van Boven (Lekkere recepten van het land).


message 22: by Booklovinglady (new)

Booklovinglady | 2899 comments Mod
Kookt/bakt er niemand? Of kijken jullie alleen plaatjes (soms echt om te watertanden) in kookboeken? 😁


message 23: by lethe (new)

lethe | 576 comments Ik hou niet van koken. Helaas hou ik wel van eten 😋

Kookprogramma's mag ik graag zien (Celebrity Masterchef op het moment, en Jeroen Meus als ik er 's avonds laat voorbijzap), maar met kookboeken heb ik dat minder.


message 24: by Booklovinglady (last edited Oct 05, 2019 08:15AM) (new)

Booklovinglady | 2899 comments Mod
lethe wrote: "Kookprogramma's mag ik graag zien ..."

Hoewel niet meer zo veel als vroeger, kijk ik nog steeds met enige regelmaat MasterChef op de BBC. En ik was weg van Ready, Steady, Cook 😃


message 25: by Marieke (new)

Marieke | 50 comments Booklovinglady wrote: "Kookt/bakt er niemand? Of kijken jullie alleen plaatjes (soms echt om te watertanden) in kookboeken? 😁"

ik ben een van die mensen die mijn kookboeken ook echt gebruikt. Al gebruik ik sommige meer dan anderen. Ik zoek ook 2 a 3 recepten per week uit die ik wil maken (hoewel ik daarvoor ook af en toe kookblogs gebruik). De kookboeken van Jamie Oliver die ik heb zijn hiervoor wel favoriet omdat je met (vaak) goed verkrijgbare ingrediënten toch wel redelijk snel een verrassende maaltijd op tafel zet.
Voor te bakken heb ik een aantal boeken van Rutger van den Broek (eerste winnaar van Heel Holland Bakt) met lekkere, goed uit te voeren recepten. Ik ben dan ook zo iemand die met mijn verjaardag zelf mijn gebak maakt.


message 26: by Booklovinglady (last edited Oct 19, 2020 07:59AM) (new)

Booklovinglady | 2899 comments Mod
Marieke wrote: "De kookboeken van Jamie Oliver die ik heb zijn hiervoor wel favoriet omdat je met (vaak) goed verkrijgbare ingrediënten toch wel redelijk snel een verrassende maaltijd op tafel zet...."

Ik heb twee kookboeken van Jamie Oliver, maar 't zijn niet mijn soort recepten. Ik heb Happy Days met The Naked Chef : De essentie van het koken op aanraden van een vriendin van mij gekocht, die helemaal wég is van Jamie Olivers recepten. Maar zoals gezegd, 't is niet mijn soort 😊

Happy Days met The Naked Chef De essentie van het koken by Jamie Oliver Mijn favoriete gezonde recepten by Jamie Oliver


back to top