Knjigom u glavu discussion

155 views
100 najboljih knjiga svih vremena

Comments Showing 1-9 of 9 (9 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Dahlia (new)

Dahlia | 558 comments Ovu listu napravili su norveški književni klubovi. Pitali su stotinu autora iz 45 zemalja da predlože deset knjiga koje su imale najveći utjecaj na kulturnu povijest svijeta.
Najutjecajnijom knjigom proglašen je Don Quixote.

Spisak knjiga

Što vi mislite o ovoj listi? Ima li nekih knjiga koje mislite da su zaslužile biti na spisku, a nema ih? Koliko ste ovih knjiga pročitali?


Tanja (Tanychy) Nikada nisam voljela top liste bilo kog tipa, jer ono svako ima svoj neki ukus.
Konkretno sto se ove liste tice, da tu su bas poznate knjige, ne znam tacno koliko sam njih procitala, ali visa manje cula sam za sve.
Ima stvarno dobrih knjiga: Zlocin i kazna, Orkanski visovi, Gordost i Predrasude, Halmet, Faust itd.
Ja licno bih izbacila Bozanstvenu komediju od Aligjerija, jer meni licno Pakao je bila uzasna knjiga, ni Antigona mi nije bas "legla". Ali opet znam ljude kojima su te knjige bile odlicne, tako da ono opet svi smo mi razliciti.


message 3: by Zillah (new)

Zillah ova lista mi izgleda skoro kao popis lektire za srednju skolu.. SKORO naglasavam.. slazem se sa tanychy, ima ih dobrih, ima onih koje mi nisu legle, ima onih koje nisam ni procitala.. ima svega.. ali mi se nekako cini da niko od tih autora bas nije razmisaljao ''outside the box'' slazuci ovu listu..


message 4: by Mare, Moderatorica (new)

Mare (mare_1503) | 2205 comments Mod
=) na listama su nekako uvijek iste knjige. to budu klasici i slično. uglavnom se slažem s njima, ali ne namjeravam ih sve pročitati, niti bi mi se sve svidjele. vjerujem da je svaka knjiga koja je dobila tu titulu klasik s razlogom, ali ukusi su različiti =)
Lijepo je pogledati kome je što favourite na listama na Goodreadsu =) možda bi mogli mi sami sastaviti neku našu listu =D da ljudi predlažu i glasuju, ali da probamo preskočiti tipične klasike


message 5: by Dahlia (new)

Dahlia | 558 comments Slažem se. Ali problem kod sastavljanja ovih lista je kriterij. Koji im je kriterij? Po mom mišljenjum, ako se bira nešto ovakvo, ne treba se gledati samo kako je nešto napisano već kako je ta knjiga utjecala na čitatelje i na svijet.
Dobra ideja, Mare! Možda mogu to napraviti i ovdje. Ne moramo otvarati novu temu...


message 6: by Zeljka (new)

Zeljka (ztook) | 143 comments Malo čudno - možda su ukusi stvarno različiti - ali pogledala sam listu i iznenadila se vidjevši da nema Gospodara prstenova. Ok, fantasy ne leži svakome, ali ipak..? Ne mora biti pri vrhu, top 100 ionako zvuči previše ograničavajuće - kao da se kvaliteta najboljih knjiga i pisaca može vagati - ali da nije uopće na listi? Vjerujem da je knjiga Halldor K Laxnessa remek-djelo za koje eto do danas nisam čula samo zato što nisam dovoljno obrazovana, ali nije ni Tolkien za baciti ako ćemo ih baš mjeriti... Da se razumijemo, ne ljutim se :-D Samo se jako čudim, ako je točna pretpostavka da su glasači pri izboru uzimali u obzir utjecaj koji je neko djelo imalo na svijet.


message 7: by Denis (new)

Denis (crnisokol) | 133 comments pročitao svega 14 naslova s liste...slažem se da ovo poprilično liči na popis lektire :D...što se tiče Tolkiena on bi svakako trebao biti na Top 100 listi jer je čovjek napisao najutjecajniju fantasy trilogiju...


message 8: by Ana (new)

Ana (crauncher) pa zapravo očekivano...stvarno jest s obzirom da su većinom to lektirni naslovi...a ne bi nam bilo što davali za čitati u srednjoj školi :)


message 9: by Ana (new)

Ana (crauncher) e, i to su uglavnom klasici, tako da mi se lista baš i ne sviđa...vjerujem da svi mi radije čitamo nešto što volimo, nego nešto što nam je "nametnuto"...koliko sam primjetila, jako je malo, premalo novijih naslova....i slažem se da bi Tolkien trebao biti na listi, ako ne čak i J.K.Rowling, jer što jest jest oni su promjenili modernu književnost i stvorili likove koji će biti planetarno popularni još godinama....


back to top