Knjigom u glavu discussion

50 views
2011 Sve knjige > Rasprava o knjizi

Comments Showing 1-15 of 15 (15 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Mare, Moderatorica (new)

Mare (mare_1503) | 2205 comments Mod
Tko je pročitao, a tko tek čita? =) Ovo je ipak domaća knjiga, pa se potrudimo da nas je što više.


message 2: by Hex (new)

Hex | 20 comments E, to mi je jedna u prvih pet omiljenih knjiga, ikada. Pročitala sam je dva puta u celosti i s vremena na vreme u delovima (pogotovo prvih nekoliko poglavlja). Neću ništa da kvarim onima koji će je čitati... Samo vam zavidim što ćete je otkrivati "od nule".


message 3: by Bojan (new)

Bojan Fürst (bojanfurst) | 3 comments I meni je ovo jedna od omiljenih knjiga. Procitao sam ju barem tri ili cetiri puta, no jos jednom nece biti na odmet. Prvih par odlomaka za mene predstavlja jedan od najboljih uvoda ikad napisanih. Takodjer, za one koji zive u engleskom govornom podrucju, postoji iznenadjujuce dobar prijevod Death and the Dervish Bogdana Rakica.


message 4: by Dahlia (new)

Dahlia | 558 comments Jedna od najdražih knjiga i sad ću je opet pročitati. :)


message 5: by Mare, Moderatorica (new)

Mare (mare_1503) | 2205 comments Mod
Ja je još nisam pročitala, a dugo već planiram. Imam je u pdf-u pa ako kome treba =)


message 6: by Jelena Lola (new)

Jelena Lola (lolla) Jedna od mojih omiljenih Mesinih. Predivna knjiga, mnogo lepih misli, imam ih sve zapisane u jednom rokovniku. Procitala sam je vec par puta i opet cu sigurno. :)
Uzivajte vi koji cete se tek druziti sa njom. :)


message 7: by Dahlia (new)

Dahlia | 558 comments Lola wrote: "Predivna knjiga, mnogo lepih misli, imam ih sve zapisane u jednom rokovniku. :)"

Slažem se. Isto imam sve prepisano u rokovnik, jer ne volim šarati po knjigama. :)


message 8: by Breeze (new)

Breeze ja sam počela, al mi treba malo ohrabrenje.:( MOžda sam krenula s krivim očekivanjima, ne znam. Atmosfera me zaokupila, početak lagano zaintrigirao (sad sam negdje oko 50./329 str.), al mi je nekako teško prohodan stil, presporo se razvijaju misli, ne znam kako bi to opisala, udavi me malo...neću odustat, al me zanima jeste li vi imali takvih dojmova u početku


message 9: by Dahlia (last edited Nov 10, 2011 03:57AM) (new)

Dahlia | 558 comments Razumijem zašto ti je malo naporno za čitati. I meni je bilo kad sam čitala prvi put i to još za lektiru. Prvo što sam primjetila to su bile kilometarske rečenice, zapetljaš se sav dok čitaš. Onda ima puno filozofskih misli a radnja se ne odvija brzo. Ali, to je takav roman. Ako pročitaš do kraja vidjet ćeš zašto je pisan tako. A osim toga i sam roman se bavi egzistenicjalnim pitanjima koje mnogi ne mogu probaviti. Ja sam imala sličan problem sa Zločinom i kaznom. Užas jedan. Ali ipak mi je to jedna od najboljih knjiga koje sam pročitala.
Probaj pročitati do kraja. Ako ne budeš očekivala puno, možda naiđeš na neki dio koji će ti se svidjeti.
Meni je kraj romana užasan i svaki put kad čitam osjećam se loše, ali je zato i nezaboravan.


message 10: by Breeze (new)

Breeze Nastavljam s čitanjem. Hvala ti.:)


message 11: by Dahlia (new)

Dahlia | 558 comments Breeze wrote: "Nastavljam s čitanjem. Hvala ti.:)"
Ma nema problema. Ja se samo nadam da ćeš bar naći neki zgodan citat ili odlomak koji ti se sviđa pa da ne ispadne gubitak vremena. :)


message 12: by Mare, Moderatorica (new)

Mare (mare_1503) | 2205 comments Mod
Počela sam =) ovo definitivno nije knjiga za čitanje u autobusu =) nadam se da ću uhvatit dovoljno slobodnog vremena da je brzo pročitam


message 13: by Mare, Moderatorica (new)

Mare (mare_1503) | 2205 comments Mod
Preteška za sad. Moram je ostavit za vremena bez fakulteta i kolokvija (čitaj: ljeto)


message 14: by Dahlia (new)

Dahlia | 558 comments Mare wrote: "Preteška za sad. Moram je ostavit za vremena bez fakulteta i kolokvija (čitaj: ljeto)"

hehehehe


message 15: by Ivana (new)

Ivana S. (firstpage25) | 56 comments Prešla sam više od polovice Derviša i nadam se da ću je do kraja vikenda završiti, sad imam malo više vremena za čitanje.
Ova knjiga je teška za čitati, ali u isto vrijeme toliko divna da sam pomalo ljuta na sebe što sam je ostavila na čekanju toliko vremena. Ide pomalo sporo jer se često zaustavljam, vraćam se i ponovo čitam i po nekoliko stranica i onda pođem razmišljati o nekom dijelu i ne mogu nastaviti dalje dok mi se ne ''slegne'' dovoljno da mogu prijeći na nove.

Početak je prekrasan, bila sam pripremila olovku i papir da zapišem koju rečenicu, ali sam skužila da prepisujem više od pola stranica i onda odustala. Jednostavno ću je čuvati blizu, pa kad zatrebam koji biser mudrosti otvoriti i slučajnim odabirom pročitati neku stranicu - na svakoj se sigurno može naći ponešto.

Meša me puno toga naučio u ovih nekoliko dana - o svijetu, životu, o samoj sebi - a to mogu samo veliki pisci.
''Derviš i smrt'' mi je i sada odlična, ali mislim da ću je još više zavoljeti kad je završim - tako mi nekako bude sa svim velikim knjigama koje ostave dubok utisak na mene.
Nismo mogli bolje izabrati za ovaj mjesec, bar što se mene tiče :)


back to top