Modern Greek literature - Σύγχρονη Ελληνική λογοτεχνία discussion

110 views
Greek Imaginative Literarure > Ζατελισμός!

Comments Showing 1-21 of 21 (21 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Roseta (new)

Roseta (lydiaroseta) | 5 comments Καλημέρα σε όλους!
Παρατηρώ στο ίντερνετ ένα πανδαιμόνιο γύρω από τη Ζατέλη που ομολογώ ότι μου έχει τραβήξει την προσοχή!
Έχει κανείς διαβάσει κάποιο βιβλίο της και αν ναι, με ποιο θα μου πρότεινε να ξεκινήσω??
Να'στε καλά!


message 2: by Natalia (new)

Natalia Theodoridou | 2 comments Καλημέρα,
Λατρεύω τη Ζατέλη, αλλά στα μεγάλα της αφηγήματα, όχι τόσο στα διηγήματα. Θα πρότεινα ν' αρχίσεις με το Και με το Φως του Λύκου Επανέρχονται. Και μετά να μας πεις πώς σου φάνηκε :)
Πάντως νομίζω ότι τη Ζατέλη ή τη λατρεύεις ή τη μισείς. Δεν έχω γνωρίσει κανέναν που να τον άφησε αδιάφορο ...


message 3: by Michael (new)

Michael Kotsarinis (exlibrismichael) | 12 comments Με μικτά αισθήματα; :)

Το hype πολλές φορές είναι αποτέλεσμα και marketing. Και εγώ προτείνω να διαβάσεις το βιβλίο που σου προτείνει η Ναταλία, ακόμα και αν αποδειχθεί ότι δεν είναι του γούστου σου θεωρώ πως αξίζει να διαβαστεί.


message 4: by Apostolia (new)

Apostolia | 1 comments Καλημέρα κι από μένα
Lydia, μοιραζόμαστε την ίδια περιέργεια για τη Ζατέλη. Αν δεν ήταν το μέγεθος των βιβλίων της τέτοιο, θα είχα ήδη ξεκινήσει κάποιο, αλλά μεχρι στιγμής έχει συμβεί να με αποθαρρύνει και να το αναβάλλω. Πάντως, στην Ηδονή στον Κρόταφο είχα μια πρώτη επαφή με το ύφος της, το οποίο δεν με άφησε αδιάφορη.


message 5: by surfmadpig (new)

surfmadpig | 4 comments Mod
Αγαπώ και εγώ Ζατέλη, μ'αρέσει γιατί αγκαλιάζει το παραδοσιακό ελληνικό στοιχείο (χωριά-παραδόσεις-παλιοκαιρίσιες συνήθειες/συνθήκες) αλλά χωρίς να παρουσιάζει καρικατούρες τους κατοίκους, και το ύφος της έχει μια τσαχπίνικη μελαγχολία. Θα έλεγα πως πλησιάζει στο μαγικό ρεαλισμό.


message 6: by Michael (new)

Michael Kotsarinis (exlibrismichael) | 12 comments Surfmadpig νομίζω ότι πέτυχες απόλυτα το χαρακτηρισμό!


message 7: by Roseta (new)

Roseta (lydiaroseta) | 5 comments Ομολογώ ότι δεν περίμενα τέτοια ανταπόκριση στην ερώτηση μου.. αλλά τελικά αυξανόμαστε οι Έλληνες εδώ μέσα!!! :D
Πολύ ενδιαφέροντα όλα όσα ακούω για τη Ζατέλη!!! Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους!! Να τελειώσει η εξεταστική μου (γιατί τέτοιοι "όγκοι" δεν συνδυάζονται) και την ξεκινάω αμέσως!


message 8: by Michael (new)

Michael Kotsarinis (exlibrismichael) | 12 comments Καλή επιτυχία στην εξεταστική! (τι σχολή, αν επιτρέπεται;)


message 9: by Biondatina (new)

Biondatina | 1 comments Το διάβασα και μου άρεσε πολύ "Και με το Φως του Λύκου Επανέρχονται" όμως από εκεί και πέρα τα επόμενα βιβλία δεν με ενθουσιάζουν, με πολύ πείσμα (δεν μ'αρέσει να αφήνω βιβλίο στη μέση) κατάφερα να τελειώσω Το πάθος χίλιες φορές. "Στην ερημιά με χάρη" αξίζει και αυτό μια προσπάθεια και σκοπεύω να το προσπαθήσω στο μέλλον!!!
Ισχύει αυτό που γράφει η Natalia ή την αγαπάς ή την μισείς...


Βιβλιομανής | 7 comments Την θαυμάζω, τη λατρεύω, την αγαπάω -ως άνθρωπο κ ως συγγραφέα- και μέχρι να τη δω από κοντά αμφέβαλα ότι υπήρχε ένα τέτοιο πλάσμα! Η γραφή της με άφησε άναυδη, τόσο αέρινη και ταυτόχρονα συγκροτημένη! Τι λέξεις, τι ατμόσφαιρα! Είμαι πραγματικά κολλημένη με τη Ζατέλη. Ξέρω σχεδόν ό,τι έχει δημοσιευτεί για αυτήν, έχω διαβάσει όλα της τα βιβλία και την έχω δει και από κοντά σε μια ομιλία της στο μέγαρο μουσικής το χειμώνα. Και όλα αυτά μέσα σε εννιά μήνες! Είναι τελείως τρελό αλλά μέχρι τον Οκτώβρη που μας πέρασε, δεν την είχα ούτε ακουστά! Και τότε είδα αυτή την εκπομπή και κεραυνοβολήθηκα... http://freihi.blogspot.gr/2011/11/blo...


message 11: by Michael (new)

Michael Kotsarinis (exlibrismichael) | 12 comments Βλέπω αποκτήσαμε και το κατάλληλο άτομο (αν και υπερθετικά προκατειλημμένο) για να μας διαφωτίσει περί της ΖΖ.


message 12: by Roseta (new)

Roseta (lydiaroseta) | 5 comments Michael wrote: "Καλή επιτυχία στην εξεταστική! (τι σχολή, αν επιτρέπεται;)"

Φιλολογία! λατρεμένη κλασική φιλολογία! :)


message 13: by Roseta (new)

Roseta (lydiaroseta) | 5 comments Βιβλιομανής (η) wrote: "Την θαυμάζω, τη λατρεύω, την αγαπάω -ως άνθρωπο κ ως συγγραφέα- και μέχρι να τη δω από κοντά αμφέβαλα ότι υπήρχε ένα τέτοιο πλάσμα! Η γραφή της με άφησε άναυδη, τόσο αέρινη και ταυτόχρονα συγκροτημ..."

Ωωω.. το βιντεάκι στο blog σου θα είναι μια υπέροχη εισαγωγή στο ζατελο -σύμπαν, έτσι όπως το βλέπω!! Ευχαριστώ πολύ!! Μιας και έχεις ψάξει τόσο για αυτήν, έχουμε να πούμε πολλά!
Να'χεις μια υπέροχη μέρα! :)


Βιβλιομανής | 7 comments #Roseta
Ειλικρινά δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά για μένα από το να συζητάω για τη Ζατέλη -αφού ο περίγυρός μου με έχει βαρεθει :P -
Κρίμα που δε θα έχω τόσο χρόνο.. :(
Την Τρίτη ξεκινάνε τα φροντιστήρια...


message 15: by Michael (new)

Michael Kotsarinis (exlibrismichael) | 12 comments Roseta wrote: Φιλολογία! λατρεμένη κλασική φιλολογία! :)"

Επιτέλους, και μια φιλόλογος που ακούγεται ενθουσιώδης με το αντικείμενό της και όχι μπλαζέ! Με βάζεις στον πειρασμό να πιάσω τα αρχαία από εκεί που τα άφησα!

Μια και το nick σου είναι σχετικό, να αναφέρω και την αίσθηση υπερηφάνιας που ένιωσα όταν βρέθηκα μπροστά στον ομώνυμο λίθο στο Βρετανικό Μουσείο και ξεκίνησα να διαβάζω το ελληνικό κείμενο προκαλώντας το γενικό ενδιαφέρον των παρακείμενων επισκεπτών.

Τώρα μη σου πω και για τη λόξα που έχω κάποια στιγμή να μάθω λατινικά... (μαθητές θέλεις;)


message 16: by Roseta (last edited Aug 30, 2012 07:12AM) (new)

Roseta (lydiaroseta) | 5 comments Michael wrote: "Roseta wrote: Φιλολογία! λατρεμένη κλασική φιλολογία! :)"

Επιτέλους, και μια φιλόλογος που ακούγεται ενθουσιώδης με το αντικείμενό της και όχι μπλαζέ! Με βάζεις στον πειρασμό να πιάσω τα αρχαία α..."


Με πραγματική λύπη σ'ενημερώνω ότι κανείς σε προπτυχιακό επίπεδο δεν γνωρίζει λατινικά και αυτά τα λίγα που μαθαίνει στις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου τα ξεχνά και αυτά μέσα στα έδρανα της φιλοσοφικής.. και μιλώ για την κλασική κατεύθυνση, γιατί οι άλλες δύο κατευθύνσεις που μπορεί ένας μαθητής φιλολογίας να ακολουθήσει (μεσαιωνική+νεοελληνική φιλολογία και γλωσσολογία) έχουν πλήρη άγνοια του τι θα πει Αινείας. Στα αρχαία ελληνικά άμα δουλέψεις πολύ μόνος κατά τα φοιτητικά σου χρόνια φτάνεις σε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο και αυτό, γιατί υπάρχουν πολλά διαθέσιμα μαθήματα αρχαίων ελληνικών (όχι γιατί υπάρχουν σεμιναριακά μαθήματα που να εξειδικεύονται στη γλώσσα! ούτε καν) και έτσι, δεν τα ξεχνάς. Αντιθέτως, στα λατινικά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.. αν συνυπολογίσεις ότι δεν υπάρχουν βασικά βιβλία για την εκμάθηση της γλώσσας (το πρώτο νεοελληνικό-λατινικό λεξικό βγαίνει δε βγαίνει στα επόμενα 2-3 χρόνια) καταλαβαίνεις πόσο δύσκολο γίνεται το πράγμα. Μπαίνεις στη σχολή και ενώ το μόνο που ξέρεις είναι κάποιες βασικές συντακτικές +γραμματικές δομές σε αντιμετωπίζουν λες και γνωρίζεις τα λατινικά, όπως τα αγγλικά. Είναι πολύ κρίμα η όλη κατάσταση που επικρατεί.. Όταν δεν υπάρχει μέθοδος και όταν έχεις δεκάδες άλλα μαθήματα να σε βαραίνουν τότε απλώς μένεις στην επιφάνεια προκειμένου να περάσεις το μάθημα με κάποιον βαθμό. Το τραγικό δε είναι ότι πετυχαίνεις και 8 και 9 χωρίς να ξέρεις λατινικά. Το πώς γίνεται αυτό.. είναι άλλου παπά ευαγγέλιο!
Οπότε.. μαθητές λατινικών δε ψάχνω. Δεν έχω δολοφονικές τάσεις (προς το παρόν τουλάχιστον!).

Αυτό που θα σε συμβούλευα να κάνεις (και το οποίο θα κάνω και εγώ) είναι να πάρεις ένα καλό συντακτικό, μια καλή γραμματική και ένα λεξικό (αγγλικό -λατινικό κατά προτίμηση). Στη συνέχεια στο internet θα βρεις πολλά κειμενάκια για αρχάριους. Προσπάθησε να τα συντάξεις, να τα μεταφράσεις. Όταν φτάσεις σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, έλα σε επαφή με ΠΟΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ. Αυτό είναι το κλειδί και δυστυχώς το κατάλαβα κάπως αργά. Η συνεχής επαφή με κείμενα είναι αυτή που σε κάνει εξπέρ και έπειτα η μετάφραση έρχεται μέσα σου από μόνη της χωρίς να χρειαστεί να σκεφτείς.
Αυτά τα.. λίγα!

Πάντως, μιας και ανοίχτηκε αυτή η κουβέντα περί φιλολογίας και επειδή είδα ότι έχουμε μαθητές σε πανελλήνιες, αν δεν το λατρεύεις, δεν μπορείς, όχι να πάρεις πτυχίο, αλλά να το αντέξεις. Πρέπει να σ΄αρέσει πολύ και να δουλέψεις πολύ μόνος, για να καταλάβεις του πόσο τυχερός είσαι που σπουδάζεις κλασικά γράμματα. :)


message 17: by Michael (new)

Michael Kotsarinis (exlibrismichael) | 12 comments Υποκλίνομαι κυρία μου!
Πλήρης και εμπεριστατωμένη απάντηση, φαίνεται ο άνθρωπος που κρατάει ζωντανό το πάθος που τον τράβηξε προς τα εκεί και το μετατρέπει σε επαγγελματισμό.
Φοβούμαι όμως ότι το τραβήξαμε σε off topic (παλιά στα forum το λέγαμε «σκίσιμο» του θέματος, τώρα εκπολιτιστήκαμε) και η Βιβλιομανής θα μας κακιώσει. Θα μεταφέρουμε σε άλλο σημείο τη συνέχεια, το υπόσχομαι!


message 18: by Βιβλιομανής (last edited Sep 01, 2012 06:46AM) (new)

Βιβλιομανής | 7 comments Αγαπητέ μου Michael πρέπει να ξέρεις ότι εγώ είμαι μεγαλόψυχος άνθρωπος και δεν κακιώνω. -συν τοις άλλοις είμαι και άμαθη στους κανόνες των forum (fororum είναι το σωστό στα λατινικά), επομένως δεν ήξερα καν ότι "έπρεπε" να θυμώσω που παρεκτράπηκε η συζήτηση. :P

Προς τους υπόλοιπους τώρα και δη προς τη Roseta: Ακόμα έχω κάποιο ελεύθερο χρόνο οπότε ρωτήστε με κάτι για τη Ζατέλη, οτιδήποτε. Αφού το βλέπετε, σχεδόν παρακαλάω να μιλήσω!


message 19: by Michael (new)

Michael Kotsarinis (exlibrismichael) | 12 comments Δεν πειράζει μικρή είσαι θα μάθεις! :P

Πειράζει να ρωτήσω εγώ; Μια και έχω διαβάσει μόνο το "Και με το φως του λύκου..." μήπως θα μπορούσες να διαφωτίσεις σχετικά με το "Η ηδονή στον κρόταφο" το οποίο όλο το σκέφτομαι αλλά δεν το έχω βάλει ακόμα στο πρόγραμμα;


Βιβλιομανής | 7 comments Λοιπόν, το "Ηδονή στον κρόταφο" είναι μια συλλογή κειμένων της Ζατέλη που είχαν δημοσιευτεί παλιότερα, άλλα σε εφημερίδες και άλλα κατά παραγγελίαν (π.χ. το "Η παράλειψη της Μάτα Χάρι" γράφτηκε για το βιβλίο-αφιέρωμα "Sante -15 συγγραφείς και ένα μυθικό τσιγάρο").
Στα διάφορα αυτά κείμενα μιλάει σε α' ενικό για προσωπικά της βιώματα που φυσικά δεν είναι καθόλου αδιάφορα σε εμάς τους αναγνώστες! Πιστεύω πως από τη μια το βιβλίο αυτό μπορεί να είναι μια εισαγωγή στο ύφος της Ζατέλη, αλλά παράλληλα είμαι πεπεισμένη ότι το απολαμβάνει κανείς πλήρως μόνο αν έχει διαβάσει όλα της τα βιβλία. Και αυτό γιατί μπορεί να διαπιστώσει, ότι κάποιες ιστορίες της ή λεπτομέρειές τους ήταν αληθινά βιώματα. Για παράδειγμα το πώς χάθηκε ανεξήγητα το διαβατήριό της, μια νύχτα πριν να φύγει στη Γερμανία.. Όταν είχα διαβάσει την ιστορία στο "Στην ερημιά με χάρι" σκέφτηκα, "πού πάει και τα βρίσκει!" και τελικά αποδείχτηκε ότι επρόκειτο για αληθινό γεγονός! Πάντως εν γένει, το "Ηδονή στον κρόταφο" είναι ένα ξεκούραστο βιβλίο, ενδιαφέρον και πάντα διαπνεόμενο από την αίσθηση του αχνού τσαχπίνικου χαμόγελου πίσω από τις σελίδες. Οι ιστορίες δε συνδέονται μεταξύ τους. Το διαβάζεις και στο τρένο που λέει ο λόγος!
*Να κάνω και μια άλλη παρατήρηση. Έχοντας αλωνίσει το ίντερνετ ψάχνοντας ό,τι αφορά τη Ζατέλη, παρατηρώ ότι όλοι τείνουν να γράφουν για τους περίφημους "Λύκους" και να περιορίζονται εκεί. Μάλιστα και εδώ κάπου είδα κάποιους να λένε ότι ζορίστηκαν να τελειώσουν τα επόμενα βιβλία της Ζατέλη. Κατά την ταπεινή μου άποψη, οι Λύκοι ήταν απλά η αρχή -των μεγάλων καταβυθήσεων εννοώ-. Ίσως έμειναν σε όλους επειδή ήταν κάτι πρωτόγνωρο, δεν υπήρχε τίποτα παρόμοιο στην Ελλάδα. Μετά πώς να το πω, συνήθισαν; Δηλαδή κίνητρο του ενθουσιασμού τους για αυτό το βιβλίο αποτέλεσε η έκπληξη για τα μύρια όσα "περίεργα" περιέγραφε η Ζατέλη. Το θέμα είναι ότι τόσο το "Ο θάνατος ήρθε τελευταίος" -που λειτουργεί ως εισαγωγή στην τριλογία- και κυρίως το "Παθος χιλιάδες φορές" είναι καταπληκτικά έργα και αρκετά πιο ώριμα. Ίσως βέβαια έχει να κάνει και με το χαρακτήρα μου, αφού οι "Λύκοι" είναι μέσα στην τύρβη, μια τεράστια οικογένεια σα μελίσσι που βουίζει, ενώ το "Πάθος"... Το "Πάθος" είναι κατ' εμέ ένα αριστούργημα, ένα ποίημα απ' αλλού φερμένο. Και να σημειωθεί ότι η κεντρική ηρωίδα του, η Λεύκα Ταντανόζη είναι ένα είδος alter ego της Ζατέλη, είναι δηλαδή κρουσμένη από το πάθος της γραφής κι από ένα άλλο.. Που μόνο διαβάζοντας το βιβλίο μπορείς να το κατανοήσεις.

Πολύ μίλησα και σας κούρασα μου φαίνεται!


message 21: by Michael (new)

Michael Kotsarinis (exlibrismichael) | 12 comments Καθόλου, συνέχισε να μιλάς σε παρακαλώ! :)

Ευχαριστώ για την απάντηση αλλά και κυρίως για τις παρατηρήσεις σχετικά με τις αντιδράσεις του αναγνωστικού κοινού. Με έβαλες σε σκέψεις σχετικά και με τη δική μου στάση. Βέβαια ήταν και θέμα timing καθώς όταν κυκλοφόρησε ο "θάνατος" θυμάμαι είχα ενδιαφερθεί αλλά υποχρεώσεις κλπ έσπρωξαν το βιβλίο στις καλένδες.


back to top

22901

Modern Greek literature - Σύγχρονη Ελληνική...

unread topics | mark unread